Hage primrose

Hage primrose: planting og omsorg i det åpne feltet, vokser fra frø

Vanlig primrose (Primula vulgaris), eller vanlig primrose, er en prydplante flerårig plante som stammer fra slekten Primrose. I naturen kan denne blomsten finnes i Europa, den nordlige delen av Afrika og Sentral -Asia. Omtalen av navnet finnes i gamle skriftlige kilder. Grekerne brukte deler av planten til medisinske formål og mente at primrose tilhørte gudene. Med ankomsten av vårvarmen fungerer den som den første primrose for å åpne knoppene..

I følge legendene om den gamle skandinaviske legenden brukte gudinnen Freya blomster som nøkler for å la våren komme inn i verden. Folk i Tyskland tror at planten hjelper jenter å gifte seg. Stammene i den keltiske gruppen la til blader og blomster under forberedelsen av kjærlighetens eliksir. Dansk tradisjon har det at primrose var en elveprinsesse som ble forelsket i en vanlig person. Gudene bestemte seg for å straffe prinsessen for ulydighet og gjorde den unge gutten til en velduftende blomst. Helbredere som holder seg til tradisjonell medisin bruker avkok for å lindre lammelse, så blomsten har et annet navn – lammende urt. I europeiske land dukket hagen primrose opp på begynnelsen av 1500 -tallet, og i England ble den særlig populær. I dag arrangeres det årlig blomsterutstillinger, hvor enorme samlinger av primulaer presenteres. Britene kommer fra hele landet for å besøke og nyte det fantastiske synet.

Primrose blomst beskrivelse

Primrose blomst beskrivelse

Plantefloraen av slekten Primroses inkluderer mange arter som varierer i farge, struktur og vekstområde. Den botaniske litteraturen nevner navnene på 400-550 sortprøver. Forskere tror imidlertid at blomster som ikke er nevnt i lærebøker, kan finnes i naturen. Hoveddelen av primulaer finnes i landene i Sentral -Asia, noen arter har slått rot i Europa og Nord -Amerika. På øya Java vokser bare en representant for Primroses. Primrose foretrekker vått terreng, for eksempel kystområder eller lavtliggende enger.

Planten har et utviklet rotsystem. Bladene ser langstrakte, eggete og stikker ut fra de basale rosettene. Noen av bladbladene er dekket av rynker. De er grågrønne og har en tett struktur. Overflaten ser ut til å være belagt med voks. Peduncles er oppreist, blottet for vegetasjon. Toppene på hodene er kronet med blomsterstander av forskjellige konfigurasjoner som ligner utstående tubuli. Etter visning av blomsterstandene dannes runde polyspermøse kapsler. I hagetomtene er de engasjert i dyrking av flerårige og årlige varianter. Primoa blomst er egnet for hjemmelaget dyrking i blomsterpotter.

Voksende primrose fra frø

Voksende primrose fra frø

Så frø

Hvis de høstede frøene lagres i en eske i lang tid, kan de miste spiringsegenskapene. Plantemateriale kan også kjøpes i enhver hagebutikk. Såing kan starte i februar. Frø spres forsiktig på jordoverflaten, bestående av løvjord, sand og torv i forholdet 2: 1: 1. For hver kvadratcentimeter jord, plasser opptil 5 frø uten å dekke det med jord, og trykk lett mot jorden.

Frøbeholderne er dekket med en pose og sendt til fryseren i en måned for å utføre lagdeling. Deretter overføres de til vinduskarmer i skyggen, og de første bladene forventes å vises. Av og til sprayes avlinger med vann fra en sprayflaske. For at frøene skal begynne å spire, er det nødvendig å opprettholde lufttemperaturen i rommet innenfor 16-18 grader. Nesten alle primulaer stratifiserer før planting. Vanlig primrose og fintannet primrose kan imidlertid hoppe over dette stadiet. Frøplanteformasjonsprosessen er ganske lang. Unge frøplanter blir regelmessig ventilert for å forberede og herde før planting. Etter 14 dager fjernes posene helt.

Frøplante primula

Når 2-3 blader dannes, dykkes plantene i andre beholdere ved hjelp av pinsett. Pleie og vanning utføres på samme måte. Hvis plantene fremdeles vokser sterkt, blir de tynnet igjen. Frødyrking har blitt utført i flere år før planting av primrose i åpen mark..

Plante primrose i åpen mark

Sent på våren eller høsten regnes som en gunstig tid for disse hendelsene. Området der blomsten vil vokse, bør ligge nær trærne for å utelukke muligheten for at den lyse middagssolen kommer på bladene. Vi snakker ikke om de primulaene som finnes i nord. Slike planter kan plantes ikke bare i skyggen. Hagelykke foretrekker et fuktig og løst underlag med gode dreneringsegenskaper. Leirik jord vil også fungere. Hvis jorden er for tung og tett, legges sand, vermikulitt, hakket mos og organisk gjødsel til stedet under graving.

Mellom små frøplanter må en avstand på minst 10 cm observeres, og større må plantes vekk fra hverandre. Blomsten utvikler seg ikke godt i åpne områder, så det er bedre å holde seg til kompakte plantinger. Blomstring kan observeres etter 2-3 år..

Primrose omsorg i hagen

Primrose omsorg i hagen

Vanning

Omsorg for en primula i hagen er ganske enkelt. Det er viktig å alltid opprettholde et fuktig miljø og løsne jorden etter vanning eller regn, fjerne ugress. I tørkeperioder utføres vanning oftere. Som regel forbrukes omtrent 3 liter vann for hver kvadratmeter..

Topp dressing og gjødsel

I tillegg til vanning trenger primrosebusker regelmessig fôring med mineralgjødsel. Løsningen tilberedes i lav konsentrasjon for ikke å brenne røttene. Toppdressing utføres hver uke etter at de første bladene dukker opp. Du bør være forsiktig med nitrogengjødsel, ellers er det lett å provosere opptøyer med løvverk i stedet for den etterlengtede blomstringen. Derfor er det verdt å lage en rekke toppdressinger, inkludert å berike jorden med fosfor og kaliumgjødsel..

Overføre

Voksne busker transplanteres hvert 4-5 år. Å plante primrose vokser over tid. Av denne grunn blir også disse primulaene transplantert til et nytt sted..

Hage primrose etter blomstring

Når planten kaster blomsterstilker, løsnes området der buskene befinner seg, og ugresset fjernes, og vær forsiktig så du ikke skader bladutløpet. Det beskytter stilkene mot frysing. Du bør ikke kutte bladene helt, ellers vil planten svekkes og miste sin dekorative appell. Med vårens ankomst forynges buskene og fjerner gammel og tørr vegetasjon.

I regioner hvor alvorlige vintre råder, er det nødvendig å dekke buskene med halm eller grangrener. Julia-sorten er den mest frostbestandige og klarer seg ikke uten ekstra ly. I sør vintrer blomsten vakkert under en varm snøkappe. Isskorper som dannes på stedet om våren er farlige for skudd.

Reproduksjon av primrose

Reproduksjon av primrose

Primrose formeres ikke bare ved hjelp av frø, men også ved hjelp av stiklinger av blader og deling av busken. Når planten når 4 år, blir den vannet og deretter forsiktig fjernet fra jorden. Jorden ristes av, og røttene vaskes under vann. Rhizomet, sammen med skuddene, kuttes i flere deler. Skjæresteder behandles med aske. De resulterende stiklinger overføres til et annet sted og vannes for å styrke dem. Takket være divisjonen forynges bladene og stilkene.

Når rotsystemet til buskene er dårlig utviklet, utføres reproduksjon ved hjelp av aksillære skudd. For å gjøre dette, skille bladet, holde knoppen på stammen, og legg den i litt fuktet jord. Først må bladbladet kuttes i to. Stikkene lagres på et opplyst sted ved en temperatur på 16 til 18 grader i fuktig jord. Etter at grønne skudd begynner å dukke opp fra knoppene, transplanteres de i blomsterpotter. Neste år kan modne og voksne skudd overføres til åpen mark..

Sykdommer og skadedyr

Ofte er planten truet av infeksjon med råte, som dekker rotkragen og overflaten av stilkene. I tillegg blir blader av primrose syke med gulsott, mugg og andre farlige infeksjoner. Tegnene på de fleste sykdommer er endringer i bladets farge og form. Syke skudd bør fjernes umiddelbart for å forhindre spredning av viruset..

De vegetative delene av primrose tiltrekker seg følgende insekter: edderkoppmider, fjær, bladlus. Bladene spises av snegler og biller. For å bekjempe sykdommen brukes kjemisk behandling av buskene med Topsins eller Fundazols løsning. Sprøyting av bladene med en prosent Bordeaux -væske er tillatt. Slike arrangementer holdes best om våren. For å forebygge, på slutten av sesongen, blir blomsten behandlet med en svak løsning av Nitrafen. For å bli kvitt insekter og snegler må du jobbe hardt for å samle dem selv og plassere feller på stedet.

Typer og varianter av primrose

Typer og varianter av primrose

Det er et stort utvalg av domesticerte arter og varianter av primulaer. La oss vurdere det vanligste:

Vanlig primrose – finnes i områder i Sentral- og Sør -Europa, hvor blomster blomstrer i høylandet etter at snøen smelter. Arten har tykke røtter og lansettformede blader. De lysegule og hvite blomstene er ordnet enkeltvis. Til tross for de korte stilkene, ser buskene veldig imponerende ut i blomstringsperioden, som begynner i mars. Vanlige primulaer inkluderer Virginia, Giga White og Cerulea..

Primrose høy – foretrekker klimatiske breddegrader i Sentral- og Sør -Europa. Bladbladene er litt rynkete og langstrakte med utstående vener. Gule knopper er ikke mer enn 2 cm i diameter. Aprilblomstring. Oppdrettere har klart å avle mange hybrider fra denne arten..

I tillegg til de beskrevne varianter, kan også Siebold -primula og vårprimula skilles..

Voksende primula for nybegynnere (video)

Primrose for nybegynnerePrimrose for nybegynnere