Innendørs eukalyptus

Innendørs eukalyptus

Den eviggrønne innendørs eukalyptus (Eucalyptus) tilhører myrfamilien. Australia regnes som fødestedet til planten. I naturen ser det ut som et lite pent tre med en pyramideformet krone. De glatte blågrønne bladene på planten har en voksaktig glans. En særegen egenskap for eukalyptus er evnen til å rense luften. På grunn av det faktum at plantens blader skiller ut fytoncider som dreper bakterier, er eukalyptus essensielle oljer ofte inkludert i antivirale legemidler. Ett slikt tre vil være nok til å forbedre atmosfæren i rommet betydelig. Du kan dra nytte av egenskapene til eterisk olje ved å gni et par blader i hånden og puste inn aromaen. Men du kan ikke spise dem – dette vil ikke føre til helbredelse, men til forgiftning..

Eukalyptus vokser sakte. I sitt naturlige miljø når veksten 100 meter. Hjemmesorten er mange ganger mer kompakt. I tillegg er det i stand til å endre utseendet på bladene når det modnes. Det friske løvet er mykt og har en sterk aroma. Over tid tykner bladet, strekker seg og lukter mye mindre. I tillegg til den attraktive kronen, kan eukalyptus overraske med blomstring. De små blomstene, som ligger en om gangen i brystet, blir senere til fruktkasser.

To varianter er best egnet for innendørs dyrking: Gunn Eucalyptus (Eucalyptus gunnii) og sitron (Eucalyptus citriodora). Ofte kjøpes ferdige frøplanter i butikker, men et slikt tre kan også dyrkes fra frø. Til tross for sin lille størrelse, har de en ganske høy spiringshastighet..

Ta vare på innendørs eukalyptus hjemme

Ta vare på innendørs eukalyptus hjemme

Plassering og belysning

Innendørs eukalyptus elsker lyse steder. Han vil være fornøyd med vinduet øst eller sør, der det vil være nok sollys. Andre steder vil det være nødvendig med ekstra belysning..

Temperatur

Anlegget foretrekker et moderat temperaturregime fremfor varme. Om sommeren og høsten vil + 16 + 18 grader eller litt høyere være optimalt, og opptil +15 om vinteren. Luftsirkulasjon er viktig, men trekk bør unngås.

Vanning

Fra vår til høst vannes et tre, spesielt et ungt, rikelig, om vinteren – mindre. For å gjøre dette, bruk vann ved romtemperatur. Ekstremer som for tørking eller overløp kan føre til at toppen av skuddene tørker ut. Eukalyptus liker ikke sprøyting, men potten med den kan settes på en pall med våt ekspandert leire.

Gjødsling

Eucalyptus er egnet som universell mineralsk eller organisk gjødsel for innendørs planter. Fra vår til høst brukes den to ganger i måneden, og om vinteren tar de en pause..

Transplantasjonsfunksjoner

Voksende unge frøplanter trenger årlig omplantning. Voksne kan endre kapasiteten 2-3 ganger sjeldnere. Som jord, ta 2 deler torv og en del løvrike jord, sand og torv. Ikke prøv å plante planten i en stor gryte med en gang. Dette vil påvirke rotsystemet negativt. Hvis røttene til en voksen prøve har blitt for lange, beskjæres de litt og forsegler kuttene med hageplass.

På våren kan treet kuttes til ønsket høyde. For å danne en tettere krone, klemmes nye skudd.

Reproduksjon av innendørs eukalyptus

Reproduksjon av innendørs eukalyptus

Å dyrke innendørs eukalyptus fra frø har sine egne egenskaper. De starter den tidlig på våren. Det er best å velge en leirebeholder med dreneringshull for såing. Den er fylt med jord som er halv sand. Frø blir sådd på en tilstrekkelig fuktig overflate. Den optimale temperaturen for spiring er 18 grader. Bakken vannes ikke de første 4 dagene. De begynner å gjøre dette nærmere utseendet til de første skuddene, som kan klekkes etter en uke eller litt tidligere. De må vannes veldig forsiktig: overflødig fuktighet vil bare skade. Det er best å bruke en sprayflaske.

Når størrelsen på plantene når 3 cm og blader dukker opp, blir de forsiktig dissekert ut i individuelle potter. Middels høye beholdere med en diameter på 7-10 cm er egnet. Som med såing blir plantene ikke vannet de første dagene etter transplantasjon. Så gjør de det regelmessig, men med måte. Etter noen uker kan de dyrkede eukalyptustrær plantes på et permanent sted..

En annen reproduksjonsmetode er å rotere apikale stiklinger. Men de slår sjelden rot, så metoden er ikke så populær..

HVORDAN VEKSE EUCALYPTUS FRA FRØ. MIN ERFARING. Eucalyptus citriodoraHVORDAN VEKSE EUCALYPTUS FRA FRØ. MIN ERFARING. Eucalyptus citriodora

Sykdommer og skadedyr

Treets utilstrekkelig spektakulære utseende – for lange grener, kjedelig farge på bladene – kan være forbundet med mangel på belysning. Visnet løvverk indikerer sjelden vanning.

Eukalyptus er veldig motstandsdyktig mot sykdommer hos innendørs planter, dessuten er den i stand til å skremme noen insekter av. Fluer og mygg vil ikke fly i rommet der et slikt tre står. Imidlertid kan skjoldlus eller edderkoppmidd skade dem. For å bekjempe dem, kjøper de spesialiserte medisiner..