Utholdende

Seig krypende - planting og omsorg i det åpne feltet. Vokser seig av frø, formeringsmetoder. Beskrivelse, typer. Bilde

Seig, eller Ayuga (Ajuga) – tilhører slekten av urteaktige planter fra familien Labiata, eller Lamiaceae. I naturen er det mer enn 50 arter av denne planten: både årlig og flerårig. Den seige vokser på forskjellige kontinenter, men den er mest vanlig i Europa og Asia..

Den seige planten er en fantastisk plante som kan tilpasse seg og overleve under alle forhold. Det er ikke for ingenting mirakelblomsten blant folket mottok flere navn som kjennetegner dens hovedkvalitet: utholdenhet, ufading og ikke-falming.

Beskrivelse av anlegget seig

Ayuga kan enten være en årlig eller flerårig plante. Avhengig av arten varierer høyden på vivuchka fra 5 til 50 cm. Neumirashka er en veldig attraktiv plante med blå, blå, lilla eller gule blomster og blader i forskjellige nyanser. Seig er eviggrønn, halvgrønn eller løvfellende.

Ayuga ble populær blant blomsteroppdrettere på 1600 -tallet. Den ble først presentert på et blomsterutstilling i London. Deretter dukket det gradvis opp en upretensiøs plante i hager og blomsterbed rundt om i verden. Den seige kan sees i steinhager, langs hagestier, under trær og busker. Et vakkert naturlig teppe laget av denne planten kan forskjønne ethvert landskap i forskjellige klimasoner..

Å dyrke en seig plante av frø

Å dyrke en seig plante av frø

Å kjøpe frø og dyrke en plante selv er slett ikke vanskelig. Men du må vite at med denne reproduksjonsmetoden arver planten ikke alltid egenskapene til sorten som frøene ble tatt fra. Fargen på blomsterstander og blader kan avvike fra en voksen plante..

Det er ikke nødvendig å dyrke seige frøplanter i esker. Frø blir sådd i åpen bakke når trusselen om frost har gått. Såing kan gjøres om høsten. Når varmen begynner, vil det dukke opp frøplanter, som vanligvis er sterkere og mer spenstige enn de som blir sådd om våren..

Ayuga -frø kan ikke bare kjøpes i en spesialbutikk, men også samles av deg selv. Oppbevar dem på et kjølig og tørt sted..

Den seige kan formere seg ved selvsåing. Men i dette tilfellet vil en helt annen variant vises på blomsterbedet. For å unngå utryddelse av ønsket Ayuga -sort, er det nødvendig å plukke peduncles i tide, som allerede har falmet..

Åpen omsorg

Åpen omsorg

Som nevnt tidligere, er det ikke noe problem å dyrke og ta vare på denne planten, selv for nybegynnere blomsterhandlere. Men det er en rekke forhold der den seige vil se sunn ut og ikke mister sitt dekorative utseende..

Plassering og belysning

Den seige foretrekker halvskygge områder. Hun har det bra under trekroner eller under rosenbusker. Tåler Ayuga og brennende solstråler. Den kan vokse langs stier og på steinhager blant steiner.

Jorden

Ayuga elsker loamy jord som er rik på humus. Dette betyr ikke i det hele tatt at planten ikke vil vokse i et sandstrøk. Det er bare det at i tørt vær må Ayuga vannes av og til. Den tåler langvarig tørke, men uten vanning kan den miste sin dekorative effekt..

Topp dressing og gjødsel

Den seige vokser på de fattigste jordsmonnene. Hun er i stand til å overleve under alle forhold. Men hvis du vil at planten skal se sunn og vakker ut, må du mate blomstene en eller to ganger i måneden. Du kan bruke hvilken som helst universell gjødsel eller torvoksyd. Ayuga krever ikke dyr fôring.

Seig etter blomstring

For å få planten til å se attraktiv ut, er det nødvendig å regelmessig fjerne de falmende blomsterstilkene. Dette er en litt kjedelig prosess, men resultatet vil ikke vente på å komme, og den seige vil bli en verdig dekorasjon av landskapet..

Vinterende Ayuga

Når vinteren er snødekt, tåler den seige overlevende perfekt selv de mest forferdelige frostene. Men hvis det ikke er snødekke, trenger anlegget ekstra beskyttelse. Ayuga kan dekkes med grangrener, tørre fallne blader eller spunbond. Under ingen omstendigheter skal en plastfilm brukes som et dekkmateriale. Planten under vil kveles og dø.

Funksjoner ved å vokse en seig

Funksjoner ved å vokse en seig

Den seige er i stand til å utvide og fange nytt territorium. Det kan drukne ut andre lavvoksende planter. For ikke å la “inntrengeren” gå utover det tildelte territoriet, kan du legge ut grensene med småstein. Steinene skal dypes litt ned i jorden, da vokser ikke Ayuga lenger enn det er tillatt.

En veldig god måte å dempe veksten av det seige og forhindre at snegler kommer inn i det, er å helle grusbaner eller steinsprut rundt planten. Ayuga er ikke utsatt for sykdommer og skadedyr, med unntak av snegler som vises under høy luftfuktighet. Disse skadedyrene ødelegger de delikate bladene til Ayuga..

Reproduksjon av de seige

Reproduksjon av de seige

Du kan dyrke et seigt dyr på forskjellige måter: frø eller vegetasjon. Vi skrev om frømetoden ovenfor, så vi vil vurdere den vegetative reproduksjonsmetoden..

Den seige vokser raskt. For at den skal vokse godt og ha nok plass, er det nødvendig å skille stikkontaktene til en voksen plante en gang i året eller to år. Det er verdt å gjøre dette tidlig på våren eller midten av september. Det er viktig at det separerte utløpet har en ryggrad..

Den seige planten er hovedsakelig en krypende plante, derfor bør avstanden mellom plantene ikke være liten: 25-30 cm.

Etter å ha plantet en ung plante, må den vannes. Regelmessig vanning er nødvendig for de seige før det slår rot. Da føler Ayuga seg komfortabel i alle vær. Bare i perioder med tørke eller unormal varme må planten tidvis vannes.

Typer og varianter av seig

Typer og varianter av seig

Flere typer Ayuga har blitt avlet av oppdrettere, som er perfekte for landskapsdesign..

Krypende insekt (Ajuga reptans)

Denne planten vokser i skog og enger. Det er en flerårig med rotende krypskudd. Stammen når 25 cm i høyden. Det er dekket med myke hår. Blomstene er som klokker med en pubescent kalyx. De danner en piggformet blomsterstand av blå eller lyseblå farge. Den blomstrer i tre uker. Ayuga -blader er like attraktive som blomster. De vokser rikelig og danner et frodig teppe..

De vanligste variantene av krypende seig er:

  • Arktisk snø Er en relativt ny variant. Planter med spatlede, mørkegrønne, rynkede bølgepappeblader opp til 10 cm lange har en bred askestripe i midten. Kantet med en hvit kant.
  • Svart skallet – en plante med blader av dyp lilla farge. Kantene på løvet er ujevne. De ligner kamskjell i form. Planter av denne sorten kan variere i nyanse. Fargen avhenger av hvor den seige vokser. Hvis den vokser på et solfylt sted, vil fargen bli dypere og mer mettet;
  • Chocolite Chip – en lav plante. Den når maksimalt 5 cm i høyden. Bladene av denne sorten er små og glatte. De kan ha to farger samtidig: mørkegrønn og lilla. Chocolite Chip føles bra i skyggefulle områder;
  • Flerfarget Er en veldig attraktiv plante. Fargen på bladene på denne sortens seige endringer avhengig av belysningen. I sterkt lys får bladene en lys lilla farge med guloransje og skarlagen flekker. Hvis planten er plantet i skyggen, blir bladene mørkegrønne med gule og rosa fragmenter..

Ayuga pyramidal (Ajuga pyramidalis, Ajuga occidentalis)

I naturen vokser denne arten i Europa. Den vokser vanligvis blant busker og på steiner. Busker vokser opp til 25 cm i høyden. Bladene er ovale og ujevne i kantene. Overflaten på arkplatene er dekket med haug. Blomstene til den pyramidale seige er hvite, rosa eller dype lilla.

Populære varianter er:

  • Lunar Landing – en kontroversiell variant som enten liker eller avsky. Den har gule blomster.
  • Sprø – sort med store grønne blader og blå blomster.
  • Metallica Crisp – liten størrelse. Plantehøyde ikke mer enn 5 cm. Den har attraktive grønne blader med metallisk glans..

Ayuga genevensis

En art som er ideell for dyrkere som absolutt ikke har fritid. Denne planten er attraktiv ved at den ikke sprer seg over hele territoriet. Blomsterhandlere trenger ikke å komme med begrensninger som vil beholde den ukuelige utholdenheten på stedet som er tildelt det..

Genève -billen har hvite, blå eller rosa blomster som blomstrer fra mai til juli..

Noen kultiverte varianter av seig dyrkes for en behagelig lukt eller medisinske egenskaper..

Fiskebein Ayuga (Ajuga chamaecyparissus)

Denne arten er enårig. Den når en høyde på 6-7 cm. Bladene ligner kjegler i utseendet. Blomstene er gule og gir en behagelig nåletre. Sildbein seig, vokst på stedet, vil skape en etterligning av å være i furuskog.

Den seige av denne arten blomstrer veldig lenge: fra midten av våren til den første frosten..

Ayuga chia

Denne arten vokser i Kaukasus, Lilleasia, Iran og er en flerårig plante. Den når en høyde på 20 cm. Stilkene vokser rett, forgrener seg ved bunnen. De er dekket med hvitt hår. Blomstene er gule med lilla sprut. Chios tålmodige har sårhelende egenskaper.

Ayuga Turkestan (Ajuga turkestanica)

Naturlige vekstområder er Tadsjikistan og Usbekistan. Utseendet ligner en lav busk. Zhivuchka har brune blader. Blomstene hennes er lyse røde. Ekstrakter fra skudd av denne typen har medisinske egenskaper. De brukes til å lage sårhelende preparater. De nyttige egenskapene til den turkestanske seiglivet blir studert. Områder der anvendelsen er mulig, utvides gradvis..

Tenacious – trekk ved å vokse i hagen (video)

Bunndekkplanter for hagen Tenious creeping AyugaBunndekkplanter for hagen Tenious creeping Ayuga