Nattlysolje

Nattlysrose: planting og omsorg i det åpne feltet, vokser fra frø

Nattlysolje (Oenothera), eller primrose, eller onager er en rhizomatøs plante fra den kypriske familien. Det er omtrent 150 forskjellige urteaktige planter og busker. Enotera vokser ikke bare på grunn av sin dekorative effekt, men også på grunn av dets gunstige medisinske egenskaper. Mange forskjellige medisiner tilberedes av det, som ofte brukes i tradisjonell medisin. Reglene for planting, dyrking og omsorg for nattlysolje i det åpne feltet vil bli beskrevet i detalj nedenfor..

Kveldsblomsterblomstbeskrivelse

Nattlysolje kan enten være årlig, toårig eller flerårig. Planten vokser fra 30 cm til 1,2 m i høyden. Stengler stiv pubertet, kan være rette eller krypende. Bladene ordnes vekselvis. De kan være enkle, takkete, helkantede, pinnately dissekert eller flikede. Blomstene er store nok, ca 8 cm i diameter. Kronbladene er hvite, gule, rosa, lilla, blå eller røde, veldig velduftende. Ensomme, men noen ganger kan de samles i en haug eller børste. Blomstringen begynner i juni og varer til september. Blomster lever bare en dag, så visner de. Frukten er en eske der mer enn tre tusen primrosefrø modnes.

Voksende nattlys fra frø

Voksende nattlys fra frø

To år gammel nattlysolje kan dyrkes i frøplanter. For å gjøre dette er det nødvendig å plante frø i beholdere med jord i andre halvdel av februar og det første tiåret av mars. Etter at skuddene vises, vil plantene vokse godt og bli sterkere, en vil bli plantet i åpen mark. Avstanden mellom plantene skal være 50-60 cm.

Hvis du ikke vil dyrke frøplanter, kan du plante kveldsblomstrefrø direkte i åpen mark. Det er nødvendig å plante før vinteren eller i andre halvdel av april eller det første tiåret av mai og utelukkende i fuktig jord. Du må utdype frøene med 1 cm, og avstanden mellom dem skal være minst 30 cm. Jorden for planting må forberedes på forhånd. Det er nødvendig å forsiktig grave det opp og bruke organisk gjødsel i form av kompost og humus. Etter at skuddene vises, er det nødvendig å transplantere dem ytterligere fra hverandre med ytterligere 10-15 cm. Dette gjør at plantene kan vokse og utvikle seg godt, uten å forstyrre nabobuskene.

Å plante kveldslysblomst i åpen mark

For å plante nattlys, er det best å velge et godt opplyst område i hagen, dette vil gjøre blomstringen mer rikelig og varig. Men planten tåler også litt nyanse. Når det gjelder jordens sammensetning, vil alle gjøre det, siden kveldslysolje ikke er kresen om jorda. Det viktigste er ikke å plante planten der jordfuktigheten er veldig høy. Nattlysolje tolererer ikke vannlogging, slike forhold er ødeleggende for henne. Derfor er det best å plante en primrose i en godt gjennomtrengelig sandjord..

I det første året etter plantingen utvikler toårige og flerårige nattlysblomstarter et rotsystem og en basal rosett av blader. Men blomster og peduncles begynner å danne først etter et år..

Om kvelden omsorg i hagen

Om kvelden omsorg i hagen

Vanning

Unge planter må vannes en gang hver sju dag, mens eldre planter trenger vanning bare under en langvarig tørke. Etter hver vanning eller regn, er det nødvendig å løsne jorden grundig rundt buskene og fjerne ugress.

Topp dressing og gjødsel

Hvis det ikke ble påført gjødsel på jorden under plantingen, må de påføres om våren. Mullein -løsning er utmerket for vårfôring. Et balansert kompleks av mineralgjødsel kan i tillegg tilsettes til jorden gjødslet under planting, men dette bør gjøres når kveldslysblomstrer aktivt blomstrer.

Beskjæring

For at planten skal blomstre lenger og rikelig, og ikke formere seg ved selvsåing, er det nødvendig å regelmessig fjerne blomsterstander som allerede har sluttet å blomstre og visne. Årlig og toårig kveldsblomst på slutten av sesongen må fjernes fra blomsterhagen, og for stauder må antennen deles av.

Overføre

Når det gjelder transplantasjon og deling, må dette gjøres hvert tredje år, siden primrose veldig raskt degenererer.

Begrensning

Siden røttene til primrose vokser sterkt, er det viktig å installere begrensninger rundt blomsterbedet der blomsten vokser. Som et gjerde, graver du en skifer eller litt metall i jorda.

Vinter

Flerårig nattlysolje trenger ikke ly for vinteren, men hvis det forventes en alvorlig vinter med lite snø og veldig sterk frost, er det best å dekke planten med et tykt lag med torv eller kompost.

Typer og varianter av kveldslys

Om kvelden omsorg i hagen

Biennale og flerårige kveldsblomstrearter dyrkes oftest i hagen..

Biennale arter:

Oenothera drummondii – en svært forgrenet busk. Den vokser fra 30 cm til 80 cm. Stammen er kraftig. Bladene er avlange lansettformede, motsatte, hele, pekte mot spissene, mørkegrønne i fargen. Blomster opptil 7 cm i diameter, har fire kronblad og en utrolig duft, gul.

Nattlys (Oenothera versicolor) – en toårig plante som vokser opp til hundre og tjue centimeter i høyden. Blomstene er oransje. Den mer populære variasjonen av denne typen blant gartnere er Sansent Boulevard. Busken av denne sorten vokser 35-45 cm i høyden. Blomstene har en oransje-murstein nyanse.

Biennal kveldslysblomst (Oenothera biennis), kveldsnattblomstrer eller kveldsblomstrer – Stenglene til denne planten er oppreist og dekket med korte hår. De vokser opp til 1,2 m i høyden. Løvverket er helt, tynt tannet, nesten helt, har en lansettformet form, vokser opp til 20 cm i lengde. Blomstene til denne planten kan være opptil 5 cm i diameter, blomstre bare om kvelden eller overskyet vær, lysegult eller sitrongult. Den mest populære sorten er Vechernyaya Zorya. Busker av denne sorten vokser opp til 1 m i høyden. Blomstene er gylden gule i fargen med en rød fargetone, har en behagelig aroma.

Nattlys (Oenothera speciosa) – denne ungen vokser opp til førti centimeter i høyden. Bladene er avlange og tynt tannede. Koppede blomster, opptil 5 cm i diameter, hvite eller rosa, veldig velduftende.

Nattlysrose (Oenothera erythrosepala), kveldslysblomst Lamarck – toårig. Opprinnelsen til denne arten er fortsatt et mysterium. Sterkt forgrenende busk, rette stilker. Vokser opp til 1 m i høyden. Bladene er ovale lansettformede, glatte, lysegrønne i fargen. Blomstene er gule, samlet i tette børster.

Flerårige arter:

Nattlysrose egenskaper: skade og fordel

Nattlysolje (Oenothera missouriensis), storfruktet nattlys – stilkene stiger, vokser fra tretti til førti centimeter i høyden. Bladene kan være ovale eller smale lansettformede. Blomster er ensomme, har en behagelig aroma, opptil 10 cm i diameter, gylden gul.

Nattlys (Oenothera perennis, Oenothera pumila) – denne arten anses å være for liten, da den vokser bare opptil 25 cm i høyden. Bladene er smale lansettformede. Blomstene er lyse gule, små i størrelse, samlet i spikelets.

Nattlys (Oenothera tetragona), kveldsblomster Frazera – vokser opp til 70 cm i høyden. Bladene er ovale, blågrønne om sommeren og rødlige om høsten. Blomstene er gule, samlet i blomsterblomstrer med corymbose. De mest populære variantene: Sonnenwende (gyldne gule blomster), Friverkeri (gyldne gule blomster, stilkene og knoppene er røde), Hoes Licht (kanarigule blomster).

Vanlig nattlysolje (Oenothera fruticosa) – en semi-busk plante som vokser opp til 1,2 m i høyden. Bladene er langstrakte-ovale og mørkegrønne i fargen. Blomster av middels størrelse, gul fargetone, veldig velduftende.

Nattlysrose egenskaper: skade og fordel

Nattlysolje har et stort antall nyttige egenskaper, siden den inneholder saponin, karotenoid, steroid, flavonoid, tannin, fenolkarboksylsyre, polysakkarid, antocyanin, slim, polyterpenoid, vitamin C i store mengder, samt makro- og mikroelementer kalsium, magnesium , kalium, natrium, sink, mangan, selen og jern.

Røttene til planten inneholder også mange fordelaktige stoffer. Eselet er en av de viktigste ingrediensene i folkeoppskrifter som er rettet mot behandling av forkjølelse og tuberkulose. I tillegg til plantens røtter og stilker, er nattlysblomstfrø av stor verdi. De lager olje, som inneholder en stor mengde flerumettede og fettsyrer, aminosyrer og proteiner. Nattlysoljefrøolje bidrar til å bekjempe blodpropper i blodårene, har en god effekt på kroppen ved leversykdommer og eksem. Hjelper også med å lindre diatese og kløende iktyose.

Ulike preparater med tilsetning av nattlysolje bidrar til å bekjempe leddgikt, trombose, astma, svulster og soppsykdommer. Kveldsblomster tinktur bidrar til å bekjempe diaré og forbedrer dehydrering.

Når det gjelder kontraindikasjoner, inkluderer de uten kontroll bruk av preparater som inneholder nattlys. På grunn av dette kan bivirkninger i form av hodepine og kvalme begynne. Nattlysolje anbefales heller ikke for personer som lider av epilepsi og schizofreni. Nattlysolje bør ikke tas samtidig med epileptogene legemidler og fenotiaziner. Det er nødvendig å ta forskjellige midler der det er nattlysolje bare hvis det er en indikasjon på dette og bare i doseringen som er nødvendig.

Enotera: dyrking og omsorg (video)

Enotera Nattlys, dyrking.Enotera Nattlys, dyrking.