Asters

Aster plante

Aster -planten er en stor gruppe årlige og flerårige blomster som tilhører Asteraceae -familien. Fra det greske språket er “Aster” oversatt som “stjerne”, som forklarer strukturen på bladene, som ligner en spiss stjerne i form. En elegant blomst symboliserer de beste egenskapene: skjønnhet, raffinement, nåde og sjarm. I følge astrologi bringer han kjærlighet og lykke til mennesker som er født under Jomfruens tegn. For dem, som en ledestjerne, betegner en blomst en slags amulett eller en gave fra Gud.

Ulike botaniske kilder beskriver omtrent 200-500 typer asters. De fleste av dem vokser i sitt naturlige miljø på alle kontinenter. Det mest omfattende området ligger i landene i Sentral- og Nord -Amerika. I Europa lærte de om planten på 1600 -tallet, da franske munker brakte den, og Kina regnes som fødestedet til asters, hvor de lærte å dyrke kulturen i antikken..

Myter og sagn

Myter og sagn

Kinesisk legende tilskriver asters guddommelig opprinnelse. Den forteller om den lange og vanskelige reisen til to taoistiske munker som drømmer om å erobre det høyeste fjellet i Altai for å se nærmere på stjernehimmelen. Når de klatret til toppen av fjellet, innså mennene at stjernene fortsatt er langt og uoppnåelige for bare dødelige. Trette og avmagrede ledsagere, rev opp beina til blods, måtte ned i dalen, tilbake til foten av fjellet. Her ventet en uventet overraskelse på dem – en eng prydet med lyse vakre blomster, som i sin skjønnhet på ingen måte var dårligere enn stjernene. På vei hjem, gravde prestene opp noen busker for å plante i klosterhagen. Siden den gang begynte “stjerne” asters å vokse som prydhageplanter.

Myter om det antikke Hellas tolker asterens opprinnelse på sin egen måte og forbinder blomsten med herskeren i underverdenen, Persephone, våren og ungdommens gudinne. En gang ble Persephone tvunget til å bo sammen med sin uelskede ektemann Hades, gud for de dødes rike, i hemmelighet ned til jorden for å trekke seg tilbake og et øyeblikk glemme hennes lidelse. På bakken så hun et forelsket par. Den unge mannen og jenta skjulte gjemt av nattemørket for nysgjerrige øyne og bekjente engstelig sine følelser for hverandre. Persephone, som drømte om ekte kjærlighet, gråt desperat. Gudinnens tårer ble til stjernestøv. Etter en stund, på stedet der støvet falt, ble det født fantastiske blomsterstjerner – asters.

I romersk mytologi nevnes Jupiter, som sendte folk en flom som straff. Tårene til gudinnen Astrea, som sørget over de døde, ble også mirakuløst kilde til fødselen av uvanlige blomster. Frem til nå er noen europeere skeptiske til asters, de forbinder blomsten med sorg og sorg..

Beskrivelse av aster

Beskrivelse av aster

Basen til asterblomsten er et kraftig rhizom, som bærer en rett og sterk stilk, dekket med tykke hår og bladplater ordnet i vanlig rekkefølge. Høyden på dverg og høye varianter er forskjellig. Noen av dem når knapt 15 cm, og de høyeste variantene stiger over bakken med 80 eller flere centimeter..

Fra bihulene i hovedstammen, fløyelsaktig til berøring, utvikles laterale stilker. De er ansvarlige for blomstring. Skjoldformede eller panikkformede blomsterstander i form av kurver er pakket inn i saftige grønne blader. Selve knoppen inneholder små sivblomster i forskjellige nyanser. I midten stikker rørformede gule blomster ut. Jo flere rader med sivblomster det er i blomsterstanden, jo mer dekorativ ser kurven ut. En slik aster regnes som mer storslått og attraktiv..

På territoriet til europeiske land begynte asters å bli dyrket for tre århundrer siden. Takket være den vellykkede utviklingen av oppdrettere, har moderne blomster blitt etterfylt med mange nye varianter og hybridformer, som er forskjellige i en mangfoldig struktur og farge på blomsterstandene..

Asters vokser med frø. Anlegget er upretensiøst når det gjelder klima- og temperaturindikatorer. I hagen plasseres asterblomster avhengig av formålet med dyrking. Disse kan være både enkeltplantinger av kultur for å dekorere terrassen og balkongområdet, og gruppere – for innramming av grenser, stein eller rabatok. Bukettkomposisjoner av asters ser veldig uttrykksfulle ut, avskårne blomsterstilker beholder et friskt utseende lenge.

Årlige asters – vokser fra såing til blomstringÅrlige asters - vokser fra såing til blomstring

Korte regler for å vokse asters

Tabellen viser korte regler for dyrking av asters i det åpne feltet..

Landing Frø plantes i åpen mark tidlig på våren; vinterplanting er også tillatt. For å få frøplanter plantes frø en uke eller to senere. Befestede busker overføres til et fast sted i april-mai.
Lysnivå Godt opplyste områder eller delvis skygge er best for dyrking..
Vanningsmodus Jorden bør forbli moderat fuktig, på spesielt tørre dager blir blomsten vannet sjeldnere, men vannmengden økes.
Jorden Løs, loamy jord er egnet for asters. Før planting blir stedet pløyd til en dybde på minst 20 cm.
Topp dressing Busker mates 3 ganger per sesong. For første gang i uken etter spiring av frø, deretter i spirende periode og siste gang når aktiv blomstring allerede har begynt.
Bloom Blomster vises om sommeren eller høsten, blomstringstiden avhenger av variasjonen og lokale forhold.
Beskjæring Knoppene kuttes etter blomstringens slutt.
Reproduksjon Ettårige formeres av frø, og stauder forplantes ved stiklinger eller deler busken..
Skadedyr Sølende øre, edderkoppmidd, nyreluft, nematoder.
Sykdommer Hvis den ikke blir tatt godt vare på, lider asters ofte av mugg, ringflekker, gråmugg eller viral gulsott..

Voksende asters fra frø

Voksende asters fra frø

Så frø i åpen mark

Asterfrø plantes enten direkte på blomsterbedet, eller først vokser frøplanter i glass. Tidlige varianter overføres til åpen mark i de første ukene av våren, slik at buskene vil glede seg over blomstring i juli. Sorter der spirende prosess aktiveres senere, blir sådd i slutten av april eller mai, til temperaturen varmes opp over 10 grader. Ikke-frøplanter krever mer vedlikehold og blomst mye senere enn drivhusbusker..

Såing av frø av asters er organisert i grunne riller (opptil 0,5 cm), rikelig fuktet med vann. De forseglede frøene er drysset med jord. Når tørt, varmt vær setter inn, dekkes furene ovenfra med mulch eller annet materiale. Den fjernes etter å ha ventet på at grønne skudd skal vises over bakken. Det er nødvendig å dekke avlingene bare hvis prognosemenn forutsier at vårfrosten kommer tilbake. Frøplanter tynnes på dannelsesstadiet av det andre eller tredje sanne pakningsvedlegget. Videre er det en avstand på ca 10-15 cm igjen mellom plantene..

Fra tidspunktet for såing til blomstring går det omtrent 90 dager for tidlige sorter og 110 dager for midten av tidlige varianter, der kurvene blomstrer i den første uken i august. Sent Astrovye blomstrer på 120-130 dager. Det er mulig å observere blomstringen bare i de siste sommerdagene eller i september. Kurvene holdes på stammen til de første høstfrostene begynner..

Gartnere sår frø i åpen mark både om våren og før vinteren. Vintersåing innebærer å legge ned materiale i frossen mark i forhåndsgravde spor. Denne metoden har sine fordeler, nemlig: plantene som klekkes neste år har god motstand mot fusariumsykdom.

Med vårens ankomst, så snart plantene dukker opp over overflaten, begynner de å tynne. Når du velger frø, er det viktig å huske det faktum at blomsterfrø forblir levedyktige i 1-2 år. Uaktuelle frø spirer med vanskelighet, avlingsprosenten er nesten halvert.

Så frø til frøplanter

Såing av asterfrø til frøplanter

Asters av sene varianter plantes aller først på frøplanter. Frøplanter kan plantes fra midten av mars til midten av april. Hvilke funksjoner eksisterer når du planter asters for frøplanter med frø? Aster er utsatt for en slik sykdom som fusarium, så det er best å kaste avlinger med fytosporin. Etter spiring er det nødvendig å observere riktig temperaturregime, ellers kan busken blomstre senere eller blomstre med små blomster. Å dyrke asters fra frø er ikke en plagsom virksomhet, og resultatet vil sikkert glede seg.

Sådatoer for frøplanter er forskjellige for hver sort. Rekkevidden er fra de første dagene i april til slutten av mai. En uke før såing, for å fremskynde prosessen med å hakke frøplantene, blir materialet på forhånd dynket i en kluttserviett, som er nedsenket i en svak løsning av kaliumpermanganat. Etter å ha ventet i omtrent 10 timer, klem overflødig væske fra stoffet. Pakk den inn i plast, og oppbevar den på et varmt sted til frøene spirer.

En gryte eller trekasse er fylt med et næringsmedium. Furr blir laget på overflaten og frøene som har klekket ut på den tiden er jevnt fordelt. Et sandlag som ikke er mer enn 1 cm tykt helles på toppen. Avlingene sprøytes med en løsning av kaliumpermanganat. Den skal ha en litt rosa fargetone. Beholderen er plassert under glass eller dekket med folie. Deretter fjernes de i varmen, de overvåker temperaturen – den optimale modusen er 20-22 grader.

&# 127801;&# 127801;&# 127801; ASTRA SEEDLING UTEN PICKING! DET HAR IKKE ENKLERE !������ ASTRA SEEDLING UTEN å plukke! DET SKJER IKKE ENKELER!

Friske blomsterfrø fra fjorårets høst spirer raskere. De første skuddene kan forventes den tredje dagen. Deretter overføres frøbeholderen til et rom der lufttemperaturen er opptil 16 grader. Planter, som har dannet 3-4 blader, dykker, forkorter for lange røtter. Plukken utføres i underlaget blandet med treaske.

Frøplanter kan herdes før de plantes i bakken. Det er uønsket å dyrke aster etter tulipaner, gladioli, levkoy, tomat og poteter. De ideelle forgjengerne til asters i et blomsterbed er morgenfruer og calendula. Du bør ikke gjødsle kulturen med gjødsel, et slikt miljø bidrar til utvikling av fusarium. Det anbefales å bytte landingsplass for aster hvert år. For å forhindre fusarium sprayes buskene med en manganoppløsning. Toppdressing med fosfor-kaliumgjødsel, nitrogengjødsel bare i begynnelsen av sesongen er velkommen. Vanning er sjelden, men rikelig.

Å plante en aster i åpen bakke

Å plante en aster i åpen bakke

Den beste tiden å plante

En uke etter plukkingen må blomstene mates med en blanding av kompleks gjødsel. Deretter blir de regelmessig matet med denne gjødsel til de er plantet på stedet (1 gang per uke).

De herdede plantene er herdet. Boksene blir stående utendørs hver dag, noe som gradvis øker herdetiden. Når tiden kommer for å transplantere asters til blomsterbedet, vil buskene ha en sterk stilk og 6-8 store grønne bladplater. Planting av frøplanter av asters i åpen mark bør begynne i april-mai. Frøplanter vokst av frøplanter viser motstand mot frost. Hvis temperaturen faller under 3-4 grader om natten, vil ingenting skje med unge asters. De begynner å gå ombord på kvelden.

Aster elsker å transplantere, røttene er i stand til å regenerere selv i blomstringsperioden, så plant gjerne buskene mange ganger, og dette vil bare forbedre kvaliteten på blomster.

Landingsregler

ASTRA planting dyrking omsorg skadedyr sykdommer fôring asters reproduksjonASTRA planting dyrking omsorg skadedyr sykdommer fôring asters reproduksjon

For at plantene raskt skal tilpasse seg og utvikle seg fullt ut, er det viktig å velge riktig sted. Asters er plantet på solsiden av hagen der jorden er næringsrik og godt drenert. I et nøytralt miljø vil frøplanter føle seg komfortable.

Området er foreløpig forberedt, nemlig: om høsten utføres dyp graving og kompost eller humus tilsettes blomsterbedet (beregnet per 1 kvm, 2-4 kg næringsblanding). Så snart jorden tiner om våren, graves blomsterbedet opp igjen. Jorda er beriket med kaliumsalt (15-20 g), superfosfat (20-40 g) og ammoniumsulfat (15-20 g). De listede komponentene er tatt per 1 kvm. m tomt. Hvis jorden inneholder overflødige næringsstoffer, er det ikke nødvendig å mate den..

Før du planter busker fra boksen, fjernes stedet for ugress, løsnes og jevnes. Tørr jord er lett fuktet. Hvis plantene ble kjøpt fra en butikk eller et marked, er det ikke kjent hvor lenge rhizomet var tørt. Flere dype riller lages, helles med vann og buskene senkes, sprinkler rotsonen med jord, tappes.

Et intervall på minst 20 cm holdes mellom buskene (noen varianter kan vokse). Avstanden mellom tilstøtende furer er omtrent 50 cm. Hvis du drysser dem med tørr jord, vil blomstene ha nok fuktighet i flere dager, fra transplantasjonsdagen. Nitrogenholdige bandasjer tilsettes etter et par uker.

Omsorg for asters i hagen

Omsorg for asters i hagen

Astra er en ganske upretensiøs flerårig. Hvis du følger alle anbefalingene, vil det ikke være noen alvorlige problemer med å dyrke en plante..

Vanning

Vanning spiller en viktig rolle i riktig omsorg. Astra tolererer negativt tørking av jorda, men stillestående væske er full av konsekvenser. Hvis været er tørt og varmt over lengre tid, økes intervallene mellom vanning, men det tilsettes mer vann under buskene enn på vanlige dager. For 1 kvm. m bruker omtrent 30 liter vann. Så snart jorden tørker ut, fullføres prosedyren ved å løsne overflaten. Hvis jorda under asters er veldig tørr, vil plantingen svekkes og blomstringen blir dårlig..

Når du løsner, er det viktig å fjerne ugress som suger mat og vann fra røttene helt. Luke rundt buskene er organisert etter hver vanning eller regn, og nedsenking av hakke ikke dypere enn 4-6 cm. Før sidestenglene dukker opp, plantes plantene til en høyde på 6-8 cm, da vil rotsystemet vokse raskere.

Topp dressing

Du kan påvirke dekorativiteten ved systematisk fôring. På en sesong blir representanter for Astrovs matet tre ganger. Første gang befruktning påføres på 1-2 uker, etter at plantene er plantet på stedet. Forbruk av mineraler: 10 g kaliumsulfat, 20 g ammoniumnitrat, 50 g superfosfat. Neste fôring organiseres på det tidspunktet kurvene legges. For 1 kvm. m blomsterbed tar 50 g superfosfat og kaliumsulfat. Det siste mineralfôret er tidsbestemt til blomstringstidspunktet. Gjødsel brukes i samme mengde som forrige gang.

Overholdelse av enkle regler for omsorg for asters vil bevare blomstens prakt og forhindre lignifisering av unge skudd.

Asters etter blomstring

Asters etter blomstring

Vintersåing

Visne årlige asters blir gravd opp og kastet utenfor stedet. Skadedyr kan gjemme seg på buskene. Frø i år tillates sådd så snart de første frostene passerer. De er spredt i tidligere forberedte riller, drysset med humus eller torv på toppen. Undervintersåing er tillatt om vinteren, for eksempel i desember eller januar. For å gjøre dette, tøm snøen lett og lag spor. Frø plantes på samme måte som om høsten, og dekker dem med et tynt lag med torv.

Fordelen med vintersåing er at tinen ikke lenger vil skade fremtidige frøplanter. Om våren, etter at snøen smelter, er stedet beskyttet med en film, så spirer plantene raskere.

Slik sår du asters før vinteren .. Nettsted "Hageverden"Slik sår du asters før vinteren .. Nettsted

Frøsamling

Beredskapen til å samle frø bestemmes av tilstanden til blomsterstandene. Når knoppen visner og mørkner, blir den kuttet av. Hvit lo midt på blomsten er et tegn på modning av frø. Blomsterstanden lagres i en papirpose til den er helt tørr. På baksiden er det notert med navn på sorten og dato for innsamling.

Forberedelse til overvintring

I høstperioden graves rhizomet opp, buskene deles i deler og plantes på et nytt sted, og prøver ikke å skade blomstens rotsystem under transplantasjon.

Stauder er motstandsdyktige mot frost, derfor, i områder med en uttalt vinter, planter vinteren smertefritt i åpne terrengforhold. I ung alder anbefales buskene før overvintring dekket med visne løvverk, torv eller grangrener. Området dekkes bare etter at alle tørkede stilker er kuttet. Når vi venter på våren, blir plantingen frigjort fra blader slik at den vegetative prosessen starter.

Det anbefales ikke å dyrke asters på ett sted i mer enn fem år på rad. Dette fører til degenerasjon av sorten og en modifikasjon av formen, skuddene er strukket og bleke..

Voksende vanskeligheter

 • Frøplanter spirer ikke over lang tid, vokser sakte eller virker sløv. Det er nødvendig å mate asters på nytt for å velge en ny forbedret sammensetning av substratet.
 • Fusarium -spor på bladene. Årlige varianter bør ikke plantes i områder der representanter for Solanaceous -avlinger tidligere vokste, nemlig: tomater og poteter. Det siste års nabolag av nelliker, tulipaner, gladioli og levkoi påvirker også utviklingen av asters negativt. Asters kan dyrkes på disse sengene først etter 5 år. Risikoen for infeksjon av ettårige med Fusarium her øker betydelig. Unngå organisk gjødsling – fersk gjødsel asterm da gjødsel er kontraindisert.
 • Blomsterkurver er ikke helt formet. Problemet kan ligge i insekter – edderkoppmidd eller bladlus. Busker svekket av skadedyr, mangler næringsstoffer.

Sykdommer hos asters

Sykdommer hos asters

Fusarium

Nesten alle årlige asters har utilstrekkelig motstand mot fusariumsykdommer. Årsaken til sykdommen er sopp av slekten Fusarium. Den syke busken begynner å visne gradvis. Dessuten kan sykdommen bare påvirke noen av stilkene, men over tid påvirker Fusarium hele planten. Den vegetative massen blir gul og blekner. Selv moderne agrotekniske medisiner er ikke i stand til å helbrede en blomst fullstendig. Busker med symptomer på fusarium blir raskt ødelagt, ellers vil sykdommen raskt spre seg til friske prøver.

For å redusere risikoen for fusariumsykdom, må du ta asterfrø som er resistente mot denne sykdommen, genetisk mer resistente. For det andre: vokse asters på samme sted tidligst fem år senere. Fusarium-soppen er en permanent innbygger i jord, spesielt sur og lav-humus jord. Soppen påvirker hovedsakelig svekkede planter, derfor er det veldig viktig å observere forebygging og følge reglene for vekstskifte på stedet, vanne bakken med en løsning av Maxim, Fitosporin. Du trenger ikke å så og plante asters på kompostjord. Aster, som georginer, føler seg bra når den blir sådd i en kald barnehage, sammen med kål. Dette er kalde avlinger som ikke tåler et tørt klima i en leilighet, og derfor blir de ofte syke..

Slik såing vil spare ASTRA FRA SYKDOMMER!Slik såing vil spare ASTRA FRA SYKDOMMER!

Blackleg

Asters lider også av “svart bein” – en type farlig soppsykdom. Frøplanter er spesielt sårbare for sykdom i frøplanten. Planten mørkner først, deretter roter rotkragen sammen med bunnen av stammen. Årsaksmidlet til det “svarte beinet” lurer i jord med et surt miljø. De berørte blomstene graves opp og brennes, og området desinfiseres med en rosa løsning av kaliumpermanganat. Hvis antallet friske planter er mye lavere enn antallet syke planter, blir friske prøver ganske enkelt transplantert i separate potter..

Rust

Noen varianter, med feil omsorg, utvikler rust, noe som indikeres av hevelse som vises på den sømfulle siden av bladene. Sporer finnes inne i de infiserte foci. Platene til de berørte plantene visner og tørker ut over tid. Et blomsterbed med asters brytes så langt som mulig fra nåletrær og busker. De anses å være kildene til rustsporer som kommer inn i jorda. For å redusere risikoen for sykdom, blir blomster behandlet med Bordeaux -blanding (1% løsning). Allerede syke busker sprayes en gang i uken.

Gulsott

Asters utvikler ofte en virussykdom som kalles gulsott. Bærerne av infeksjonen er løvhopper eller bladlus. Først lysner bladbladene, deretter setter generell klorose av busken inn, noe som gjenspeiles i veksten av stilker og knopper. Blomsterkurver får en lysegrønn farge. For å forhindre infeksjon av frøplanter med gulsott, er all oppmerksomhet rettet mot patogenene. Bakken er behandlet med spesielle insektdrepende preparater: Pyrimor, Aktellik eller Pyrethrum.

Aster skadedyr

Aster skadedyr

Blomster tiltrekker engbugs, slobbering -øre, snegler, vanlige ørekvister, edderkoppmidd og nyrebladlus. En integrert tilnærming er nødvendig for å beskytte plantinger mot skadedyr..

Så snart skadelige insekter legger seg på blomstene, er det bedre å ikke utsette behandlingen. De bruker både kjemikalier og folkemetoder. For å ødelegge den pløyde sneglen, behandles stilkene med metalldehyd. Du kan også samle insekter for hånd og deretter ødelegge dem. Fundazole er effektivt mot den vanlige ørekanten. En løsning av fosfamid, Karbofos eller Pyrethrum vil bidra til å fjerne scoop, eng bug, slobbering penny og edderkoppmidd.

Noen flere nyanser for å dyrke hageaster:

 • På slutten av sesongen må de grave opp stedet, og graven skal være dyp, og ikke overfladisk.
 • Røtter og stilker fjernes fra blomsterbedet. Disse delene dør for vinteren, så de blir kvitt dem uansett..
 • Varianter av årlige og flerårige asters velges, med tanke på hagetomtens egenskaper og plassering.
 • Magert jord fortynnes med kompost og humus eller kalk tilsettes.
 • Frøplanter plantes i en avstand fra hverandre, ellers vil stilkene strekke seg og tynne ut.
 • Vær oppmerksom på at frøplanter i hagen er lette å miste blant ugresset..
 • Holdbarheten til frø er ikke mer enn 2 år.
 • Asters tåler ikke stillestående luft og vann og blir veldig lett syke hvis det er for fuktig..

Typer og varianter av asters med bilder og navn

Asters &# 127804; Typer og varianter av blomster ✅Asters �� Blomster og -typer ✅

Ikke alle dyrkere kan skille en flerårig aster fra en hage med en hundre prosent sannsynlighet. Forskere skiller slekten med flerårige og ettårige asters i en gruppe, og den såkalte hageaster har bare en viss likhet med originalen og er en nær slektning til den aktuelle blomsten. Ett år gammel aster er ofte forvekslet med krysantemum, dahliaer eller pioner..

Årlige asters

Årlige asters

Den årlige aster eller callistephus, som den er angitt i spesialisert litteratur, tilhører en monotypisk slekt med blomstrende avlinger. Fødestedet til blomsten er Kina. Med sin struktur tilhører planten familien Asteraceae..

For dyrking brukes både årlige og toårige varianter av asters. Gartnere innbyrdes kaller det “hage eller kinesisk aster.” Forskere fullfører fortsatt klassifiseringen, variasjonen av varianter av kinesisk aster er fantastisk. Blomsten ble først nevnt i 1825. Navnet på denne enkeltarten ble oppfunnet av Karl Linné. I dag er det omtrent 4 tusen varer.

Hageaster har enkle eller forgrenede stilker, malt i saftig grønt og noen ganger rødt. Det underjordiske orgelet er kraftig, forgrener seg vidt og holdes fast i bakken. Petiole bladplater sitter i neste retning, og blomsterstander-kurver, som har nådd modenhet, er fylt med smerter. Det er omtrent fire tusen dyrkede varianter av årlige asters. Det er den “kinesiske aster” som gartnere vokser på tomtene sine, hvis de velger ettårige for å dekorere blomsterbedene.

Tidlig blomstrende flerårige asters

Det er mye færre representanter for tidligblomstrende aster enn høstblomstrende. Disse inkluderer bare alpine, bessarabiske og italienske asters..

Alpin aster (Aster alpinus)

Alpin aster

Den blomstrer i mai, høyden på stilkene når 30 cm. De største kurvene vokser opp til 5 cm. I form ligner de enkle tusenfryd. Alpin aster er ofte plantet i rockeries. Kjente varianter:

 • Ære – en blomst av middels størrelse, vokser opp til 25 cm, blomsterstandene er blåblå, midten er lysegul;
 • Wargrave– en busk opp til 30 cm høy, blomstrer i midten av mai eller juni, preget av delikate rosa kurver med en gul skive.

Italiensk aster (Aster amellus)

Italiensk aster

Blomstringsfasen til den italienske aster faller i første halvdel av sommeren. Buskens lengde er omtrent 70 cm, blomsterstandene er store nok, kronbladene stikker tett ut til hverandre. Anlegget vil se flott ut i stein og steinete hager. Vanlige varianter:

 • Rosea – asters med rørformede brunlige og rosa sivblader, blomstringen starter i juni, bukettperioden varer i omtrent 3 måneder;
 • Rudolf Goeth – diameteren på store scutes er fra 4 til 5 cm, fargene på de rørformede kronbladene er i gule toner, og sivbladene er i lilla.

Aster bessarabian (Aster bessarabicus)

Aster bessarabskaya

Busker når 75 cm, stilkene er lilla kurver med et lysebrunt senter.

Høstblomstrende flerårige asters

Busk aster (Aster dumosus)

Busk aster

Anlegget kommer fra Nord -Amerika. Høyden på skuddene varierer mellom 20-60 cm. Buskene har et stort antall blader, som vi legger dem til dekorativitet. På stedet ser de spektakulære ut og ligner busket buksbom. De beste variantene: Niobea, Alba flor Plena, Blue Bird.

Aster novi-belgii (Aster novi-belgii), eller santbrinki

Aster new belgian

De velkjente Sentbrinks har et offisielt botanisk navn – Novobelgiskaya aster. Disse blomstene er krevende å ta vare på, blomstrer om høsten og tåler perfekt vinterfrost. Kulturen er utbredt i regioner som ligger på de midterste breddegrader. Dette er kraftige blomster opp til 1,4 m høye. I tillegg er det dvergvarianter. Lengden deres overstiger ikke 30-45 cm.

Det generative organet er representert av blomsteroppblomstringer. Fargen på blomstene er hovedsakelig hvit, blå eller lilla, men delikate burgunder og rosa nyanser kan ofte sees. Dvergvarianter: Snowsprite, Jenny, Audrey. Mellomstore varianter: Royal Velvet, Winston S. Churchill. Høye karakterer: Dusty Rose og Desert Blue.

Mange blomsteroppdrettere anbefaler å vanne saintbrinks om sommeren noen ganger med fytosporin eller fortynnede rester av meieriprodukter for å forhindre mugg..

New England-aster (Aster novae-angliae)

Astra New England

Anlegget er populært i land på midten av breddegraden. Sammenlignet med andre Astera er representanter for denne slekten veldig høye, de kan nå mer enn 1,6 m. I utseende ligner blomstene den nye belgiske aster. Kulturen har en frodig blomstring, mellomstore kurver. Foretrekker godt opplyste områder med drenert jord, men delvis skygge er også egnet.

Kulturen trenger en overflod av næringsstoffer, spesielt under blomstring. Under gunstige vekstforhold krever det ikke kompleks omsorg. Stedet er valgt moderat fuktig for ikke å utsette planten for mugg og andre soppsykdommer. Den vokser til store og kraftige busker, men den ser kompakt ut og beholder formen godt. Lanceolate blader.

Tallrike miniatyr syrin-lilla blomster blomstrer midt på høsten. I diameter når de opptil 5 cm. De fleste varianter er frostbestandige. Planten blomstrer i september-oktober, blomstene faller bare med den første frosten.

Klassifisering av asters

Dverg asters

Alle varianter av asters er delt etter blomstringstid: tidlig, midten, sen.

I høyden på stilkene er det dverg, undersize, mellomstore, kraftige og gigantiske busker. Den laveste av dem vokser knapt opp til 25 cm, og den høyeste når mer enn 80 cm.

Det er også 3 grupper av Asteraceae, som er forskjellige i formålet med å vokse:

 • foringsrør – kompakte busker designet for dyrking i potter eller små blomsterbed;
 • cutoff – høye busker, dekorert med tette kurver på lange ben fra halvkuleformet til sfærisk form med en diameter på 12-15 cm;
 • universell – mellomstore, de brukes til å kutte og plante i blomsterbed eller mixborders, en kraftig peduncle stikker opp av bakken.

Hvis du vil dyrke asters for kutting, så kjøp høyere varianter, hvis du vil plante en vakker kant – dverg og kompakt.

Tubular asters

I henhold til strukturen til blomsterstandene er asters delt inn i 3 typer:

 • rørformet – blomsterstander, som bare består av rørformede kronblad;
 • overgang – komplekse knopper, som er dannet av en eller to rader med marginale sivblad, og små rørformede blomster samles i midten;
 • siv – kurver fullt ut dannet av sivblomster.

Reed asters

Reed asters er delt inn i flere typer:

 • Ikke-dobbelt enkelt. Blomstrer bæres, som dannes av 1-2 rader med sivblomster langs kanten av kurven og en stor skive med små gule rørformede kronblad i midten. Bemerkelsesverdige varianter: Edelweiss, Pinocchio, Waldersee, Salome, Margarita, Madeleine.
 • Crown asters. Deres særpreg er terrykurver, bestående av lange rørformede kronblad i midten og siv langs kanten. Bemerkelsesverdige varianter: Ariake, Tikuma, Aurora, Prinetta, Princess, Ramona og Fantasy.
 • Semidobbel – Victoria, Matsumoto, Mignon, Rosette.
 • Krøllete asters. De er preget av brede sivblomster, vridd til en spiral, noe som gir kurvene et attraktivt utseende. Denne gruppen inkluderer varianter som Comet, Tiger Pavz, Strutsfjær, Markedronning.
 • Sfæriske asters – Milady, Lido, Triumph, American Beauty, Tyskland.
 • Traned – med korte ligulerte blomster, bøyd utover. Sorter: Voronezh, Victoria og Thousandshen.
 • Nål – kjennetegnes av smale båndrørblad. Følgende sorter dyrkes på tomtene: Record, Exotic, Riviera, Star, Compliment, Risen.
 • Halvkuleformede asters – med flate blomster, som en tårn. Populære sortserier: Miss, Amor, Pink, Pomponnaya aster.

Det er ingen klassifisering etter fargenyanser ennå. Fargen på stauder er veldig variert. Botaniske barnehager dyrker til og med tofargede varianter. Astrovs rike komposisjoner dyrkes i blomsterpotter, beholdere, på verandaer, terrasser eller balkonger. De vil tilføre kos og høstnostalgiske farger til ethvert rom..