Gentian

Gentian

Gentian (Gentiana) kuuluu Gentian-perheen vuotuisten ja monivuotisten matalakasvuisten kääpiöpensaiden sukuun, johon kuuluu noin 400 kasvilajia, jotka kasvavat luonnollisissa olosuhteissa planeetan kaikissa kulmissa. Usein gentianin istutuksia esiintyy lauhkeilla ilmasto -leveysasteilla ja peittävät vuoristoalppien niityt. Tietyntyyppisten gentianien ei ole vaikeaa kiivetä yli 5 000 metrin korkeuteen. merenpinnan yläpuolella, missä ne voivat kasvaa ja kehittyä hyvin.

Jo muinaisina aikoina egyptiläiset oppivat käyttämään yrttiä vatsan ja ruoansulatuskanavan sairauksiin, ja roomalaiset käyttivät gentiania pysäyttämään kohtaukset, parantamaan hankauksia ja puremia myrkyllisistä eläimistä..

Myöhemmin yrtti alkoi tunnistaa kansanlääketieteessä ja sitä määrättiin tuberkuloosipotilaille, kuumetta, ruttoa sekä loisten poistamiseksi kehosta. Nykyään gentian -kasvi on erityisen arvokas Transkarpatian kansanparantajille. Näiden parantajien mukaan gentianin voima on kasvien kudoksissa olevissa aineissa, joilla on myönteinen vaikutus tulehdusprosesseihin ja jotka voivat parantaa maksan, sappirakon ja mahalaukun sairauksia..

Nimen alkuperä viittaa Illyrian hallitsijaan Gentiukseen. Pysäyttääkseen ruton leviämisen kuningas käytti keltaisen gentian juurta. Kun kasvi tuli tunnetuksi Venäjän maissa, sille annettiin hieman erilainen nimi, joka luonnehti ruohon katkeraa makua kudosten glykosidikomponenttien vuoksi..

Gentianin kuvaus ja ominaisuudet

Puolipensaan versot ovat pääsääntöisesti matalat, enintään 1,5 m. Gentian-kasvi erottuu pystyssä olevista, lyhennetyistä varsista ja sillä on tiheä juuri, josta narun kaltaiset prosessit ulottuvat eri suuntiin. Kiinteät lehtilevyt on järjestetty haaralle vuorotellen. Kukinnot muodostuvat 4-5 yksittäisestä tai nivelletystä kukasta. Kukkien väri on joko vaaleansininen tai tumman violetti. Lajikkeiden voidaan kuitenkin nähdä kukkivan keltaisilla tai valkoisilla silmukoilla. Vanne näyttää kellolta tai suppilolta, ja jotkut lajimuutokset on koristeltu vanteilla, jotka muistuttavat levyn muotoa. Kukin gentian -lajin kukinta -aika kuuluu eri ajanjaksoon vuodesta. Kypsien kukintojen tilalle muodostuu pieni siemeninen laatikko, jossa on tiheät venttiilit.

Gentian istutus avoimeen maahan

Gentian istutus avoimeen maahan

Pääsyaika

Useimmat puutarhurit valitsevat siemenmenetelmän gentianin kasvattamiseksi. Kylvö alkaa kevään puolivälissä tai syyskuussa. Toukokuussa tai syyskuussa kukkivia puolipensaslajikkeita ei suositella kylvämään liian avoimille puutarhan alueille, koska aggressiivinen auringonvalo keskipäivällä vain estää taimien kehittymisen. Valitse kylvämistä varten paikat, joissa havaitaan vaaleaa osittaista varjoa. On parempi antaa etusija länsirinteille. Täällä nuoret pensaat juurtuvat nopeasti ja kukkivat..

On suositeltavaa viljellä myöhään kukkivia lajikkeita lähellä vesistöjä, jotta alue ei kokisi kosteutta.

Laskeutumissuunnitelma

Gentianin istutuskaavio

Ennen kevätkylvön aloittamista siemenet lähetetään kerrostumaan kahdesta kolmeen kuukauteen hyvin ilmastoidussa huoneessa, jonka ilman lämpötila on enintään 7 ° C. Jotkut gentianlajit kerrostuvat noin kuukauden ajan. Tämä aika riittää materiaalin kovettumiseen kunnolla, ja pensaat tulevaisuudessa eivät pelkää sairauksia. Alppilajeilla on pitempi kerrostuminen, mikä johtuu kasvun olosuhteista. Säilytä gentian -siemeniä vihanneslaatikoissa, jotka on täytetty turpeen ja hienon hiekan seoksella. Tätä varten yhdistä 1 osa turvetta ja 3 osaa hiekkaa.

Gentian, hänen istutus ja hoito.Gentian, hänen istutus ja hoito.

Talvella kylväminen ei edellytä pitkäaikaista kerrostumista. Siemenillä on aikaa kovettua luonnollisessa ympäristössä talven aikana. Ensi vuonna heistä ilmestyy jo vahvistettuja vihreitä taimia. Kylvö suoritetaan esivalmistetulle, tasoitetulle alueelle. Siemenet jakautuvat tasaisesti maaperän pinnalle ja hieman sirotellaan maahan.

Jos taimet kasvatettiin taimista tai ostettiin puutarhaviljelypaviljongista, kukin pensas sijoitetaan yksi kerrallaan ja noudatetaan 15-30 cm: n välein kasvin koosta riippuen. Lopeta istutustoiminta runsaalla kastelulla. Aikuiset gentian -pensaat voivat kasvaa samassa paikassa yli 7 vuotta ilman siirtoa.

Gentian puutarhanhoito

Gentian puutarhanhoito

Gentianin hoito on melko yksinkertaista, on tärkeää noudattaa tiettyjä sääntöjä. Kun olemme onnistuneet löytämään optimaalisen paikan gentianin kasvattamiseen ja kylvö sujui hyvin, on vielä kiinnitettävä säännöllisesti huomiota istutuksiin ja seurattava niiden kehitystä. Nuoret versot tarvitsevat säännöllistä kastelua ja löystymistä. Jotta rikkaruohot eivät tukahduta taimien kasvua, he rikkovat sivuston perusteellisesti. Pensaiden koristeellisuuden ja houkuttelevuuden säilyttämiseksi kuivatut kukinnot on katkaistava ajoissa.

Alueilla, joilla pakkasta ei seuraa lumisade ja talvi tulee odottamatta, kukkapenkki, jossa on istutuksia, on peitetty kuusen oksilla.

Kastelu

Gentiania pidetään kosteutta rakastavana kasvina, joten maaperä on pidettävä kosteana. Kastelun tulee olla kohtalaista, mutta säännöllistä. Taimet tuntevat veden puutteen erityisen voimakkaasti kuivuuden aikana, kun silmut asetetaan ja kukat avautuvat. Heti kun maaperä on kyllästynyt kosteuteen, kukkapenkki löystyy ja rikkaruohot poistetaan siitä. Jos multaa maaperän runkoympyrän ympärille oljen, sahanpurun tai turpeen kerroksella, tämä luonnollinen suoja helpottaa suuresti gentianin hoitoa tulevaisuudessa ja säästää aikaa..

Lannoitus

Tämä monivuotinen kukka voi tehdä ilman ruokintaa. Riittää, kun valmistat tyynyn turpeen multaa. Turpeen lisäksi pensaiden alle lisätään kalkkimurskattua ja sarvijauhoa. Nimetyt lannoitteet riittävät, jotta kasvi kehittyy täysin ja versot kasvavat vihreiksi.

Gentianin sairaudet ja tuholaiset

Gentianin sairaudet

Gentianin sairaudet

Harmaa mätä

Ulkona gentian-puolipensaat ovat harvoin tartunnan saaneet harmaasta mätästä. Lehdet muodostavat laikkuja tai ruostetta. Vaarallisin sieni -infektio on harmaa mätä. Mitä tulee virusperäisiin sairauksiin, on lähes mahdotonta selviytyä niistä. Tehokkaiden viruslääkkeiden tuotantoa ei ole vielä osoitettu. Harmaan homeen ulkonäkö on helppo havaita. Harmaa-ruskeat täplät alkavat kasvaa lehdillä, jotka syntyvät liiallisen kosteuden vuoksi. Taudin aikana täplät peittyvät harmaalla homeella. Useimpien istutusten säästämiseksi sairaat näytteet leikataan välittömästi steriilillä työkalulla ja leikkauskohdat käsitellään millä tahansa sienitautien torjunta -aineella, esimerkiksi Fundazole. Harmaan homeen etenemisen pysäyttämiseksi versoja ja lehtiä ruiskutetaan erityisillä kemikaaleilla..

Usein harmaan lahon sieni -itiöt valitsevat lisääntymiseen tiheitä ja huonosti valaistuja istutuksia. Tällaisissa paikoissa pääsy ilmaan on pääsääntöisesti rajoitettu, mikä nopeuttaa bakteerien kasvua..

Tarkkailu

Yhtä vaarallista tautia kutsutaan sieni-täpliksi, jonka jälkiä ilmestyy lehtien lapoihin kelta-ruskean pienen halkaisijaltaan ja violetin reunan muodossa. Taudin aiheuttajat tuhoutuvat sienitautien torjunta -aineilla ja muilla kuparipohjaisilla valmisteilla. Näitä ovat Bordeaux -neste ja kuparisulfaatti..

Ruoste

Syy ruosteen muodostumiseen on pysyvä sieniplakki, joka kestää kemiallisia hyökkäyksiä. Taudille on ominaista tummanruskeat märkärakkulat. Jos et ryhdy toimenpiteisiin nopeasti, ne peittävät vähitellen koko lehtiterän pinnan. Sieni -itiöt kerääntyvät märkärakkuloihin. Vauriot poistetaan ja poltetaan. Jotkut puutarhurit laittavat virheellisesti kerätyt vihreät kompostiin, mikä voi myöhemmin aiheuttaa infektion leviämisen koko sivustolle. Heti kun ensimmäiset ruosteen merkit ovat havaittavissa, gentian -istutuspaikka ruiskutetaan sienitautien torjunta -aineilla..

Perusmätä

Syksyllä kukkivat aasialaiset lajikkeet ovat alttiita perusmätätaudille. Tartunta alkaa kostealla, kostealla säällä. Taudin aikana varren pohja alkaa mädäntyä pensaassa. Taimien ja juurijärjestelmän suojelemiseksi liialliselta kondensoitumiselta pensaiden alle asetetaan tiheä kalvo- tai lasikappale, jotta ylimääräinen vesi virtaa sivuille. Ennaltaehkäisevissä tarkoituksissa käytetään kasvillisten osien pölyämistä Tsinebillä. Tämä lääke estää infektion.

Tuholaiset

Gentian tuholaiset

Edellä mainittujen sairauksien lisäksi gentiania harjoittavat tripit, muurahaiset, toukat, sukkulamatot ja etanoita.

Etanoita

Etanat ruokkivat pensaan vihreyttä ja kukkia ja vaikuttavat siten negatiivisesti koristeluun. Luonnossa kasveja pelastavat antagonistiset eläimet, kuten rupikonnat ja siilit. Tällaiset taistelutavat eivät tietenkään aina asu puutarhan alueella, joten sinun on aseistettava ansoilla..

Ansoja on piilotettu paikkoihin, joissa on etanoita. Tätä varten sinun on otettava muutama perunamukula, leikattava ne ja asetettava puolikkaat fermentoidulla kompostilla tai oluella täytettyihin purkkeihin etukäteen. Hyönteiset haistavat nopeasti tällaisen syötin.

Muurahaiset

On mahdollista selviytyä muurahaisten hyökkäyksistä vain ruiskuttamalla maaperää pensaiden ympärille hyönteismyrkkyillä. Yleensä niitä myydään missä tahansa erikoistuneessa paviljongissa..

Tripsit

Tripsit ovat mikroskooppisia hyönteisiä, jotka lisääntyvät aktiivisesti kesällä. Nämä hyönteiset imevät solun mehua, ja värittömiä pisteitä jää syötuihin paikkoihin. Tripsit tuhoutuvat vain kemiallisella käsittelyllä.

Toukat

Toukat muodostavat vaaran kasveille ensimmäisen elinvuoden aikana. Toukkojen torjunnassa hyönteismyrkyt tulevat pelastamaan. Gentianin tartunnan saaneet alueet ruiskutetaan valmistetulla liuoksella ja toistetaan sitten toimenpide 10 päivän kuluttua.

Nematodit

Nematodien hyökkäyksen seurauksena versot ja lehdet ovat epämuodostuneita, kasvin kasvu viivästyy, varret ovat taipuneet. Kasvimassan käsittely erikoistuneilla kemiallisilla yhdisteillä auttaa estämään tuholaisten lisääntymisen. Lääkkeiden tulos on havaittavissa vasta, kun menettely on toistettu kolme kertaa..

Gentianin tyypit ja lajikkeet valokuvalla

Gentianin vuotuisia lajikkeita ei usein löydy kotitalouksien tonteista, mitä ei voida sanoa monivuotisista kasveista. Suvun yksittäiset jäsenet ovat erittäin suosittuja. Tarkastellaan yksityiskohtaisemmin gentianin suosituimpia kasvilajeja.

Stemless gentian (Gentiana acaulis)

Gentian varreton

Toinen nimi on gentian Koch (Ciminalis acaulis = Gentiana excisa = Gentiana kochiana) – kylmäkestävä nurmikasvien monivuotinen kasvi, joka kasvaa Länsi -Euroopan alueiden ylängöillä. Varren pituus on enintään 10 cm, lehtien muoto on pitkänomainen. Massiiviset kukat, jotka on maalattu sinisellä tai sinisellä sävyllä, avautuvat lähempänä kesää, silmujen päät näyttävät ylös.

Kurpitsaherkku (Gentiana asclepiadea)

Gentian

Tai vatochnik – toinen monivuotinen, jonka korkeus saavuttaa noin 80 cm, lehtien reunat ovat teräviä, jalat kasvavat jopa 5 cm, niihin muodostuu muutamia valkoisen tai sinisen sävyn silmuja.

Dahurian gentian (Gentiana dahurica)

Dahurian gentian

Kasvi alkoi levitä koko Mongoliassa, Tiibetissä ja Sayanissa. Varsien pituus on enintään 40 cm, lehdet ovat kapenevia pohjan lähellä ja eroavat toisistaan ​​lineaarisen lansettimaisen muodon mukaan. Varren lehdissä on lyhyt petiolaarinen vaippa. Tee ero sinisen ja keltaisen gentian välillä. Ensimmäiselle lajikelajille on ominaista suuret kainalokukat, joissa on voimakas sininen väri. Kasvillisuuden kulttuuriedustajana sitä on kasvatettu puutarhoissa vuodesta 1815 lähtien. Kukkakimput sinisestä gentianista näyttävät hyviltä leikattuina.

Keltainen gentian (Gentiana lutea)

Gentian keltainen

Keltaisen gentianin luonnonvaraisia ​​istutuksia voidaan nähdä Vähä -Aasian tai Euroopan maissa, joissa kasvia pidetään yhtenä korkeimmin viljellyistä lajeista. Ampumat pystyvät saavuttamaan puolitoista metriä korkeuden. Puolipensas on juurenmuotoinen, leveät lehdet alemmalla tasolla, jossa on petiolate-pohja. Varresta kasvavat lehtiterät näyttävät paljon pienemmiltä. Kukinnan aikana pensaat ovat runsaasti pieniä keltaisia ​​silmuja. Kukkien muodostuminen tapahtuu sekä lehtien akseleissa että varren kruunussa. Kukinnot avautuvat heinäkuussa ja kukinta jatkuu kaksi kuukautta. Gentian-keltaiset lajikkeet ovat pakkasenkestäviä ja voivat hibernoitua ilman suojaa. He ovat kasvattaneet tätä lajia vuodesta 1597..

Suurlehtinen gentian (Gentiana macrophylla)

Suurlehtinen gentian

Suurlehtinen gentian kasvaa Kiinassa, Mongoliassa ja myös Siperian syrjäisissä kulmissa. Korkeat pystyssä olevat varret nousevat hieman alueen pinnan yläpuolelle. Pohjan lähellä oksat on peitetty kuitukerroksella..

Keuhkogentsian (Gentiana pneumonanthe)

Keuhkogentiikka

Keuhkogentsian on tyypillinen edustaja Aasiassa ja Euroopassa kasvavasta Gentian -perheestä, jolle on ominaista haarautumattomat sileät varret ja lansettiset lehdet. Lehtiterien koko on enintään 6 mm ja varren korkeus jopa 65 cm. Kellokukat on maalattu runsaalla sinisellä sävyllä. Silmun sisällä on putkimainen mailanmuotoinen korukka.

Seitsemänosainen gentian (Gentiana septemfida)

Seitsemänosainen gentian

Gentian suosii keskimääräisiä ilmasto -leveysasteita, ja sitä esiintyy Euroopassa, Aasiassa ja Venäjällä. Päärunosta ulottuu lukuisia versoja, joiden pinnalle muodostuu lansettisia lehtiä. Sinertävien capitate -kukkien pituus on noin 4 cm, ja kulttuuri sai mainetta jo vuonna 1804.

Edellä mainittujen lajikkeiden lisäksi on mainittava muut gentian-kasvien muodot: dinaarinen, kevät, kiinalainen, suurikukkainen, silmätön, huurteinen, täsmällinen, kolmivärinen, kapealehtinen ja karkea. Viime vuosina kotimaiset ja ulkomaiset kasvattajat ovat onnistuneet kehittämään vastustuskykyisiä hybridilajikkeita, joilla on houkuttelevia koristeellisia ominaisuuksia. Mielenkiintoisimmat ja silmiinpistävimmät niistä ovat:

  • Nikita – kukka, jossa on lukuisia sinisiä kukkia
  • Bernardi on myöhään kukkiva lajike, jossa on putkimaisia, taivaansinisiä väriä.
  • Tummansininen lajike – kasvi kukkii syksyllä. Tällä hetkellä pensaita koristavat harvinaiset violetit-violetit kukat, joissa on terälehtiä, vuorattu raidoilla.
  • Blue Emperor on vähän kasvava lajike, ja siinä on myös runsas värivalikoima kukintoja, jotka muistuttavat indigoväriä.
  • Farorn -hybridi – kukkii sinisillä silmukoilla ja valkoisilla koristeilla
  • Gloriosa – sininen ja lumivalkoinen kurkku – Sveitsiläisten kasvattajien työn tulos
  • Elizabeth Brand – erottuu pitkänomaisista taivaansinisistä kukistaan ​​ja alhaisista ruskeista versoistaan.

Gentianin hyödyllisiä ominaisuuksia

Gentianin lääkinnälliset ominaisuudet

Gentianin lääkinnälliset ominaisuudet

Gentian on todellinen parantavien ominaisuuksien varasto. Tästä syystä pensas on suuri kysyntä sekä kansan- että virallisessa lääketieteessä. Koska kudoksissa on glykosideja, viljelmä on kuuluisa tehokkaasta farmakologisesta vaikutuksestaan. Glykosidit stimuloivat ruokahalua, parantavat ruoansulatuskanavan toimintaa ja tukahduttavat kouristuksia.

Glykosidien ohella kudokset sisältävät alkaloideja. Ne pystyvät pysäyttämään kohtaukset ja alentamaan kehon lämpötilaa, joten gentiania käytetään usein tulehdusta ja rauhoittavana aineena. Juuret sisältävät hartsimaisia ​​ja tanniineja, öljyjä, pektiiniä, sokereita, happoja ja inuliinia. Kasvin maanalaiset osat sisältävät runsaasti fenolikarboksyylihappoja, jotka lisäävät ruoansulatuskanavan läpäisevyyttä ja parantavat suoliston toimintaa.

Gentian -valmisteita määrätään ylähengitysteiden sairauksiin, anemiaan, diateesiin, närästykseen, syöpiin, malariaan ja kroonisiin hepatiittimuotoihin.

Gentianin lääkinnälliset ominaisuudet tunnustetaan virallisessa lääketieteessä. Nykyään monet lääketieteelliset laitokset tuottavat tinktuureja ja otteita keltaisesta gentianista. Monet kasviperäiset valmisteet koostuvat tästä raaka -aineesta. Kansanlääketieteessä yrttiä käytetään menestyksekkäästi ulkoisesti ja sisäisesti..

Lehtien keittäminen parantaa hikoilua jaloissa. Mätäiset leikkaukset kuivavat kamomilla- ja gentianjuurista valmistetun jauheen. Raastetusta sokerimassasta valmistetut yrttipakkaukset lievittävät lihasten ja nivelten kipua. Kasviperäisiä osia ja juuria käytetään lääkekuuron valmistamiseen..

Kansan reseptejä gentianilta

Kansan reseptejä gentianilta

Pysytään yksityiskohtaisemmin hyödyllisimmissä resepteissä, jotka tulevat pelastamaan ja joilla on hyödyllinen parantava vaikutus koko kehoon..

  1. Ruokahalun parantamiseksi. Sinun on otettava 1 rkl. hienonnetut kuivatut juuret ja peitä ne lasillisella vettä. Kiehumisen jälkeen ruohosäiliö jätetään liedelle vielä 10 minuutiksi, jäähdytetään ja siirretään juusto- tai seulan läpi. Kireä liemi on otettava 1 rkl. ennen aterioita.
  2. Reumasairaudesta ja niveltulehduksesta. Liemen valmistukseen 3 rkl. kuivattu raaka -aine laimennetaan 700 ml: aan vettä. Seosta keitetään 15 minuuttia ja vaaditaan pari tuntia. Puoli lasillista valmislientä tulee juoda ennen jokaista ateriaa..
  3. Tuberkuloosin, malarian, epäterveellisen ruoansulatuksen, närästyksen ja ummetuksen hoitoon. On suositeltavaa käyttää gentian -alkoholiuutetta. 50 g kuivaa ruohoa kaadetaan vodkalla 500 ml. On parempi käyttää pulloa tinktuurin säilyttämiseen tummalla lasilla, jolloin käymisprosessit etenevät paljon nopeammin. Se suljetaan tiiviisti ja jätetään viileään huoneeseen ilman valoa 7 päivän ajan. Suodata sitten tinktuura ja juo 30 tippaa joka päivä..

Vasta -aiheet

Gentian -valmisteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ihmisillä, joilla on yksilöllinen intoleranssi komponentteihin. Tällaiset kasvimateriaalit ovat vaarallisia maha- ja pohjukaissuolihaaville sekä lisääntyneelle paineelle. Raskaana olevien naisten ei pidä käyttää tällaisia ​​lääkkeitä, koska yrtin aineet ja katkeruus voivat vaikuttaa negatiivisesti sikiön kehitykseen ja äidin yleiseen hyvinvointiin. Lääketieteellisiin tarkoituksiin on sallittua juoda enintään 35 tippaa tinktuuria päivässä. Tällainen normi on täysin hyväksyttävä aikuisen keholle. Lääkkeen yliannostustapauksessa henkilö saa voimakasta huimausta, päänsärkyä ja kasvot peittyvät punaisilta läiskiltä.

Gentianit kasvatetaan siemenistäGentianit kasvatetaan siemenistä