Tusenfryd

Tusenfryd plante

Tusenfrydplanten (Bellis) er en flerårig representant for Astrov -familien. I naturen kan en sjarmerende blomst finnes i Middelhavslandene. Slekten inkluderer rundt 14 forskjellige arter.

Navnet på planten kommer fra ordet “perle”. Det er forbundet med miniatyrhvite blomster av ville tusenfryd. Den latinske betegnelsen for slike planter – Bellis – ble oppfunnet av Plinius og betyr “vakker”. Tusenfryd har mange forskjellige navn. Blant dem den engelske “daisy” (en kjærlig forkortelse for “day’s eye” – “day eye”, som kjennetegner blomsternes tidlige åpningstid), som til slutt ble til et kvinnens navn.

I middelalderens Tyskland var det en slik tradisjon: møte våren, beboerne hevet kopper og roste gudinnen hennes. De festlige koppene ble dekorert med tusenfrydblomster. Riddere i middelalderen avbildet stolt tusenfryd på skjoldet sitt, fordi dette betydde at deres utvalgte sa “Ja”.

På høytider ble tusenfryd lagt på bordet, de rengjorde hjemmet. Jenter og kvinner brukte dem til å dekorere antrekkene sine. Tusenfryd synges i poesi og sanger, de er omgitt av en aura av sagn, eventyr og tradisjoner. Århundre har gått, men deres herlighet har ikke falmet. De pryder fortsatt blomsterhager og er verdsatt for sin sjarm og eleganse..

På grunn av likheten mellom blomsterstandene, fungerte tusenfryd ofte i mange land som erstatning for tusenfryd, favorittplantene for spådom med kronblad, og ble også grunnlaget for alle slags sagn og historier. Takket være populær kjærlighet og høy dekorativitet har tusenfryd vært populære i hagearbeid i flere århundrer..

Beskrivelse av tusenfryd

Beskrivelse av tusenfryd

Tusenfryd er en kort urteaktig busk. Bladene ligger nær en kort rot og har en spatlet form med en stump topp og en kantet kant. Et enkelt blomsterstandshodet dannes på den bladløse stammen. Ligulatblomstene er vanligvis hvite eller rosa i fargen. I midten av blomsterstanden er det gule rørformede blomster. Etter blomstring dannes en frukt – en flat flat achene.

Begynnelsen på blomstring av tusenfryd i midtfeltet faller helt på slutten av våren eller forsommeren. Den kan fortsette til sen høst, men blomstringshøyden faller vanligvis i første halvdel av sommeren. Etter begynnelsen av varmt vær mister plantene litt dekorativitet, og blomstringen blir mindre frodig.

Hageformer av tusenfryd inkluderer planter med en rekke farger, størrelser og blomstermønstre. De kan være enkle eller ha varierende grader av frotté. Oftest i hager kan du finne en flerårig tusenfryd vokst som en toårig. Dette skyldes det faktum at etter hvert som buskene utvikler seg, begynner de å miste sin tidligere attraktivitet og trenger foryngelse eller fornyelse..

Tusenfryd omsorg / flerårige undersize blomsterTusenfryd omsorg / flerårige undersize blomster

Korte regler for dyrking av tusenfryd

Tabellen viser korte regler for dyrking av tusenfryd i det åpne feltet..

Landing Landingen utføres i juni, etter at det varme været endelig har etablert seg.
Jorden Disse blomstene er ikke krevende for jorda, men de kan best vokse på lett og løs, loamy jord..
Lysnivå Planter foretrekker solrike steder, så de bør plantes i åpne senger..
Vanningsmodus Busker trenger hyppig hydrering, spesielt på vindfulle eller lune dager.
Topp dressing For fôring brukes komplekse formuleringer for blomstrende arter. De påføres minst to ganger i sesongen..
Bloom Blomstringen begynner i begynnelsen av mai og slutter i slutten av juli.
Reproduksjon Stiklinger, frø, divisjon.
Skadedyr Flått, biller eller snegler, noen ganger blir plantens røtter angrepet av gnagere.
Sykdommer Virussykdommer, mugg.

Vokser tusenfryd fra frø

Vokser tusenfryd fra frø

Så frø

Art tusenfryd kan enkelt dyrkes ved hjelp av frø som har god spiring. De kan sås direkte i åpen mark. Dette gjøres vanligvis i juni, etter at det varme været endelig har lagt seg. Såing utføres i fuktig jord, mens frøene ikke er begravet, men bare dekket litt med siktet sand eller humus. For spiring trenger frø varme og lys, samt konstant jordfuktighet. For å fremskynde prosessen kan du i tillegg dekke sengen med en film, men uten den bør plantene dukke opp innen en uke. Et par dager etter spiring av frøene, skal filmen fjernes, og spirene skal drysses lett med jord for å forhindre at røttene utsettes.

Frøplanter av tusenfryd får ikke umiddelbart raske veksthastigheter, de vokser bare etter hvert som de utvikler seg. Etter at løvverkene på buskene berører dem, dykker de og holder en avstand på opptil 20 cm. Vanligvis skjer denne prosedyren i august. Hele det første leveåret utvikler tusenfryd løvverk, så blomstring av plantinger kan bare beundres i neste sesong..

Voksen tusenfryd er i stand til selvsåing, så om våren bør de nye plantene tynnes ut. Sammen med dette fjernes også gamle svekkede eller syke prøver. Men å bevare dekorativiteten til tusenfryd blomsterbedet på en så enkel måte vil ikke fungere. Sorteplanter under frøformering begynner å degenerere: blomstene blir mindre, og sortens egenskaper går tapt.

&# 127801;&# 127801;&# 127801; MARGARITA SEEDLING! Vokser fra frø hjemme������ SEEDING OF MARGARITA! Vokser fra frø hjemme

Tusenfryd frøplanter

I de fleste tilfeller brukes plantemetoden for å dyrke tusenfryd. Ved tidlig såing kan du få blomstrende planter denne sesongen. For spiring, bruk en vanlig beholder eller separate beholdere samtidig – dette tillater mindre skade på frøplanter når du dykker. All godt drenert og næringsrik jord vil fungere for tusenfryd. Såing utføres etter de samme reglene som for åpen mark. For spiring trenger frøene varme og lys, men etter at spirene dukker opp, anbefales det å overføre plantene til et kjøligere hjørne, der de ikke holder mer enn 15 grader. Den ideelle dagslysetiden for spirer er minst 12 timer, så det er lurt å bruke bakgrunnsbelysning.

Hvis plantene vokser i en vanlig beholder, blir plukkingen utført etter at fulle blader dukker opp på plantene. Frøplanter må herdes før de flyttes til hagen..

Å plante tusenfryd utendørs

Å plante tusenfryd utendørs

Den beste tiden å plante

Frøplantene overføres til bakken etter at varmen er etablert på gaten: sent på våren eller i begynnelsen av sommeren.

Tusenfryd foretrekker solrike steder, så de bør plasseres i åpne senger. Et ideelt hjørne for dem ville være et blomsterbed, opplyst til lunsjtid. På varme steder, hvor solen er til og med om dagen, trenger blomster vanning hyppigere. Ellers vil løvet av tusenfryd visne og blomstene visne..

Disse blomstene er ikke krevende for jorda, men de kan best vokse på lett og løs, loamy jord. Planting i lavlandet bør unngås – buskene vil reagere negativt på hyppig stagnasjon av vann. På grunn av den lille størrelsen på den overjordiske delen, brukes tusenfryd ofte som fortauskanter eller fyller den første delen av mixborders med dem. I tillegg til jord kan du også dyrke tusenfryd i beholdere eller blomsterpotter..

Under naturlige forhold vokser tusenfryd ofte på plener blant vanlig gress. Når du klipper, berører gressklipperen ikke plantens løvverk, noe som gjør dem til gressplen. Dette gjør at tusenfrydene kan brukes i blandinger for mauriske blomsterplanter med lite vedlikehold. Å kutte av og til vil hjelpe tusenfrydene dine til å vokse, slik at gresset ikke drukner dem. Men for en slik dyrking er bare diskrete varianter med enkle blomster egnet..

Å plante tusenfrydÅ plante tusenfryd

Landingsregler

Frøplantene overføres til det valgte stedet sammen med jordklumpen. For å gjøre dette må du først forberede mellomstore hull med en avstand på opptil 20 cm mellom dem. Buskene flyttes og ruller dem forsiktig fra den gamle beholderen. De prøver å ikke røre røttene. Etter komprimering av jorda rundt plantene, blir de godt vannet.

Omsorg for tusenfryd i hagen

Omsorg for tusenfryd i hagen

Omsorg for tusenfryd regnes som ukomplisert. Den består i systematisk gjennomføring av de grunnleggende prosedyrene: vanning, fôring og løsning. Røttene til tusenfryd er små, så buskene må hydreres ganske ofte, spesielt på vindfulle eller lune dager. Hvis plantene mangler fuktighet, begynner blomsterstandene å krympe, og de doble blomstene kan bli enkle. Etter vanning løsnes bakken rundt buskene litt, noe som forbedrer luftstrømmen til plantens røtter. På samme tid anbefales det ikke å overfuktige jorda, det øverste laget av jorda bør ha tid til å tørke ut.

For lettere vedlikehold kan du i tillegg mulke området ved siden av buskene. Denne prosedyren tillater ikke bare å redusere antall vanninger, men også for å beskytte plantens røtter mot gradvis eksponering. Det er nødvendig å fjerne bedene fra ugress bare i det første dyrkingsåret. Da vil buskene som vokser drukne dem selv.

Daisy: vokser og bryr segDaisy: vokser og bryr seg

Topp dressing

For å mate tusenfryd brukes komplekse formuleringer for blomstrende arter. De påføres minst to ganger i sesongen (opptil 30 g per 1 kvm). Du kan mate buskene og organisk materiale med jevne mellomrom, men du bør ikke overdrive det. Et overskudd av næringsstoffer fører til gjengroing av løvverk og en nedgang i antall blomster. For å forlenge blomstringen, anbefales det å fjerne blomsterstandene umiddelbart etter at de har visnet..

Bloom

Tusenfryd blomstrer i begynnelsen av mai og slutter i slutten av juli. I de sørlige områdene er blomstringstiden lengre. Tusenfrydblomster kan sees der selv om høsten. Tidlig blomstring forklares med det faktum at planten tåler å overvintre godt, perfekt bevart under snøen og raskt vokser om våren.

Tusenfryd etter blomstring

Tusenfryd etter blomstring

Frøsamling

Tusenfrydfrø kan modnes til forskjellige tider, så de høstes i etapper. De blir vanligvis samlet et par ganger i uken. Blomstringene som sitter fast med frø bør kuttes, velge øyeblikket, til frøene faller fra blomsten på grunn av regn eller vanning. Det ekstraherte frøet tørkes på et ark papir på et ventilert sted. Ferdige frø helles i papirposer og oppbevares i et mørkt, tørt hjørne til såing..

Tidlig innsamling eller fjerning av falmede blomsterstander vil forhindre uønsket selvsåing.

Vinterperiode

Tusenfryd om vinteren

Det kompakte rotsystemet gjør tusenfryd sårbare for sterk frost. Som oftest er individuelle frottéplantsorter utsatt for frysing. Du bør være spesielt forsiktig hvis det forventes vinter med lite snø. Plantebedet er dekket med et lag mulch som er minst 8 cm tykt. For å gjøre dette kan du bruke sagflis, torv, humus, falne blader osv. Et ly av grangrener eller spesialmateriale er også egnet.

Mest av alt trenger busker som vokser på åser ly. Vær oppmerksom på prøver med bare røtter – de er stablet opp. Om våren bør slike planter transplanteres med en litt dypere dybde..

Om vinteren kan tusenfryd busker brukes for å tvinge. På senhøsten blir det nødvendige antallet busker gravd ut av bakken sammen med en jordklump, transplantert i potter eller beholdere og plassert på et kjølig (ca. 0 grader) sted. Vanning av slike planter bør bare være lett, slik at jordklumpen ikke kan tørke ut. 1,5 måned før ønsket blomstring overføres beholderen til et varmt og lyst sted, og de begynner å vanne buskene oftere.

Avlsmetoder for tusenfryd

Avlsmetoder for tusenfryd

I tillegg til å vokse tusenfryd fra frø, kan de også formeres vegetativt. For å gjøre dette, bruk stiklinger av voksne overvintrede planter eller del buskene. Disse metodene lar deg bevare sortprøver uten å miste størrelsen eller antallet blomster. Uten foryngelse blir tusenfryd mer kamillelignende og krymper. I tillegg gjør divisjon det mulig å tynne ut betydelig voksende klumper av tusenfryd. De adskilte buskene kan flyttes til et annet sted. Røttene til friske prøver lar dem trygt tolerere transplantasjoner selv i blomstringsperioden..

Deling av plantinger utføres hvert år eller minst hvert annet år. Oftest gjøres dette helt på slutten av sommeren eller tidlig på høsten – etter blomstring, selv om noen ganger delingen utføres på våren. Om våren blir buskene trukket ut av bakken, og deretter delt i deler. Blomster og knopper blir klemt av delotene – de vil fjerne kreftene fra plantene, som de må lede til roting. Alt løvverk kan også fjernes, men stilkene berører det ikke. Røttene til delenok blir forkortet til en lengde på ca 5-8 cm. Alle disse prosedyrene vil forenkle prosessen med plantetilpasning på et nytt sted. Etter transplantasjon vil deler av busken kunne fortsette å vokse igjen. Om et par måneder vil slike busker kunne blomstre. Selv divisjoner blottet for røtter er i stand til å slå rot – de vil begynne å vokse fra basen av bladene.

Reproduksjon av tusenfrydReproduksjon av tusenfryd

For høstdelingen, etter den første blomstringsbølgen, bør buskene spusses slik at jorda er jevn mellom løvet i utløpet. Mot slutten av sommeren danner slike planter små rosetter med egne røtter. Det er de som er gjenstand for separasjon. Til tross for den lille størrelsen på slike divisjoner, blomstrer de tidligere enn frøprøver..

Stiklinger utføres i samme tidsperioder som divisjon. Oftest holdes det i begynnelsen av sommeren. Å kutte stiklingene krever et skarpt og rent verktøy. Sideskudd med eget løvverk er skilt fra den voksne busken. De plantes i forberedt fuktig og løs jord. Best av alt, plantingen vil slå rot i delvis skygge under et deksel laget av fiberduk. Det tar omtrent 2 uker å rotte stiklingene; i august flyttes de etablerte plantene til et permanent voksested. Slike tusenfryd vil bare kunne blomstre neste år..

Skadedyr og sykdommer

Daisy skadedyr og sykdommer

Miniatyr -tusenfryd regnes som ganske motstandsdyktig mot sykdom og angrep av skadedyr. Hvis du følger alle regler for omsorg, kan du praktisk talt ikke bekymre deg for disse blomstene..

Den største faren for planting er virussykdommer. Berørte planter kan skilles med langstrakte pedikler, små blomster og krympende bladblader. Samtidig blir fargen blekere. De berørte prøvene må fjernes, og brønnene de vokste i skal desinfiseres med en mørk løsning av kaliumpermanganat.

Pulveraktig mugg kan noen ganger vises på tusenfryd. Den kan gjenkjennes av en lys, løs blomstring på plantens del. Det vil ikke være mulig å kurere denne sykdommen, så buskene (eller i det minste deres berørte deler) må ødelegges. Resten av plantingen og friske deler av bushen blir deretter behandlet med Bordeaux -væske, kolloidalt svovel eller et annet soppdrepende legemiddel.

Blant skadedyrene på plantinger kan det oppstå flått, biller eller snegler som spiser løvverk av tusenfryd. Slike skadedyr bør bekjempes med passende insektmidler. Noen ganger påvirkes plantens røtter av gnagere. I dette tilfellet brukes giftstoffer.

Typer og varianter av tusenfryd med bilder og navn

Av alle typer tusenfryd i hagearbeid vokser vanligvis bare to: flerårig og årlig. Omsorg for dem har noen få små forskjeller..

Årlig tusenfryd (Bellis annua)

Årlig tusenfryd

Denne typen tusenfryd vokser vanligvis som en balkong eller et husplante. I hagen finnes Bellis annua oftest i rockeries. Denne arten er ikke like vanlig som stauder, så det er ikke mange prydsorter for ettårige. Blomstene har en enkel struktur, liten størrelse og lys (vanligvis hvit) farge med et gult øye. De dukker opp mot slutten av sommeren. Avlsmetode – frø.

Flerårig tusenfryd (Bellis perennis)

Flerårig tusenfryd

Danner busker opp til 30 cm høye Bellis perennis -rosetten dannes av avlange eller spatulerte blader. Fra andre utviklingsår danner buskene mange litt pubescent peduncle stilker. Blomstrer i form av kurver åpnes på dem. Maksimal diameter når 8 cm, og fargen inkluderer nyanser av rødt, rosa og hvitt. Lang siv (eller rørformede) blomster er plassert langs kanten av blomsterstandene, og små gule rørformede blomster samles i midten. Etter blomstring dannes små flate frø på buskene. Slike planter kan frø selv. Om våren kan deres unge skudd brukes som frøplanter..

Alle varianter av slike tusenfryd er klassifisert i henhold til strukturen til blomsterstandene. Den første gruppen (ligulosa) består av planter, hvis blomsterhode bare består av sivblomster. Den andre gruppen (fistulosa) inkluderer tusenfryd med helt rørformede blomster. Uavhengig av å tilhøre en av disse gruppene, kan varianter ha en annen grad av dobling av blomster:

  • Enkle blomsterstander. Kurver inneholder opptil 3 rader med fargede rørformede eller ligulerte blomster. I midten er det gule medianblomster.
  • Halvdobbel blomsterstand. Sivblomster i slike kurver er ordnet i 4 rader. Midten består av små rørformede gule blomster.
  • Terry blomsterstander. Mange rader med sivblomster danner en ball som gjemmer det gule senteret fra utsikten.

I tillegg kan blomsterstandene av sorten tusenfryd ha forskjellige størrelser. Planter med hoder som ikke er mer enn 4 cm regnes som småblomstrede, mellomstore størrelser inkluderer størrelser fra 4 til 6 cm og store – fra 6 cm eller mer.

Bella Daisy

Blant de mest kjente varianter av tusenfryd:

  • Bella Daisy Er en prisbelønt sort med tidlig blomstringstid. Danner frottékurver av liten størrelse og lys rosa farge.
  • Pomponette – danner små blomsterstander i form av pomponger.
  • Robella – en frotté med middels (opptil 5 cm) blomsterstandsstørrelser. Danner tette kurver med mange rørformede blomster av blek laksefarge. Sorten har mottatt en prestisjetung pris.
  • Rob Roy – danner kompakte busker med små røde blomster ca 1-2 cm i diameter.

Tusenfryd varianter

Det finnes en rekke kjente sortserier som kombinerer varianter med lignende ytre egenskaper. Planter i slike serier har vanligvis forskjellige farger. Blant de mest populære episodene:

  • Rominette – danner busker opptil 15 cm høye. Tette dobbeltkurver opp til 2 cm i diameter blomstrer på dem. Fargen deres inkluderer nyanser av rødt, karmin, samt lys rosa og hvitt..
  • Speedstar – planter kan blomstre allerede i det første leveåret. De danner halvdoble kurver med hvit eller karminfarge med et fremtredende gult senter. Rosa blomsterprøver har en hvit kant rundt et gyldent hjerte..
  • Tasso – Danner korte stilker med mange rørformede blomster og danner en tett pompon. Størrelsene når 4 cm, og fargen inkluderer rosa, laks, hvit og rød. Blant alle fargene i sortgruppen skiller lysrosa seg ut med en mørkere midten..

Daisy egenskaper og bruksområder

Daisy egenskaper og bruksområder

Bladene og stilkene til tusenfryd inneholder stoffer som bidrar til normalisering av metabolske prosesser i menneskekroppen, derfor anbefaler ernæringseksperter på det sterkeste å legge dem til ferdige hovedretter, sideretter og salater, kombinere med andre urter eller bruke som dekorasjon for en rett.

Tusenfryd har medisinske egenskaper og er mye brukt i medisin. På grunnlag av anlegget forberedes preparater for behandling av laryngitt, trakeitt, bronkitt og bronkial astma. De hjelper til med å overvinne revmatisme, bli kvitt nyresykdom. Ekstrakter fra tusenfrydblader er en del av salver som fremmer sårheling og rask gjenoppretting etter skader.