Innendørs eføy (Hedera)

Innendørs eføy (Hedera)

Hedera eller innendørs eføy er en populær eviggrønn av Araliaceae -familien. Det vitenskapelige navnet, “hedera”, antas å være avledet fra det keltiske ordet for “snor”.

Ivy er verdsatt ikke bare av blomsteroppdrettere, men også av blomsterhandlere og designere. De lange stilkene med avskårne blader kan brukes til å lage vakre komposisjoner. En slik plante blir lett styrket på en støtte og kan raskt danne en frodig og vakker krone. Ofte kombinerer erfarne blomsterhandlere eføy med andre planter (oftest med fuchsia eller pelargonium), men eføy alene ser også bra ut i interiøret. Et stort pluss med innendørs eføy er at omsorg for det er minimalt og enkelt..

Er eføy giftig?

Hedera inneholder ikke og avgir ikke giftige stoffer. De eneste unntakene er bærene. Til tross for at mennesker ikke kan spise dem, blir de i naturen lett spist av fugler, noe som bidrar til reproduksjonen av eføy. Det vanlige begrepet “poison ivy” refererer til en helt annen plante – toxicodendron, som også er en liana.

Noen ganger angår rykter om den “giftige” eføy energien som blomsten skaper. I følge noen oppfatninger regnes det som en ugunstig plante for enslige jenter – lianaen blir kreditert evnen til å drive bort menn. På samme tid, i det gamle Hellas, ble hedera tvert imot ansett som et symbol på mannlig troskap og en garanti for sterk kjærlighet..

Innendørs ivy omsorg hjemme

Innendørs ivy omsorg hjemme

For at eføy skal danne en vakker frodig krone, trenger den spesiell omsorg. Det anses ikke som for vanskelig, men for plantens helse er det viktig å regelmessig utføre prosedyrene det trenger..

Belysning

Ivy tilpasser seg raskt til både sol og delvis skygge. På grunn av lengden på stilkene og tettheten i vinduskarmen, holdes planten ofte borte fra vinduet, og bruker den som en ampeløs. Men slike forhold lar ikke eføy blomstre. Hvis dannelsen av blomsterstander og frukt anses nødvendig, må du finne et solfylt sted for hederen. Vanligvis om sommeren holdes den på vinduene i sør-vest eller sør-øst retning, og om vinteren-i sør. Men løvverk bør beskyttes mot direkte stråler og overoppheting..

Variegated eføy former er mer avhengig av sollys. I et for mørkt hjørne kan de miste fargen..

Temperatur

For en cheder er temperaturen optimal i området fra +21 til +25 grader. Om sommeren anbefales det å ventilere rommet med planten – dette vil bidra til mer intens vekst og dannelse av eføykronen.

Hold eføy i kjøligere forhold om vinteren. Den kritiske temperaturen for eføy anses å være +12 grader. Slike forhold kan føre til utvikling av sykdommer eller til og med død av planten. Hvis en potte med eføy er på vinduskarmen, om vinteren, når det blåser kaldt fra vinduet, anbefales det å isolere beholderen eller sette den på et varmere sted.

Vanningsmodus

Vanningsmodus hekkere

Jorden i eføygryten skal være moderat fuktig, spesielt i varmt vær. Vanligvis blir det vannet etter at jorden er halv eller en tredjedel tørr, men den skal ikke få tørke helt ut. Om vinteren og i kaldt vær reduseres antall vanninger litt. Overdreven bukt kan drepe en blomst.

Selv om eføy er ganske tørke -tolerant, kan mangel på fuktighet påvirke plantens utseende. Bladene kan begynne å tørke i kantene, og frata busken sin tidligere attraktivitet. Vanligvis brukes godt avgjort mykt vann til vanning – vanlig eller kokt.

Fuktighetsnivå

På grunn av at eføy løvverk samler støv og skadelige mikropartikler i hjemmeluften, må det rengjøres regelmessig. Planten kan vaskes under rennende vann, eller hvert blad kan tørkes med en svamp omtrent hvert par uker. Du bør ikke bruke spesielle produkter for å få løvet til å skinne..

Hvis leiligheten er varm og tørr, kan du øke luftfuktigheten ved å sprøyte. Du trenger ikke å gjøre dette hver dag – et par ganger i uken er nok. Dette vil beskytte bladene til planten mot å tørke ut..

Jorden

Jord for dyrking av cheders

Egnet eføyjord bør inneholde sand, jordblanding og torv. Planten er ikke for krevende for jordens sammensetning, så ferdige universelle blandinger kan også brukes til den. Litt sur jord fungerer godt for hedera. Før planting kan den i tillegg desinfiseres med en manganløsning..

Heders røtter går ikke dypt ned i jorden, så du kan velge små, mellomstore beholdere for det. Diameteren deres skal være større enn høyden. I bunnen av potten skal det legges minst 5 cm drenering.

Gjødsel

Khereda mates 2 ganger i måneden ved bruk av universelle formuleringer for planter med vakre blader eller vekslende organisk gjødsling med mineraler. Regelmessig påføring av næringsstoffer bidrar til å akselerere veksthastigheten og forbedre planteimmuniteten. I tillegg til det vanlige, utføres også bladmating..

Om vinteren reduseres antall dressinger med 2 ganger – veksten av heder senkes på dette tidspunktet. For mye gjødsel kan føre til at løvverk blir gule, og for mye nitrogen kan gjøre blader av bladblad til enkle greener..

Viktig! Et overflødig gjødsel fører til at eføyblader merkbart kan øke i størrelse..

Overføre

Ivy -transplantasjon utføres avhengig av veksthastigheten til røttene. Våren regnes som den beste tiden for dette. Den unge planten kan flyttes årlig, samtidig som den erstatter potteunderlaget. Heders fra 5 år og eldre transplanteres 2-3 ganger sjeldnere når røttene begynner å bli sett i dreneringshullene. En transplantasjon er også nødvendig hvis busken har bremset eller hvis løvet har begynt å falme. Planter over 10 år blir ganske enkelt erstattet med matjord.

Heder beveges sammen med jordklumpen og prøver å opprettholde det samme utdypningsnivået.

Beskjæring

Beskjæring av overskrifter

Omsorg for en chedera innebærer regelmessig beskjæring av de lange stilkene. Denne prosedyren bidrar til å danne en vakrere og penere krone, i tillegg til å stimulere vekstprosessen. Gammel eføy kan forynges ved fullstendig beskjæring av hele stilkene, som deretter plantes i en enkelt beholder..

For at eføy skal begynne å danne laterale skudd, klemmer du toppen på den nødvendige høyden. Hvis kronen blir for frodig og slutter å passe innenfor de angitte rammene, kan den tynnes ut ved å fjerne overflødige grener og strø seksjonene med kull.

Bloom

Selv om eføy ofte regnes som en utelukkende dekorativ plante, kan den noen ganger blomstre. Dette skjer omtrent en gang hvert åtte år. For et ganske langt (opptil 50 år) planteliv i det naturlige miljøet, er denne perioden ikke så sjelden..

For å oppnå blomstring av en heder, må du følge det riktige lysregimet. Lyset som treffer planten skal være lyst, men diffust. I blomstringsperioden danner de fleste artene små blomsterstand-kurver eller paraplyer, samlet fra beige eller gulaktige blomster med en ubehagelig lukt. Lilla eller blå bær som dannes på dem senere regnes som giftige.

For å forhindre at eføy slipper knoppene, bør du ikke forstyrre potten under dannelsen..

Sovende periode

Den sovende perioden for chederen er dårlig uttrykt – om vinteren endrer den ikke utseendet, men bremser veksthastigheten litt. På grunn av dette begynner planten å bli vannet litt sjeldnere, så vel som matet. Hedera hviler vanligvis fra senhøsten til begynnelsen av mars..

Innendørs eføy: omsorg, reproduksjon. Hedera Helix. Min erfaringInnendørs eføy: omsorg, reproduksjon. Hedera Helix. Min erfaring

Avlsmetoder for heders

Avlsmetoder for heders

Å avle hekk er en ganske enkel oppgave. Noen ganger brukes frø fra frukt som vises på planten til dette, men oftest praktiseres vegetative formeringsmetoder hjemme. Frømetoden anses å være ganske arbeidskrevende, i tillegg kan det hende at en ung plante ikke beholder egenskapene til mors eføy..

Apikale stiklinger

Hvis toppen av stilkene fjernes fra cheders om våren, kan de brukes som stiklinger. Den optimale klippelengden er 10 cm, den skal ha flere blader og (hvis tilgjengelig) luftrøtter. Skjæret senkes i vann til det dannes fulle røtter. Deretter transplanteres den til en blanding av jord og sand til en dybde på ca 1 cm og dekkes med en film. Den flyttes til en permanent gryte etter ca 2 måneder, når skjæringen er ordentlig rotfestet..

Ved hjelp av skudd

Hvis altfor lange grener ble fjernet fra planten, kan hver av dem deles i flere lignende stiklinger. De slår rot på samme måte..

Bruke lagdeling

For gjengivelse av hekk ved lagdeling må du bøye en av skuddene til bakken uten å kutte den av. Du kan også vippe toppen av planten, som har luftrøtter. Noen ganger brukes et glass med en torv-jordblanding som en rotbeholder. Skuddet er festet på det valgte stedet (oftest i midten), og deretter drysset litt med jord og vannet. Om et par uker skal røtter vises på denne delen av skuddet. Etter det kan lagene kuttes av og transplanteres i din egen gryte..

Hedera – reproduksjon. [Håp og fred]Hedera - reproduksjon. [Håp og fred]

Mulige vanskeligheter med å vokse eføy

De viktigste vanskelighetene med å vokse hekk er forbundet med følgende årsaker:

 • Hvis den nedre delen av planten tørker, ikke bekymre deg – dette er en konsekvens av naturlig aldring. Tørking av løvverk kan rengjøres med jevne mellomrom.
 • Hvis broket ivy har mistet fargen og blitt grønn, kan årsaken være et overskudd av nitrogengjødsel..
 • Hvis løvet tørker i kantene, indikerer dette utilstrekkelig luftfuktighet eller for sjelden vanning. Friske blader skal se sunne ut etter å ha justert forholdene..
 • Guling eller sverting av eføy løvverk er en konsekvens av overløp eller overskudd av næringsstoffer i jorda. Vanning og gjødsling av planten trenger mindre.
 • Mangel på belysning kan ha en dårlig effekt på stilkenes utseende: de strekker seg og blir tynnere, løvet blir blekt, og dens spraglede farge kan falme eller forsvinne.

Sykdommer og skadedyr

Mulige vanskeligheter med å vokse eføy

Edderkoppmidd, bladlus og skalainsekter kan slå seg ned på chederen. Utseendet til en flått er vanligvis forbundet med lav luftfuktighet, slik at du kan forhindre utseendet ved å jevnlig fukte luften. Det bør håndteres med insektmidler..

Du kan legge merke til tilstedeværelsen av skalainsekter eller bladlus ved plantens vridde blader. Skadedyr fjernes fra bladene med en bomullspinne med alkohol eller såpeoppløsning, og deretter behandles busken med et spesielt preparat.

Hvis det oppstår hvite flekker på bladene, brune fra innsiden, er årsaken gule trips. De må også bekjempes med passende midler..

Fordelene med eføy

Fordelene med eføy

I tillegg til dekorativitet har eføy en rekke nyttige kvaliteter. De mange bladene renser luften i rommet perfekt. De akkumulerer skadelige damper, kjemiske suspensjoner og tobakkrøyk..

De helbredende egenskapene til eføy er også kjent i folkemedisinen. På grunnlag av dette lages tinkturer og avkok som kan lindre hoste, øke immuniteten og hjelpe til med leversykdommer. Planten har antibakterielle, vanndrivende og antiinflammatoriske egenskaper og kan også fremskynde sårheling. Men leger anbefaler å bruke slike medisiner bare eksternt og i voksen alder..

Ivy er også verdsatt av esoterikere. Etter deres mening er denne planten i stand til å absorbere ikke bare skadelige stoffer, men også negativ energi, berolige altfor aktive barn og beskytte innbyggerne i huset mot det onde øyet..

Typer og varianter av eføy med bilder og navn

I innendørs blomsterbruk er det over hundre forskjellige typer eføy. De er forskjellige i form og farge på bladplatene, så vel som i størrelsene..

Vanlig eller engelsk (Hedera helix)

Vanlig eføy eller engelsk

Denne typen eføy er lett å holde på en støtte. Kunne vikle seg rundt en kolonne, og tjene som en kraftig plante. Løvverk kan ha forskjellige former: ligner et hjerte, være langstrakt eller flikete.

I godt lys danner planten paraplyblomstrer, bestående av små blomster med en ubehagelig lukt. Senere dannes giftige lilla bær på dem..

De mest kjente variantene:

 • “Eva” – miniatyr eføy for små rom.
 • “Harald” – har rundt løvverk med en beige kant.
 • “Ivalace” – med lysegrønt 5 -flikete løvverk med en bølget kant.
 • “Sagittaefolia” – har dypt dissekert grønt løvverk med lyse gule årer.

Colchis (Hedera colchica)

Colchis eføy

Storbladede arter. Lengden på bladplatene kan være opptil 25 cm. Deres sømfulle side er dekket med kort pubescens, og utsiden har en blank glans. Løvverket utstråler en muskatnøtt aroma når den gnides. Hovedforskjellen mellom variantene er fargen på bladene. De kan være:

 • Variert. Dentata Variegata har lysegule kanter.
 • Krøllet og litt hengende (som Arborescens og Sulphur Heart).

Pastukhova (Hedera pastuchowii woronow)

Plyushch Pastukhova

Denne arten er oppført i den røde boken, som bor i Russlands territorium. Den har brune skudd med tynt grønt løv opptil 10 cm langt. Bladplatenes form kan variere selv på en plante og avhenger av vekstforholdene. Den kan være langstrakt eller hjerteformet.

Kanarifugl (Hedera canariensis)

Kanariøye

Den har store (over 10 cm) løvverk som kombinerer hvite og grønne farger. I dette tilfellet er den hvite fargen konsentrert ved bladets kanter. Stilkene blir røde med årene. Det danner ikke luftrøtter.

Hoya voks eføy

Hoya voks eføy

Arten skiller seg ut fra resten med sine tykke ovale blader dekket med et voksaktig lag. Unge skudd av hoya er ganske myke, men over tid begynner de å bli stive. Planten er bemerkelsesverdig ved at den ikke er avhengig av sollys og kan vokse enda langt fra vinduer. Blomstringene ligner en halvkule og består av rosa stjerneformede blomster med et rødt hjerte.

Hoya -sorten “Arborescens” kan vokse horisontalt og kan fungere som et bakdeksel.

Fatshedera eføy

Fatskhedera eføy Lise

Den har tre flikede blader. I fatshedera er de malt i nyanser av hvitt og rikt grønt og har flekker over hele bladoverflaten..