Thuja: istutus ja hoito avomaalla

Istumme kesämökille. Video, hoito -ohjeet

Monien havupuiden joukossa thuja voitti puutarhureiden suuren rakkauden. Sitä käytetään usein maisemasuunnittelussa paitsi kaupunkien myös kesämökkien suunnittelussa. Kuninkaan puu tai thuja on monivuotinen pakkasenkestävä kasvi, jonka havupuille epätavalliset litteät lehdet ovat ihanteellisia pensasaidan tai kujan luomiseen. Tämä kasvi, kuten monet havupuut, levittää ihanaa aromia ja vapauttaa fytonideja ympäristöön. Jos olet kiinnostunut tämän tyyppisistä puista, löydät tästä artikkelista kasvatuksen, lisääntymisen ja tujan hoito.

Thuja -kasvatuksen salaisuudet

Tujan lisääntyminen on mahdollista kolmella tavalla:

– kasvaa siemenistä;

– istutus pistokkaat (oksat);

– istuttaa valmiita taimia.

Voit kokeilla yrittämällä kasvattaa thujaa eri tavoilla. Mutta kuten kokeneet puutarhurit sanovat, tehokkain ja luotettavin tapa on leviäminen pistokkailla..

Voit kokeilla yrittämällä kasvattaa thujaa eri tavoilla. Mutta kuten kokeneet puutarhurit sanovat, tehokkain ja luotettavin tapa on leviäminen pistokkailla.

Tarkastellaan kaikkia kolmea tapaa:

1. Tujan kasvattaminen siemenestä ei ole kovin suosittua, koska se on melko hankala ja pitkä prosessi. Täysikokoinen, nuori istutukseen sopiva puu voidaan saada vasta 5 vuoden kuluttua. Samaan aikaan on suuri todennäköisyys, että lajikeominaisuudet menetetään, mikä johtaa taimen muuttumiseen luonnonvaraiseksi puuksi. On yksi positiivinen seikka – osoittautuu taimi, joka on mukautettu paikallisiin olosuhteisiin..

Tujan kasvattaminen siemenestä ei ole erityisen suosittua, koska se on melko hankala ja pitkä prosessi. Täysikokoinen, nuori istutukseen sopiva puu voidaan saada vasta 5 vuoden kuluttua. Samaan aikaan on suuri todennäköisyys, että lajikeominaisuudet menetetään, mikä johtaa taimen muuttumiseen luonnonvaraiseksi puuksi. On yksi positiivinen seikka - osoittautuu taimi, joka on mukautettu paikallisiin olosuhteisiin.Thuja -siemenet

Kerrostumisprosessin suorittamiseksi jätämme valitut terveet siemenet talveksi lumen alle, minkä jälkeen ne itävät ja itävät paremmin. Kevään alkaessa valmistamme laatikon, kaadamme siihen ravitsevaa maaperää ja kylvämme sitten siemenet. Kaada päälle maan ja havupuun sahanpurun seos. Nuoret kasvit vaativat hoitoa: ne tarvitsevat suojaa kirkkaalta auringolta, rikkaruohoilta, säännölliseltä kostutukselta ja lannoitukselta.

2. Lisäys pistokkailla on tehokkain ja nopein tapa saada thuja -taimi, ja uusi puu säilyttää kaikki lajikeominaisuudet. Joten huhtikuussa aloitamme pistokkaiden valmistelun. Paras vaihtoehto leikkaamiseen on 2–3-vuotias verso kasvin yläosasta. Kokeneet kesäasukkaat suosittelevat pistokkaiden keräämistä ilman oksaa, vetämällä se ulos niin, että pieni kantapää jää – pala pala luovuttajapuusta. Pistokkaiden koko on noin 15 – 30 cm. Alemmat oksat, neulat poistetaan versosta, desinfioidaan heikkoon mangaaniliuokseen ja jätetään päiväksi kasvun stimulaattoriin. Tällä hetkellä täytämme laatikot ravitsevalla maaperällä lisäämällä siihen hiekkaa ja turvetta. Asetamme pistokkaat maaperään lievällä kaltevuudella, enintään 5 cm syvyyteen, ei enempää, tiivistämme kevyesti maan ympärille ja vuotamme.

Alemmat oksat, neulat poistetaan versosta, desinfioidaan heikkoon mangaaniliuokseen ja jätetään päiväksi kasvun stimulaattoriin. Tällä hetkellä täytämme laatikot ravitsevalla maaperällä lisäämällä siihen hiekkaa ja turvetta. Asetamme pistokkaat maaperään, jossa on pieni kaltevuus, enintään 5 cm syvä, ei enempää, tampataan maata kevyesti ja kaadetaan.

Pistokkaat juurtuvat hyvin keskilämpötilaan +20, korkeassa kosteudessa, ts. ihanteellinen paikka ensimmäisten kuukausien aikana on kasvihuone. Syksyllä otamme pistokkaat, jotka ovat jo juurtuneet kesän aikana, ja istutamme ne avoimeen maahan unohtamatta peittää ne ennen talvea. Nuoret puut, jotka ovat selviytyneet talvesta, ovat valmiita istutettavaksi valittuihin paikkoihin..

3. Valmiiden thuja-taimien ostaminen on nopein ja helpoin tapa aloittaa sivuston koristelu välittömästi. Tämä vaihtoehto on luotettava vain, jos ostat kasveja erityisissä taimitarhoissa, joissa taataan tuotteiden puhtaus ja lajikelaatu..

Kun ostat taimia, kiinnitä huomiota kasvien sisällön lämpötilaan, ruukkujen maaperän kosteuspitoisuuteen, neulojen kuntoon, oksiin sairauksiin. Muuten, nuoremmat kasvit juurtuvat paremmin. Kotona istuta ostetut taimet heti varjostettuun paikkaan ja irrota hyvin.

Thuja -kevään istutus. Istuimen valinta?

Kevät on suotuisin aika tujan istuttamiseen ulkona. Voit tietysti istuttaa sen milloin tahansa. Thuja on melko kestävä kasvi, joka kasvaa melko hyvin missä tahansa maassa. Mutta kun olet löytänyt optimaalisen paikan kasvulle, saavutat parhaan koristeellisen vaikutuksen..

Liian valaistuissa paikoissa thuja kuivuu, ei siedä pakkasia, varjossa se pahenee, muuttuu haalistuneeksi, vähemmän reheväksi. Paras olisi istuttaa tuja varjostettuun paikkaan, joka on suojattu tuulilta, pohjavedellä.

Katso video: Kuinka istuttaa thuja oikein

Siirrytään siis tujan istutusprosessiin:

– kaivamme reiän, joka on 70 cm syvä ja jonka halkaisija on noin 1 m. kasvi, jonka juurella on maapallo, tulisi helposti mahtua siihen.

– Kaadamme orgaanisesti rikastettua maata reikään.

– Aseta kasvi reikään niin, että juurikaulus on maanpinnan tasolla.

– Sekoita päämaa, lisää turvetta ja hiekkaa yhtä suuriin osiin, täytä reikä ja peitä kevyesti pinta.

Kun istutetaan useita taimia, ne sijoitetaan etäisyydelle toisistaan ​​lajikkeesta riippuen. Pienten lajikkeiden aikaväli on pääsääntöisesti asetettu metrin sisällä, suurille, korkeille - viisi metriä. Suojan luomisen aikana taimet istutetaan lajikkeesta, koosta huolimatta 1 metrin päässä toisistaan.Thuja hoito

Kun istutetaan useita taimia, ne sijoitetaan etäisyydelle toisistaan ​​lajikkeesta riippuen. Pienikokoisten lajikkeiden aikaväli on pääsääntöisesti asetettu metrin sisällä, suurille, korkeille – viisi metriä. Suojauksen luomisen aikana taimet istutetaan lajikkeesta, koosta huolimatta 1 metrin päässä toisistaan.

Kasvavan tujan ominaisuudet

Nuoret kasvit kuitenkin kehittyvät aikuisten tavoin paremmin korkeassa kosteudessa, joten erityistä huomiota on kiinnitettävä säännölliseen kasteluun. Veden vähimmäiskulutus on 10 litraa yhden puun juuren alla; kuumalla säällä kulutus kaksinkertaistuu. Asianmukaisen kastelun puuttuessa thuja muuttuu keltaiseksi, monia kartioita ilmestyy. Kasvi on kasteltava aikaisin aamulla tai illalla..

Nuoret kasvit kehittyvät kuitenkin aikuisten tavoin paremmin korkeassa kosteudessa, joten erityistä huomiota on kiinnitettävä säännölliseen kasteluun. Veden vähimmäiskulutus on 10 litraa yhden puun juuren alla; kuumalla säällä kulutus kaksinkertaistuu. Asianmukaisen kastelun puuttuessa thuja muuttuu keltaiseksi, monia kartioita ilmestyy. Kasvi on kasteltava aikaisin aamulla tai illalla.Thuja -sairaudet

Pidän tujasta ja sellaisesta prosessista kuin sadetus – oksien kastelu. Puu ruiskutetaan kastelun aikana, kun pöly pestään pois, kasvi muuttuu puhtaaksi, tyylikkääksi ja ilma on täytetty miellyttävällä havupuiden aromilla.

Kokeneita puutarhureita kehotetaan puhdistamaan rungon ympyrä säännöllisesti, löysää sitä varovasti ja silppuamaan kostean ympäristön ylläpitämiseksi.

Hyödyllinen video: Syitä kelojen kellastumiseen. Thuja hoito

Tärkeä asia on puun oikea -aikainen ruokinta, jonka ansiosta se kasvaa aktiivisemmin, kehittyy ja parantaa sen ulkonäköä. Thuja ei vaadi usein lannoitusta, riittää 1-2 kertaa vuodessa kompostin valmistukseen, joka on havupuiden yleislannoite.

Tärkeä asia on puun oikea -aikainen ruokinta, jonka ansiosta se kasvaa aktiivisemmin, kehittyy ja parantaa sen ulkonäköä. Thuja ei vaadi usein lannoitusta, riittää 1-2 kertaa vuodessa kompostin valmistamiseen, joka on havupuiden yleislannoite.

Kolmen vuoden ikään asti thujaa ei leikata, jolloin se voi juurtua hyvin ja määrittää sen tarpeet. Kolmannesta vuodesta alkaen karsitaan, kuivatut oksat poistetaan ja annetaan haluttu muoto. Versot katkaistaan ​​enintään 1/3 osasta. Ympärileikkaus tehdään myöhään keväällä ja alkusyksystä..

Kolmen vuoden ikään asti thujaa ei leikata, jolloin se voi juurtua hyvin ja määrittää sen tarpeet. Kolmannesta vuodesta alkaen karsitaan, kuivatut oksat poistetaan ja annetaan haluttu muoto. Versot katkaistaan ​​enintään 1/3 osasta. Ympärileikkaus tehdään myöhään keväällä ja alkusyksystä.Thujan karsiminen

Hyödyllinen artikkeli: Tee-se-itse-kesämökin käsitöitä puutarhan sisustamiseen. Kuva

Vaikka olisit valinnut pakkasenkestäviä thuja-lajikkeita, ne tarvitsevat valmistautumista talveen. Myöhään syksyllä puut kaatuvat hyvin. Nuoret näytteet on suojattu peitemateriaalilla, joka päästää valon läpi. Juuret on peitetty pudonneilla lehdillä. Vanhemmat puut eivät ole suojattuja talveksi, mutta ne tarvitsevat suojaa voimakkailta tuulilta ja lumelta. Tätä varten oksat vedetään yhteen köydellä ja painetaan runkoa vasten, lumipeite poistetaan välittömästi. Liiallinen lumipeite johtaa homeen muodostumiseen.

Nuoret näytteet on suojattu peitemateriaalilla, joka päästää valon läpi. Juuret on peitetty pudonneilla lehdillä. Vanhemmat puut eivät ole suojattuja talveksi, mutta ne tarvitsevat suojaa voimakkailta tuulilta ja lumelta. Tätä varten oksat vedetään yhteen köydellä ja painetaan runkoa vasten, lumipeite poistetaan välittömästi. Liiallinen lumipeite aiheuttaa homeen muodostumista.Thuja -hahmot maisemasuunnittelussa

Thuja voi olla todellinen koristelu maisemasuunnittelustasi ja raikastaa ilmaa miellyttävällä tuoksulla. On todella helppoa hoitaa tätä puuta omin käsin, joten osta valmiita taimia ja varusta talon ympäristö parhaalla mahdollisella tavalla..