Kuinka karsia omenapuu oikein keväällä

Kuinka karsia omenapuu keväällä: ajoitus ja kaavio vanhoille ja nuorille puille

Täydellisen kehityksen, kasvun ja korkean sadon saavuttamiseksi on tarpeen leikata hedelmäpuita säännöllisesti puutarha -alueella. Tämä koskee ensisijaisesti omenapuita, jotka on leikattava varhain keväällä. Kaikkien hedelmäpuiden karsimisen tarkoituksena on muodostaa siisti ja hoikka kruunu, jonka yläosa on lyhyitä oksia ja alaosa pitkiä oksia..

Miksi tarvitset karsimista

  • Tasojärjestelmän päivitys;
  • Yhtenäisen kruunun muodostaminen järkevää sadonkorjuuta varten;
  • Vanhojen kuivien oksien poistaminen, joihin vaikuttaa tuholaiset ja sairaudet;
  • Tarjoaa saman valaistuksen kruunun sisällä.

Rungon vakauden ylläpitämiseksi ja oksien kasvun säätelemiseksi on tarpeen ylläpitää jatkuvasti kruunun muotoa. Huonot puut eivät pysty tuottamaan normaalia hedelmää. Ei ole tarpeen sallia kruunun yläosan kasvua tai altistumista. Oksat voivat rikkoutua hedelmän painon alla. Oikea kruunun muoto helpottaa korjuuta ja luo edellytykset koko puun optimaaliselle kasvulle.

Optimaalinen aika omenapuun karsimiseen

Tällaiset tapahtumat suoritetaan pääsääntöisesti syksykauden päätyttyä tai varhain keväällä ensimmäisten silmujen muodostumisen aikana..

Kevättä pidetään suotuisana ajankohtana karsimiselle, koska puutarhurit voivat poistaa kuivat ja pakkaselle alttiit oksat samanaikaisesti. Tämä nuorentaminen edistää puun aktiivista kyllästymistä aurinkoisella värillä, hyödyllisillä aineilla ja sallii sen toipua nopeasti. Haavat viipaleiden jälkeen paranevat paremmin, silmujen ja kukkien ilmestymisprosessi nopeutuu.

Taimien karsiminen

Puutarhassa kasvattamiseen valitaan usein kaksivuotiaita omenataimia. Ne on leikattava heti istutuksen jälkeen avoimeen maahan..

Jopa kaikkein varovaisimmalla siirrolla uuteen paikkaan nuoren puun juurijärjestelmä on häiriintynyt, joten karsiminen mahdollistaa ravinteiden ja veden järkevän jakamisen lehtien, oksien ja juurien välillä. Oikea karsiminen on perusta aikuisen puun tulevan kruunun muodostumiselle.

Se voidaan toistaa vasta ensi vuoden keväällä; tätä varten on jätetty kolme tai viisi vahvaa terveellistä haaraa, jotka sijaitsevat kulmassa päärunkoon nähden. Ne muodostavat omenapuun luuston. Jonkin ajan kuluttua kasvaneet versot leikataan siten, että leveät oksat ovat alareunassa ja lyhyet ovat lähempänä kruunua. Runkoa ei saa leikata liian lyhyeksi, sen tulee erottua toissijaisista haaroista. Kun päärunko on haarautunut, vain yksi osa on jäljellä ja toinen prosessi poistetaan. Kaikki versot, jotka kasvavat terävässä kulmassa siihen nähden, on myös poistettava, jotta varmistetaan hedelmien lisääntyminen, mikä ei vahingoita puuta. Jos jätät nämä oksat, ne todennäköisesti rikkoutuvat hedelmän painon alla..

Monivuotisten puiden karsiminen

Monivuotisten puiden karsiminen

Muutaman vuoden kuluttua omenapuu muodostaa pysyvän kruunun, joten karsiminen on tehtävä äärimmäisen varovasti. On mahdotonta vahingoittaa puuta vakavasti ja poistaa suuri määrä hedelmä oksia. Tämä voi häiritä omenapuun kykyä tuottaa suuria satoja..

Kevään alkaessa puutarhassa kasvavat omenapuut on tarkistettava huolellisesti ja kaikki haarautuneet rungot on leikattava.

Kypsät kolmivuotiaat puut leikataan toisen kerroksen korkeudella. Jos suurimmilla haaroilla on lisäyksiä, jotka muodostavat porrastetun järjestelmän tulevaisuudessa, ne myös lyhennetään siististi. Älä poista omenapuun kasvullisia osia, kuten renkaita, renkaita, kukkakimppujen oksia, kannuksia ja hedelmän oksia. Viiden vuoden ikäisenä omenapuut lakkaavat kasvattamasta kruunua..

Puutarhaleikkuria, oksaa, karsinta tai sahaa paksujen oksien poistamiseen käytetään erityisenä puutarhatyökaluna. Niiden tulee olla hyvin teroitettuja ja niissä on oltava kätevä kokoonpano, jotta puutarhuri ei aiheuta haittaa ja säästää puuta niin paljon kuin mahdollista. Laadukas työkalu jättää sileät ja tasaiset leikkaukset, jotka paranevat nopeammin.

Viipalointi

Nuorten puiden viipaleet on maalattava öljyvärillä joka toinen päivä mätänemisen tai tuholaisten tartunnan estämiseksi tai käsiteltävä ne kalkkiliuoksella, johon on lisätty kuparisulfaattia. Vanhojen omenapuiden viipaleet käsitellään välittömästi puutarhalakalla ennen mehun virtauksen alkua.

Omenapuiden karsiminen hedelmän aikana

Puun tukemiseksi ja nuorentamiseksi ensimmäisten hedelmien ilmestyessä on tarpeen poistaa tiheät lehtikasvit, jotka muodostavat esteen auringonvalon tunkeutumiselle omenapuun kruunuun. Tämän vuoksi ravinteiden kyllästyminen hedelmiin hidastuu, ne kypsyvät myöhemmin tai alkavat mädäntyä valon puutteen vuoksi. Käytännöllisin tapa olisi poistaa pari suurta sakeutuvaa oksaa sen sijaan, että katkaistaan ​​pieniä oksia..

Suositukseksi aloittelevalle puutarhurille on syytä huomata, että on mahdollista saavuttaa vain omenapuun oikea kehitys ja näin ollen saada korkea sato puun kevätleikkauksella. Ilman vuosittaista puutarhanhoitoa hedelmät kutistuvat ja syntyvät uudelleen..

Lopuksi on lisättävä, että voit saavuttaa tehokkaan tuloksen taistelussa hyvästä sadosta, jos noudatat ahkerasti kaikkia puutarhanhoidon kokeneiden asiantuntijoiden neuvoja. Älä unohda omenapuiden säännöllistä karsimista, jotta voit ilahduttaa itseäsi ja rakkaitasi herkullisilla hedelmillä vuosittain..

Omenapuiden kevätleikkaus yksityiskohtaisesti (video)

Omenapuiden kevätleikkaus yksityiskohtaisestiOmenapuiden kevätleikkaus yksityiskohtaisesti