Innendørs saxifrage

Innendørs saxifrage

Saxifraga er en urteaktig plante og stammer fra saxifrage -familien, som inkluderer omtrent 400 flerårige og ettårige arter. Videre råder stauder i denne botaniske listen mye mer. Det alvorlige frostklimaet er den viktigste habitaten for den ville saxifrage. Ofte finnes blomsten i de subarktiske alpinsonene, vest for Himalaya -fjellene eller i den østlige delen av Grønland. Her bosetter han seg på steinete jordområder, i en kløft av steiner eller vokser på enger som ligger i lavlandsområder..

Rotsystemet er dårlig utviklet, siden egenskapene til jorda, som er karakteristisk for fjellområder, ikke lar hovedroten gå dypt. De underjordiske prosessene er et nettverk av forkortede fibrøse røtter. Bladene sitter nær jordoverflaten og samler seg i solide rotrosetter. Dette arrangementet av bladblader er typisk for nesten alle typer saxifrage. Piler av peduncles er rette og en etter en. Peduncles stikker ut midt på rosettene og bærer blomsterstamme av racemose øverst. Hver blomsterstand har flere blomster, bestående av fem symmetriske kronblad. Blomstringen varer ca 3-4 uker fra øyeblikket koppene åpnes..

Andre ytre tegn på saxifrage er vesentlig forskjellige og bestemmes av å tilhøre en bestemt art. Buskens høyde kan nå opptil 1 m, men det er også dvergvarianter der bakken ikke overstiger 2 cm. Det er arter med petiolat og langblomstret løvverk. Endene på platene er takkete eller omvendt glatte å ta på. Fargen på blomsterstandene presenteres i forskjellige nyanser. Det finnes varianter med små og lite attraktive blomster, men det er også stauder med store og uttrykksfulle kopper, malt i lyse mettede farger. Kronbladets form er rund eller smal lansettformet.

Omsorg for saxifrage hjemme

Omsorg for saxifrage hjemme

Plassering og belysning

Saxifrage vokser like godt i delvis skygge og under solen. I sistnevnte tilfelle snakker vi imidlertid om diffust dagslys. Direkte stråler som treffer løvverk gjør dem sløve og bleke. Innendørs arter av saxifrage anbefales å oppbevares ved siden av vinduer som vender mot vest eller øst. Plassering i den nordlige delen av bygningen er tillatt, men varierte varianter under slike forhold vil raskt miste sine lyse farger.

Temperatur

I perioden med intensiv utvikling av bakkedelene holdes blomsterpotter ved en temperatur på 20-25 ° C. Hvis rommet er for varmt, blir planten ført ut i frisk luft, for eksempel i hagen eller på balkongen. Når eierne ikke klarer å gjenskape slike forhold, må rommet konstant ventileres..

Om vinteren går saxifrage i hvilemodus, så blomsterpottene flyttes til et rom der lufttemperaturen ikke overstiger 15 ° C.

Vanning

Vanning stoppes ikke gjennom året. Jorda fuktes når det øverste laget av jorda i potten tørker opp. Når lufttemperaturen utenfor vinduet synker, tilsettes vannmengden mindre enn vanlig, siden prosessen med fordampning av fuktighet bremses. Stillestående vann i underlaget forårsaker mange rotsykdommer og fremmer utvikling av råte.

For vanning forsvares vann spesielt ved romtemperatur eller filtrert væske brukes.

Luftfuktighet

Saxifrage

Saxifrage refererer rolig til den tørre luften, som er karakteristisk for lukkede rom, men på betingelse av at blomsten er utstyrt med en kjølig overvintring for vinteren. Hvis du lar blomsterpotten være varm, er det best å holde den borte fra varmeapparater. Løvverket sprayes systematisk med mykt og varmt vann. Om sommeren, når været er varmt og tørt i lang tid, anbefales det å spraye regelmessig.

Jorden

Jorden for planting er valgt pustende og med et nøytralt miljø. Mengden næringsstoffer i sammensetningen spiller egentlig ingen rolle. Saxifrage cotyledon dyrkes utelukkende i sur jord. Det er ikke vanskelig å samle jordblandingen selv. Det er nødvendig å ta løvjord og leirete torv. Andelen av disse komponentene er omtrent 1: 2. Grov sand og litt ekspandert leire tilsettes blandingen. Hvis det ikke er ekspandert leire tilgjengelig, legg til grus.

Blomsten er plantet i kompakte beholdere med brede kanter. Det er lov å plassere flere utsalgssteder i en gryte samtidig, fordi røttene er små og ikke vokser mye. Sørg for å ta hensyn til dreneringslaget. Det bidrar til å redusere risikoen for vannstagnasjon i bakken..

Hvilken gjødsel skal påføres

Planten tåler ikke overdreven gjødsel. Fôringsmøter arrangeres bare en gang i løpet av sesongen. Som ernæringsmessige sammensetninger, ta de vanlige universelle dressinger beregnet på innendørs blomster. Nitrogengjødsel påføres så lite som mulig, siden nitrogen forårsaker rask løvvekst, men stopper blomstring av avlingen.

Overføre

Busken overføres til en ny beholder hvis rotsystemet ikke lenger passer i potten.

Reproduksjon av saxifrage

Reproduksjon av saxifrage

Saxifrage formeres ved å så frø eller bruke datterrosetter. Det er lov å plante utsalgssteder direkte i potten uten forspiring.

Sykdommer og skadedyr

Trips, melus og edderkoppmidd kan gjemme seg på bladene på saxifrage. Infiserte prøver behandles med insekticidløsninger, for eksempel fytoverm eller actellik.

Feil omsorg resulterer ofte i problemer med vekst og utvikling av stauder. Dette handler først og fremst om råte. Sykdommen skyldes i noen tilfeller kald luft og høy luftfuktighet i rommet eller overløp av underlaget. Rotsystemet forfaller over tid, men den overlevende stammen kan rotes igjen. Først og fremst rengjøres stammen for forrådnende partikler og behandles med et soppdrepende middel.

Wicker saxifrage. Lavt vedlikeholdsanlegg i huset vårt. Skjønnhet og ømhetWicker saxifrage. Lavt vedlikeholdsanlegg i huset vårt. Skjønnhet og ømhet

Typer saxifrage med bilder

De fleste saxifrage -artene er vellykket dyrket i rockeries. Blomsten skaper fantastiske komposisjoner i de alpine lysbildene. Oppdrettere har utviklet underdimensjonerte varianter spesielt for innendørs blomsterbruk. La oss vurdere deres egenskaper mer detaljert..

Wicker saxifraga (Saxifraga stolonifera)

Wicker saxifrage

I noen kilder, i stedet for flettet saxifrage, er det skrevet skytebærende eller scion. Arten er veldig populær og er avlet som en ampeløs plante. I naturen finnes kulturen på de japanske øyene og i Kina, tilhører stauder med en tett rosett av blader.

Bladbladene har lange petioles og er litt pubescent ovenfra. Dimensjonene til en busk når 20-50 cm både i lengde og bredde. Løvverket er avrundet med en hjerteformet base og hageender. Bladets diameter er fra 5 til 7 cm. Fargen på forsiden er mørkegrønn, bleke årer er synlige i midten. På den sømløse siden er tallerkenen også grønn, men med en burgunderfarge. For peduncles og petioles er fargen identisk. I tillegg til peduncles har busken tynne skudd. De forlenges i forskjellige retninger og ligner tynne luftige “bart”. Små datterrosetter er plassert i enden av stiklingen. I blomstring kan lengden på stolonskudd nå 60-100 cm. Rosettene er i stand til å produsere sine egne stoloner.

Blomstringsperioden starter i mai og slutter i august. Miniatyrblomstrer ser ikke dekorative ut, men inneholder en uvanlig kelke, kronbladene som er helt blottet for symmetriske konturer. Basen på kalyksen er representert av tre ovale kronblad som stikker ut øverst. Kantene på blomsterstandene er innsnevret. Fargen på blomstene til denne arten er lys rosa. I tillegg er burgunder flekker synlige på overflaten på en kaotisk måte. Nedenfor er det to store kronblad med en hvit nyanse. Kronbladene på øvre og nedre nivå er forskjellige i størrelse.

Den beskrevne typen saxifrage er delt inn i følgende varianter:

  • Harvest Moon med lysegrønne eller blekgule blader;
  • Tricolor, som er dominert av spraglete blader, kantet med en bred hvit-rosa kant.

Saxifrage cotyledon (Saxifraga cotyledon)

Saxifrage cotyledon

Distribusjonsområdet for denne arten dekker territoriet til alpinfjellene. Den største fordelen med blomsten er dens spektakulære blomstring. En rosett av blader ligner en saftig i strukturen. Bladene, malt i en grønn tone, har en tykkere ramme, ligulerer eller er ovale. Det er ingen petioles under bladene. Lengden på platene varierer innen 10 cm, og bredden overstiger ikke 2 cm. I endene kan man se et hvitt tett belegg av kalkholdig opprinnelse. Plakk produseres av bladet selv og dekker samtidig sin ytre side.

Blomstringsfasen aktiveres på slutten av våren, når lange frodige stengler begynner å dukke opp fra utsalgsstedene. Piler av peduncles forgrener seg ved kronen og bærer cystelignende pyramider med mange små stjerneblomster. Som regel er størrelsen på gjengen flere ganger større enn bladrosetten. Lengden på blomsterklyngen er ca 60 cm, og bredden er 40 cm. Fargen på blomsterstandene er hvit med en rosa fargetone. I moderne innendørs blomsterbruk er det også varianter av en annen farge..

Arends ‘saxifrage (Saxifraga arendsii)

Arends 'saxifrage

Den tilhører hybridarter og har et stort antall varierte varianter. Bladene er dissekert langs kantene og er blottet for petioles. Overflaten er blank. Bladene samles i grupper i rosetter med liten diameter. Den flerårige vokser gradvis i naturen og danner solide kratt som ser ut som mose. På grunn av det anlegget fikk sitt andre navn, nemlig – “mossy saxifrage”. Småblomstrede blomsterstander består av store symmetriske kopper. De brede kronbladene er farget i forskjellige nyanser. Det er hvite, rosa, røde og lilla toner. Tilhørighet til en bestemt variasjon påvirker fargen på blomster.

Planten foretrekker å vokse under tøffe klimatiske forhold, men tilpasser seg imidlertid raskt til livet i leilighetsforhold. Rådene fra erfarne blomsterhandlere og overholdelse av omsorgsreglene vil bidra til å oppnå suksess i dyrking..