Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Hva slags ovner kan fyres med kull?

Ovnovner er mest egnet for bruk av kull. Både ved og kull kan plasseres i dem. Tross alt er materialet de er laget av varmebestandig, det tåler høye temperaturer i lang tid.

Kull er et flott alternativ for en gryteovn

Eksperter anbefaler ikke å bruke kull for å varme en russisk komfyr. Tross alt ble designet opprinnelig utviklet for trebrensel. Dette skyldes det faktum at forbrenningstemperaturen til kull i ovnen er mye høyere enn veden eller andre typer.

Den nederlandske ovnen er heller ikke montert. Etter bruk av drivstoff i en slik ovn forverres tilstanden betydelig: deformasjon av kroppen og deler fra høye temperaturer, opphopning av sot i skorsteinen.

Oppvarming av en kakkelovn med kull er mulig i to tilfeller: hvis brannkassen er foret med brannsteinstein, eller den består av en stålramme med en veggtykkelse på minst en halv centimeter.

Fireclay murstein er motstandsdyktig mot høye termometerverdier, den tåler lett hovedtemperaturen, og mindre sterke indikatorer vil påvirke murverket fra vanlige murstein. Og tykt stål vil ikke deformeres og tåler lett brenning.

Risten i murovner som fyres med denne typen drivstoff, bør plasseres to rader lavere enn vanlig. Kulldrivstoff krever også et ekstra eksosanlegg.

Hvis du utstyrer en vanlig vedfyrt mursteinovn riktig, kan kull enkelt brukes til å varme den.

Kulvarmeutstyr

For å implementere denne typen oppvarming brukes spesielle kjeler med fast brensel, hvis kostnad overstiger prisen på konvensjonelle kjeler for tre med 25-30%. Den høyere prisen skyldes imidlertid at den kullfyrte kjelen også er tilpasset oppvarming med ved og andre vanlige materialer – pellets, skifer, torv.

Konstruksjonen av en fast brenselkjele for kull består av følgende hovedelementer:

 • brannkasse – et kammer der det brennes drivstoff;
 • askepanne – en beholder plassert under brannboksen for akkumulering av forbrenningsprodukter;
 • rist – avgrenser plassen til brannkassen og askeskålen;
 • skorstein – en kanal for fjerning av karbonmonoksid;
 • vannkappe – en varmeveksler fylt med vann som varmes opp når kull brennes i brannkassen.

Hvis du ikke er begrenset i økonomiske ressurser, er det fornuftig å velge en kjele med en bunker. Slikt utstyr er utstyrt med et reservekammer for kull, som er koblet til ovnen ved hjelp av en transportør. Etter å ha lastet bunkeren, mister du behovet for å regelmessig helle kull i forbrenningskammeret, siden dette vil utføres automatisk, og du trenger bare å overvåke fyllingen av bunkeren.

Blant de populære modellene av kullfyrte kjeler som er gode til oppvarming av sommerhytter og boligbygg, fremhever vi:

 1. Zota M -12 – effekt 12 kW, arbeidsområde opptil 100 m 2, brenntid på en last – opptil 10 timer, effektivitet – 72%, pris – 25 tusen.
 2. Geyser PK12 – effekt 15 kW, arbeidsområde opptil 150 m 2, brenntid ved en belastning – opptil 24 timer, effektivitet – 85%, pris – 50 tusen. Dette er en dampoppløselig kjele, der kull brennes i et spesielt vakuumkammer, noe som betydelig øker driftstiden til enheten fra en sats drivstoff.
 3. Stropuva S10U (langvarig kjele) – effekt 10 kW, arbeidsområde opptil 100 m 2, effektivitet – 91%, pris – 85 tusen. Arbeidsvarigheten fra en last med ved er 30 timer, med kull – 90 timer.

Hvis du trenger en budsjettversjon av utstyr for oppvarming av en sommerhytte eller garasje med kull, kan rimelige støpejernsovner betraktes som et alternativ til kjelen. Vær oppmerksom på at gryteovnen skal være laget av støpejern, ikke metall.

Ovner designet for kulloppvarming

Kullfyring i industrien ledsages av temperaturer på opptil 2000 ° C; i husholdninger må ovnens vegger tåle varme opp til 1000 ° C. Ovner med lav varmebestandighet vil forverres fra forbrenning av kull, i tillegg skaper bruk av kull i dem en brannfare.

En gryteovn er best egnet for tenner med kull. Den er laget av varmebestandig materiale som tåler sterke flammer i lang tid. Du kan varme en slik komfyr med tre og kull, uten frykt for brann eller sammenbrudd..

Mursteinovner er delvis egnet for oppvarming med stein. Designet spiller en avgjørende rolle. Oppvarming er akseptabelt hvis strukturen inneholder en tykk stålramme for å motstå varme. Metallveggene skal ikke være mindre enn 0,5 cm. Brannovner i murstein er også godt egnet for kulldrivstoff. Dette materialet motstår perfekt effekten av varme, i motsetning til vanlige murstein, som blir sprø, deformert og ødelagt av virkningen av brennende kull..

En kullfyrt mursteinovn må ha en støpejernsrist. Dette er et uunnværlig element i konstruksjonen, sammen med en ekstra hette installert spesielt for å lette kulloppvarming. Grillen plasseres 2 rader lavere enn vanlig. Askepannen og risten må ha samme dimensjon for å forhindre varmetap..

Badstuovnen kan varmes opp med kull hvis veggene ikke er mindre enn 40 mm.

Bruk av kull i en uegnet eller defekt komfyr kan føre til røyk i rommet. En vanlig årsak er at pipen kombineres med en annen komfyr uten bruk av skillevegg. For et enkelt design kan ett av følgende problemer forårsake røyk:

 1. Ovnmurverk er delvis ødelagt eller skadet.
 2. Strukturen eller en del av den har vært utsatt for ekstrem kulde.
 3. Ovnens kanaler er tette.

Kull er absolutt ikke egnet for tenning av en russisk komfyr. Dette skyldes designet – ovnen er bygget med forventning om å bruke ved, som genererer mindre varme. Den tåler ikke varmen som genereres av kullene når de brennes..

Den nederlandske ovnen tåler heller ikke kulldrivstoff. Etter flere tenninger ved slike temperaturer deformeres strukturen. Delene av den nederlandske kvinnen blir ubrukelige, og pipen tetter seg umiddelbart.

I noen ovner, for sikker oppvarming med kull, er et par vannkjeler installert for å forhindre unødvendig temperatureksponering mot veggene..

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Funksjoner ved tenning og forberedelse

Det er noen få enkle regler du må huske på for sikker og fruktbar kullbelysning. Før du starter opp, fjernes den akkumulerte asken som er igjen fra siste gang fra ovnen og fra risten. Det er også nødvendig å rengjøre sot med jevne mellomrom (utføres minst en gang i året, i begynnelsen av fyringssesongen). I fravær av prosedyren vil sot og forbrenningsprodukter samle seg på veggene, noe som vil forstyrre oppvarming av høy kvalitet. En skitten ovn krever mer varmemateriale og avgir mindre varme. En skitten rist gjør det vanskelig å brenne ved ikke å la nok luft passere gjennom.

Å varme opp om vinteren etter en lang pause er vanskelig. Det er mye vanskeligere å oppnå tenning av høy kvalitet i en avkjølt komfyr i kaldt vær enn i varme. Under hardt kaldt vær kan du behandle innsiden av strukturen med en hårføner før du starter oppvarmingen. Det anbefales å observere fire timers pauser mellom tenningen under vinterforhold..

Uavhengig av årstid utføres følgende forebyggende tiltak før oppvarmingen starter:

 1. Inspeksjon og testing av kulldrivstoff. Kull av høy kvalitet har en tett konsistens, smuldrer ikke når det presses. Drivstoffmassen kan inneholde kullstøv. Det brenner ut først; For å utelukke fyllingen av lokalene med lukten av brenning, anbefales det å sile drivstoffet før det fyres.
 2. Ovnsmuren blir undersøkt for sprekker. De provoserer inntrengning av røyk og forbrenningsprodukter inn i rommene, skaper fare for ødeleggelse av ovnstrukturen. Hvis den blir funnet, blir skaden reparert med en sand-leire blanding..
 3. Loftsteinen og delen over takflaten må kalkes. Før oppvarmingen begynner, blir de eksponerte områdene hvitkalket. Det anbefales å rengjøre røret 2 ganger i måneden.

For å utelukke overoppheting utføres tenning flere ganger om dagen med avbrudd. Oppvarming kan ikke startes hvis det er funnet skader på ovnen før problemet er rettet..

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Fordeler og ulemper med vedfyrte kjeler for langbrenning av drivstoff

Fordeler:

 • ikke behov for hyppig tanking – avhengig av valgt modell, må du kaste ved i brennkammeret fra en gang hver 3-4 time og opptil 12 timer;
 • muligheten for å bruke forskjellige typer drivstoff og deres kombinasjon;
 • kjelenes drift er i de fleste tilfeller autonom og krever ikke tilkobling til annen kommunikasjon;
 • relativ billig drivstoff.

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Ulemper:

 • kostnaden er høyere enn klassiske kjeler;
 • på grunn av den lave brennverdi av ved, er effektiviteten fra 70 til 89%;
 • det er ingen temperaturreguleringsmekanisme.

En annen viktig ulempe er umuligheten av drift av varmeutstyr uten menneskelig inngrep.

Funksjoner på modeller med støtte for varmtvann

Det er kjeler som allerede i grunnkonfigurasjonen har en kjeleinstallasjon som lar deg varme opp vann mens drivstoffet brenner. Andre modeller gir mulighet for valgfritt tillegg med vanntanker, men denne løsningen vil være dyrere og mindre lønnsom når det gjelder pålitelighet.

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Planlegg derfor alternativet Varmtvannsstøtte på forhånd. Dens grunnlag, som allerede nevnt, er en kjeleinstallasjon, det vil si en beholder for oppvarming av vann, som vanligvis ligger ved siden av utstyret. Volumet kan variere fra 50 til 200 liter når det gjelder hjemmebruk av en kjele med fast brensel. Kull vil i dette tilfellet fungere som den grunnleggende energiressursen for både varmeforsyning og varmtvannsforsyning. Når vannet varmes opp og renner ut, åpner eller lukker kontrollene isolasjonsventilen. Den flytende ressursen kan brukes både til oppvarmingsbehov og til vedlikehold av et bad med kjøkken. For hvert av disse tilfellene er det gitt en egen konfigurasjon av vannforsyning og varmekretser..

Funksjoner i kullfyrte kjeler

Kjeler som bruker kull til oppvarming har en betydelig fordel i forhold til andre varmesystemer – allsidighet. Så, i tillegg til kull, kan en slik varmekoker også lastes med annet fast brensel – ved, avfall (husholdningsavfall), briketter, pellets, sagflis, etc..

Vær oppmerksom på at hjørneoppvarmings- og kokeovner ikke bare kan varme hjemmet ditt, men du kan lage mat på dem..

Og langvarige ovner har en annen viktig fordel – det er at det går mye tid mellom tankingen. Så kulloppvarming kan fungere ganske lenge uten menneskelig inngrep. Slike kjeler er også enkle å betjene – du trenger bare å kaste kull i kjelen. Systemene er ganske økonomiske, mens de har høye varmeoverføringsparametere. Kjelen kan brukes i hele fyringssesongen – uten avbrudd.

kull til oppvarming

Kullfyrte kjeler av gamle modeller vil selvfølgelig ikke kunne sammenligne når det gjelder varmeoverføring og ytelse med nye modeller. Moderne utstyr er i stand til effektivt å varme opp forskjellige typer lokaler, mens du brenner halvparten av drivstoffet enn de gamle modellene.

Driftsprinsipp

På grunn av trekket i skorsteinen kommer luft inn i ovnen, drivstoffet brenner. De resulterende gassene varmer opp veggene i ovnen, overfører varme til vannet som sirkulerer i varmevekslersystemet. Det oppvarmede kjølevæsken mates inn i rørene, varmer huset og går tilbake til kjelen. Deretter kommer gassene inn i skorsteinen, hvor de holder temperaturen nødvendig for å lage trekk..

Den vanligste typen kjølevæske er vann, men noen ganger brukes blandinger med frostvæske og ikke-frysende væsker. Røykavgassystemet inneholder termisk isolerte rør, som noen ganger suppleres med en tvungen ventilasjonsenhet.

Merk følgende! Det er forbudt å bruke kull til en vanlig vedfyringsfyr, siden denne typen drivstoff gir 2-3 ganger mer varme enn ved. Når det gjelder funksjonalitet, er utstyret delt inn i 2 grupper:

Når det gjelder funksjonalitet, er utstyret delt inn i 2 grupper:

 • med en krets – for oppvarming av rommet;
 • med to – for oppvarming og organisering av varmtvannsforsyning.

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Det er klassiske (enkeltkammer) og pyrolysemodeller av kjeler. I det første tilfellet er den tradisjonelle forbrenningen av drivstoff i kammeret ment, effektiviteten er 70%. I pyrolysemodeller brenner kull og gasser som frigjøres under forbrenning i forskjellige kamre. Effektiviteten til slike avanserte modeller når 92%. De brenner drivstoff mer effektivt med mindre sot og røyk..

Kullfyrte kjeler er laget av stål og støpejern. Stålmodeller – oftest bunnforbrenningsinnretninger, består av sveisede elementer. Støpejern – støpt, preget av høy effektivitet, er mindre utsatt for korrosjon og forurensning. Langsiktige forbrenningsinnretninger har et vertikalt forbrenningskammer, drivstoffet brenner gradvis ut ovenfra, på grunn av hvilket de fungerer uten ekstra belastning i flere dager.

Hvilket kull er riktig?

Det finnes forskjellige typer drivstoff. La oss vurdere dem mer detaljert:

 1. Lignitt. Den yngste arten, den er svært sprø. Den har en fibrøs struktur. Felles drivstoff i kraftverk og fabrikker. Den brukes sjelden til oppvarming av hus, da den ikke varmer opp en konvensjonell komfyr skikkelig..
 2. Brun. Dette drivstoffet består av torv og karbon. Har en lav forbrenningstemperatur på grunn av den store mengden vann og andre urenheter. Kan brukes som lokalt drivstoff.
 3. Kull. Den har en høy forbrenningstemperatur på grunn av den store mengden karbon i sammensetningen. Har en høy brennverdi.
 4. Antrasitt. Inneholder opptil 95 prosent karbon. Skiller seg ut i høyeste grad av forbrenningsvarme. En ulempe er dårlig tenning.

Kull og antrasitt brukes vanligvis til å varme ovnen i husholdningen, siden de har høy varmeoverføring. Slikt kull for oppvarming av en bolig vil kreve flere ganger mindre enn brunt eller ved. Den eneste ulempen er dårlig tenning..

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Du kan løse dette problemet ved hjelp av ved: Sett først tømmerstokkene i brannboksen, og etter at de har brent ut, tilsett antrasitt.

Langflammet kull har det mest optimale forholdet mellom pris og kvalitet. Den tenner raskt, har høy varmeoverføring, er upretensiøs i lagring og bruk.

Enhet

En gjør-det-selv-kullovn inneholder følgende elementer:

 • blåste;
 • brannkasse;
 • kammer for ytterligere tørking av drivstoff;
 • skorstein.

Utformingen av brannkassen og skorsteinen skiller seg fra analoger som opererer på tre. Brannkassen har to rom. Veden fyres i det ene rommet, kull tørkes i det andre. Så snart temperaturen er tilstrekkelig, begynner kullet også å brenne. Dette skyldes det faktum at kull har en ganske høy antennelsestemperatur, og det vil ganske enkelt ikke fungere å tenne ovnen på en standard måte..

En kombinert brannboks brukes ofte, som kan fungere både på tre og kull. Dette alternativet er det mest rasjonelle for en kullovn for oppvarming av et hus..

Valg av råvarer

I henhold til GOST 24260-80 “Råvarer for pyrolyse og kullforbrenning”, krever opprettelse av trekull treved. Denne gruppen inkluderer bjørk, aske, bøk, lønn, alm og eik. Barrtrær brukes også i produksjonen: gran, furu, gran, lerk og sedertre. De minst brukte er bartre: pære, eple, plomme og poppel.

GOST 24260-80 Treråvarer for pyrolyse og kullforbrenning. Tekniske forhold

Råvaren må ha følgende dimensjoner: tykkelse – opptil 18 cm, lengde – opptil 125 cm. Treverket bør ikke inneholde en stor mengde tømmeråte (opptil 3% av det totale arealet på emnene). Tilstedeværelsen reduserer materialets hardhet og øker askeinnholdet. Tilstedeværelsen av en stor mengde vann er ikke tillatt. Dette stoffet fører til sprekker på overflaten av arbeidsstykkene..

Tørking av tre

Under tørkeprosessen legges råvarene i en kullblokk. Veden påvirkes av røykgass. Som følge av varmebehandling stiger temperaturen på emnene til 160 ° C. Mengden vann som finnes i tre påvirker varigheten av den teknologiske prosessen. Som et resultat av tørking oppnås et materiale med et fuktighetsnivå på 4-5%..

Tørking av tre

Pyrolyse

Pyrolyse er en kjemisk nedbrytningsreaksjon som består i oppvarming av et stoff med mangel på oksygen Under forbrenning skjer tørr destillasjon av tre. Emnene varmes opp til 300 ° C. Under pyrolyse fjernes H2O fra fôret, noe som fører til karbonisering av materialet. Med ytterligere varmebehandling omdannes treverket til drivstoff, andelen karbon er 75%.

Kalsinering

Etter at pyrolysen er fullført, kalsineres produktet. Denne fremgangsmåten er nødvendig for å skille tjære og avgasser. Kalsinering finner sted ved en temperatur på 550 ° C. Etter det blir stoffet avkjølt til 80 ° C. Avkjøling er nødvendig for å forhindre spontan forbrenning av produktet i kontakt med oksygen.

Forbrenning av drivstoff

Det er veldig viktig å organisere en kontinuerlig tilførsel av oksygen til drivstoffet. For å sikre at den brenner helt ut, blir det for mye lufttilførsel. Med andre ord må luftmengden overstige den teoretiske verdien. Effektiviteten og økonomien til et varmesystem med kjele med fast brensel avhenger direkte av drivstofftypen. I tillegg til ved og avfallsarbeid brukes forskjellige typer kull aktivt som energikilde. Forbrenningstemperaturen til kull er en av de viktige indikatorene, men bør det tas i betraktning når du velger drivstoff til en ovn eller kjele?

Drivstoffsammensetning av forskjellige typer

Kulldrivstoff til ovn

Brunkull tilhører unge forekomster, derfor inneholder den den største mengden fuktighet (fra 20%til 40%), flyktige stoffer (opptil 50%) og en liten mengde karbon (fra 50%til 70%). Forbrenningstemperaturen er høyere enn veden, og er 350 ° C. Brennverdi – 3500 kcal / kg.

Den vanligste typen drivstoff er bituminøst kull. Den inneholder en liten mengde fuktighet (13-15%), og innholdet i drivstoffelementet karbon overstiger 75%, avhengig av karakteren.

Gjennomsnittlig antennelsestemperatur er 470 ° C. Flyktige gasser i kull 40%. Forbrenning avgir 7000 kcal / kg.

Antrasitt, som forekommer på en betydelig dybde, er blant de eldste forekomstene av fossilt faststoff. Den inneholder praktisk talt ingen flyktige gasser (5-10%), og mengden karbon varierer mellom 93-97%. Brennverdi varierer fra 8100 til 8350 kcal / kg.

Kull bør noteres separat. Det er hentet fra tre ved pyrolyse – forbrenning ved høye temperaturer uten oksygen. Det ferdige produktet har et høyt karboninnhold (70% til 90%). Brennende brensel gir omtrent 7000 kcal / kg.

Kullegenskaper

Kvalitetsegenskapene til kull er viktige for å avgjøre om det kan brukes til en kjele med fast brensel:

 1. Den første parameteren som snakker om kvalitet er den spesifikke forbrenningsvarmen. Den viser mengden varme som genereres når en brennstoffenhet brennes. I henhold til standarden er målingen i Kcal / kg. Brune kull viser minst varmeoverføring (maks 4500 Kcal / kg). De hotteste er kokskull (nesten 8700 Kcal / kg) og antrasitt (8600 Kcal / kg). Eksperter anbefaler ikke bruk av koksdrivstoff i bruk av husholdningsapparater, siden det er designet for høye temperaturer, og antrasitt må brukes med forsiktighet.
 2. Den andre er mengden askerester. Og dette er hovedindikatoren for kvalitetskull, avhengig av mengden ikke-brennbare urenheter i drivstoffet. Få urenheter – lite aske og mer varme avgis. Askeinnhold er angitt som en prosentandel. Jo lavere verdi, desto høyere kvalitet er kullet. Karakterer av høy karakter er preget av askeinnhold på opptil 25%, lavkarakterer – 40% og mer. Hyppigheten for rengjøring av ovnen avhenger direkte av denne parameteren. Det er logisk at jo mer avfall det er igjen etter brenning av kull, jo oftere må eieren rengjøre det. I tillegg legger noen av slagget seg på rørene, som også må rengjøres..
 3. Den tredje er fuktighetsinnhold, som kan være overfladisk og innvendig. I det første tilfellet forsvinner fuktighet ved tørking i luft, i det andre – bare under forbrenning. Så jo høyere prosentandel av fuktighet i kullet, desto mindre varme vil bli produsert for oppvarming. Øyeblikkelig tørking vil ta mye energi. Noen ganger kan du vurdere fuktighetsinnholdet med øyet. Frysing av drivstoff, når små fraksjoner henger sammen eller kaker, indikerer et høyt vanninnhold.

Kullalternativer

Om vinteren er spørsmålet om oppvarming av boligkvarter spesielt relevant. På grunn av den systematiske økningen i kostnaden for varmebærer, må folk se etter alternative alternativer for å generere varme.

Den beste måten å løse dette problemet vil være valg av kjeler med fast brensel som har optimale produksjonsegenskaper, perfekt beholder varmen..

Spesifikk forbrenningsvarme av kull er en fysisk mengde som viser hvor mye varme som kan slippes ut under fullstendig forbrenning av et kilo drivstoff. For at kjelen skal fungere lenge, er det viktig å velge riktig drivstoff for den. Den spesifikke forbrenningsvarmen for kull er høy (22 MJ / kg), derfor anses denne typen drivstoff som optimal for effektiv drift av kjelen..

Brennstemperaturen på kull er mye høyere, så dette drivstoffalternativet er et utmerket alternativ til vanlig ved. Vi legger også merke til en utmerket indikator på varmeoverføring, varigheten av forbrenningsprosessen og ubetydelig drivstofforbruk. Det er flere typer kull knyttet til gruvedriftens spesifikasjoner, så vel som dybden i jordens indre: stein, brun, antrasitt.

Hvert av disse alternativene har sine egne særegne kvaliteter og egenskaper som gjør at det kan brukes i kjeler med fast brensel. Forbrenningstemperaturen til kull i ovnen vil være minimal ved bruk av brunkull, siden den inneholder en ganske stor mengde forskjellige urenheter.

I kull når antennelsestemperaturen 400 grader. Videre er forbrenningsvarmen til denne typen kull ganske høy; derfor er denne typen drivstoff mye brukt til oppvarming av boligkvarter..

Antrasitt har maksimal effektivitet. Blant ulempene med slikt drivstoff vil vi trekke frem de høye kostnadene. Forbrenningstemperaturen for denne kulltypen når 2250 grader. Ingen fast drivstoff utvunnet fra jordens indre har en lignende indikator..

Funksjoner i bruk

Det populære spørsmålet er hvilket kull som er best for oppvarming av et hus. Eksperter på dette området sier – antrasitt eller kull. Antrasitt er i stand til å sikre langsiktig og jevn forbrenning av et kullparti lastet i kjelen, den høyeste termiske effektiviteten og en liten mengde avfall. En populær type bituminøst kull, som er beregnet for forbrenning i kjeler med lav effekt, anses å være vanlig flammekull, et frø, en mutter.

De siste årene har antrasitt blitt stadig mer populært på grunn av det lave svovelinnholdet (opptil 1%) og asken (opptil 10%). På grunn av det lave svovelinnholdet inneholder sammensetningen av forbrenningsproduktene som dannes under forbrenningen av antrasitt mindre svoveldioksid. I tillegg til å være gunstig for miljøet, har det en gunstig effekt på levetiden til kjeldeler og skorsteiner, som påvirkes av den minste mengden svovelsyre og svovelsyre, som vises som et resultat av samspillet mellom svovel og vanndamp. ..

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe kull til en varmekjele, må du ta i betraktning at mengden drivstoff vil avhenge direkte av kvalitetskarakteristikkene. Kjøp derfor bare fra produsenter som har de riktige kvalitetsdokumentene..

Fordeler med oppvarming av hus med kull

Brun kull foto

Kullfyrte kjeler til oppvarming av hjemmet har mange fordeler:

 1. Kull blir utvunnet på russisk territorium, og prisene for det hopper ikke.
 2. For å bruke dette drivstoffet trenger du ikke installere spesielle gassrørledninger, som for gassoppvarming.
 3. Prisen er relativt lav sammenlignet med flytende drivstoff eller gass.
 4. Lett å transportere, det krever ingen spesielle lagringsforhold.
 5. Oppvarming med kull er fordelaktig, fordi det beholder varmen når det ulmer. Dermed vil den oppvarmede luften i rommet forbli varm i lang tid..
 6. God varmeeffekt av kull gjør det mulig å bruke det i små mengder for å opprettholde en behagelig temperatur selv ved sterke frost.

Hva er brennverdi av forskjellige grader av kull

Hvor mye varme kan vi få fra kull, er det nok å varme et hus?

Mengden varme i kilowatt som kan frigjøres fra forskjellige kullkvaliteter sammenlignet med tørt ved er angitt nedenfor, kW / kg

 • Tørt ved – 4.0
 • Brune kull – 3,8 – 5,5
 • Lang flamme – 6,0 -7,0
 • Gass og fett – 7,5
 • Mager -sintret 7,0 – 7,4
 • Slank – 7,4 – 8,0
 • Antrasitter – 7,8 – 9,5

Hovedsakelig for husholdningskjeler er energikvaliteter av kull egnet – magert, antrasitt og halvantrasitt. Det er de som sintrer mindre og danner koksstoffer, har et minimum av aske inne i formasjonen og en bedre brennverdi..

Temperatur i grillen

Den ideelle drivstofftemperaturen for steking av kjøtt er 600-700 grader. I dette tilfellet vil kebaben vise seg å være så saftig og stekt som mulig..

Fagfolk anbefaler å bestemme temperaturen etter typen kjølevæske. Optimalt, når kullene begynner å “bli grå”, det vil si at det dannes hvit aske på dem..

Det er viktig å ikke forveksle forbrenningstemperaturen til kull og tre. Hvis du setter bjørketre i brazillen og tenner den, vil temperaturen nå 1070-1570 grader. En slik indikator er ikke egnet for steking av kebab. Kjøttet brenner rett og slett.

Måleindikatorer

For å bestemme temperaturen i grillen kan nybegynnere bruke et pyrometer. Denne enheten er billig og vil gjøre livet lettere for elskere av sommerhytter. Det er imidlertid mulig å måle indikatoren uten å bruke spesielle midler. Dette krever bare en hånd. Den må heves over grillen i en høyde på 7-8 cm fra drivstoffet.

I prosessen er det nødvendig å beregne hvor lang tid det vil ta å bli så varm som mulig:

 • etter 1 sekund – temperaturnivået er fra 350 grader og mer;
 • 2 sekunder – ca 280 grader;
 • 3 sekunder – 250 grader;
 • 4 sekunder – 200 graders merke;
 • 5 sekunder eller mer – mindre enn 150 grader.

Å måle grader på denne måten er veldig vilkårlig og lite egnet for nybegynnere. Bare en erfaren kebabspiller ved hjelp av hånden hans vil kunne bestemme nøyaktig hva som er temperaturen i grillen.

Bruken av en rekke drivstoff er veldig populær. Kull, torv og tre brukes ikke bare i hverdagen, men også til industrielle formål. I det moderne markedet vil alle finne et passende kjølevæske basert på formålet og ønskede krav.

Mer om askeinnhold

Ask innhold er neste.

 • Intra -lag – dette er de mineralforurensningene, “sand og steiner” som er inne i kullsømmen, i hvert kullstykke, og de kan ikke ekstraheres under berikelse. Gode ​​kull har denne asken opp til 10%.
 • Technical er en stein som har blandet seg med kull under utvinningen, inkludert fra store steinlag inne i en kullsøm, og som kan skilles fra kull ved mekaniske metoder under anrikningen. Gruvearbeidere hakket ved et uhell taket og jorda i sømmen, – her er de ekstra tonnene, selv om askeinnholdet økes … Bergmassen fra gruven kan være 35% askeinnhold – den er slett ikke egnet for hjemmet forbrenning.

Det skal tas i betraktning at steinlagredskaper beriker de som selger kull betydelig. Derfor er det ikke lett å kjøpe kull. Det er nødvendig å sjekke drivstoffet for tilstedeværelse av steinbiter, inkludert de pulveriserte, direkte i vognen, i bilen, før lossing. Og nekter å kjøpe, hvis det …

Bergarten er inne i kullet

Drivstofftyper

Materialet for fyring av ovner er av vegetabilsk opprinnelse. Avhengig av drivstoffets sammensetning, har det en annen konsistens, antennelsestemperatur, varmeavgivelse. Avhengig av ovnens utforming må huseieren kjøpe egnet kull. Ovnprodusenter angir anbefalt kulltype for tenning, slik at kjøperen bruker enheten så effektivt som mulig og ikke skader strukturen ubevisst.

Kull består av karbon- og askeelementer – disse urenhetene egner seg ikke til ødeleggelse under forbrenning, og etter forbrenning forblir de på overflaten i form av aske. Konsentrasjonen av komponenter i sammensetningen av kull avhenger av området der drivstoffet ble utvunnet. Forholdet mellom komponentene avgjør om drivstoffet er av høy kvalitet og til hvilken ovn det kan brukes. Etter sammensetning, alder og egenskaper til tenne bergarter kan deles inn i flere grupper..

 • Kull

Det vanligste kulldrivstoffet. Det er en hard stein med svart (noen ganger mørkegrå) farge, når den brennes, avgir den varme godt, etterlater mindre aske enn “unge” kull. Drivstoffdannelse skjer under dype jordlag som et resultat av påvirkning av høyt trykk og temperatur gjennom århundrene. Inneholder en stor mengde karbon, på grunn av hvilken det genererer mye varme under tenning, men krever høy temperatur for å starte tenningen.

 • Antrasitt

Det mest “eldgamle” kullet som mennesket brukte til sine egne formål. Har en høy tetthet, uttalt svart farge. Bensinstykker skinner litt. Kullinnholdet i antrasitt er opptil 97%. Dette sikrer lang brenningstid og mye varme. Flott for husholdningsoppvarming.

 • Brunkull

Har en brun fargetone på grunn av forbindelsene i sammensetningen. Tettheten av brunkull reduseres betydelig hvis den lagres i luft – materialet mister brennbarhet og går over i asketilstand. Passer til husholdningsbruk hvis lagringsbetingelsene er oppfylt. Kan brukes som drivstoff for kjeler. Dette tenningsmaterialet antennes ved en relativt lav temperatur..

 • Lignitt

Bergarten inneholder en stor mengde svovel. Det “yngste” kullet, nær brunt i sammensetningen. Lignitt er et veldig mykt kull, inneholder mye (opptil 45%) fuktighet, har en løs og frittflytende konsistens. Dette lar deg effektivt bruke fjellet i driften av kraftverk..

Det optimale drivstoffet er angitt av komfyrprodusenten i en anbefalingsliste. Sammenlignet med konvensjonelt tre krever kull en høyere temperatur for forbrenning. Derfor krever oppvarming av rom med kull en tykkvegget komfyr som tåler den intense varmen som genereres av fjellet..

Varianter av kull til ovnen

Naturlige ressurser

Den yngste varianten av fossiler er brunkull. Denne typen drivstoff består av en stor mengde urenheter og har et høyt fuktighetsnivå (opptil 40%). Samtidig kan karboninnholdet være opptil 70%..

På grunn av høy luftfuktighet har dette kullet lav forbrenningstemperatur og lav varmeoverføring. Forbrenningstemperaturen er 1900 grader, og tenningen skjer ved 250 grader. Den brune sorten brukes sjelden til ovner i private hus, siden den er mye dårligere enn ved i kvalitet..

Brunkull i form av briketter er imidlertid etterspurt. Et slikt kjølevæske gjennomgår en spesiell revisjon. Fuktigheten er redusert, og derfor blir drivstoffet mer effektivt..

brun_karbon

Steinfossiler er eldre enn brune. I naturen finnes de veldig dypt under jorden. Dette kjølevæsken kan inneholde opptil 95% karbon og opptil 30% flyktige urenheter. Samtidig har fossilen et lavt fuktighetsinnhold – maksimalt 12%.

Mens den er i ovnen, er temperaturen på kullforbrenning 1000 grader, og under ideelle forhold kan den nå 2100 grader. Det er ganske vanskelig å tenne det, for dette må du varme fossilen til 400 grader. Steinkjølevæske er den mest populære drivstofftypen for oppvarming av bygninger og private hus..

Antrasitt er den eldste fossilen, praktisk talt fri for urenheter og fuktighet. Mengden karbon i drivstoffet er over 95%. Forbrenningstemperaturen er 2250 grader under passende forhold. For tenning er det nødvendig å lage en temperatur på minst 600 grader. Det er nødvendig å bruke ved for å lage ønsket oppvarming.

antrasitt

Produserte produkter

Kull er ikke en naturressurs, så det er klassifisert som en egen kategori. Dette produktet er hentet fra treforedling. Overflødig fuktighet fjernes fra den og strukturen endres. Ved riktig lagring er fuktighetsinnholdet i trebrensel 15%.

For at drivstoffet skal antennes, må det varmes opp til 200 grader. Det må huskes at forbrenningstemperaturen til trekull kan variere avhengig av forholdene og tresorten, for eksempel:

 • bjørk kull er egnet for smiing av metall-med høy lufttilførsel vil de brenne ved 1200-1300 grader;
 • i en varmekoker eller ovn vil temperaturen på kull under forbrenning være 800-900 grader;
 • i grillen i naturen vil indikatoren være lik 700 grader.

Drivstoff fra tre er veldig økonomisk. Det krever mye mindre enn ved. Dette industrielle produktet er ideelt for grilling av kjøtt.

I denne videoen finner du ut hvordan kull skiller seg fra kull:

Avhengig av materialet

Material for kullfyrte ovner er hovedkriteriet for valg av drivstoff og komfyr. La oss analysere disse egenskapene mer detaljert..

For støpejernsovn

Støpejern, etter sine egenskaper, tåler lett høye temperaturer, derfor er slike ovner og mursteiner bedre egnet til å brenne dem med kull. Kull angitt med bokstaver:

 • “A” – antrasitt;
 • “D” – lang flamme;
 • “DG” – kull med lang flamme, gass.

Dette kullet er bedre for ovnen enn andre typer. Ovner utstyrt med langbrennende systemer anbefales for å bruke lang flamme og lignende gassform. Drivstoff “DG” er mest egnet for pyrolysetyper av ovner – de har en økt dannelse av avgasser under forbrenning av drivstoff, fra en oksygenfattig ovnatmosfære.

Brune kull er ikke egnet for støpejernsovner – et høyt askeinnhold krever rengjøring av skorsteinen etter 20-25 dagers drift.

Til mursteinovn

Det beste kullet for ovner og kjeler er fjellet under bokstaven “A”. Men noen komfyrprodusenter anbefaler å smelte slike ovner med kullnøtter med lang flamme. Etter at temperaturen er satt, helles antrasitt.

Dette alternativet lar deg opprettholde temperaturen i rommet og spare dyr antrasitt. Dette bokmerket varer til kvelden. Om natten sovner du et frø, som holder temperaturen i huset i 8-10 timer.

Viktig! Kjeler og ovner av forskjellige design kan endre smak, så gå til forumet og spør hva slags drivstoff som er egnet for utstyret ditt.

Dette vil ikke bare spare penger, men også la varmeapparatet fungere normalt. Når du velger, avhenger mye av dine evner. Du kan kjøpe drivstoff, klasse “A” og gi deg antrasitt med utmerkede egenskaper.

Men for oppvarming av små hagehus er det bedre å kjøpe koks eller brunkull. De vil ikke takle oppgaven sin verre enn antrasitt, men er mye billigere. Den lave prisen på lingitt gjør slikt drivstoff etterspurt blant sommerboere eller landsbyboere..

Til stålovn

Det anbefales å bruke dyr antrasitt, men drivstoff av koks er også egnet. Det er viktigere å velge størrelsen på fraksjonene og bruke et blandet bruksopplegg..

Vi noterer oss med en gang – slike ovner må nødvendigvis være laget av tykt og bare varmebestandig stål. Hvis du lager en komfyr – en gryteovn av en gammel tønne, er det mulig at den ikke er ferdig før slutten av fyringssesongen. Den høye temperaturen under forbrenning av drivstoff vil kreve kjøp av dyre ovner med deler med en tykkelse på 8-10 mm. Dette øker massen og prisen..

Hvis du har kjøpt en kullfyrt stålovn, må du lese instruksjonene. I den angir produsentene sine merker og typer.

Viktig! Uavhengig av materialet i ovnene, før du fyrer opp enheten, må du åpne luftspjeldet på skorsteinen, brannkammerdøren og viften og trekke ut skuffen for oppsamling av aske. Først etter å ha kontrollert at det er tilstrekkelig utkast, kan du fylle brannboksen.

For å gjøre dette, anbefales det å bruke ved til tenning, hell deretter “mutteren” i rommet og bruk “frøet” før natten.

Avhengig av destinasjonen

Slikt drivstoff kan brukes til å varme et hus, drivhus eller badehus. Vi vil analysere de viktigste installasjonsstedene og valg av typer for dem.

For bad og badstuer

Hvis du liker lukten av brent tre, vil ikke dette drivstoffet fungere for deg. Kull brenner uten lukt og brannglimt. Kull til komfyren i badekaret, gir tung og våt damp til damprommet. Vi legger også til et høyt nivå av asketoksisitet for mennesker..

Dette er ulempene med et slikt badstubrensel. Men den høye temperaturen på kort tid er en fordel for store bad. For et lite dampbad er det bedre å bruke et gammelt, testet drivstoff – tre.

For oppvarming i hjemmet

Valget avhenger av størrelsen på rommet. For et lite hagehus er koksovn eller brunt kull egnet, men du må rengjøre skorsteinen oftere..

Slikt drivstoff har en lav oppvarmingstemperatur enn antrasitt, men koster en størrelsesorden lavere. Lang flamme og lang flammegass kull foretrekkes for oppvarming av mellomstore til store boliger. Men de høyeste prisene er gitt ved bruk av antrasitt.

Valget avhenger av pengene du kan bevilge til kjøp av drivstoff. Ved å bruke den blandede kullbelastningen beskrevet ovenfor kan du redusere kostnadene ved å kjøpe kull betydelig. I motsetning til ovner i et badehus, må huset varmes opp konstant..

Derfor må du nøyaktig beregne hele den årlige tilførselen av kull og kjøpe flere typer drivstoff..

Hva slags kull brenner lenge?

Ofte brukes langflammekull til oppvarming av private hus, som er egnet for alle typer kjeler, ovner og peiser med fast brensel. Dette skyldes deres lange forbrenningsprosess, raske forbrenning og høye brennverdi. Kull til brannkassen er lett å bruke, brenner i lang tid på grunn av dannelsen av en flamme med lange tunger.

Hvordan varme en komfyr med kull i hjemmet ditt

Forbrenningsprosessen til en drivstofftapp varer flere timer og bidrar til frigjøring av en stor mengde termisk energi.

I tillegg er det billigere enn antrasitt, derfor brukes det som hoveddrivstoff for oppvarming av offentlige institusjoner. Merket med bokstaven “D”.

Til slutt om forbrenning av kullstøv

Den fine fraksjonen som er igjen av råkullet er også et verdifullt drivstoff. Problemet ligger i lastingen – det meste av støvet våkner umiddelbart opp i askeskålen. Hvis du legger den på toppen av tre, blokkeres oksygen, forbrenningen forverres. I slike tilfeller kan du bruke tre metoder:

 1. Dedovsky. Kullstøv blandes med vann, kaker lages og tørkes i solen.
 2. Briketter. Hvis du har mye støv, er det fornuftig å lage eller bestille en skruepresse for støping av kullbriketter hjemme..
 3. Tilsett den fine brøkdelen av vann og legg i ovnen i gamle plastposer.

Den siste metoden er den enkleste og raskeste å implementere. Vann tilsettes støvet i et forhold på 1: 10, stoffet blandes grundig og legges i poser. Kjelen akselereres til driftstemperatur på tre, deretter lastes 2-3 slike porsjoner inn i ovnen. Flere detaljer om metoden er beskrevet i videoen:

Forbrenningsformler

Antennelsestemperaturer for forskjellige drivstoff (klikk for å forstørre)

Når drivstoff (tre, kull) antennes, finner det sted en kjemisk reaksjon med frigjøring av varme.

Karbondioksid reagerer med karbonet i drivstoffet i de øvre lagene og danner karbonmonoksid.

Dette er ikke slutten på forbrenningsprosessen, for når det stiger opp i ovnrommet, reagerer karbonmonoksid med oksygen fra luften, hvor innstrømningen skjer gjennom viften eller den åpne døren til ovnen.

Forbrenningen ledsages av en blå flamme og varmeavgivelse. Det resulterende karbonmonoksid (karbondioksid) kommer inn i pipa og rømmer gjennom skorsteinen.

Godt å vite:

når de blå flammene forsvinner over drivstoffet, kan du lukke skorsteinsdemperen slik at varmen ikke går ut gjennom røret til gaten.

Ulde med minimal oksygentilførsel vil resultere i dannelse av giftfritt karbonmonoksid, noe som gir jevn varme.

Typer kull for brenning av ovner og deres egenskaper

Sammensetningen av kull inkluderer brennbare karboner og forskjellige urenheter som forblir under forbrenning. Det er forholdet mellom disse stoffene som bestemmer kvaliteten på drivstoffet..

Kull er klassifisert i karakterer avhengig av fossilets sammensetning, alder og partikkelstørrelse.

Det er 4 typer kull for å tenne ovnen: antrasitt, stein, brun og brunkull. La oss finne ut hvilken som er bedre egnet for disse formålene, og hva er de viktigste forskjellene.

Kulltype Spesifikk forbrenningsvarme, tusen kcal / kg Luftfuktighet, % Innhold av flyktige urenheter,%
Lignitt ca 3 45 > 50
brun 3-5 30-40 > 50
Stein 5-5,5 1-12 2-48
Antrasitt 7-9 5-7 5-7
 1. Brunkull er lett gjenkjennelig ved sin brune farge. Denne “unge” geologiske formasjonen har en lav forbrenningstemperatur på grunn av at den inneholder en stor mengde vann og flyktige forbindelser. Fuktighetsinnholdet kan nå 30-40%, og brennbare karbonatomer – fra 50 til 70%.

  Slikt drivstoff må ikke lagres utendørs. Fordampning av vann fører til en nedgang i materialets tetthet – kullet blir til aske. Oftest brukes det i datterier, samt drivstoff til en varmekjele..

  Dermed er varmekjelen “Kupper CARBO” designet for å fungere på fast drivstoff. Enheten er utstyrt med en bevegelig rist, som gjør det mulig å “riste” kullene i driftsmodusen, og i tilfelle en ulykke blir kullene dumpet i en stor askeboks.

 2. Lignitt er egentlig en type brunkull. Det er et mykere materiale i struktur, mengden vann som kan nå 45%. Brukes i kraftverk, ikke egnet for hjemmebruk.
 3. Bituminøst kull er verdsatt som drivstoff og er utbredt. Den dannes i dypere lag av jorden under påvirkning av trykk og høye temperaturer. Har en mørk grå eller svart farge. Fuktighetsnivået overstiger ikke 12%, og mengden brennbare stoffer er fra 75%.

  Flott for oppvarming av ovner. Den spesifikke varmen ved forbrenningen er omtrent 5,5 tusen kcal / kg.

 4. Antrasitt finnes enda dypere i bakken og skiller seg ut fra kull i sin metalliske glans. Den er tettere og inneholder opptil 97% karbon, derfor brenner den godt, men antennes bare ved høye temperaturer. Det frigjør enda mer varme under forbrenningen – opptil 9 tusen kcal / kg. Kjennetegnes ved røykfri forbrenning og ikke-kaking.

Når du kjøper en komfyr, må du være oppmerksom på produsentens anbefalinger: hvilken type drivstoff er bedre å bruke. Det er også verdt å finne ut kostnadene og mulighetene for å levere kull som passer for den valgte utstyrsmodellen i din region..

Luftsirkulasjon og etterforbrenning

For intensiv forbrenning av slikt drivstoff er oksygentilførselen svært viktig; for dette er et system for sirkulasjon og etterforbrenning av luft i Teplodar -ovner og kjeler..

Lignitt

Ung type kull med spesifikk forbrenningsvarme på ikke mer enn 2,8 tusen kcal / kg. Råmaterialet er preget av en løs struktur og en høy andel askedannelse. Lignite gir drift av industrielle anlegg – fabrikker, fabrikker, kraftverk, men er dårlig egnet for husholdningsbruk som drivstoff.

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Brunkull

Produkt av overgangsfasen mellom svart brunkull og kull. Under forbrenning dannes et stort volum aske og koksderivater. Brennstoffets brennverdi er 5 tusen kcal / kg. Med en gjennomsnittlig luftfuktighet på 50%brukes råvarer til industrielle kjelehus og kjemiske produksjonsanlegg. På grunn av hurtig tilstopping av skorsteinsystemet og varmeveksleren, anbefales det ikke å varme husholdningsovner og kjeler med brunt kull..

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Aktivert karbon

Aktivt karbon er en type karbon med et høyt spesifikt poreareal, noe som gjør det enda mer adsorberende enn tre. Kull og kull, samt kokosnøttskall brukes som råvarer for produksjonen. Utgangsmaterialet utsettes for en aktiveringsprosess. Essensen er å åpne tilstoppede porer ved virkning av høy temperatur, elektrolyttløsninger eller vanndamp..

Under aktiveringsprosessen endres bare stoffets struktur, derfor er den kjemiske formelen for aktivert karbon identisk med sammensetningen av råmaterialet det ble laget av. Fuktighetsinnholdet i aktivert karbon avhenger av porens spesifikke overflate og er vanligvis mindre enn 12%.

Kull

Drivstoff av høy kvalitet med en oppvarmingsverdi i området fra 5 til 5,7 tusen kcal / kg. Det er en mellomliggende kobling mellom brunkull og antrasitt. Den inneholder omtrent 70% karbon og bare 3% aske. På grunn av det lave fuktighetsinnholdet (20%), brukes ikke råvaren til gassgenererende anlegg, men er egnet for de fleste modeller av husholdningskjeler og ovner..

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Bituminøst kull er delt inn i to grupper:

 1. Lang flamme. Drivstoffet er egnet for de fleste husholdningsvarmesystemer, gir høy flamme og lang brenntid, krever ikke ytterligere blåsing. For å tenne det kan du bruke en liten mengde tre eller flis..
 2. Lav baking. Råvarene er egnet for oppvarming av et privat hus, badehus eller industrielle anlegg. Skiller seg ut i høy varmeledningsevne og mangel på sintring. Forbrenningsprosessen foregår uten flamme og røyk.

Bituminøst kull er klassifisert i følgende kategorier:

 1. Langflammet kull (D). Slike kull brenner i lang tid og frigjør en stor mengde varme (5600-5800 kcal / kg). Langflammet kull antennes lett og krever ikke ekstra luftstrøm, naturlig trekk er tilstrekkelig. Derfor er slike kull oftest anbefalt for oppvarming i hjem. Prisen taler også til sin fordel – den er ganske billig, så den kjøpes til og med for oppvarming av kommunale institusjoner..
 2. Lang flammegass (DG). Genererer mer varme enn kull med lang flamme, men det er krevende for lagringsforhold – mer utsatt for forvitring.
 3. Det hender at magre kull (T), lavkakede (CC) og fete (F) kull brukes til oppvarming.

Dette er de vanligste typene kull for oppvarming av hjemmet. I tillegg til dem brukes brune kull (B) og antrasitter (A)..

Antrasitt har kanskje de beste egenskapene: den avgir maksimal varme, brenner jevnt og i lang tid avgis hvit røyk under forbrenning (andre typer avgir svart), har et lavt askeinnhold (ca. 10%), som samt det laveste svovelinnholdet (1%) … Men antrasitt anbefales ikke for private hus på grunn av de høye kostnadene og problemer med tenning..

Industrielle typer kull – koks og beriket – kan ikke brukes i en husholdningskjel, de avgir en enorm mengde varme, som ganske enkelt ikke er designet for husholdningsutstyr. Slike kull brukes i industrien for metallsmelting og andre energikrevende prosesser..

I tillegg må du vite om lagringsforholdene for forskjellige typer kull, fordi kvaliteten på kullet avhenger selv av forekomsten der det ble utvunnet. Kull fra forskjellige forekomster er motstandsdyktig mot oksidasjon på forskjellige måter. I henhold til denne egenskapen er kull delt inn i fire kategorier:

 1. Den mest stabile – holdbarheten til store fraksjoner er opptil 36 måneder, små fraksjoner – opptil 24 måneder
 2. Stabil – lagret i ca 18 måneder
 3. Middels stabilitet – holdbarhet 12 måneder
 4. Ustabil – lagret i 6 måneder

Imidlertid må visse tiltak iverksettes for at det kjøpte kullet skal beholde sine egenskaper i henhold til kategorien. Oppbevar kulltilførselen på et tørt sted, ikke la det bli vått, det er bedre å forhindre overdreven oksidasjon ved ganske enkelt å dekke kullet med et tett materiale, for eksempel presenning. Høy temperatur og direkte sollys anbefales heller ikke for kull.

Det er viktig å huske at oksidasjon, og med det tap av kvalitet, begynner ved 20-25 grader, opptil 40 grader er denne prosessen treg. Det kalles også forvitring – sprekker vises, kullstykker blir sprø

Men hvis lagringstemperaturen ikke synker, kan dette føre til triste konsekvenser, siden kull antennes spontant ved høye temperaturer..

I tillegg til typer, er kull også delt inn i størrelser, noe som er viktig å vurdere når du kjøper en kjele. Følgende fraksjoner godtas i den innenlandske klassifiseringen:

 • Plate (mer enn 100 mm)
 • Stor (50-100 mm)
 • Valnøtt (26-50 mm)
 • Liten (13-25 mm)
 • Frø (6-13 mm)
 • Shtyb (ikke mer enn 6 mm)
 • Privat (størrelse er ikke spesifisert)

Brøkdelen av kull er viktig, siden mange moderne kjeler, spesielt de som er utstyrt med et automatisk ladesystem, er designet for en viss diameter på stykker.

Faktisk, når du velger en kjele for oppvarming av hjemmet ditt med kull, må du først spørre hvilke typer kull og hvilken brøkdel som er lettest å kjøpe i din region. Fra varmesystemene på markedet vil det derfor være enkelt for deg å velge det som viser seg å være mer økonomisk og praktisk å bruke bare for deg..

Kjelepasset må ikke bare angi typer og fraksjoner av egnet kull, men også algoritmen for tenning og forbrenning..

Hva er bituminøst kull?

Bituminøst kull brukes til forskjellige ovnsenheter – det er et allsidig råmateriale. Avsetningene ligger dypt under jorden og dannes under påvirkning av høy temperatur og trykk. Mengden nitrogen i slike råvarer varierer og avhenger av sorten..

Kull har utmerkede fysiske og kjemiske egenskaper og er et verdifullt drivstoff. Det er lite fuktighet i sammensetningen, men brannfarlige stoffer dominerer..

Den spesifikke forbrenningsvarmen for slike råvarer er 5,5 kcal / kg. Steinsorten av kull har en svart eller rik grå farge..

For de som bare bytter til ovnen med kull, anbefaler vi å kjøpe kull i Jekaterinburg i poser.

Kull

Antrasitt

Den beste typen drivstoffråstoff med en tett struktur og rik svart farge med en brennverdi fra 7,1 til 9 tusen kcal / kg. Ved et relativt lavt fuktighetsnivå (7%) danner antrasitt en liten mengde aske, som fjernes fra varmeutstyret sammen med gasser. Den kan ha forskjellige størrelser: liten med et frø, middels – med erter og stor – med en knyttneve.

Som et resultat av frigjøring av en stor mengde varme, skjer romoppvarming med antrasitt raskt og effektivt.

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Hvilket kull å velge for ovnen?

Drivstoffet velges i samsvar med anbefalingene fra kjeleprodusenten.

Faktum er at det er flere typer kull, og de skiller seg vesentlig i egenskaper:

Bilde 3

 • brunkull. Den vanligste og av minst kvalitet: brenner raskt, røyker og avgir en ubehagelig lukt, genererer mye avfall: struktur – jordaktig, farge – brun eller svart, varmekapasitet: 16-22 MJ / kg, kostnad: 3,5-4,5 tusen rubler … per tonn;
 • kull. Svart med metallisk eller harpiksglans. God kvalitet og samtidig rimelig pris. Det er flere varianter, den vanligste er kull med lang flamme: varmekapasitet: 26-32 MJ / kg, kostnad: 5,5-7 tusen rubler. per tonn;
 • antrasitt. Gråsvart med en glans av glass eller metall. Den høyeste kvaliteten og den dyreste: varmekapasitet: 32-36 MJ / kg, kostnad: 8-10 tusen rubler. per tonn.

Bruk av “feil” kull fører til kostnadsoverskridelser eller skade på varmeren. Så når antrasitt brenner i optimal modus, når temperaturen i ovnen 2200-23000C. Når du laster slikt drivstoff i en vanlig kjele av stål, designet for brunkull, vil det raskt brenne ut.

Eller du må “holde tilbake” forbrenningen og stenge lufttilførselen, på grunn av hvilken effektiviteten til antrasitt vil falle kraftig og kostnadene ved å kjøpe dette dyre kullet vil være uberettiget.

Bilde 4

Et annet eksempel: kull med lang flamme, på grunn av høy luftfuktighet, er uegnet for en pyrolysekjele – kondensat dannes rikelig i skorsteinen, som blandes med forbrenningsproduktene og blir fra dette til et viskøst harpiksholdig stoff. Disse varmeovnene trenger gassfyrt kull..

Det er giftige typer kull som inneholder mer enn 2% svovel. Det er strengt forbudt å bruke dem som drivstoff for ovner og kjeler: under forbrenning dannes svoveloksid (svoveldioksid), som forgifter luft og ødelegger metalldeler.

Kvalitative parametere

Kull for oppvarming av hjemmet: hvordan velge? Egenskaper og typer kull

Kull er en sedimentær stein som kan inneholde forskjellige elementer som alvorlig kan påvirke valg av drivstoff, avhengig av bruksområdet. I utgangspunktet, når de bestemmer et passende merke, styres de av en rekke egenskaper. Så når du velger kull for koks, evalueres så mange som 30 parametere. Selvfølgelig, hvis du kjøper kull med levering til husholdningsformål, er det ikke så mange krav, men du må fortsatt kjenne drivstoffets egenskaper.

Måleenheten er Kcal / kg, indikatoren reflekterer hvor mye varme som vil bli oppnådd ved forbrenning av drivstoff. Mindre varme avgis av brune kull – opptil 4500 Kcal / kg, mest av alt varme fra antrasitt og kokskull – henholdsvis 8 600 og 8 700 Kcal / kg.

Aske innhold

En av de viktigste indikatorene på kullkvalitet. Jo mindre aske som dannes under forbrenning av drivstoff, jo mer varme oppnås. Den resulterende resten er forskjellige ikke-brennbare urenheter som reduserer effektiviteten av varmeoverføring. Parameteren er angitt som en prosentandel. For kull av høy kvalitet når indikatoren ikke 25%, mens for kull av lav kvalitet kan den være fra 40% eller enda høyere. Det er nødvendig å ta hensyn til mengden gjenværende aske ikke bare på grunn av varmeoverføringen til drivstoffet, men også på grunn av forurensning av selve kjelen, rør og kanaler som sikrer driften. Konstant sot og aske krever regelmessig fjerning.

Luftfuktighet

Det er to typer: overfladisk og intern. Det første kan elimineres når drivstoffet er i luft, og det andre kan elimineres direkte under forbrenning. Råkullet er, desto mindre varme vil det avgi. Om vinteren er det noen ganger mulig å merke volumet av fuktighetsinnhold selv ved inspeksjon: hvis enkelte partikler henger sammen, brenner drivstoffet, så er det mye vann. Det anbefales ikke å fukte kullet spesielt, med mindre det er for støvete. Vann fremmer dannelsen av klumper, og gir dermed bedre luftsirkulasjon.

Solid drivstoff

Kull for oppvarming av hjemmet: hvordan velge? Egenskaper og typer kull

Det beste drivstoffet til husholdningsbruk er antrasitt (merket med bokstaven “A”). Den har lang forbrenningstid, danner ikke mye sot, og askeinnholdet er lavt. Imidlertid må du kunne bruke slikt kull, siden det blusser opp med vanskeligheter, og det koster også anstendig penger..

Oftest kjøpes kull med lang flamme for tenning av husholdningskjeler. Den brenner lenge, er lett å tenne, flammen er lang, gir stor varme. Du kan finne ut drivstoffet ved å merke “D”. Oppvarming av private hus er også tillatt ved hjelp av “CC” og “T” kullmerker, men deres egenskaper lar mye å være ønsket..

I tillegg til merkevaren, er kull også forskjellig i størrelsen på fraksjonen. Så for plater er størrelsen på brikkene fra 100 mm, for store varierer den fra 50 til 100 mm, valnøtt selges på 25-50 mm, liten-13-25 mm, frø-6-13 mm, shtyb – opptil 6 mm. Råt kull har ingen standardstørrelser.

Alt kull er merket med den første bokstaven i navnet. Navnet kan imidlertid inneholde flere bokstaver, som angir ytterligere egenskaper ved drivstoffet. For eksempel er WPC et kull med en brøkdel på 50-100 mm, DS er et frø med lang flamme. Når det gjelder råkull, har det ikke en godkjent sammensetning. Den kan inneholde 70% av store elementer, og 30% – en flekk, eller omvendt.

Det er umulig å si med 100% nøyaktighet hvilket drivstoff som skal kjøpes i hvert enkelt tilfelle, siden valget avhenger direkte av kjelens type og produsentens krav til drift av produktet. Hvis dokumentasjonen indikerer en bestemt type kull, for eksempel antrasitt, anbefales det ikke å bytte den ut med en annen, da dette kan føre til høye økonomiske kostnader sammen med en reduksjon i termisk effektivitet.

De som først og fremst fokuserer på drivstoffkostnadene, må ikke bare se på prislappen og egenskapene. Leverandører tar ofte ekstra penger for levering, og kan også indikere forskjellige priser avhengig av kjøpt volum..

Hvor mye kull er nødvendig for vinteren?

Kull for oppvarming av hjemmet: hvordan velge? Egenskaper og typer kull

For ikke å stå igjen uten drivstoff i alvorlig frost og ikke tenke på hvor du skal legge kull om sommeren, er det nødvendig å evaluere en rekke parametere før du kjøper et bestemt volum.

Disse inkluderer:

 • rom, veggmateriale og isolasjonstykkelse;
 • typen vinduer, dører, graden av ventilasjon;
 • type drivstoff, kjele, kulllegging;
 • temperaturforskjeller i regionen, varigheten av kaldt vær.

Som praksis viser, krever oppvarming av et murhus 35% mer drivstoff enn oppvarming av en tre- eller luftbetongbygning. Dette skyldes det faktum at mursteinen, på grunn av dens egenskaper, tar noe av varmen. Omtrent for et hus med et areal på 90 kvm, Bygget av flisbetong med vegger 45 cm tykke, vil komfyroppvarming kreve fra 2,5 til 3,5 tonn kull (2/3 av volumet – “frø”, resten – antrasitt “mutter”) avhengig av temperaturendringen. Hvis det ikke er ekstra isolasjon i en slik struktur, vil mengden drivstoff som er kjøpt allerede være minst 6-7 tonn. Trehus fra en bar med et areal på 80 kvm. ved en minimum vintertemperatur på opptil -40 ° C (ca. 1,5 måneder og opptil -20 ° C resten av tiden) må varmes opp med 5 tonn kull og 5 tonn brensel.

Hvordan redusere kullforbruket

En økning i kullforbruket, etter flere års kjeledrift, er ganske vanlig. Kostnadsøkningen skyldes først og fremst tilstopping av varmeveksleren og pipen med sot. Det anbefales å rengjøre skorsteinen og de interne komponentene i kjelen, minst 2 ganger i året..

For å redusere forbruket av kull er det nødvendig å varme opp kjelen ordentlig. For å redusere sotmengden, fyll drivstoffet i lag – vedkull. Denne stylingen gir maksimal varmespredning. Endringen i kullforbruket skjer avhengig av kjeleffektiviteten. Følgelig, jo større effektivitet, jo lavere drivstofforbruk..

En annen måte å redusere kullforbruket på er å bare bruke drivstoff av høy kvalitet. Billige råvarer, brunkull, har en høy andel underkjøling, tetter raskt skorsteinen og varmeveksleren og er derfor dyrere enn antrasitt.

Drivstoffkrav

For at systemet skal fungere skikkelig, er det nødvendig å bruke drivstoff av høy kvalitet. Kull til langvarige kjeler kan brukes på forskjellige måter. Vanligvis er de mest foretrukne typene angitt i enhetens tekniske pass..

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Oftest brukes brunkull, bituminøst, kull, halvantrasitt og antrasitt til oppvarming av private hus. Sistnevnte anses å være av høyeste kvalitet. Modeller av europeiske kjeler er mer følsomme for sammensetningen og egenskapene til kullet som brukes. Innenriks er upretensiøse.

For modeller fra enhver produsent vil antrasitt være ideelt. Det har flere fordeler:

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

 • når den brenner, avgir den 80% mer varme enn naturgass;
 • brenner ut nesten helt og tetter ikke kjelen;
 • avgir mindre skadelige røyk
 • har høy effektivitet.

I tillegg selges kull i fraksjoner av flere størrelser. Noen produsenter selger det i bulk, mens andre pakker det i poser. Det andre alternativet for et privat hus anses å være mer å foretrekke, siden drivstoffet i denne formen ikke inneholder støv, noe som forverrer forbrenningen og fører til hurtig tilstopping av kjelen..

Det skal bemerkes at våt antrasitt brenner bedre enn tørket antrasitt, så ikke vær redd for å bli våt under lagring..

Hvilket ved er bedre?

Det er økonomisk mest rasjonelt å varme en komfyr for å varme et hjem eller et bad med tre. Imidlertid produserer forskjellige tresorter forskjellige effektivitetsindikatorer. Brenningstiden for tømmerstokkene avhenger av tettheten til treet, derfor, jo tettere strukturen er, jo lengre brenner tømmerstokkene og mer varmeenergi vil de gi inn i rommet. Dette er viktig å vurdere når du velger ved..

Hvilken treslag er den hotteste:

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Selvfølgelig er eik et ideelt drivstoff når det gjelder effektivitet, men denne tresorten er veldig dyr og det er en utilgivelig luksus å varme ovnen med eik. Derfor

I den midtre banen og de nordlige delene av Russland er det mest akseptabelt å bruke bjørk. Tre av denne typen kombinerer pris og kvalitet optimalt. I de sørlige områdene er det bedre å bruke hvit akasie for oppvarming av ovner..

På samme tid, for den mest effektive oppvarmingen av bygninger, må du nøye forberede deg på oppvarmingsprosessen..

Fysiske egenskaper til tre

Skill mellom harde og myke treslag. Mykt inkluderer: furu, gran, gran, osp, poppel og andre. Hardtre: bjørk, lerk, eik, bøk, hornbjelke, lønn, aske, fruktarter og andre.

Alt du trenger for å høste, lagre og pyrolisere tre:

 • Porøsitet
 • Spesifikk eller volumetrisk vekt
 • Luftfuktighet
 • Tørkeevne
 • Varmekapasitet

Porøsitet av tre

Tre består av celler og har derfor en høy porøsitet. Skala, hygroskopisitet, varmeledningsevne og andre fysiske egenskaper ved tre. Graden av pålitelighet og gyldighet av trepyrolyse – trekull, som er av stor betydning i sammenligning med treverket som det er hentet fra.

Spesifikk eller volumetrisk vekt

Den spesifikke tyngdekraften til tresubstanser av forskjellige arter er i gjennomsnitt omtrent 1,55.

Vekten i gram er 1 cm3 (vanligvis uttrykt i g / cm3). Det avhenger hovedsakelig av porøsiteten og fuktighetsinnholdet i treverket. Det avhenger av treets art og alder..

Studiet av avhengigheten av volum og vekt av tre krever vanligvis helt tørt, lufttørkt og nyslått tre. Gjennomsnittlig egenvekt av tre i absolutt tørr tilstand 1.

Tetthet av de vanligste treslagene i en helt tørr tilstand *

Rase Tetthet, g / cm3
Oscillasjonsgrenser Gjennomsnitt
Fir 0,31-0,50 0,38
Gran 0,30-0,56 0,42
Furu 0,31-0,65 0,47
Lerk 0,43-0,82 0,63
Aspen 0,32-0,61 0,47
Linden 0,33-0,62 0,47
Alder 0,33-0,64 0,49
bjørk 0,42-0,79 0,60
Bøk 0,45-0,79 0,64
lønnetre 0,48-0,74 0,65
Eik 0,46-0,88 0,68

* Tre, tørket til konstant vekt ved en temperatur på 103 ± 2 ° С

Det er følgende forhold mellom porøsiteten og massetettheten av tre i en absolutt tørr tilstand:

C = (1 / x) slag

hvor:

C er tettheten av tre;

x – porøsitet i%;

– volumetrisk vekt av tre;

– Spesifikk vekt av tresubstansen.

Avhengig av vekstforhold og alder, harpiksinnhold og andre forhold. Så nær kysten varierer den fra 0,51 til 0,74, i furuer – fra 0,31 til 0,71, i gran – fra 0,35 til 0,60 (for absolutt tørt treverk). Den fantastiske vekten av tre, hentet fra forskjellige deler og fra det samme treet: ved foten av grenene er det større enn på toppen, og i kjernen mer enn i savvedet.

Vekt 1 kvm m³ ved med et fullt treinnhold på 68% og når det omdannes til absolutt tørt ved er like: furu – 285, gran – 253, gran – 250, lerk – 385, osp – 265, bjørk – 354 kg. De. 1 kvm m³ ved er lik 0,68 m³ massivtre.

Tre fuktighet

Vannet i treverket er i cellehulrommene og gjennomsyrer celleveggene. Følgelig kjennetegnes gratis (eller kapillær) vann (eller kolloidalt) vann i tre. Vann i tre til et fuktighetsinnhold på 30%; vann som brukes i tre som overstiger 30% er gratis.

Grensen som skiller vannet; det er 23-30% absolutt fuktighet.

Vann fordeles veldig ujevnt i forskjellige deler av treet. Det er mer av det i saftved enn i kjernen; kompileringsdelen av bagasjerommet inneholder mer fuktighet enn toppunktet. I en skog som vokser i tørr jord. Mer om vinteren enn om sommeren.

Skill mellom absolutt og relativ fuktighet i tre.

Fuktabsorbering av tre – uttrykt som en prosentandel.

Eksempel: hvis en 300 g prøve etter tørking begynte å veie 200 g, vil dens absolutte fuktighet (300-200) / 200 * 100% = 50%)

Tre relativ fuktighet – uttrykt som en prosentandel.

Eksempel: hvis en 300 g prøve etter tørking begynte å veie 200 g, så er dens relative fuktighet (300-200) / 300 * 100% = 33%

Graden av absolutt fuktighetsinnhold i tre

Navn Absolutt fuktighet i% Utdanningsforhold
Våt tre mer enn 100% langvarig opphold i vann
Nykutt 50-100% avhengig av høstmåneden
Lufttørke 15-20% langtidsoppbevaring i luft
Rommet tørket 6-10%
Helt tørt 0%

Tørkeevne under naturlige forhold

Ved naturlig tørking, med naturlig atmosfærisk luft, hvis relative fuktighet er mindre enn 100%, tørker treet ut. Lufttemperaturen er høyere enn lufttemperaturen er høyere enn lufttemperaturen er høyere enn bevegelseshastigheten. I løpet av ett minutt frigjøres en ulik mengde fuktighet fra 1 cm² av forskjellige treoverflater: mest av alt – fra tverrsnittet av treet, mindre – fra en langsgående splittelse og bare minst – fra overflaten dekket med bark.

Fordampning fra tre skjer med en lavere hastighet enn fordampning med en fri overflate av vann. Denne prosessen er tregere. Enheten bruker baner, for eksempel den vinkelrette stammen av fatet. Dette betyr at en tørketrommel må brukes gjennom tørkeristen..

Lufthastigheten påvirkes sterkt av relativ fuktighet og lufttemperatur. Det er funnet at mellom april og juli; produksjonen ikke bare i sin helhet, men også i høstmånedene, som et resultat av at antallet mennesker som ikke lider av fuktighet vokser; nåler av ved, ikke skrelt av bark, i løpet av det første året

Bjørk tørker saktere enn bartrær. Kystved uten røtter eller med de høyeste verdiene av høyeste kvalitet.

Ved med bark, men hakket, tørker like raskt som ved, skrelt av barken.

Gjennomsnittlig fuktighetsinnhold i nyslått bjørk er 56,2% (fra 54% til 59%), i furu – 49,9% (fra 46% til 53%), i gran – 50,2% (fra 44% til 55%)) (prosentandel relativ fuktighet), i eik – 55%. (fra 52% til 58%)

Som om hun aldri hadde vært helt tørr. Luften vil bare nå likevektsfuktighet.

Nesten med naturlig tørking innen 1,5 år etter hogst, er den relative fuktigheten til lufttørt ved 20%.

Når den ligger (i en vedhaug i skogen eller på et lager), mister veden gradvis fuktighet. Hastigheten på denne naturlige tørkingen avhenger av tresorten, dens opprinnelige fuktighetsinnhold..

Lengde opptil 1 m, høstet i januar, kl. lagring under en baldakin 1 viser bord. 2.

Det går ujevnt. De ytre lagene av tre tørker mye raskere enn de indre. Mens det indre stativet bare begynner å miste fuktighet. Som et resultat er trekrymping ikke det samme; dette forårsaker dannelse av sprekker i den, som strekker seg fra den ytre overflaten langs radiusen. Sammenlignet med saftved i kjernen.

Varmekapasitet

Varmekapasiteten til absolutt tørt trevirke av alle arter er 0,324 kcal / kg, og av harpiksholdige stoffer – 0,5 kcal / kg.

Når treet varmes opp med 1 ° (innenfor 0 ° – 100 °), øker dets lineære størrelse, lik 1 m, med 0,040 mm i tverrretningen og med 0,005 mm i lengderetningen.

Tre er en dårlig varmeleder. Termisk ledningsevne avhenger av den betingede tettheten til treet (arten), retningen på varmestrømmen i forhold til aksen til trefiberen, hastigheten­temperatur og fuktighet. Termisk konduktivitetskoeffisient for tørt trevirke varierer fra 0,1-0,4 W / m². En økning i tettheten av tørt trevirke, dvs. en økning i andelen opptatt av et treaktig stoff i et enhetsvolum, fører til en økning i varmeledningsevne. Dette skyldes det faktum at tresubstansen har en 20 ganger høyere varmeledningskoeffisient enn luft. Varmeledningsevnen til treet langs kornet er 3 ganger større enn på tvers av kornet. I de radielle og tangensielle retningene kan termisk konduktivitetskoeffisienter for tre avvike noe fra hverandre, siden sonene til senved av årlige lag i tangentiell retning er forlenget. Sent tre, spesielt bartrær, er tettere og derfor mer varmeledende. Fukting av tre, det vil si å erstatte luften i det med vann som har 23 ganger høyere varmeledningsevne, fører til en økning i termisk ledningsevne for tre. En økning i temperaturen på fuktig trevirke fører til en enda større økning i varmeledningsevne.

Hvordan beregne kullforbruk

Forbruket av kull i en kjele med fast brensel avhenger av mange faktorer. Kostnadene påvirkes av:

 1. Oppvarmet område.
 2. Mengden varmetap.
 3. Omgivelsestemperatur.

De eksakte kostnadene kan bare beregnes etter slutten av fyringssesongen. Videre, avhengig av vinteren, kan gjennomsnittlig forbruk av kull til oppvarming variere fra 8 til 15 tonn (for en bygning på 200 m²).

Hvis du gjør gjennomsnittsberegninger basert på ekte driftserfaring, kan du få følgende data:

 • Kostnadene for september – oktober vil utgjøre 1 bøtte per dag.
 • Drivstofforbruket i en kullkjel fra november til februar vil øke til 10 bøtter per dag.
 • I mars og april må du brenne 1-2 bøtter per dag.

Beregning av kullforbruk for en kjele på 20 kW, ved hjelp av dataene ovenfor, viser at kostnadene i fyringssesongen vil utgjøre 580 bøtter eller 10-10,5 tonn.

kullbelastning

Kullforbruk og beregning per rom

Ved beregning av den årlige kullmassen tas flere egenskaper i betraktning:

 • bygningens areal og volum, veggenes materiale, belegg, antall vinduer og dører;
 • type oppvarming (vann eller luft) og kraften til kjeleutstyr;
 • gjennomsnittlige vintertemperaturer i regionen.

Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

Disse dataene vil være nødvendige for å utføre enkle, omtrentlige beregninger. For nøyaktighet er det bedre å henvende seg til spesialister – kraftingeniører som vil utføre komplekse beregninger med tanke på områder og materialer på vinduer, dører og til og med måle tettheten av lukkede dører i huset.

For eksempel kan vi trygt si at oppvarming av et trehus vil kreve 30% mindre drivstoff enn en murstein. Hvis et hus er bygget av luftbetong, med en veggtykkelse på 450 mm og et totalt areal på 90 m2, for oppvarming av varmtvann, må du kjøpe opptil 2,5 tonn kull, av forskjellige størrelser og merker, for et år. Men hvis luftoppvarming brukes og ovnen er installert i et murhus, vil etterspørselen øke til 6000 kg. “Mutter” og “Frø” kjøpes i forholdet 1 til 2.

For beregningen må du bestemme romets volum. Basert på dataene om tilstedeværelse av vinduer og dører, koeffisienten for varmeisolasjonslaget i rommet, beregner den nødvendige kjeleeffekten. Og bare da beregne mengden drivstoff som kreves for oppvarming i løpet av dagen og året

Sammendrag temperatur tabell

Kull Temperatur Verdighet ulemper
bjørk 600-650 ° C Rimelig pris, optimal brenningstid og temperatur Gjennomsnittlig brenntid
Briketter 650-700 ° C Brenn lenge, god varme, minimum røyk Vanskelig å tenne, høy pris
Eik 620-660 ° C Brenner lenge, tett Vanskelig å tenne, høy pris, sjelden
Furu 570-620 ° C Lav pris Brenner raskt ut, røyker
Aspen 570-620 ° C Lav pris Brenner raskt ned, røyker

  Hva er prisen?

  Her er noen eksempler på gjennomsnittsprisen for 2 typer kull, som kan variere avhengig av regionen og selgerens selskap..

  Kullkarakter Gjennomsnittlig pris for 50 kg (pose) Kostnad på 1 tonn (ved kjøp av opptil 10 tonn) Pris (ved kjøp av over 10 tonn)
  Antrasitt klasse “AKO” 700-750 RUR. 13500 r. 10000 r.
  DPK -merke. 450 RUR. Fra 6800 r. 6500 RUR.

  Funksjoner ved utformingen av ovner for tenning av kull

  Før du bruker kull til tenning, er det viktig å sørge for at ovnen din er egnet for denne typen drivstoff..

  Faktum er at kull brenner ved høy temperatur. I husholdningsapparater kan temperaturen i ovnen nå 1000 ° С, og i industrielle – mer enn 2000 ° С. Derfor, for kull, bør du velge en ovn med en tykkvegget brannkasse i metall, som har høy varmebestandighet..

  For intensiv forbrenning av slikt drivstoff er oksygentilførsel veldig viktig; for dette er et system med luftsirkulasjon og etterforbrenning gitt i Teplodar -ovner og kjeler. Varmeutstyret er også utstyrt med støpejernsrist..

  Når kan du varme opp ovnen etter reparasjon

  Reparasjonsprosessen tar litt tid. På slutten av legningen kreves det en avsatt tid for tørking. Først etter at den har tørket helt, kan den smeltes for første gang. Flere funksjoner i denne prosessen:

  1. Hvor lang tid tar det å tørke? Den naturlige tørkeprosessen varer i 3 til 5 dager. Mange vil spørre hvorfor det er umulig å varme opp enheten i denne perioden? Svaret er enkelt: I løpet av denne perioden er det en intensiv fjerning av fuktighet fra strukturen. Varmetørking tar ca 2 uker. Totalt vil hele prosessen ta opptil 3 uker..
  2. Hvorfor kan du ikke bruke den umiddelbart etter reparasjon? Den inneholder en stor mengde fuktighet når det gjelder murstein. Oppvarming vil føre til at systemet sprekker, og murstein kan falle ut og deformeres. I dette tilfellet vil ikke alt arbeidet være fornuftig, og alt må gjøres om..

  På dette stadiet kan eierne ha et spørsmål: hvorfor kullet ikke brenner i ovnen, fordi reparasjonen er over og alt er klart. Dette betyr at det ikke er helt tørt og at materialet ikke brenner ut. Faren er at hvis tørkingen er utilstrekkelig, kan karbonmonoksid og røyk komme inn i rommet gjennom sprekker som dannes og forårsake helseskader..

  Hva er de viktigste forskjellene i kull- og trevarmesystemer

  Kull er fortsatt et ganske billig produkt, og kullfyrte kjeler er de billigste av alle moderne enheter. Kull brenner sakte og genererer nok varme til at problemet med å legge en ny batch i kjelen ikke plager deg for ofte. Kullkjeler kan også brenne ved, men med mindre effektivitet. Kull i hjemmet ditt er en konstant kilde til skitt. Å brenne kull er skadelig for miljøet.

  Tre anses som et miljøvennlig drivstoff; når det brennes, dannes ingen skadelige forbindelser. Kostnaden for ved kan være veldig lav. Imidlertid er prisen på visse typer trebrensel – briketter eller pellets – fortsatt ganske høy. Anskaffelse av ved er en ganske arbeidskrevende og tidkrevende prosess. Vedfyrte kjeler er dyrere enn kullfyrte kjeler. Moderne kjeler som opererer på brensel med pelleter er nesten fullstendig automatisert og krever ikke spesielt vedlikehold.

  En kullkjele passer for deg hvis …

  Det er kullgruvedrift i ditt område, eller av en annen grunn er kull billig og relativt enkelt å bestille. I regioner der kull tradisjonelt ikke brukes til oppvarming, er bruken av en slik kjele helt urimelig. Når både kull og tre er tilgjengelig og du leter etter en billig automatisert kjele, er kullkjelen definitivt ditt valg. Automatiske kjeler for pellets og briketter er fremdeles ganske dyre, i motsetning til de samme kullfyrte kjelene

  Et slikt valg lar deg ikke bruke mye tid og krefter på å laste drivstoff, noe som er ganske viktig for en landsbyboer.

  En biobrenselkjel er egnet for deg, hvis …

  • Du foretrekker renere drivstoff. Når du har en kullkjele i huset, må du takle den konstante forurensningen av rommet med kullstøv. I dette tilfellet vil ikke kjøp av spesielt tilberedte porsjoner kull hjelpe. Det er klart at rengjøring av kjelerommet ikke er blant prioriteringene, enn si det faktum at vi puster inn dette støvet, noe som ikke forbedrer helsen vår på noen måte. Selv enkelt ved, som sagflis og bark faller fra, er mye hyggeligere å bruke enn kull. Pellets og briketter forurenser ikke hjemmet ditt i det hele tatt, avgir ikke skadelige forbindelser til luften. Ask fra vedfyring, i motsetning til avfall fra forbrenning av kull, er en verdifull mineralgjødsel.
  • Du har tilgang til billig tømmer. I “skog” -regionene i Russland er det ikke noe problem å skaffe billig ved. Du kan minimere kostnadene helt hvis du høster ved selv. Hver husstand har rett til å motta en tomt for ved en gang i året for svært lite penger, men denne retten brukes sjelden av noen, siden det å kjøpe en stående skog er forbundet med betydelige utgifter til tid og krefter. Det er lettere å kjøpe allerede hakket ved, som vil bli brakt til porten din. Hvis spørsmålet om penger ikke er verdt det, er det bedre å bruke pellets eller briketter til oppvarming..
  • Din prioritet er enkel vedlikehold av varmesystemet. Selv om kullkjeler er automatiserte, er pelletenheter mye mer avanserte rent teknisk. Noen pelletskjeler kan lastes en gang i uken. Det er ganske enkelt å tenne en slik kjele – på grunn av den lille størrelsen antennes pellene godt. De fleste kjeler er utstyrt med en elektrisk tenning, som styres av en kontroller, en gjennomtenkt lufttilførsel til brenneren og til og med en automatisk enhet for fjerning av forbrenningsavfall.

  Drivstoffinnkjøp

  Det er en feil å tro at alt ved kan settes i ovnen. Det vil si at du kan laste den, men hva slags effekt vil den gi når du brenner? For å oppnå maksimal varmeoverføring, bør veden til ovnen ha et fuktighetsinnhold på ikke høyere enn 25%, maksimalt 30%. Under brenning av råved vil løveandelen av termisk energi bli brukt på fordampning av fuktighet, i tillegg vil sot frigjøres intensivt og sette seg på de indre veggene i gasskanalene..

  Lignitt i form av briketter kan også gi lengre branner for lange skorsteiner. Imidlertid, hvis forbrukere ønsker å bruke fast brenselvarme enda mer effektivt og bruke fornybart drivstoff, anbefaler de å bruke pelletsvarmere..

  Funksjoner ved driften av ovnen

  Skorsteinen og ansvarlige myndigheter klager imidlertid over naboer som ser ut til å legge en tung belastning på miljøet med vedovnen sin og som er ansvarlige for den veldig sterke lukten og stygg røyken i nabolaget. Røyk kan også komme inn i hus og føre til nabostemninger, noe som kan forhindres ved “riktig” bruk av peisen eller vedovnen..

  Viktig!

  For å unngå dannelse av et lag sot, må plast, gummi og annet husholdningsavfall heller ikke brennes i ovner..

  Fuktighetsinnholdet i nyslått tre varierer fra 45 til 55%, avhengig av arten. Det antas at tørking av ved til det nødvendige fuktighetsinnholdet krever lagring i en låve eller under et skur i 1-1,5 år. Tømmerstokkene må klargjøres så lenge at de kommer inn i brennkammeret med et gap på flere centimeter. Noen av vedene vil ikke skade å gjøre det kortere og tynnere, så det vil være mer praktisk å legge dem til tenning.

  Det virkelige problemet er dette. Hvordan varmer du, hva varmer du og hva brukes den til?. Tregasser kommer ut av treoverflaten, og er deretter over graven. Det må være tilstrekkelig forbrenningsluft på dette tidspunktet. Derfor skal den ikke flyte nedenfra, gjennom rusten, men over rusten. Dette refererer til horisontal forbrenningsluft eller sekundærluft..

  Overholdelse av brannsikkerhetsregler

  Overflatene på de varme chamottegulvene og -veggene, samt varmeisoleringsegenskapene til den omkringliggende treasken, beskytter kullene mot avkjøling. Samtidig antennes avgassingsfasen, som starter med drivstofftilførselen, mindre sterkt enn ved ristfyring. Dette unngår tiden hvor forbrenningen skjer uten luft..

  Kull for oppvarming av ovnen krever også nøye oppmerksomhet. Hvis det er brikett antrasitt, vil det ikke være noen problemer, men drivstoff med høyt innhold av den støvete fraksjonen må sorteres. Ellers vil støv og fint kull sølle delvis gjennom risten i askeskuffen og gå til spill. I dette tilfellet vil den andre delen blokkere luftens passasje gjennom risten, forbrenningsprosessen vil gå tregt. Kullfiner blandet med støv kan brukes til å lage hjemmelagde briketter.

  For å forstå dette problemet, bør det være tydelig angitt at forbrenning av tre foregår i tre trinn. Oppvarmings- og tørkefase: i denne fasen fordamper vannet i treet. Brennbare gasser med høy energi fortrenges fra tremateriale med forskjellig kjemisk sammensetning. Forbrenningen av disse flyktige stoffene, som utgjør omtrent 80% av tresubstansen, kan gjenkjennes av en lang gul flamme som treffer fra treverket. Forbrenningsfase: etter at de flyktige stoffene er brent ut, antennes kullet. Kull kullsyre ved temperaturer fra 500 til 800 ° C og brennes uten dannelse av sot. Denne prosessen kan gjenkjennes av en kort, gjennomsiktig flamme. Etter tørking krymper trestykkene til det dannes sprekker, noe som øker tørkingen. Forresten kan disse tre fasene samtidig passere fra innsiden til utsiden til et enkelt treverk..

  Anskaffelse og lagring av ved

  Når du høster ved, bruk trær som vokser på tørre steder, de inneholder mindre fuktighet, derfor vil de brenne med større varmeoverføring. Hvis det ikke er tørre plantinger, må de falne tømmerstokkene tørkes grundig. Den beste perioden for hogst av ved til drivstoff er november-desember.

  Ikke la de sagede trærne stå lenge; kutt dem om mulig i flere deler. Tømmerstokkene, som er beregnet for oppvarming av ovnen, skal være av middels størrelse – 8-10 cm i diameter, lengden avhenger av dimensjonene til brennkammeret.

  Etter å ha kuttet tømmerstokkene, er det bedre å dele dem og brette dem i et spesielt godt ventilert rom, uten overflødig fuktighet, beskyttet mot regn eller snø. Derfor er det umulig å lagre ved i kjelleren; det er bedre å sette dem i et skur eller under en baldakin med god ventilasjon..

  En av de mest effektive måtene å stable logger er i kryss-tvers celler:

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Redaktørene på nettstedet santehnikportal.ru anbefaler å tørke veden i 2-3 år før du bruker den. I løpet av denne perioden vil det meste av fuktigheten fra dem fordampe, bare ca 10-15% vil være igjen. Godtørkede og hakkede tømmerstokker er lette å tenne, de brenner med stor varmeoverføring uten å danne kondens på komponentene i ovnstrukturen og skorsteinen.

  Alternative drivstoff

  I dag er kull den mest populære typen drivstoff som brukes til å varme opp bolig- og industribygninger. Om ønskelig kan den erstattes med alternative råvarer:

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Torv

  En av de mest effektive drivstofftyper. Torv er egnet for ovner med spesielle drivstoffkamre som øker trekkraften under forbrenning.

  Materialet produseres i stykker og presses briketter. Fuktigheten til torv er mellom 22 og 40%, noe som fører til dannelse av en stor mengde aske. Når det gjelder brennverdi, er det betydelig dårligere enn ved, som er den største ulempen..

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Pellets

  Drivstoffpellets produseres av tørr biomasse (sagflis, flis, bark og trestøv) ved varmpressing. Dette er små kapsler med et fuktighetsnivå på mindre enn 10%, så de er utmerket drivstoff for en murstein eller metallovn..

  I motsetning til tre kan pellets brenne i lang tid og avgi karbondioksid og vann. De kjennetegnes ved miljøvennlighet, sikkerhet og høy brennverdi.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Hvordan utføres kulloppvarming

  For å sikre sikker og kontrollert tenning av drivstoff, anbefales det å ta vare på riktig tenning. Ikke bruk brannfarlige væsker som bildrivstoff. Under oppvarming må ovnen ikke stå uten tilsyn, og kjæledyr og små barn må ikke få tilgang til den..

  Ovnen varmes opp i henhold til følgende algoritme:

  1. Bunnen av brannkassen er dekket med et lag papir. Krøllete aviser kan brukes. Små tørre flis legges på toppen, mellomstort ved legges på dem. For å øke hastigheten på tenningen kan den brettes i form av en “brønn”. Det bør være hull for luftsirkulasjon mellom treverket. Aviser tennes med fyrstikker.
  2. Ovnsdøren lukkes ved å åpne viften for å la luft strømme. Jo sterkere det blåses, jo mer intensivt kommer oksygen inn, noe som øker forbrenningen.
  3. Når veden er godt brent, må viften lukkes for å åpne ovnsdøren trygt. På toppen av de varme kullene fra tresjiktet legges små biter av kull for oppvarming i et lag på 6 cm. Når dette laget blusser opp, helles en andre, større porsjon drivstoff. Den kan bli opptil 15 cm høy.
  4. Under forbrenning av drivstoff anbefales det å røre det lett med en poker for å berike det med oksygen og stimulere forbrenning..

  Ikke åpne døren til brannboksen når det er en oppblussing bak den. Åpning er bare tillatt for å legge til drivstoff. Kull trenger ikke å bli opphisset ofte for stimulering, de brenner perfekt selv uten denne prosedyren..

  Ved oppvarming av rom med kull må husets eier først og fremst huske om sikkerhet og observere alle viktige nyanser av tenningen og forbrenningsprosessen. I sammenligning med tre har kull et høyt forbrenningspotensial, gir huset varme raskere, i noen tilfeller er det billigere. Det viktigste er å sørge for at ovnen er egnet for denne typen oppvarming og ikke risikerer at eiendom og helse prøver å spare tid ved fyring..

  Video med mulighet for å tenne ovnen:

  Funksjoner ved tenning om vinteren

  Hvordan varme ovnen riktig med kull om vinteren? Om vinteren skaper den kalde luften et spesielt trekk. Det forhindrer røyk i å komme inn i gaten.

  1. For å tenne ovnen i alvorlig frost, kan du bruke improviserte midler.
  2. Hvis du har en hårføner, ta den.
  3. Lukk askeformedøren, åpne ildkassen og låsen.
  4. Varm opp ovnen i noen minutter og fortsett med den vanlige operasjonen..
  5. Etter at oppvarmingen er utført, vil røyken ikke gå inn i rommet, og drivstoffet antennes.

  Avfyringsregler og temperatur for kullforbrenning i ovnen

  Grunnleggende regler:

  • Kull tilsettes når det brenner. Tykkelsen bør ikke overstige 60 mm.
  • Når du åpner døren til brannkassen, lukker du viften.
  • Hvis ovnen er utstyrt med en koketopp, dekker du viften under enhver belastning. Hvis dette ikke er gjort, vil røyk gå inn i rommet..
  • Drivstoffet må brenne jevnt.
  • Hvis du har mye kullstøv igjen i kulllagringsprosessen, kan du bruke det. Hvordan varme ovnen riktig med kullstøv? Vent til hovedmassen av drivstoff brenner, og tilsett deretter en liten mengde støv.
  • På slutten av brenningen må du dekke viften.
  • Skorsteinen lukkes først når kullene har brent helt ut.

  Det anbefales ikke å overopphete ovnen umiddelbart. Det er bedre å gjøre dette gradvis, slik at en behagelig temperatur vil bli holdt i rommet i lang tid. Vær oppmerksom på fuktighetsinnholdet i kullet.

  Hvis drivstoffet har for mye fuktighet, frigjøres mindre varme under oppvarmingsprosessen. Dette skyldes at tørking krever betydelig energiforbruk..

  Forbrenningstemperaturen til kull i en konvensjonell ovn kan nå tusenvis av grader. Men vanligvis er det mye mindre – 600-800 grader. Antennelsestemperaturen for antrasitt hjemme er 500-600C, og den høyeste når 2100C

  Årsaker til røykutseende

  • Blokkering i bunken eller ovnsrør.
  • Sprekker i ovnens murverk. På grunn av utseendet reduseres trekk- og røykgastemperaturene.
  • Ødeleggelse av det indre murverket i ovnen.
  • Sterk avkjøling av skorsteinen og hele ovnstrukturen.
  • En komfyr kan røyke hvis den, parallelt med en annen ovn, er koblet til en skorstein uten spesiell skillelinje (røykspjeld).

  Forbereder ovnen for den første tenningen etter en sommerstopp

  I den varme årstiden, som er minst 3-5 måneder, brukes ikke varmeutstyr i det hele tatt. Det er viktig å forstå at etter en slik pause kan du ikke umiddelbart varme ovnen. Først må du sjekke hele systemet og forberede det på arbeid:

  1. Sørg for at det ikke er sprekker i ovnsrøret, døren er tett når den er lukket. Ellers kan karbonmonoksid og røyk, farlig for mennesker, passere inn i boarealet, selv om det er minimalt..
  2. Kontroller skorsteinens struktur, spesielt sømmenes integritet og trekkets kvalitet. Rengjør om nødvendig røret for sot og fremmedlegemer.
  3. Fjern gjenstander som kan ta fyr fra brannkassen. Alle brennbare væsker og brannfarlige gjenstander må holdes i en avstand på minst 0,5 m.
  4. Ovnen til ovnen bør også rengjøres, i tillegg til at askeformen skal tømmes. For å unngå at asken støver, kan du drysse den med vann. Bruk en tørr klut til å rengjøre innerveggene.

  I den kalde årstiden, når det fryser ute, kan det være spesielt vanskelig å smelte ovnen etter en pause. I dette tilfellet kan du først varme opp peisen med en industriell hårføner. Det er også verdt å observere intervallet mellom brannkasser på omtrent 4 timer..

  Det er viktig å kontrollere kvaliteten på drivstoffet. Kullet skal være fast, ikke smuldre når det presses. Det er bedre å luke ut støv, ellers kan det oppstå en ubehagelig lukt under forbrenningsprosessen..

  Regler for oppvarming av ovner

  La oss finne ut hvordan vi skal varme opp en kjele med kull og hvordan det er lettere å gjøre det. Etter å ha bestemt deg for hva slags kull du skal varme ovnen med, er det verdt å gjøre deg kjent med følgende regler for tenning av ovnen:

  1. Vi fjerner aske- og karbonforekomster fra ovnen, forbereder kull.
  2. Vi legger en viss mengde krøllete aviser eller papir i bunnen av brannkassen, på toppen av dem – et lag med små flis.
  3. Tørket mellomstort ved legges på flisene, bjørk er egnet. For bedre forbrenning av ved, anbefales det å legge det ut i en “brønn” eller “hytte”. Sørg samtidig for at det er nok plass mellom skogen for uhindret bevegelse av luft..
  4. For å sette fyr på aviser, er enkle fyrstikker eller en spesiell beholder egnet..
  5. Nå låser vi ovnsdøren og åpner viften. Dermed vil vi kunne kontrollere forbrenningsgraden – med høyere luftstrømmer vil flammen bli mer intens..
  6. Etter at veden brenner ut, vil et lag med varme kull dukke opp – etter det kan du begynne å fylle ovnen med et lag kull med fine fraksjoner (± 15 cm).
  7. Etter at ovnsdøren er åpnet, må viften lukkes.
  8. Etter at et lag med fint kull har antent, tilsettes et større kull, mens laget skal være 60 cm.

  Det er verdt å merke seg at ved antennelse av kullene, anbefales det å snu dem litt for å forbedre luftsirkulasjonen noe og forhindre at massen sintrer..

  hvordan tenne kull i ovnen

  Kullbelastning er enklest å gjøre gjennom komfyrbrennerne på ovnen, og ikke gjennom branndøren..

  For tenning brukes et stykke stålrør, gjennom hvilket små ved og et lag grovt kull mates. Den ytre delen av røret er dekket med vått kull med fine fraksjoner. Deretter fjernes røret og veden tennes. Etter forbrenningen av kullaget fortsetter det til legging av det neste laget.

  Vi håper at dette materialet var nok til å finne ut om det er mulig å varme en vedovn med kull..

  Hva dannes ved brenning av ved

  Nå kan du svare på hovedspørsmålet i artikkelen. Uavhengig av flammens størrelse og forholdene rundt, blir tre alltid konvertert til kull først. Hvis flammen av en eller annen grunn slukker i dette øyeblikket, vil kull forbli i stedet for brannen..

  Når brannen brenner ut til enden, har kolene på dette tidspunktet tid til å bli aske, som blir igjen når veden brennes. Det er en oppfatning at aske kan oppnås umiddelbart ved å brenne ved, omgå scenen med kull, men dette er ikke tilfelle. Prosedyren for utseende og forfall av sistnevnte kan gjøres så raskt som mulig hvis det er høy temperatur og nok oksygen rundt, men det kan ikke unngås.

  Ask eller kull vil forbli på stedet for brenning av ved, avhenger utelukkende av øyeblikket når flammen slukker. Hvis du slukker brannen tidlig, vil det i stedet for ved være kull, hvis du lar den brenne ut til enden og hele tiden støtter flammen, vil det bare være aske igjen. Sistnevnte kan ikke lenger brukes som drivstoff, så videre vedlikehold av brannen blir umulig..

  Farlige gasser

  Når en kullfyrt kjele drives under visse værforhold (sterk vind) og når pipen eller selve kjelen er blokkert, kan giftige gasser slippe ut i rommet. Hvis kjelen er installert i et rom som er koblet til et boligområde, eller folk kan være i rommet med kjelen i lang tid, må du være veldig forsiktig. Faktum er at de brennbare gassene som frigjøres under kokingen av kull har en skarp, ubehagelig lukt. Deres inntreden i lokalene kan ikke gå ubemerket hen. De tilstedeværende begynner umiddelbart å reagere, ventilere lokalene, rengjøre kjelen osv..

  Det er en annen sak når den første fasen av kullforbrenning er fullført, og det er bare koks igjen i kjelen, som brenner der ute. For øyeblikket kan CO – karbonmonoksid eller tilsvarende karbonmonoksid komme inn i rommet. Og denne gassen har verken farge eller lukt. Innånding av det fører til hypoksi, mild eufori, døsighet. Personer som sovner i et rom med mye karbonmonoksid (CO) sover søtt og våkner vanligvis ikke. Derfor er det nødvendig å installere en karbonmonoksiddetektor i rommet med kjelen. Kullmonoksidproblemer er spesifikke for kull, ettersom forholdene der CO frigjøres uten medfølgende luktgasser bare finnes ved oppvarming med kull..

  For din oppmerksomhet et utvalg materialer:

  Alt du trenger å vite om oppvarming og klimakontroll Funksjoner ved valg og vedlikehold av kjeler og brennere. Sammenligning av drivstoff (gass, diesel, olje, kull, ved, elektrisitet). Gjør-det-selv ovner. Varmebærer, radiatorer, rør, gulvvarme, sirkulasjonspumper. Rengjøring av skorstein. Conditioning

  Kjelen min prøvde å forgifte meg med karbonmonoksid flere ganger. Dette skjer når vinden ikke bare blåser i noen retning, men vrir og blåser fra topp til bunn inn i røret. Konsentrasjonen av karbonmonoksid i rommet med kjelen var ikke høy, men sensoren utløste og advarte meg om faren.

  Tenningsstadier

  Ved riktig tenning av ovnen kan du varme opp rommet jevnt og samtidig unngå farlige situasjoner. Vi anbefaler følgende trinnsekvens:

  1. Legg ark på bunnen av brennkammeret, og på dem – små flis.
  2. Legg deretter det tørkede treverket på toppen av flisen i et kryssmønster, og la det være hull mellom tømmerstokkene. Vanligvis brukes bjørkeved.
  3. Du må sette fyr på papiret, lukk deretter brannkammerdøren og åpne askeskålen. Dette vil tillate skorsteinen å varme opp på grunn av den naturlige luftstrømmen..
  4. Etter at tømmerstokkene er brent, hell fint kull på asken. Den første tappen skal være omtrent 15 cm høy. Fine partikler tar fyr fra asken.
  5. Med en økning i trekket må askerommet lukkes og luftsirkulasjonssystemet slås på, hvis det er gitt av designet.

  Gjør den neste kategorien først etter at den første har brent helt ut. Når drivstoffet brenner ned til 50%, bør du blande det med en poker – dette er nødvendig for jevn forbrenning.

  Forberedende arbeid

  Før du smelter ovnen for første gang etter slutten av byggearbeidet, må du vente til løsningen er helt tørr.

  Den første fasen er en ekstern undersøkelse, mens du tar hensyn til følgende punkter:

  • Overholdelse av tykkelsen på sømmene;
  • korrekthet av mursteinforbinding;
  • samsvar med vertikaliteten til hjørnene;
  • sikre nøyaktigheten av installasjonen av fliser.

  På samme tid er avvik tillatt: for murverk uten forside – opptil 5,0 mm, og opptil 2,0 mm for fliser med fliser, vertikalt – ikke mer enn 2,0 mm per 1,0 m høyde.

  Kontroller deretter tettheten til murverket. Vanligvis brukes et materiale med store utslipp av svart røyk til dette. En testovn utføres flere dager på rad med en normal ved. Under driften av ovnen bestemmes ikke bare oppvarmningens ensartethet langs ytterveggene, men også kjølingens ensartethet. Deretter kontrolleres strukturen for sprekker, og hvis den oppdages, elimineres de i tide..

  Kulllegging

  Hvordan varme ovnen med kull riktig? Riktig bruk av denne typen drivstoff krever en spesiell innstilling. Steinstein helles i brannboksen først etter at den er helt oppvarmet ved hjelp av ved.

  Foreløpig settes papir, tynnflis, sagflis eller annet brennbart materiale på risten. Tømmerstokkene er ikke veldig tett bosatt ovenpå, noe som gir luftgap for bedre forbrenning.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Bokmerke for ved

  Før du legger ved, rengjøres askekammeret for å la sprengluften strømme uten motstand gjennom viften til flammen. Ovnen tennes bare med tørt ved..

  Etter å ha rengjort ovnen for askerester, begynner de å legge tømmerstokkene i brannboksen. Dette gjøres på to måter:

  • en hytte med en kjegle for et stort forbrenningsrom;

  • parallelt med observasjon av hull fra 8 til 10 cm.

  Ved legges i midten av ovnsrommet eller nærmere døren til ca 2/3 av ovnen er full. Toppen av brennkammeret må forbli fri fra minst 18-25 cm. Veden må ikke stables mot bakveggen.

  Flammeantennelsesmetoder

  Deretter skyver de utsikten til ønsket nivå og litt viftedøren. Bruk fyrstikker til å tenne papir foran en haug med ved. Etter at du har tent tennet, lukker du ovnsdøren. Med uniform brenning, dekk utsikten. Forbrenningsprosessen reguleres ved å åpne / lukke utsikten og viften.

  Brannkammerdøren må alltid være lukket. Åpne den bare hvis du trenger å blande kullene med en poker eller kaste ved.

  Forbrenningskontroll:

  1. Hvit flamme og støy i røykkanalene indikerer et stort trekk, det reduseres av viftedøren.
  2. En rød flamme med mørk røyk fra skorsteinen indikerer lav skyvekraft og det er nødvendig å åpne viften.
  3. Den gule fargen på flammen kjennetegner den normale forbrenningsprosessen..

  Tenning

  Etter at et parti tømmer har brent ut og kull helles i ovnen, må du overvåke antennelsen. Hvis en liten mengde kulldrivstoff allerede har brent ut, kan du trygt fylle opp det neste.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Nyanser av drivstoffvalg

  En hjemmelaget ovn er faktisk en universell oppvarmingsenhet, siden den kan fungere på forskjellige typer drivstoff: tre, kull, torv. Under moderne forhold tilbyr drivstoffprodusenter også nye typer, det såkalte euro-treet og forskjellige alternativer for pressede briketter..

  Det tradisjonelle drivstoffet til ovnen er bjørk, som har en høy netto brennverdi. Loggene brenner helt ut, ikke skyter eller gnister. Den eneste ulempen med bjørk, hvis den plasseres i ovnen over normen, kan en sterk brann føre til brann..

  Når det gjelder brennverdi, er det beste drivstoffet eik, som brenner lenge og genererer mye varme. Netto brennverdi er nesten 20% høyere enn for bjørk. Men siden prisen på eik også er mye høyere, før du velger, må du gjøre en enkel beregning om at det vil være mer lønnsomt for oppvarming i et gitt klimatiske område.

  Fyr og gran har en varmeoverføring som er enda lavere enn bjørk og eik. For oppvarmingssesongen kjøpes de mer med 20-30%. Tilstedeværelsen av harpiks i tømmerstokkene forårsaker ikke bare en sterk sprak, de skyter også og kan kaste askebiter på gulvet, hvis det er tre, kan det oppstå brann. Derfor, når du bruker denne typen ved, anbefales det å plassere en metallplate foran ovnen..

  Teknologi for avfyring av kullkjeler – hvordan varme opp riktig

  Driften av kullfyrte kjeler utføres i henhold til følgende teknologi:

  1. Først og fremst settes tørt utgangsmateriale inn i ildkassen – rullet avis eller papir. Et lite lag flis legges på toppen, og enda høyere – lite ved (for eksempel bjørk). Det er best å legge ved i en hytte eller i form av en brønn slik at de brenner bedre.
  2. Papiret som er plassert i brannkassen tennes. Kjeledøren lukkes, og viften åpnes. Ved hjelp av en vifte kan du justere forbrenningsintensiteten – en økning i oksygentilførselen påvirker direkte hastigheten på brenning av ved.
  3. Et lag med småkull legges på toppen av fullstendig brent trevirke, forvandlet til ulmende aske. Tykkelsen på karbonlaget er ca 15 cm. Hver gang døren åpnes må viften være helt lukket..
  4. Etter at det første kulllaget brenner ut, legges et annet lag direkte på det, men en grov brøkdel brukes allerede for det. Tykkelsen på hoveddrivstofflaget bør være omtrent 60 cm. Før du legger en ny mengde drivstoff, er det bedre å røre litt i det forrige for å øke intensiteten i luftbevegelsen og forhindre at kullet kaker seg sammen i en stor stykke.
  5. Drivstoff av lav kvalitet kan koke under forbrenning. For å unngå dette fenomenet, er det tilrådelig å fortynne hovedkulllaget med små lag med ved – dette gjør at kjelen kan varme opp normalt og gi maksimal varmeoverføring. Tilstedeværelsen av et lag, blant annet, vil også forenkle prosessen med å rengjøre kjelen betydelig etter forbrenning av drivstoff.
  6. Riktig tenning av kjelen forutsetter at naturlig sirkulasjon brukes til å brenne gjennom papiret og flisene, noe som oppnås med en åpen askepanne. På grunn av denne effekten vil skorsteinen varme opp, og trekket vil øke gradvis, og på et visst tidspunkt vil det bare være nødvendig å lukke askepannen og slå på viften.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Før det tennes er det nødvendig

  For å bruke en komfyr for å brenne kull, må du gjøre noen forberedende arbeider. Dette gjelder først og fremst varmekonstruksjonene som ligger i sommerhytter, landsteder, dvs. steder der verter ikke vises ofte.

  Et sett med tiltak før ovnens start

  For normal gjennomgang av hele forbrenningsprosessen er det nødvendig:

  • inspiser nøye strukturen i brannboksen, start fra døren til brannboksen og slutter med skorsteinen. Hvis det finnes sprekker i murverket eller skorsteinen, må de repareres med en sand-leireblanding. Ellers vil rommet umiddelbart fylle med røyk, en stor mengde karbonmonoksid kan vises, og små sprekker vil bli til store sprekker og kan bevisst ødelegge murverket;
  • hvitvask røret hvis du ikke har brukt ovnen på et år eller mer;
  • rengjør skorsteinstrukturen fra sot, inkludert pipekanaler, et rør (hvis du ikke har brukt ovnen på 3-4 måneder);
  • rengjør slagg og aske fra ovnen. For å unngå at det oppstår støv i rommet, må forbrenningsavfallet først helles med vann, deretter øses ut og tas ut på gaten;
  • sjekk for trekkraft. For å gjøre dette, sett inn en avis brettet ved siden av i brannboksen, sett den i brann, og hvis røyken går inn i skorsteinen, er alt bra;
  • tørk av den ytre delen av varmestrukturen med en tørr fille, ellers vil det oppstå en ubehagelig lukt under brannkassen;
  • varme 2-3 ganger om dagen, litt etter litt, hvis enheten ikke har blitt oppvarmet på lenge, for å utelukke overoppheting av ovnen.

  Hvordan varme en komfyr med kull: trinn for trinn + tips for tenning

  Hva du ikke skal gjøre?

  Når det fyres kull i en ovn, er det forbudt:

  • bruk bitumen, plast, konstruksjon, husholdningsavfall som utgangsmateriale;
  • samtidig la viften og ovndøren stå åpne;
  • bruk bensin, parafin, alkohol og andre brannfarlige stoffer når du lyser opp.

  Det skal huskes at voksne hele tiden må observere forbrenningsprosessen og i ingen tilfelle overføre denne funksjonen til barn..

  For å sikre maksimal varmeoverføring er det nødvendig at kullet er i form av ikke for store biter. Det anbefales ikke å bruke overdrevent vått drivstoff, siden det i løpet av ovnen frigjøres mye damp fra overflaten, noe som vil redusere effektiviteten til forbrenningsprosessen betydelig..

  Kullfyringsprosess

  Hvordan varme en komfyr med kull: trinn for trinn + tips for tenning

  La oss minne dem som har glemt, vi vil lære de som ikke vet hvordan de skal varme ovnen med kull. Følgende stadier av brenning av en ovn med kull kan skilles:

  Forbered kull.

  1. Ta en krøllet avis eller annet papir, legg det i brannkassen. Tenning kan også gjøres med flis.
  2. Legg 10-12 flis, for eksempel furu eller bjørk, i form av en brønn eller en hytte på toppen. Det er nødvendig å sikre at luft kan sirkulere fritt mellom treverket og papiret, noe som vil bidra til en mer effektiv forbrenning..
  3. Sett fyr på avisen.
  4. Lukk døren og åpne viften samtidig som du kan regulere forbrenningsprosessen.
  5. Etter at veden har brent ut, drysser du fint kull på toppen med en lagtykkelse på ca 12-15 cm.
  6. Etter en sterk forbrenning av drivstoff kan du fortsette å bruke små, eller du kan helle et større kull i ovnen med et lag på 20-25 cm tykt (avhengig av brennkammerets dimensjoner).

   Hvordan varme en komfyr med kull: trinn for trinn + tips for tenning

   Inntil kullet begynner å brenne godt, er det nødvendig å røre det litt innimellom slik at luftsirkulasjonen forbedres og det ikke dannes en homogen sintret masse..

  For å forhindre at røyk kommer inn i rommet, bør viften lukkes under neste fylling av drivstoffet, med døren åpen.

  Hvordan varme en komfyr med kull: trinn for trinn + tips for tenning

  Hvordan fjerne aske?

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Når ovnen varmes opp med ved, er det veldig enkelt å fjerne asken. Drivstoff brenner ut og faller ned i askeskuffen.

  For kull er brenntiden mye lengre, så det er ganske vanskelig å fjerne slagg i tide. Legging med ved redder situasjonen – et lag med ved, et lag med kull. Du kan takle dette problemet ved å øke forbrenningstemperaturen. Derfor er det nyttig å lære å regulere cravings..

  Forbedring av forbrenningsprosessen

  Intensiteten til forbrenning av drivstoff i ovnen reguleres av luftmengden som kommer inn i drivstoffrommet. Du kan regulere luftutvekslingen i brannboksen riktig ved hjelp av en vifte og utsikt..

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Forbrenningsintensiteten kan bestemmes av flammens farge. Overflødig luft fører til hvite flammer og brummen i ovnen, og mangel på luft fører til røde flammer og svart røyk..

  Normal forbrenning – oransje eller gylden flamme med klar røyk.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  For å forbedre drivstoffforbrenningsprosessen, er det nødvendig å justere skorsteinsutsikten. Utilstrekkelig åpning av utsikten fører til at karbonmonoksid trenger inn i rommet, overdreven åpning – til varmetap og dårlig oppvarming av varmeutstyret.

  Valget av optimal forbrenningsmodus utføres under hensyntagen til ovnens eller kjelens operasjonelle egenskaper, samt typen drivstoff.

  Hvordan fungerer en kullkjele?

  Hva er en kullfyrte kjele? Det er et enkelt oppsett som har to rom. Kull legges i den øvre ovnen. Etter at det brenner ut, forblir aske og slagg som faller ned i det nedre rommet og fjernes derfra etter behov. Mellom kamrene er det en vanlig rist laget av slitesterkt støpejern..

  Slike ovner kan i tillegg utstyres med sofistikert automatisering, noe som gjør det mulig å overføre driften av installasjonen til en autonom modus og kontrollere utkastet. Hvis det ikke er noen automatisering, fungerer kullovner ved naturlig sirkulasjon. Den første typen enhet har flere driftsmessige fordeler, men langbrennende ovner koster mye mer enn enkle enheter..

  Automatisering fungerer veldig enkelt. Takket være den og driften av viften er det enkelt å kontrollere oksygenstrømmen inn i ovnen. Jo mer det er, jo sterkere brenner kullet, og jo raskere brenner drivstoffet ut, og avgir maksimal varme. Begrensning av oksygentilførsel har motsatt effekt. Drivstoff brenner saktere, mengden varme som avgis reduseres, men kullforbrenningstiden øker.

  Oppvarmingstemperaturen reguleres av en spesiell temperatursensor. Kjelens driftsmoduser kan programmeres. Hvis den innstilte temperaturen er nådd, utløses sensoren og slår av viften. Samtidig reduseres oksygentilførselen, og ovnen brenner ut saktere. Når temperaturen synker, slår viften seg på og begynner å pumpe oksygen intensivt inn i ovnen. Kullet blusser aktivt opp igjen. Hvis vi tar hensyn til slike trekk ved driften av en kjele med fast brensel, blir det klart når og hvordan vi skal sette kull i ovnen..

  Er det mulig å la slukte kull være i ovnen

  Mange huseiere er interessert i et helt logisk spørsmål – hva de skal gjøre med de slukkede kullene som er igjen etter forbrenning av drivstoff?

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Etter ferdigstillelse av ovnen er det nødvendig å sørge for at alle kullene virkelig er slukket og ikke avgir flammer. Slukkede kull kan stå i drivstoffrommet til neste fylling. De vil hjelpe deg raskt og enkelt med å smelte en allerede avkjølt komfyr og redusere det totale drivstofforbruket. På samme tid anbefales det å fullføre prosessen med å brenne en komfyr eller kjele 1,5 time før du legger deg eller forlater huset..

  I mangel av ledig tid for etterbrenning av drivstoff legges restene i en ledig beholder og fylles med vann.

  Som er mer lønnsomt: ved eller kull?

  Hvorfor er det mer lønnsomt å bruke kull til oppvarming av rom om vinteren og organisering av varmtvannsforsyning enn ved?

  Ved er mye billigere enn kull og ser ut til å være økonomisk levedyktig å bruke. Men er det virkelig slik?

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Hovedvalgparameteren er brennstoffverdien til drivstoffmaterialet, dvs. mengden termisk energi som frigjøres under forbrenningen..

  Ved har et lavt varmeoverføringsnivå i området fra 1400 til 2500 kcal. Høy brennverdi er gitt av råvarer fra eik, or og bjørk, lav – fra furu, gran, hvitor og lind.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Ved fastsettelse av brennverdi av ved, bør man ta hensyn til nivået på fuktighetsinnholdet, som ikke bør overstige 15%.

  Kull av forskjellige grader kan slippe ut fra 5000 til 9000 kcal termisk energi, som er flere ganger høyere enn veden.

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Ved vil være billigere enn kull, så 1 kW energi som genereres ved å brenne det vil også være billig. Samtidig vil volumet av termisk energi under forbrenning av 1 tonn råvarer være: for kull – 6,46 Gcal, for ved – 3,44 Gcal.

  Oppvarming av kjelen med kull er fordelaktig av følgende årsaker:

  • lavt drivstofforbruk;
  • høy varmeoverføring;
  • brenningstid.

  Den største ulempen er dannelse av slagg og en ubehagelig lukt under forbrenning..

  Hvordan tenne en ovn med kull: trinnvise trinn og tips for tenning

  Hovedårsakene til at det er lønnsomt å varme en vedovn eller kjele med fast brensel med ved:

  • miljøsikkerhet for råvarer;
  • rimelig pris;
  • muligheten for lagring i bulk eller esker;
  • ubetydelig mengde aske og ingen ubehagelig røyk.

  Til tross for de lave kostnadene har ved en lavere brennverdi, noe som betyr at det er mer effektivt og lønnsomt å varme opp kull..

  Hvordan varme opp en komfyr med kull om vinteren hjemme

  Prosessen med kompetent oppvarming av et hjem om vinteren inneholder mange nyanser. Oppvarmingstiden til bygningen vil bli bestemt avhengig av hvilket drivstoff som velges og hvilke hjelpemidler som brukes. For eksempel er mange interessert i hvordan man tenner kull uten ved. Den kan antennes perfekt med spon, flis eller noen få ark, men temperaturen må være høy.

  Henvisning! Brenntiden for kull avhenger av temperaturen og mengden. Hvis du for eksempel sovner om kvelden antrasitt, vil det brenne til morgenen på grunn av høye oppvarmingstemperaturer.

  Stone begynner å avgi varme ved 470 grader, den andre – fra 700 grader, brun – fra 370 grader. Ved å velge riktig drivstoff kan du gi hjemmet ditt varme i lang tid..

  Hvordan varme opp etter en lang ledig tid

  Etter vinterperioden har mange eiere av landsteder og sommerhytter et spørsmål om det er mulig å varme opp treassistenten med “steingull” hvis det tidligere ble brukt ved. Situasjonen forverres da ingen besøkte boligen på en lengre periode og komfyren ikke fungerte i det hele tatt. I dette tilfellet er det flere regler: for eksempel for å varme en vedfyringsmodell med denne typen råvarer, må veggene være tykke for å tåle slik oppvarming.

  Det er en rekke nyanser som forklarer tenningsprosedyren etter lang nedetid:

  • det første du må gjøre er å fjerne pluggen fra frostluften i pipen, ellers vil all røyk gå inn i rommet;
  • for dette må du komme inn i det øvre rengjøringskammeret, samle en klump tørre aviser og brenne den der;
  • for å skape trykk, gjentas denne operasjonen tre ganger;
  • det samme må gjøres i brannkassen: start med aviser eller papir, og gradvis gjenoppretter trekkraften.

  Når alt er klart, kan du gradvis starte prosessen. Det er verdt å huske at den første brannboksen ikke skal vare mer enn 30 minutter. Mange sommerboere krangler stadig om problemet, hva som er mer lønnsomt å varme – “svart gull” eller ved. Løsningen på problemet er tvetydig, fordi veden brenner raskere, selv om de har en lavere kostnad, og deres steinerstatning er dyrere, men henfaller lenger. Derfor kan du ved den første “oppstarten” sette noen flis, bjørkebark og små tømmerstokker inn i enheten. Når varmen dukker opp, er det verdt å legge til faste råvarer..

  Hvordan utnytte riktig for ikke å brenne ut

  Frigjøring av karbonmonoksid er en fare for menneskeliv, derfor anbefales det å huske noen få regler når du bestemmer deg for å bruke kull til ovnen. Ved å svare på det mest populære spørsmålet, hva heter kullet som brukes til å varme ovner, vil enhver komfyrprodusent si at det er stein, brunt eller antrasitt. Når du velger drivstoff til din modell, er det verdt å huske på oppvarming av veggene.

  hvordan varme ovnen med kull

  Flere regler for brannkassen:

  • Kontroller at spjeldet som lukker skorsteinen er åpent før du tenner bål;
  • utkastskontroll: det er nødvendig å tenne et ark eller et lite stykke tre og sjekke om skorsteinen trekker ut brannen;
  • viften må åpnes.

  Dette er de mest elementære reglene som følges når du tenner bål. For eksempel, før du bruker en liten brennbar stein, anbefales det å teste den for fuktighet. For å forhindre opphopning av væske, brettes brennbar stein av en fin brøk etter kjøp på et tørt sted..

  Råd! Før du fyller komfyren med kull og grus, anbefales det å legge en fin spredningsstein, for eksempel et “frø”, til brannkassen. Det er viktig å fukte den på forhånd slik at ilden blusser opp raskere..

  En av de viktige betingelsene for hvordan man økonomisk kan varme opp uten karbonmonoksid er å begynne å røre kullene etter delvis forbrenning. Hvis du gjør dette tidligere, brenner det verre, det blir mindre varme. Overholdelse av alle regler og nyanser i oppvarmingsprosessen er en garanti for besparelser, sikkerhet og varme i huset.

  Handlingsalgoritme

  Faktisk er alt ekstremt enkelt:

  • Til å begynne med er ovnen dekket med en liten mengde papir..
  • På toppen av det må du legge flis, små flis eller bark, det må være tørt.
  • For neste lag, ta tømmerstokker, men tykkelsen skal være mindre enn de som allerede brukes i en brennende ovn. Denne mengden materialer vil være nok til at varmeren kan varme opp.
  • Når flammen er tilstrekkelig, er brennkammeret fylt med ved, mens nivået skal være 20 cm lavere enn brannen. Med denne tilnærmingen vil drivstoffet få tid til å brenne ut selv før det kommer inn i pipen..
  • Når den nødvendige mengden varm luft er akkumulert, kan du begynne å tilsette kull, begynne med små biter og kaste mer og mer.

  Pakking av kull i poser

  Noen regler

  De som aldri har bodd i et privat hus eller landlig område og befinner seg under slike forhold, kan tenke på hvordan de skal varme opp ovnen med kull, fordi en slik ferdighet kan være nyttig på alle stadier av livet..

  Under hele forbrenningsperioden må man passe på at materialene brenner ut jevnt. For å gjøre dette må de vendes omtrent 2-3 ganger med en poker. Hvis kullet eller veden ikke er blandet, vil ovnen bare slukke. I tillegg er det nødvendig å stenge vifteklaffen og skorsteinrørene i tide (omtrent etter 2 timer).

  I det øyeblikket kullet bare brenner ut, må de angitte delene av ovnen være delvis lukket. Etter å ha fylt ut nødvendig mengde drivstoffmaterialer, bør du vente en viss tid til de må blandes. Denne prosessen bør startes etter at omtrent 50% av drivstoffet allerede har brent godt ut..

  Arbeidsovnstype

  Når hoveddelen av bokmerket kommer, er det på tide å legge de resterende tømmerstokkene og kullet. Alle materialene som ble igjen i ovnen flyttes til siden, deretter plasseres nye ved i midten og dekkes med varme..

  I denne perioden må du huske å gjøre suget mindre. I det øyeblikket, når de utbrente materialene er nesten helt utbrent, vises et lys der den blå fargen råder. Dette antyder at karbonmonoksid slippes ut, og det har ingen plass i huset. For å bli kvitt det, er det nødvendig å jevne ut all varmen over overflaten, og også åpne skorsteinen i omtrent 10 minutter..

  Tips fra erfarne komfyrprodusenter

  Hvis du har en komfyr eller kjele i huset ditt som utelukkende går på kulldrivstoff, må du fortsatt fyre opp varmeren med papir og ved. Først når den nødvendige temperaturen er nådd i brannboksen, vil det være mulig å fylle selve kullet. Hvis du ikke vet hvor mye du skal ta, må du fokusere på et lag på omtrent 5-6 centimeter.

  Når dette volumet av materiale blusser godt opp, vil det være mulig å legge til resten i en slik mengde at laget allerede er 15 centimeter langt. Med denne tilnærmingen kan du være sikker på at ovnen lyser godt, og det vil være tilstrekkelig temperatur i huset..

  Når det gjelder noen tekniske nyanser, for kjeler som går på fast brensel, er det bedre at gruven har vertikale vegger og også er utstyrt med en rist av rist. Det er også nødvendig at høyden på brannkassen er tilstrekkelig. Samtidig bør eierne forstå at med en riktig utstyrt kjele for kullantennelse er det mulig å bruke en annen type drivstoffmaterialer i den..

  Ved avfyring bør rørventilen skyves litt tilbake, og selve kullet må plasseres på risten. I det øyeblikket når drivstoffet allerede har blusset godt opp, er det nødvendig å åpne denne ventilen maksimalt..

  På neste trinn er det verdt å legge en del fint kull (hvis det er stort, må du dele det). Laget vil være omtrent 5-8 centimeter, og området skal tilsvare gitteret. Når leggingen er fullført, bør brannkammerdøren lukkes, og i samme øyeblikk skal viften åpnes. Etter at materialet har antent, økes volumet til 12-20 cm.

  Svart drivstoff

  Når det gjelder de påfølgende delene av kull, som vil bli lagt etter utbrenthet av en mengde materiale, bør du følge noen regler her:

  1. Et nytt bokmerke opprettes bare når du er overbevist om at det tidligere fylte kullet allerede har blusset godt nok opp.
  2. Før du legger til en ny porsjon kull, hvis ovnsdørene åpnes på dette tidspunktet, er det nødvendig å dekke viften.
  3. Det er ikke nødvendig å la materialet brenne ut helt til risten, forbrenningen skal være jevn gjennom hele laget.

  Hvis du er oppmerksom, vil du legge merke til at det kjøpte kullet ikke bare er store stykker. Den kan inneholde fine partikler så vel som typisk støv. For å forhindre forening i et enkelt lag under forbrenning, bør materialet fuktes med vann før legging..

  Det samme gjelder de som bruker fettkull av klassene PZh eller Zh, men vannmengden bør ikke være stor, fordi materialet brenner bedre i tørr form. Ved fyring av ovnen må drivstoff av PS- og SS -klassene, der små elementer dominerer, fuktes med et litt større volum væske.

  Det er også magert kull, som er merket med bokstaven T, som bør fuktes rikelig, men materiale med lang flamme sprayes bare for å fjerne støv. Når det gjelder merket Antrasitt, trenger det ikke å fuktes i det hele tatt, bare hvis det er i støv, lett vannet med vann.

  Når selve forbrenningsprosessen pågår, må døren til forbrenningskammeret lukkes. Den skal bare åpnes når det er planlagt å injisere en ny mengde kull. I motsetning til ved er det ikke nødvendig å snu dette materialet så ofte, for ellers vil brannkassen avkjøles, og noe av materialet vil falle gjennom risten.

  Nå blir det klart hva som er bedre å varme opp ovnen og hvordan du gjør det riktig. Selvfølgelig kan det hende at prosessen ikke fungerer første gang, men ikke fortvil, for etter to eller tre forsøk vil alle handlinger bli utført automatisk, og huset vil bli fylt med behagelig varme og et hyggelig knitring av brennende kull eller ved..

  Funksjoner i brannkassen til forskjellige typer ovner

  Det finnes flere typer ovner, avhengig av materialet:

  • Rustfritt stål;
  • Støpejern;
  • Murstein.

  Hvordan varme opp en metallovn på riktig måte?

  Oftest finnes disse oppvarmingsanordningene i bad, men det er ikke uvanlig at innbyggere i vanlige landlige hus bygger dem selv. Det er viktig å ta hensyn til temperaturen i vedovnen når du arbeider med en slik struktur. Selv om slike ovner er små, vet ikke alle eiere hvordan de skal varmes opp for å bevare varmen i rommet i lang tid..

  De generelle reglene er identiske for alle typer komfyrkonstruksjoner, derfor bør du ikke la deg skremme av denne saken – det er absolutt ingenting komplisert i det, hver mester vil kunne gjøre det om ønskelig:

  Det er viktig å huske at når du arbeider med metallovner, er det flere viktige begrensninger som oppfylles umiddelbart ved arbeidets start..

  For det første bør du ikke bruke de brennbare blandingene som selges i butikkene for å vanne ved. Dette har en ekstremt negativ effekt både på miljøet og på komfyrmaskinens generelle helse – en overdreven overflod av kjemikalier, så vel som det tvungne behovet for å puste dem inn i damp i lang tid, har ikke gagnet noen..

  Foretrekker disse hjelpemidlene spesielle alkoholtabletter som selges i samme del av supermarkedet som tennvæsken – de brenner lenge

  Takket være dem er ved raskt, svært brannfarlig og har også et mye lavere toksisitetsnivå. De kan brukes hvis det er behov for å arbeide med dårlig tørket treverk..

  Kompetent å skyte en mursteinovn

  I den første halve driftstimen må en slik struktur varmes opp veldig intensivt, helt til den optimale lufttemperaturen i rommet er nådd..

  Når den nødvendige verdien er nådd, bør en trekkregulator installeres for å unngå ytterligere temperaturnedgang. Temperaturen i peisovnen til en vedovn må være stabil. Dette vil bidra til å redusere kostnadene for råvarer betydelig..

  Mursteinovner har de største dimensjonene i sammenligning med andre typer varmeenheter, derfor er det bare fysisk hardføre mennesker som ikke har noen helseproblemer som kan jobbe med et slikt design. For å sikre en jevn drift av en slik ovn må du ofte løfte vekter..

  Hovedoppvarmingsperiode

  Fra teori til praksis! Vi fyrer kjelen med kull riktig

  Konvensjonelt kan prosessen med å varme en kjele med kull riktig deles inn i flere trinn – den første tenningen, den andre perioden med hovedforbrenningen, stadiet for å oppnå stabil forbrenning og til slutt demping.

  Hovedperioden for forbrenningen faller vanligvis i øyeblikket når veden danner produktive kull for påfylling med fossilt brensel. Det avhenger av når tidspunktet for fylling av den første delen av drivstoffet er valgt, og hvordan du skal varme opp kjelen til fast brensel. Det tar vanligvis 4-5 minutter fra det øyeblikket papiret begynner å brenne til tømmerstokkene til treets hovedbokmerke er oppslukt av flamme, men dette er med vanlig trekk og et åpent blåsespjeld. Du kan sjekke hva som skjer i brannkassen ved å åpne døren til brannkassen – med forsiktig åpning lyser brannboksen med en jevn lys flamme, noe som betyr at øyeblikket er kommet for å fylle den første delen av kull.

  Kull med en fin fraksjon på 2-4 cm i diameter helles først i ovnen. På omtrent dette stadiet trenger du fra 0,5 til 1 kg drivstoff eller 1-2 skjeer. Kull helles gjennom branndøren og gjøres slik at laget er jevnt fordelt over hele brannområdet. Umiddelbart etter påfylling lukkes døren, og låsen på viftedøren åpnes litt for å øke tilgangen til oksygen til forbrenningsrommet.

  Det er verdt å sjekke hva som skjer i brannboksen på 10-12 minutter. Denne tiden er nok til at temperaturen stiger til 400 grader og drivstoffet begynner å brenne og avgir nok varme. I løpet av denne perioden er det verdt å ta hensyn til avlesningene til termometeret på kjelen, hvis temperaturen økte kraftig og kjølevæsken begynte å varme opp bedre i rør og radiatorer, så er det på tide å legge til en annen del drivstoff i kjelen.

  I henhold til reglene for hvordan du oppvarmer en kjele med kull på riktig måte, må du legge til fra 3 til 5 kg antrasitt eller mellomstort kull. Kullene skal være middels store, 4-7 cm i diameter. På samme måte som drivstoffet, fylles det gjennom branndøren med en slikkepott eller skje. Hvis det er mulig, er kullet spredt over hele ovnens område slik at laget er omtrent 10-15 cm (sant, her avhenger mye av ovnens størrelse). Etter at døren til ovnen er lukket, settes termostaten og kjelen byttes til langvarig brenningsmodus, når den selv regulerer åpning og lukking av oksygentilførselsventilen.

  Stabilt forbrenningstrinn

  Fra teori til praksis! Vi fyrer kjelen med kull riktig

  Det stabile forbrenningstrinnet varer omtrent 5-9 timer. Hovedmetoden for å varme opp kjelen i løpet av denne perioden er jevn tilførsel av drivstoff til ovnen. Vanligvis, hvis det er ¼ del av drivstoffet under den første påfyllingen, og i løpet av perioden med å opprettholde en stabil forbrenning, blir det gjenværende drivstoffet delt inn i 3 like deler. Etter tilsetning av antrasitt gjennom risten til viften, blir omrøring av den brennende massen utført for å forhindre slagging av ovnen.

  Brennende slutt

  Brennende slutt

  Slutten av forbrenningen kommer med den tredje fasen av drivstoffinnsprøytning. Resten av kullet helles i ovnen. På samme tid, for å oppnå maksimal effekt, er det verdt å helle aske fra sprengningen på toppen. Dette vil øke brenningstiden og tilføre uforbrente kullpartikler til forbrenningen..

  Hvordan bruke anlegg for fast brensel riktig?

  Driftsprinsippet til en kjele med fast brensel er kjent, og problemet er løst med valg av kulltype. Det gjenstår å lære å varme ovnen riktig. Det er flere enkle regler som alle som velger de beskrevne installasjonene for organisering av oppvarming av et landsted bør lære.

  Huske! Først må ovnen være forberedt for tenning, deretter må drivstoffet fylles riktig i den. Under forbrenningen må installasjonen overvåkes nøye og fjerne forbrenningsprodukter i tide.

  Hvorfor er bruk av fast brensel attraktivt?

  8b6cb1a3d8883cf8d52731c034523ef5.jpg

  Tradisjonelle ovner har blitt brukt i Russland siden antikken. Men i dag har de blitt ulønnsomme. Ny teknologi for produksjon av varmekjeler tillater mest mulig effektiv bruk av drivstoff.

  Den største ulempen med en kjele med fast brensel er at drivstoffet må lastes av en person. Kjeler med lignende design brukes fremdeles på grunn av den lave kostnaden..

  Brennkammeret er plassert helt nederst. Den er laget av ildfaste legeringer og varmes opp til høye temperaturer. Det er av denne grunn at gulvbelegget som kjelen står på må være varmebestandig..

  Forbereder ovnen for tenning

  Hvis ovnen i et landsted brukes fra tid til annen, før du starter driften, er det av sikkerhetsmessige årsaker nødvendig å utelukke tilstedeværelse av sprekker inne i murverket.

  Hvorfor er de farlige? Gjennom dem kan forbrenningsprodukter og karbonmonoksid trenge inn i rommet, som må slippes ut ved hjelp av trekk. Hvis en slik defekt blir funnet, må den elimineres før den tennes ved å dekke sprekker med en blanding av leire og sand. Ellers, ved oppvarming, kan sprekker øke i størrelse enda mer. Og dette vil føre til farlige situasjoner..

  Kontroller ovnen fra utsiden, fjern brennbare gjenstander fra den og rengjør den inni. Vi øser ut aske og slagg med en slikkepott og frigjør det indre rommet. Det anbefales å tørke de indre veggene i ovnen med en tørr klut. Hvis dette ikke er gjort, vil støvet begynne å brenne under tenningen, og fylle rommet med en ubehagelig lukt..

  Det er nødvendig å varme en kullovn flere ganger om dagen. Varigheten av en brannkasse bør ikke overstige to timer. Det er bedre å bruke godt tørket mellomfraksjonskull for lasting..

  Merk! Våt drivstoff avgir damp under forbrenning. Det danner kondens som legger seg inne i skorsteinen. Blanding med sot danner kondensat koks, som gradvis tetter skorsteinspassasjen og innsnevrer den. Dette fører til problemer med trekkraft..

  For å tenne kull, ikke bruk husholdningsavfall, så vel som brennbare væsker – bensin eller parafin. Ikke la ovnen stå uten tilsyn under forbrenningen. Denne regelen må overholdes spesielt strengt hvis det er små barn eller dyr i huset..

  Stein, brun, treaktig eller antrasitt: hvilken å velge

  Kull er en brennbar sedimentær stein (mineral) av organisk opprinnelse, som består av karbon og restkomponenter (urenheter).

  I Russland er naturlig kull, som en verdifull energiressurs (i henhold til den enhetlige klassifiseringen i henhold til GOST 25543-88), delt inn i tre hovedkategorier:

  • Brunkull

   Brunkull.

   brun (subbituminøs) – det vanligste og billigste kullet med en jordaktig struktur, har en mørk brun eller svart farge, brenner raskt (med en røykfylt flamme), mens den avgir en ubehagelig brennende lukt og mye avfall;

  • Kull

   Kull.

   stein (bituminøs) – hard metallisk svart eller kullsvart kull, inneholder en liten mengde mineral og flyktige stoffer, har en ganske høy brennverdi og en akseptabel pris;

  • Antrasitt

   Antrasitt.

   antrasitt er et veldig gammelt og dyrt kull, bestemt av sin grå-svarte farge med en metallisk eller glassaktig glans, antennes lenge, men brenner deretter lett (uten røyk og ild, baker ikke) med økt varmeoverføring.

  Forbrukeregenskaper for forskjellige typer naturlig kull:

  Kullsortering Merke Massefraksjon av komponenter,% Varmespredning,

  MJ (kW) / kg

  Utslipp av flyktige stoffer
  karbon svovel vann aske
  Kull:
  – lang flamme D 76–78 0,5-3,0 8-15 12-16 27-31 (7,5-8,6) 39-42
  – gass G 83–87 0,6-1,6 7-10 10-15 29-32 (8,0-8,8) 36–38
  – modig F 86–89 0,6-1,8 6-8 6-8 28-31 (7,7-8,6) 30-31
  – koksovn TIL 88-90 0,5-1,6 4-6 8-14 30-32 (8,3-8,8) 20-23
  – mager T 90–93 0,3-0,8 4-6 6-12 26-32 (7,2-8,8) 12-13
  – litt sintret SS 89-92 0,6-1,2 8-9 8-14 30-31 (8.3-8.6) 14-16
  Antrasitt
  EN 92–98 0,3-1,0 3-7 4-7 32-36 (8,8-9,7) 6-8
  Brunkull
  B 50-72 0,8-4,1 20-40 20-45 16-22 (4.4-6.1) 41-48

  Også på salg er det kombinerte varianter med mellommerking: OS – mager sintret, DG – langflammegass.

  Konklusjonen antyder seg selv: den mest kalorifulle, noe som betyr at den beste karakteren er antrasitt. Det er imidlertid tilrådelig å kjøpe det bare for kjeler designet for drivstoff med høy energi. Saken er at antrasitt avslører sitt potensial fullt ut hvis forbrenningstemperaturen når svært høye grenser (2200-2300 ° C), som ikke alle kjeler tåler. Det er uansett ulønnsomt: du må enten risikere kjelen, eller betale for mye for lav effektivitet.

  Klassiske kjeler (spesielt med stålovner) er designet for mindre kalorifulle typer, men de trekker ut maksimal nyttig energi fra dem..

  Bituminøst kull med lang flamme er et relativt allsidig drivstoff. Den antennes lett, baker praktisk talt ikke, og på grunn av det høye innholdet av flyktige stoffer avgir den mye termisk energi. Men på grunn av fuktighet er denne sorten ikke helt egnet for kjeler med lang brenning av pyrolyse..

  Ved bruk av pyrolyseteknologien reduseres temperaturen på gassene ved utløpet i pipen sterkt, derfor kan forbrenning av råbrensel føre til akkumulering av kondensat og dannelse av en viskøs, vanskelig å fjerne plakett. For å unngå dette, anbefales det å varme slike kjeler med gass (G eller DG) kull..

  Henvisning. Uavhengig av hvilken klasse som er valgt, må det huskes at utelukkende giftfritt kull med et svovelinnhold på ikke mer enn 2% er tillatt for bruk i husholdningsforhold. Ellers frigjøres svoveldioksid (SO2) i forbrenning under forbrenning, og forgifter luften og korroderer metalloverflater..

  Når det gjelder økologi, kan trekull bli en god erstatning for vanlig kull: materialets sammensetning ligner ved, det vil si at det ikke er noe svovel (0,03-0,05%).

  Kull

  Kull.

  Kull er et svært brannfarlig, karbonrikt produkt oppnådd ved tørr destillasjon av tre med begrenset tilgang til oksygen.

  Siden trekull ikke er et naturlig mineral, er det delt inn i en uavhengig drivstoffgruppe, som (ifølge GOST 7657-84) inkluderer tre typer:

  • A – kull fra bjørk, bøk, aske, hornbjelke, alm (alm, bjørkebark), eik og lønn;
  • B – kull fra osp, or, lind, poppel og selje, muligens tilsetning av A;
  • C – kull fra furu, gran, gran, lerk, muligens tilsetning av A og B.

  Forbrukeregenskaper av forskjellige trekullgrader:

  Merke Sortering Massefraksjon av komponenter,% Varmespredning,

  MJ (kW) / kg

  Flyktig stoffutbytte,%
  karbon vann aske
  EN Høyere 90-92 5-6 2,0-2,5 30-31 (8.3-8.6) 15–20
  Først 76-79 5-6 2,5-3,0 25-27 (6.9-7.1) 20-23
  B Først 87-88 5-6 * 2,0-2,5 29-30 (8,0-8,3) 16-18
  Sekund 85–87 5-6 * 2,5-3,0 28-29 (6.9-7.2) 13-15
  V ——— 75-77 5-6 * 3,5-4,0 25-26 (6.9-7.2) 14-16

  * i noen tilfeller, for kull av klasse B og C, er det tillatt å øke fuktighetsinnholdet med opptil 15-20%, forutsatt at den reelle massen av drivstoff beregnes på nytt med 5-6% fuktighetsinnhold.

  For tenningskjeler er trekull av hardt tre, dvs. klasse A, mest egnet. Det er lett å skille visuelt: takket være den blå-svarte fargen med en tydelig synlig glans, ser det selvfølgelig ut som stein, men hvis du bryter kanten, du kan se en fibrøs struktur.

  Kullkjelovn

  Brenning av trekull i en TT langbrennende kjele av min type.

  Trebrensel brenner lenger enn fossilt brensel og avgir varme jevnere, mens det praktisk talt ikke danner røyk og ubehagelig lukt. Men produksjonen er for dyr (for 1 tonn produkt kreves det 8-12 m3 ved), noe som påvirker kostnaden og for mange mennesker er en betydelig ulempe.

  Den omtrentlige prisen på forskjellige kvaliteter av naturlig og kull:

  En slags kull Gjennomsnittlig kostnad på 1 tonn, gni.
  Antrasitt 8.000-10.000
  Stein 5.500-7.000
  brun 3.500-4.500
  Woody 16.000-20.000

  Kostnaden for kjøpt trebrensel er omtrent 2–2,5 ganger høyere enn til og med relativt dyr antrasitt. Derfor, hvis valget fortsatt falt på denne typen, kan du prøve å redusere oppvarmingskostnadene noe ved å sette opp en hjemmemini-produksjon, noe som er spesielt gunstig i nærvær av billig ved..

  Søknad om tenning av kullbriketter

  Kullbriketter

  Kullbriketter – batchdrivstoff, som lages ved pressing og påfølgende avfyring av de minste kullfraksjonene (spon, støv).

  Bruken av briketter har sine fordeler: de er svært brannfarlige, brenner lenge og sparer plass i ovnen på grunn av sin kompakte form. På samme tid er produksjonen av termisk energi ikke dårligere enn antrasitt. Den eneste betydelige ulempen er prisen – den overstiger kostnaden for bulkmateriale med 25-35%.

  Hvordan varme opp med kullstøv?

  Kullkjelrens

  For å spare råvarer, sikt innholdet i askepannen gjennom en sil, de ubrente kullfraksjonene som er igjen i silen kan sendes til gjenovnen!

  Det er ganske vanskelig å varme opp kullstøv: vanligvis faller støv enten til aske eller sintres til stein, så en spesiell tilnærming er nødvendig her:

  • en spesiell brenner – lar deg lage en homogen støvete luftmasse, som under trykk begynner å bli dosert inn i forbrenningssonen;
  • hjemmelaget brikett – dannelsen av hele stykker vil sikre enkel sintring, støv vil ikke konsentrere seg i luften og falle ned i askeskålen.

  Slike hjemmelagde stenger er laget både av rent støv og av en blanding med sagflis: i den første versjonen trenger du bare å fukte støvet til en klumpete deigstilstand og fryse det i former, og i det andre blander du kull og treavfall 50 /50, tilsett vann, blind om identiske arbeidsstykker og tørk dem.

  Det er bedre å varme en kjele med fast brensel med ferdige briketter etter at veden allerede har brent ut i den (15–20 minutter). Deretter, som vanlig: briketter legges ut i midten av brannkassen, trekket åpnes så mye som mulig under tenning (du kan slå på viften) og det er alt – det gjenstår å vente på at vannet varmes opp til 85 -90 ° C.

  Henvisning. Formelt, uten å installere en spesiell brenner, er det forbudt å brenne en kullkoker med støv. Dette er rimelige sikkerhetstiltak, fordi under forhold med begrenset luftstrøm kan brennbare partikler begynne å samle seg i suspensjon, noe som ved en viss konsentrasjon vil føre til en eksplosjon..

  Størrelsesklasser (brøkdeler) av drivstoff

  Størrelsesklasser (fraksjoner) av naturlig kull i henhold til GOST 19242-73:

  Brøknavn Klasse Stykkestørrelse, mm
  Tallerken NS mer enn 100
  Stor (knyttneve) K 50-100
  Nøtt O 25-50
  Liten M 13-25
  Solsikkefrø C 6-13
  Shtyb NS mindre enn 6
  Privat gruve / steinbrudd P mindre enn 200/300

  Bokstaven som tilsvarer klassen tildeles umiddelbart etter symbolet på merket: liten brun – BM, tynn stor – TK. Når du blander kullklasser av forskjellige fraksjoner, angis flere bokstaver: antrasitt neve med en liten endring – AKM, en langflammemutter med en liten forandring og et spyd – DOMSH.

  En standard kjele fyres med kull – DK, GK og DKO, men for automatiske kjeler kan bare liten brøkdel brukes – DOM, GOM, AOM, etc..

  Hvordan smelte kull på riktig måte?

  Det er nødvendig å varme ovnen på følgende måte:

 • Først legger vi avispapir eller annet tørt papir på bunnen av brannkassen. På toppen av det legger vi et lag med små flis. Og på dem stabler vi små ved, for eksempel bjørkestokker. For at de skal blusse opp raskere, må de brettes i form av en brønn eller en liten hytte..
 • Vi satte fyr på papiret. Vi lukker ovnsdøren og åpner viften. Med den er det enkelt å kontrollere intensiteten av drivstoffforbrenningen. Jo sterkere luftstrømmen er, desto raskere brenner veden ut.
 • Etter at veden er helt utbrent, og bare en haug med ulmende aske gjenstår, må du legge et 15 centimeter lag med fint kull direkte på det.
 • Merk! Når du åpner døren for lasting av drivstoff, må du stenge viften.

 • Når det 15 centimeter store laget av kull har brent ut godt, legger vi grovere kull direkte på det og bygger en 60 cm høy pute. Det er nyttig å røre det utbrente drivstoffet på forhånd, noe som vil forbedre luftsirkulasjonen og forhindre kullmassen fra å kake. Kull kan stables ved å åpne brannkammerdøren.
 • Merk! Dårlig kvalitet på fast brensel har en tendens til å koke. Derfor anbefaler erfarne komfyrprodusenter å legge et lag med kull med lag med ved. En slik flerlagskake vil la installasjonen varme opp godt og avgi maksimal varme..

 • For å smelte ovnen ordentlig, er det bedre å oppføre seg slik – åpne askeformen og la papiret med flis brenne ut ved hjelp av naturlig sirkulasjon. Så det blir mulig å varme opp skorsteinen godt. Etter hvert som drivstoffet brenner opp, vil skyvekraften øke, så du må lukke askeskålen og slå på viften.
 • Hva skal jeg gjøre hvis kullet i kjelen ikke brenner godt?

  Kull brenner ikke godt i kjelen

  Det er vanskelig å si fraværende hvorfor kull er dårlig eller ikke brenner i det hele tatt, fordi det skjer av mange årsaker, men noen av dem er mer vanlige:

  • reduksjon av trekk på grunn av tilstopping av skorsteinen og risten;
  • ved å bruke feil klasse eller bare kull av lav kvalitet;
  • for høy kjeleeffekt, som ikke tilsvarer husets område;
  • lasting av et stort volum grovt kull, uten forvarming;
  • funksjonsfeil i det automatiske luftluftsystemet;
  • brudd på strukturens integritet (flammen slukker ofte + røyk).

  Når det gjelder de siste alternativene, vil det være nødvendig med en kjelereparasjonsspesialist, men resten av problemene er fullstendig løst ved riktig drift og rengjøring.

  Forbrukshastigheter og regler for beregning av nødvendig drivstoffvolum

  I henhold til tekniske standarder kreves 2 kg kull for å generere 10 kW termisk energi. Når du vet dette, kan du beregne det nødvendige volumet med formelen:

  Mx = X / brennstoffets brennverdi (i dette tilfellet 5 kW / kg)

  • der М х – drivstofforbruk i en begrenset periode (dag, måned, sesong);
  • X – varmetap under oppvarmingsperioden, bestemt av formelen:

  X = S × D × 24 × 0,7 × 70

  • hvor S er det oppvarmede området i huset, inkludert alle stuer og vaskerom;
  • D – varigheten (antall dager) av oppvarmingsperioden;
  • 24 – brenningstid (antall timer) for kjelen per dag;
  • 0,7 er gjennomsnittlig driftskoeffisient for kullfyrte kjeler;
  • 70 – gjennomsnittlig varmetap per time (for et standardhus i et temperert klima).

  Hvis vi tar den gjennomsnittlige oppvarmingsperioden på 6 måneder (175 dager) som basis, så med et areal på 100 m2 vil varmetapet være X = 100 × 175 × 24 × 0,7 × 70 = 20,580 kW per sesong eller 117 kW per dag. Kullforbruk i samme periode vil være lik M1 = 20 580/5 = 4 116 kg og M2 = 177/5 = 23 kg, det vil si at det vil være nødvendig å kjøpe omtrent 4,5 tonn kull.

  Henvisning. Det er ganske primitivt å bli guidet av den “live” opplevelsen fra andre eiere av kullkjeler: når utetemperaturen er + 1 … eller mer ° C per dag, brenner 1 bøtte drivstoff hvis – 5 … – 15 ° C, deretter 2-3 bøtter, og spesielt frost om vinteren – 20 … og mindre ° C, vil det være nødvendig å laste opptil 10 bøtter * per dag.

  Kindling sekvens

  • Først må du tenne opp kjelen for å varme opp både brennkammeret og pipen. Hvis dette ikke er gjort, vil noe av røyken sive inn i lokalene. Derfor lages et halvt bokmerke, det vil si 50% av det totale volumet.
  • Til dette brukes mindre tømmerstokker..
  • Først legges papir under dem, deretter spon eller splinter, deretter små tregreiner og det siste vedet selv.
  • Det er nødvendig å forlate hull mellom tømmerstokkene slik at luften forsyner oksygen med ilden..
  • Hvis det ikke var papir og flis for hånden, kan du tenne ved med bartrær. Nålene inneholder oljer som brenner vakkert.

  Merk følgende! Det er strengt forbudt å bruke brennbare materialer (bensin, parafin, diesel, etc.) til tenning..

  be95f1224766683ea472e230c7e94857.jpg

  Legg nå merke til hvor godt brennkammeret er varmet opp. Hvis alt er ok, kan du bokmerke helt. Den andre legging av ved er gjort annerledes..

  • Først rengjøres brannkassen og askeskålen for sot og aske. Dette må gjøres før hver ny fane med ved..
  • Deretter legges splinter, og på toppen av tømmerstokkene. Vær oppmerksom på utformingen av veden. Det er viktig her at det er hull mellom dem, men ikke veldig stort. Dette er det første. For det andre er det to måter å legge på: i rekkefølge og i form av en brønn. Det første alternativet er enklere. For det tredje kan du ikke legge ved til taket i ovnen, du må la et gap på 20 cm være. Dette gjøres slik at flammen ikke umiddelbart kommer inn i skorsteinen.

  Tenn kjelen

  1. Åpne topp- og bunnluftkontrollene helt.
  2. Plasser den brettede og krøllete avisen på baksiden av kjelen. Legg en liten tinder på toppen av avisen og deretter noen litt større trebiter på toppen av det hele. Tenn avisen og lukk døren.
  3. La flammen brenne til alle trebitene brenner. Deretter kan du legge til flere store stykker tre / tømmer.
  4. Når du brenner ved: hvis brannen er etablert, kan den nedre regulatoren lukkes slik at all luft for flammen kommer inn gjennom den øvre regulatoren. Brennhastigheten kan nå kontrolleres ved å justere den øvre luftregulatoren og justere mengden tilført tre. Den nedre luftregulatoren bør normalt forbli lukket når kjelen er i gang. Hvis brannen har fått slukke eller synke for lavt, kan den nedre kontrollen åpnes slik at luft kan nå bunnen av flammen i et forsøk på å gjenopplive den. Hvis omgivelsestemperaturen er over 14 ° C, kan skyvekraften være utilstrekkelig, og bruk av hovedregulatoren vil bli en nødvendighet..
  5. Når du brenner kull og annet fast brensel: hovedluftregulatoren må brukes.
  6. Ikke bruk kjelen med døren åpen..
  7. Kontrollene og håndtakene blir varme når kjelen er i bruk, så hansker må brukes.
  8. Bruk aldri kjelen uten å sette i ildfaste murstein – de beskytter stålet mot oksidasjon.

  Vær oppmerksom på at glasset blir mørkere i begynnelsen, men det vil til slutt forsvinne fra det fungerer korrekt med riktig drivstoff. Tømmerstokker som ikke har blitt tilstrekkelig tørket og lagret, vil alltid gjøre glasset mørkere

  Den første fasen av brannen, umiddelbart etter antennelse, er ofte den røykeste. På dette stadiet må du kontrollere at begge luftinntakene på kjelen er helt åpne for å generere en varm flamme. Den ekstra varmen “tvinger” skorsteinen til å produsere kraftig trekk og hjelper til med å holde skorsteinen ren ved å slippe ut kreosot, som kan forbli som sediment fra tidligere branner. Den varme første fyringen fjerner også fuktighet fra veden og gir en brannkilde for røyken som kommer ut av bjelkene..

  • Den gradvise tilsetningen av en liten mengde drivstoff vil bidra til å opprettholde en stabil temperatur og brennhastighet slik at kjelen fungerer effektivt og rent. Tilsetning av mye drivstoff på en gang vil redusere temperaturen inne i kjelen betydelig. Etter tilsetning av tømmer er det en god idé å øke det øvre lufthullet litt til det nye drivstoffet begynner å brenne og kjelen går tilbake til ønsket temperatur..
  • Den gradvise justeringen av luftregulatorer vil også bidra til å opprettholde en jevn forbrenningshastighet..
  • Ikke start kjelen hvis den øvre luftregulatoren er helt lukket. Det leverer luft til blåsesystemet. Jo mer den øvre kontrollen er åpen, desto mer effektivt er blåsesystemet..

  Fyrer opp pyrolysekjelen

  Først må du bestemme driftsprinsippet og ordningen for drivstofftilførsel i utstyret. Dette vil gi den riktige ideen om hvordan du skal varme opp en pyrolysekjele med tre. Apparatet er utstyrt med to dører. I en snøring må du legge et stykke papir og små chips. Ved legges i lastedøren, litt kull på toppen. Vi satte fyr på papiret først. Det tennes chips fra det, og det er det, døren kan lukkes.

  Under forbrenning kan kull koke, så du bør røre det litt. Dette kan forhindres ved å spre ved og drivstoff i lag. Effektiv drift av pyrolysekjelen over en lengre periode er bare mulig hvis pipen varmes opp og rengjøres. Hvis pipen nettopp er bygget eller ikke har vært i drift på lenge, må den forvarmes.

  Merk! For oppvarming av et privat hus i bosetninger med en stor befolkning, er tre det beste drivstoffet for en kjele med fast brensel. Ved brenning avgir ved ikke skadelige stoffer i miljøet

  Men torv avgir for eksempel en sur lukt, som ikke har særlig gunstig effekt på miljøet..

  Slik fjerner du sot fra en kullkoker

  Det er mye vanskeligere å rengjøre en kullkjel for sot enn når man brenner med vanlig ved. Essensen av problemet er at brenntiden for kullfraksjonen er 3-4 ganger lengre. I løpet av denne tiden blir forbrenningsproduktene omdannet til en sintret masse.

  Sot inneholder en ikke-brennbar rest som blir til slagg under forbrenning. Et ytterligere problem er at kull av lav kvalitet under påvirkning av høye temperaturer fører til økt dannelse av kondensat, en syre som kan tære metallet i varmeveksleren.

  Kjelen rengjøres i flere trinn:

  • Det er nødvendig å fjerne aske fra askepannen, kammeret som ligger rett under brannkassen og som er en romslig boks, lukket av en lufttett dør. Askepannen tas ut, asken helles.
  • Rengjøring av slam utføres med et spesielt verktøy, hvis utseende ligner en buet syl. Sagging fjernes langs omkretsen av varmeveksleren og fra risten.

  I tillegg til vanlig rengjøring av kjelen, iverksettes tiltak for å forhindre økt sotdannelse. Hovedårsaken til at varmeveksleren blir tilstoppet av sot er utilstrekkelig forbrenningstemperatur på drivstoffet. Lagvis lagring av ved blandet med kull kan løse problemet med økt sotdannelse.

  Intensiteten av sotdannelse påvirkes av temperaturen, mengden aske og urenheter, samt fuktighetsinnholdet i drivstoffet. Av denne grunn anbefales bruk av brunkull ikke..

  Hvordan rengjøre skorsteinen i en kullkjel

  Riktig drift av varmeutstyr inkluderer tiltak for å redusere sotdannelse i pipen under kjeledrift, samt regelmessig vedlikehold og rengjøring av rør. SNiP fastsetter behovet for rutinemessig vedlikehold minst to ganger i året..

  rengjøring av skorstein

  Rengjøring av rør utføres på følgende måter:

  • Mekanisk rengjøringsmetode – riktig rengjøring av skorsteiner utføres med en spesiell børste. Fleksible plaststenger er satt på stangen. Om nødvendig kan børsten forlenges ved hjelp av fleksible bånd. Rengjøring fra taket.

   Soten fjernes gjennom spesielle inspeksjonskamre. De største lagene med sot samler seg på svinger og skorsteinsadaptere. Under rengjøring får de mest oppmerksomhet..

  • Rengjøringskjemikalier – tilgjengelig som drivstofftilsetninger. Det er nok å plassere posen i et brennende kull for effektivt å rengjøre skorsteinen. Kjemikalier brukes som forebyggende tiltak og kan ikke fullstendig erstatte behovet for mekanisk rengjøring..
  • Reduksjon av sotutslipp fra kullforbrenning. Å forhindre dannelse av sot er det beste tiltaket for å bekjempe røykavleiringer. Som et forebyggende tiltak brukes flere metoder. Installer en sotfelle, oppgi den nødvendige temperaturen for kullforbrenning, endre skorsteinens design og installer en avbøyer for å forbedre trekkegenskapene.

  Alle de ovennevnte tiltakene er rettet mot å opprettholde driften av både kjelen selv og pipen. Surt kondensat fører til rask utbrenthet av varmeveksleren og pipen.

  Tatt i betraktning utseendet på surt kondensat, brukes følgende kvaliteter av rustfritt stål til skorsteinen i en kullfyrt kjele: AISI 409, 310 og 316.

  Korrekt drift av en kullfyret kjele inkluderer: kompetent valg av drivstoff, tenning og vedlikehold av forbrenning i kammeret, forhindring av økt sotdannelse og regelmessig vedlikehold av varmeenheten og skorsteinen.

  Rengjøring av kjelenhet fra sot

  I forbrenningsprosessen vil det nedre rommet – askepannen, gradvis fylles med avfall, noe som vil kreve regelmessig rengjøring av rommet. Det er ekstremt enkelt å gjøre dette: du trenger bare å vente til enheten er helt avkjølt, åpne døren til askeformen og fjern innholdet med en skje..

  Men det er allerede vanskeligere å rengjøre innsiden av kjelen fra sot: problemet er at under forbrenningen blir mineralrester til en fast mass. Rengjøring av varmeveksleren og risten utføres med et verktøy som ligner en buet syl – den skraper bare av alle knuter.

  Kjel TT rengjøring

  Spesiell hard børste for rengjøring av kjeler med fast brensel. Inkludert ofte med kjelen.

  Mekanisk rengjøring av skorsteinen utføres ved å føre en børste med fleksible plaststenger gjennom den. Rengjøringsprosessen utføres fra taket, med størst oppmerksomhet på bøyer og ledd. Sot og alt annet rusk fjernes gjennom spesielle inspeksjonskamre.

  Henvisning. Det er også kjemikalier for rengjøring av sot – de produseres i form av tilsetningsstoffer til drivstoff: brenning, de mykner avleiringer og fjerner dem gjennom skorsteinen. Dette er selvfølgelig praktisk, men ikke effektivt nok, derfor brukes slike midler ofte som forebygging av forurensning..

  Avslutningsvis vil jeg bemerke at til tross for slike detaljerte anbefalinger, må det endelige valget fortsatt tilpasses de eksisterende forholdene, fordi noen ganger til og med råvarer som er ideelle når det gjelder forhold mellom pris og kvalitet viser seg å være ulønnsomme, og ta hensyn til levering til områder fjernt fra utvinningsstedene.

  Nyttige tips for begynnende stoppere

  Det første trinnet er å klargjøre ovnen for tenning, sørg for at den er i god stand. Dette er spesielt viktig i hus på landet, hvor ovnen sjelden brukes under neste besøk av eierne..

  Følg disse retningslinjene:

  1. Undersøk ovnen og sørg for at det ikke er sprekker i murverket. Hvis det er noen, kan karbonmonoksid komme inn i rommet. I tillegg kan sprekker spre seg i oppvarmingsprosessen, noe som ytterligere skader murverket..
  2. Se etter kalk på røret.
  3. Ikke plasser brennbare, lettantennelige gjenstander i nærheten av de varme ovnveggene, hold en avstand på minst en halv meter. Ikke legg tørt ved ved siden av ovnen..
  4. Ved regelmessig bruk, rengjør røret 2 til 3 ganger i måneden.
  5. Fjern aske fra ovnen før du tenner den. Hell slaggen med aske med vann og øse ut med en poker. Rengjør utsiden av ovnen med en tørr klut for å unngå ubehagelig lukt ved oppvarming.
  6. Ikke bruk klumper av bitumen, byggeavfall eller plast til tenning..
  7. Ikke åpne viften og komfyrdøren samtidig..
  8. For å forhindre at ovnen overopphetes, varm den flere ganger om dagen, ikke mer enn 2 timer hver. Bruk tørt, mellomstort kull til dette. Rengjør den for støv før du legger den i. Bruken av vått brensel er beheftet med dannelse av damp under oppvarming, som omdannes til kondensat og legger seg på rørveggene. Den blander seg med sot og avkjøler strukturen.
  9. Ikke bruk brannfarlige væsker til antennelse. Ikke la ovnen stå uten tilsyn.

  Justering av temperaturen på en fast drivstoffkjel

  Effektiviteten til varmesystemet avhenger av en jevn temperaturforsyning. Og hvis i gass- og flytende drivstoffkjeler dette problemet løses ved kontinuerlig tilførsel av drivstoff, så er dette ikke mulig i kjeler med fast brensel. Ja, og selve brennstoffet under forbrenningen avgir temperaturen ujevnt: ved begynnelsen og slutten av forbrenningen er andelen av ved mindre, midt i prosessen – mer.

  Systemet for å regulere intensiteten av drivstoffforbrenning, det vil si tilførsel av luft som er nødvendig for forbrenning, bidrar til å delvis løse dette problemet..

  Termostatisk trekkregulator

  Kjeledørene har tetninger, så luften under risten kommer inn gjennom det nedre spjeldet. Åpningsverdien til denne vifteklaffen styres av en termostatisk trekkregulator..

  Den nødvendige temperaturen er satt på den, og selve regulatoren er mekanisk (kjede) koblet til viftedøren. Hvis temperaturen er utilstrekkelig, åpner regulatoren blåserdøren litt, hvis den er høy, lukkes den.

  Du må forstå at en kjele for fast brensel er en veldig inert enhet, og trekkregulatoren styrer forbrenningsprosessen med en stor feil. Derfor må hele varmesystemet være designet med tanke på denne funksjonen..

  Vifte og kontroller

  En jevnere regulering av forbrenningsprosessen er mulig med en vifte som pumper en forhåndsbestemt mengde luft inn i ovnen. Antallet omdreininger til bladene på enheten reguleres av kontrolleren, som tar hensyn til avlesningene til temperatursensoren og verdien til temperaturen som er angitt av brukeren.

  Shiber

  Porten er en demper på skorsteinen, ellers kalles det en choke. Porten installeres etter kjelen og lukker skorsteinskanalen. Om den må installeres eller ikke, avhenger av utstyrsmodellen. Noen typer kjeler er utstyrt med spjeld som standard, i andre tilfeller kan produsenter anbefale å installere et spjeld i skorsteinen i tillegg.

  Porten lar deg øke effektiviteten til varmeren, delvis blokkere skorsteinen og redusere hastigheten på fjerning av oppvarmede forbrenningsprodukter. Hvor mye spjeldet skal åpnes eller lukkes, kan bare bestemmes empirisk, fordi det avhenger av lufttemperaturen ute, fuktighet, atmosfæretrykk, vindens retning og styrke..

  Riktig valgt varmeutstyr, og viktigst av alt, effektiv bruk vil bringe varme inn i huset, og eierne trenger bare å supplere det med hjemmekomfort.

  Gjør-det-selv kullovn til sommerhus

  Det er den billigste måten å lage en mursteinovn på kull med egne hender..

  Instrumenter

  • sparkel;
  • trowels;
  • hamre;
  • bore;
  • annen.

  Ordning og bestilling

  13f9d4632e38ff8efcb15e3a96c78299.jpg

  565f907eec13bc277200eb017ebfd465.jpg

  Beskrivelse av mur

  • På toppen, uten mørtel, legg en murstein (se bilde # 2, første rad). Vi kontrollerer strengt horisontaliteten ved å bruke et nivå.
  • Installer viftedøren. Vi fikser det med en ledning og pakker det inn med en asbestledning.
  • Vi legger rister rett over viften.
  • Vi fortsetter å legge i henhold til rekkefølgen (se bilde nr. 2)
  • Installer brannkammerdøren. Vi fikser det med wire og murstein.
  • Ovenfra bør raden overlappe branndøren og ende 130 mm over den.
  • Vi fortsetter å legge og skyver mursteinene litt tilbake. Før det la vi en asbestledning, som vi skal installere koketoppen på.
  • La oss starte dannelsen av skorsteinen fra neste rad. Designet gir installasjon av et skallrør av metall eller bølgepapp. Røret skal ikke være tungt. Ellers kan tyngdepunktet skifte..
  • På ellevte rad setter vi en ventil for å regulere luftstrømmen. Ikke glem å forsegle den med en asbestsnor og dekke den med leire.
  • Deretter setter vi pipen i firdoble, som vi legger sammen med en metall. Røret skal være strengt vertikalt og ikke bøye til siden. For større stabilitet bør den dekkes med tre rader med murstein..
  • Vi fjerner knockout -mursteinene som vi legger på 4. rad, vi rengjør skorsteinen fra rusk.
  • Nå skal kullovnen hvitkalkes. Enhver kalk vil gå. Eksperter anbefaler å legge til blått og litt melk. Så kalkingen blir ikke mørkere og flyr av gårde.
  • Vi installerer en metallplate foran brannboksen.
  • Monter gulvlisten

  Gjør-det-selv kullovn er ikke lett. Det er bedre å søke hjelp fra en erfaren komfyr-maker eller være tålmodig..

  Muranbefalinger

  For å legge ovnen, der det er planlagt å brenne kull, trenger du 2 typer mørtel – leiresand og ildfast. Ved hjelp av den første blir ovnens kropp reist av solide keramiske murstein, og den andre går til det interne murverket av ildstein. Tykkelsen på sømmene er også forskjellig: for vanlig mur er det maksimalt 5 mm, for ildfast mur – 3 mm.

  For tilberedning av begge typer mørtel anbefales det å kjøpe ferdige bygningsblandinger som er tilgjengelige på markedet. Bare erfarne komfyrprodusenter vet hvordan de skal lage en god løsning av naturlig leire. Du må også forberede et mur- og måleverktøy, og deretter fortsette med konstruksjonen av ovnen:

  1. Før du legger på en mørtel, må hver rad med murstein legges ut på en tørr for å prøve og justere steinene etter størrelse.
  2. Før mursteinen settes på plass, må den dyppes i en bøtte med vann..
  3. Det er lurt å legge steiner i en presis bevegelse, slik at du må tappe mindre.
  4. Trim den resterende mørtel fra forsiden med en sparkel, fra siden av skorsteinene – tørk av med en klut.
  5. Kontroller hver rad horisontalt og vertikalt.
  6. La det være et mellomrom på 5 cm mellom vanlig murstein og murstein, som deretter fylles med basaltfiber.
  7. Installer en støpejernsovn med brennere og dører ved hjelp av støtteelementer av valset metall.

  Ovnløsningen stivner ikke, men tørker, og den må gis 2-3 dager. Etter det gjenstår det å legge ut skorsteinen, observere reglene for å passere gjennom tak og tak, og til slutt lage en testovn. Det er mulig å fylle opp ovnen med kull først etter at den har blitt helt varm, og sørg for at det ikke er sprekker eller sprekker..

  Kombinert varmekjele ZOTA “Mix”

  Hovedtrekk ved ZOTA “Mix” -kjelen er allsidigheten. Den går hovedsakelig på tre og kull, men som en siste utvei kan gass, diesel og elektrisitet brukes. Denne fleksibiliteten oppnås ved en spesiell design som lar deg installere forskjellige typer brennere og arbeide like effektivt med forskjellige typer drivstoff..

  Tenk på hvilke andre fordeler Mix Solid -kjelen har:

  • Varmeveksleren har en uvanlig X-form, på grunn av hvilken maksimal varmefjerning oppnås, noe som igjen gir høye effektivitetsverdier.
  • Arbeidseffektiviteten forbedres også av isolasjonen av vannkappen. Varmetap på grunn av bruken reduseres, og derfor øker effektiviteten. I tillegg til å forbedre effektiviteten, bidrar isolasjon også til bedre brannsikkerhet..
  • Enkel tilgang til røykrøret og en romslig askeskuff gjør rengjøring og vedlikehold veldig praktisk.
  • Det optimale trykket for varmesystemet er 3 atm. I nødstilfeller er enheten i stand til å motstå en trykkstigning på opptil 4 atm, uten fare for eksplosjon, slik det er med installasjon av en støpejerns varmekjele av støpejern.
  • Arbeidskraften reguleres av en innebygd trekkgenerator og et trekkjusteringsspjeld i skorsteinen. Temperatur- og trykkregulering utføres gjennom et termomanometer på frontpanelet.

  ZOTA “Mix” -modellen er tilgjengelig i fire standardstørrelser fra 20 til 50 kW. De viktigste egenskapene er som følger:

  Effekt, kW 2031.54050
  Romareal, m2 200 315 400 500
  Effektivitet,% 80
  Firebox volum, l 35 45 63 79
  Varmevekslerkapasitet, l 50 70 120 140
  Skorsteinsdiameter, mm 150 180
  Skorsteinhøyde, m 6 7 åtte ni
  Pris, gni 34 900 38.700 49 900 54 500

  Hvordan lagre kull

  Når du kjøper en stor mengde drivstoff samtidig, må du vite hvordan du lagrer det. Hvis du følger lagringsreglene, mister ikke kull de opprinnelige egenskapene..

  Holdbarhet

  Det er lønnsomt å kjøpe fast drivstoff i store mengder samtidig. Men, som alle andre brennbare materialer, har kull en holdbarhet, avhengig av avsetning og merke..

  Det er interessant at bituminøst kull kan være i jordens tarm i millioner av år uten å miste kvaliteten. Etter å ha blitt utvunnet, begynner den imidlertid umiddelbart å samhandle med miljøet. Det farligste for ham er et møte med oksygen – det vil si oksidasjon. Det ødelegger strukturen til råvarer og gjør dem ubrukelige..

  Jo større kullstykker, desto lengre tid vil det ta å oksidere. For eksempel kan bituminøst kull med en brøkdel på mer enn 100 mm lagres uten tap av kvalitetskarakteristika i opptil 3 år, med klumper på opptil 100 mm – omtrent 1 år, og fint drivstoff – mindre enn 24 måneder. Fraksjon 20-40 mm, som du kan kjøpe fra vårt selskap, beholder kvaliteten i en sesong. Det vil si at det ikke gir mening å høste slikt kull i flere vintre..

  Mulige problemer og hvordan du kan fikse dem

  Det kan være flere årsaker til dette:

  • mangel på trekk i skorsteinen – blokkering i røret eller i røykrøret;
  • dårlig isolert skorstein;
  • en stor mengde fuktighet i drivstoffet, på grunn av hvilken røyken blir våt;
  • sprekker i ovnhuset.

  I hvert tilfelle må du identifisere årsaken individuelt. Det er best å kontakte en spesialist for dette..

  Et annet spørsmål er om det er nødvendig å helle de resterende kullene fra ovnen etter tenning? Svaret avhenger av situasjonen:

  1. Hvis kullene har dødd ut og ikke gir ut flammer, kan de trygt stå igjen i drivstoffrommet. Dagen etter smelter du ovnen raskere. I dette tilfellet er det bedre å fullføre tenningen 1,5 timer før sengetid eller før du forlater huset..
  2. Hvis drivstoffet ikke hadde tid til å brenne ut, bør du helle det i en metallbeholder og fylle det med vann..

  Andre problemer kan oppstå på grunn av feil installasjon av ovnen og skorsteinen. For å unngå dem, anbefaler vi at du nøye studerer instruksjonene for varmeutstyret og overlater installasjonen av ovnen til mesteren..

  Varme anbefalinger

  Selv en varmeapparat designet utelukkende for kull fyres opp med papir og et tresjikt. Kull tilsettes bare når temperaturen i ovnen når et nivå som er tilstrekkelig til å brenne fjellet. Det første laget av kullmateriale bør være minst 6 cm. Hvis den optimale sømstørrelsen ennå ikke er bestemt av eieren av ovnen, er det verdt å starte med dette volumet og øke det til 15 cm om nødvendig, når drivstoffet er godt antent.

  For kullfyrte kjeler inkluderer den ideelle sjaktutformingen vertikale vegger og en rist. Brannkassen er plassert i en tilstrekkelig høyde for å opprettholde driftssikkerheten og forbrenningsprosessen forstyrres ikke. Under tenning legges kullet på risten og åpner ventilen litt til steinen begynner å brenne godt (så kan du åpne den maksimalt).

  Tørt drivstoff er best egnet for tenning. Det er tillatt å fylle ovnen med fuktig materiale, men da vil mengden sot på veggene øke, og rengjøring av risten og veggene vil være nødvendig tidligere. Drivstoffet, som tilføres etter den første porsjonen, legges bare når materialet, fylt opp tidligere, blusser opp kvalitativt.

  Lukk alltid viften før du mater kull – dette er i utgangspunktet et sikkerhetskrav.

  Eiers meninger

  Nedenfor er noen anmeldelser fra ovnforbrukere.

  “Vi kjøpte en Rus -badstueovn med peisdør. Det ser flott ut og veldig presentabelt. Og det fungerer enda bedre – et par clutcher, og i dampbadet er det allerede 110 ° C. Behagelig varme uten å kveles. Økonomisk drivstofforbruk kombinert med stilig design og rimelig pris – med begge hender for Teplodar! “.

  Zarina Radina, Sverdlovsk -regionen.

  “Det rimeligste alternativet for hjemmet vårt var muligheten til å kjøpe en Teplodar gassovn. De tvilte lenge på om dette ville være en effektiv løsning. Men i virkeligheten viste alt seg å være veldig enkelt og funksjonelt. Den nyeste utformingen av ovnen lar deg dampe komfortabelt etter 30 minutter med intensiv oppvarming. Ingenting er verre enn vedvarme. Takket være produsenten var vi fornøyd “.

  Sergey, Moskva.

  “I følge anmeldelser fra venner bestemte jeg meg for å kjøpe en ovn Rus fra produsenten Teplodar. Utad er den presentabel, tiltrukket av en økt produsentgaranti på opptil fem år. Godt konstruert – tykt solid stål. Det er synd at jeg ikke umiddelbart kjøpte en tank for oppvarming av vann, på jakt etter en passende da måtte jeg løpe. Jeg har ikke funnet noen klager i drift ennå “.

  Mikhail Badin, St. Petersburg.

  “Vi har et lite badehus, vi hadde nok penger til det, så en elektrisk komfyr er nok for oss. Et veldig billig og praktisk alternativ ble kjøpt fra Teplodar. Vi damper av glede, akkurat som i et ekte russisk bad. Installasjonen er enkel, den bruker strøm i moderate mengder. Med tanke på at vi bruker badekaret en gang i uken, er driftskostnadene ganske tålelige. Generelt overgikk resultatet alle forventninger “.

  Peter, Jekaterinburg.

  Nyttige tips

  For en effektiv og problemfri drift av en kullovn, følg noen få enkle regler:

  1. For tennkull må du ikke bruke brennbare væskeblandinger – parafin, bensin, etc. Det er også forbudt å bruke husholdningsavfall.
  2. Under tenning er det viktig å følge prosessen og gå videre til neste trinn i tide. Det er praktisk å observere forbrenningen gjennom en dør med varmebestandig glass. Mange Teplodar -ovner er utstyrt med dette alternativet..
  3. Enten askepannen eller rammen skal være åpen. Når kull og tre brenner, må brennkammeret lukkes..
  4. Normal forbrenning kan bestemmes av flammens farge – den skal være gyllen, og røyken skal være gjennomsiktig.

  I tillegg må trekket i røret, uansett hvilken type fast brensel som brukes, overvåkes. Du må rengjøre skorsteinen 1-2 ganger i måneden.

  Hvordan varme en komfyr med kull

  For effektiv og problemfri drift av kullovnen, er det noen enkle regler å følge..