Hvordan dyrke et solbær på nettstedet ditt

Sunberry - dyrking og omsorg for bær fra frø

I Solanov -familien er det en fantastisk solbær, som fremdeles er lite kjent i Europas storhet. Fra et vitenskapelig synspunkt er Sunberry en hybrid av den vanlige nattskjermen, som vi anser for å være ugress. Hybridformen ble først oppdrettet av amerikanske oppdrettere, og planten begynte å bli aktivt dyrket.

Beskrivelse av Sunberry

Sunberry er et flerårig tre, lavt (opptil 1,5 m), med vakre sorte bær, vokser i klynger på 8-10 stykker, på størrelse med et kirsebær. De ligner små tomater, selv om planten ikke er så følsom, dessuten er den motstandsdyktig mot tørke og kulde.

Blomstringene har ikke slik skjønnhet – blomstene er små, 10-15 stykker i en haug, ligner utad potetblomster. Blomstringsperioden er ganske lang.

Planten har en kraftig stilk som danner mange stebarn. Bladens form og utseende er nøyaktig det samme som nattskjermen..

Dagene med masseblomstring, dannelse og modning av bær er en periode hvor skjønnheten og dekorativiteten til solbæret er maksimal..

Denne hybrid har mange nyttige egenskaper. I fruktene finnes forbindelser som er identiske med hormonene i binyrene. Solbærbær lindrer betennelse godt: lungebetennelse, leddgikt, myokard, i tillegg fungerer de som et krampestillende, beroligende, vanndrivende middel. På grunn av tilstedeværelsen av et fargestoff i frukten, forbedrer planten blodsammensetningen. Men den viktigste fordelaktige egenskapen til Sunberry er evnen til å hemme utviklingen av kreftceller og bremse aldringsprosessen..

Ikke bare bær, men også bladene på denne vakre busken er kjent for helbredende egenskaper. Det er viktig å ta hensyn til at solbæret tilhører nattskjermen, derfor kan gift inneholde stilkene og bladene, og de må brukes med forsiktighet. Infusjoner og avkok av tørre blader er gode hjelpere for hudlidelser, gastritt, kolitt, hypertensjon, blærebetennelse, forskjellige nevroser og til og med psykiske lidelser.

Hvordan dyrke et solbær i hagen selv

Hvordan dyrke et solbær i hagen selv

Planten kan ennå ikke skryte av flere varianter. Hvis du likevel bestemmer deg for å dyrke det i landstedet ditt, må du kontakte spesialforretninger for frø. Siden det ofte skjer at i stedet for verdifull kultur tilbyr uærlige selgere vanlig vill nattskjerm.

Sunberry kan plantes på alle typer jord, fordi busken er ganske upretensiøs. Det er bare en advarsel: det er tilrådelig å ikke plante planten på sur jord – dette kan redusere det høye utbyttet av bær. Sunberry reagerer godt på gjødslet jord. Det anbefales å plante det på stedet der agurker eller courgette vokste. Busker kan dyrkes direkte i sengene, mellom grønnsakene. Det er unntak her – planten liker ikke å være mellom slektninger – poteter, auberginer, tomater, men hvis du planter den ved siden av dem, vil nabolaget ikke være negativt. Nattskjermen kan også dyrkes som en årlig, siden det er det første året den har høyest utbytte..

Hver solbær gir et stort antall frø, men frøplanter brukes best for vellykket dyrking. Nattskjermen har en lang vekstsesong, og dette reduserer sjansene for å få modne frukter under frø reproduksjon..

Vekstforhold

Det optimale stedet for avl av Sunberry er hvor det er et minimum av trekk. Klargjør jorden før du planter på samme måte som for tomater. Kombiner to deler av hage-, skog- og torvmark pluss en del sand eller sand direkte, og tilsett en liter torvaske. En bøtte med blandingen oppnås ved utgangen. Landingshull er ikke nødvendig.

Hvordan få solbærbærplanter

Hvordan få solbærbærplanter

Som vi allerede har funnet ut, er det en mer praktisk metode å dyrke en kylling med frøplanter enn frø som vokser utendørs. Det er bedre å bestille frøplanter på slutten av vinteren eller de første dagene av våren. Frø bør først dynkes i en manganoppløsning i 20 minutter, deretter skylles med vann.

Nightshade frø spirer hardt nok, så de trenger hjelp. For å gjøre dette må frøet kuttes på stedet der frøplanten vil vises og bestemmes i et fuktig miljø. Kan pakkes inn i en våt klut i noen dager for å stimulere til vekst. Spirede frø blir sådd i den tilberedte blandingen til en dybde på en halv centimeter, en dypere planting kan provosere råtning av frøplanter. Det må være et dreneringslag i esken. Fremtidige solbær kan til og med såes i samme beholder med tomater og paprika..

Frø trives ved romtemperatur, vanning er nødvendig systematisk, men sjelden. De første skuddene bryter gjennom etter tre måneder, deretter dykkes de ned i en separat beholder og plasseres på et varmt sted med tilstrekkelig belysning.

Solbær på friland

Når planten har fem til sju blader, og været ikke truer med frost, kan Sunberry overføres til åpen mark. Oftest er dette det siste tiåret i mai eller begynnelsen av juni. Fremtidige busker plasseres i en avstand på minst 70 cm fra hverandre. I vekst- og fruktperioden bør Sunberry mates med mullein minst to ganger i sesongen. Hvis du vil få dine egne frø, må de tas fra tidligere modne bær. Og selv om dyrking av solbær med frø, som nevnt ovenfor, sjelden brukes av gartnere, er det en sjanse til å øke fruktens tidlige modenhet..

Sunberry begynner å blomstre i begynnelsen av juni og fortsetter til den første frosten. Det er verdt å merke seg at i nattskjerm, i motsetning til tomater, trenger du ikke å klemme blomsterstandene. Og bare når det første kalde været nærmer seg, anbefaler erfarne gartnere å fjerne et par stebarn fra busken slik at blomstringen bremser, og hovedenergien går til modning av bærene. Nattskjermen er ikke redd for tidlig frost, men for din egen trygghet kan du dekke planten med et dekkmateriale.

Kort sagt, den generelle upretensiøsiteten til solbæret, høy motstand mot forskjellige sykdommer og skadedyr gjør omsorg for det til en glede.

Sunberry Care

Sunberry Care

Hovedomsorgen for en hybrid av nattskjerm er som følger:

  • Vanning av buskene bør bare gjøres når været er varmt og tørt i lang tid;
  • Sunberry ønsker fôring velkommen, men hvis jorda den er plantet på er fruktbar nok, trenger du ikke å gjødsle planten.
  • Det hender ofte at belastningen på et stort antall bær bøyer grenene sterkt til bakken. I dette tilfellet må de støttes med slynger eller festes til en støtte..
  • I løpet av beskjæringsperioden, som skjer i høstmånedene før den første frosten, er det viktig å ta godt vare på planten. Beskjæring som sådan gjøres ikke på Sunberry, det er viktig å kutte av knoppene og stesønnene i tide og riktig.
  • Nattskjermhybriden, som andre hageavlinger, liker at jorda rundt den er løs og luker.

Sunberry søknad

På grunn av det høye utbyttet, spesielt de første to eller tre årene, vil dekorativ nattskjerm ikke bare glede deg over sin skjønnhet, men vil også kunne presentere fra fem busker til en bøtte med bær. Den viktigste modningstiden er september. Du bør imidlertid ikke skynde deg å samle fruktene. Selv om bærene modnes litt, blir ikke smaken dårligere. Solaner råtner ikke, de visner bare litt. Og friske bær er ikke så velsmakende på grunn av mangel på surhet. Etter den første frosten, et sted i midten av oktober, er det på tide å høste. Og nattskjermene blir de deiligste etter å ha hellet kokende vann over dem..

Sunberry frukt kan ikke lagres på lenge, så det beste alternativet ville være å male dem med sukker eller presse saften.

Sunberry oppskrifter

Sunberry oppskrifter

I tillegg til at fruktene av solbæret er veldig nyttige ferske, kan de brukes til å tilberede forskjellige kompoter, syltetøy og originalfylling i en pai.

Nattskjermens bærsyltetøy har en deilig smak. For tilberedning tar de omtrent fire til fem kilo frukt og samme mengde sukker, bærene føres gjennom en kjøttkvern. For å berike smaken med en pikant syrlighet, kan du legge til en annen sitron i massen..

Siden Sunberry -frukten er rik på pektiner, stivner den godt. Derfor oppnås en fantastisk gelé fra nightshade. For å gjøre dette, males bakken gjennom en sil, fjerner unødvendige frø og tett skall. Deretter kokes massen med hakket sitron og geléen er klar. Sunberry passer godt med tranebær, barbær, stikkelsbær, røde rips, noe som gir nattsjokoladen syltetøy som mangler.

Viktig å huske! For å bevare alle de helbredende egenskapene til syltetøyet, må du koke det i maksimalt fem minutter..

Solbær i tomat har en original smak. Oppskriften på retten er enkel: bærene blancheres i kokende vann i flere minutter, og overføres deretter til krukker forberedt på forhånd for sterilisering, som fylles til randen med kokende tomatsaft. Sterilisert i omtrent en halv time og vridd.

Sunberry marinert er ikke mindre populær enn syltetøy. Det er mange forskjellige oppskrifter for sylting av prydende nattskjermfrukter. Du kan finne dem i kulinariske blader eller på internett og lage den du liker..

Sunbury Berry (video)

sunbury bærsunbury bær