Lumimarja

Snowberry - istutus ja hoito avomaalla. Lumimarjan kasvatus, jalostusmenetelmät. Kuvaus, tyypit. Kuva

Lumimarja (Symphoricarpos) on lehtipuu, joka kuuluu kuusama -perheeseen. Lumimunaa kutsutaan yleisesti susi -marjaksi. Lumimarjan kulttuuriset lajikkeet istutetaan kaupungin puistoihin ja aukioille.

Sukuun kuuluu noin 15 lajiketta. Luonnossa se kasvaa Pohjois- ja Keski -Amerikassa. Poikkeuksena on Symphoricarpos sinensis -lajike, jota löytyy vain Kiinasta. Nimen alkuperä liittyy sanan kreikkalaiseen käännökseen. Sanassa on kaksi juurta: “koota yhteen” ja “hedelmä”. Kun tarkastellaan kasvia tarkemmin, käy ilmi, että oksien marjat puristuvat tiukasti toisiaan vasten. Erityispiirre on, että ne eivät pudota talveksi ja pitävät tiukasti pensaita ja tarjoavat siten ruokaa linnuille..

Kuvaus lumimarjakasvista

Lumimarjan korkeus voi nousta 0,2-3 m. Pensailla on koko reunan vastakkaiset lehdet, jotka sijaitsevat lyhyillä pistokkailla ja kasvavat jopa 1,5 cm pitkiksi. Kasvin oksat ovat joustavia, joten ne eivät rikkoudu raskaan lumen alla peite. Aksillaarisiin rasemoosikukintoihin kerättyjä kukkia on erivärisiä ja ne alkavat kukkia pääsääntöisesti heinä-elokuussa. Kuivuneiden silmujen tilalle muodostuu hedelmä, joka muistuttaa valkoista tai mustanviolettia ellipsoidista luuta. Sen halkaisija on noin 2 cm. Luukun massa on herkkää valkoista. Hedelmiä ei pidä syödä.

Puutarhassa kasvattamiseen sopii parhaiten valkoinen lumimarja, joka usein istutetaan suojaksi. Toinen yhtä suosittu lajike, jossa on vaaleanpunaisia ​​luita, kasvaa hyvin vain lämpimillä alueilla hedelmällisellä mustalla maaperällä, jossa vallitsevat lämpimät talvet..

Lumimun istuttaminen avoimeen maahan

Lumimun istuttaminen avoimeen maahan

Lumimarja on vaatimaton kasvi. Kaikki alueet ja maaperätyypit soveltuvat sen viljelyyn. Vahva juuristo voi estää eroosion ja irtoamisen, jos pensaat istutetaan rinteeseen. Paras aika kylvölle on kevät tai syksy. Paikan valmistelu suoritetaan etukäteen.

Kuinka istuttaa oikein

Lumimetsan kasvattamiseksi sinun on valittava vahvat aikuiset taimet. Nauha vedetään aidan pituutta pitkin ja kaivetaan ura, jonka leveyden tulisi olla vähintään 40 cm ja syvyys – 60 cm, jos tehtävänä on kasvattaa pensaat erikseen, niiden välisen etäisyyden on oltava on pidettävä vähintään 150 cm, noudattaen kuopan kokoa 65×65 cm.

Syksyn istutuksen tapauksessa on parempi kaivaa reikä ja ura kuukautta ennen suunniteltuja toimintoja. Kevään töitä varten sivusto valmistellaan syksyllä. Kun maaperä sisältää suuren määrän savikomponentteja, lisää hedelmällinen kerros kuoppaan. Tätä varten sekoita murskattua kiveä ja maaperän seosta, joka koostuu hiekasta, turpeesta ja humuksesta, ja anna nuorille kasveille ruokinta. Jokaisen pensaan alle lisätään dolomiittijauhoa, puutuhkaa ja superfosfaattia. Juuren kaulusta ei saa haudata liian syvälle. Sen tulisi olla sivuston pinnan tasolla. Ennen pensaiden laskemista reikään on tärkeää pitää juuret savimassassa. Taimet kastellaan joka päivä..

Lumimarjan hoito puutarhassa

Lumimarjan hoito puutarhassa

Maaperä ja kastelu

Kuten aiemmin mainittiin, lumimarja on joustava eikä vaadi erityistä huomiota kasvun aikana. Kuitenkin, jos aika sallii, miksi ei huolehdi pensaista ja tee niistä entistä houkuttelevampia. Esimerkiksi multaa runko ympyrä turpeella. Kasvi reagoi hyvin maaperän säännölliseen löystymiseen. Kuten monet koristepensaat, lumimarja tarvitsee karsimista, kastelua ja sairauksien ja tuholaisten hoitoa. Kastelu suoritetaan vain, jos kesä on liian kuiva. Yksi pensas tarvitsee 1,5-2 ämpäri vettä. Jos luonnollista sadetta on riittävästi, voit unohtaa kastelun. Irrotus suoritetaan sateen tai kastelun jälkeen. Kevät-kesäkauden lopussa lumimarjan kasvualue on kaivettava.

Pukeutuminen ja lannoitteet

Keväällä pensaat syötetään orgaanisilla ja mineraalilannoitteilla. Seuraava pukeutuminen toistetaan vasta kesän puolivälissä. Tätä varten liuotetaan 50 g Agricolaa ämpäriin vettä..

Siirtää

Jos pensas on siirrettävä toiseen paikkaan, on parempi tehdä tämä ennen kuin juurakko kasvaa voimakkaasti. Siirto suoritetaan saman periaatteen mukaisesti kuin ensimmäinen laskeutuminen kuvattiin. Tärkeintä ei ole vahingoittaa pensaita kaivettaessa eikä loukata juurijärjestelmän eheyttä. Aikuisilla kasveilla on melko laaja ravitsemusvalikoima, joten on suositeltavaa kaivaa pensas mahdollisimman kauas päärungosta, jotta ei kompastuisi maan juuriin.

Leikkaaminen

On parempi ajoittaa karsiminen kevätkauden alkaessa, jolloin pensaat toipuvat nopeammin. Kasvi on leikattava ennen mehun virtausta. Samanaikaisesti poistetaan kuivat vanhat oksat tai versot, jotka häiritsevät kasvua ja sakeuttavat voimakkaasti pensasta. Ne voidaan leikata puoliksi. Leikkaaminen ei vaikuta tulevaan kukintaan, koska kukannuput ovat kuluvan vuoden versoissa. Leikatut kohdat käsitellään puutarhalakalla tartunnan estämiseksi. Pensaiden nuorentava karsiminen suoritetaan 50-60 cm: n korkeudella, ja kesäkauden aikana lepotilat pystyvät muodostamaan muita versoja.

Lumimarjan kasvatus

Lumimarjan kasvatus

Lumimunaa voidaan lisätä siemenillä, pistokkailla, pistokkailla tai jakamalla pensas..

Siementen lisääntyminen

Täysikokoisen kasvin kasvattaminen siemenestä vie paljon vaivaa ja aikaa, koska tämä on yksi huolellisimmista tavoista. Siemenet poistetaan luusta ja levitetään nylonille ylimääräisen nesteen poistamiseksi massasta. Sen jälkeen ne asetetaan veteen hetkeksi. Sitten ne uppoavat säiliön pohjalle ja massan jäänteet kelluvat pinnalle. Kuivatut siemenet istutetaan myöhään syksyllä laatikoihin, jotka sisältävät hedelmällistä maaperän seosta, ja päälle kaadetaan pieni kerros hiekkaa. Istutusastiat on peitetty lasilla kasvihuoneilmiön luomiseksi. Taimien itämisen aikana noudatetaan säännöllistä kastelujärjestelmää. Yleensä lumimarjan ensimmäisten lehtien ulkonäkö voidaan havaita keväällä. Taimet poimitaan avoimeen maahan muutamassa kuukaudessa..

Lisääntyminen jakamalla pensas

Ennen mehun virtausprosessin alkua tai syksyllä, kun lehdet putoavat, valitaan suurin ja haarautunein lumimarjapensas. Se poistetaan huolellisesti maaperästä ja jaetaan useisiin osiin niin, että juuren versot ja terveet versot jäävät kullekin..

Jäljentäminen kerrostamalla

Jäljentäminen kerrostamalla suoritetaan keväällä. Tätä varten alemmat oksat taivutetaan maahan ja sirotellaan pienellä maaperällä. Kesäkuukausina niille annetaan säännöllinen kastelu ja ruokinta. Kun pistokkaat ovat hyvin juurtuneet, ne leikataan pois pääpensasta ja siirretään toiseen paikkaan..

Lisäys pistokkailla

Istutusmateriaalina käytetään vihreitä tai lignified -pistokkaita, joiden pituus on 10–20 cm, ja joihin asetetaan useita terveitä silmuja. Säiliöt hiekalla soveltuvat säilytykseen..

Vihreiden pistokkaiden sadonkorjuu suoritetaan kesäkuussa pensaan kukinnan päätyttyä. Suurimmat kypsät versot leikataan ja lasketaan veteen. Kaikki pistokkaat saa istuttaa samaan maaperään kuin siemenistä lisättäessä. Lasku suoritetaan 5 mm: n syvyyteen. Säiliöt, joissa on tulevia nuoria versoja, varastoidaan kasvihuoneisiin tai kosteisiin tiloihin. Kolmen kuukauden kuluttua kasvien juuristo kasvaa. Sitten ne voidaan siirtää pysyvään paikkaan. Ennen talvea nuoret taimet peitetään kuivilla lehdillä tai kuusen oksilla.

Taudit ja tuholaiset

Kasvi kestää tuholaisia ​​ja sairauksia. Tämä johtuu siitä, että lumimarja on myrkyllinen pensas. Joskus lehdet tarttuvat hometta ja hedelmät – harmaata hometta. Ennaltaehkäisyä varten varhaisen kevään pensaat käsitellään kolmen prosentin Bordeaux -nesteen liuoksella. Tämä hoito vähentää sieni -infektioiden riskiä. Jos havaitaan sairauden merkkejä, lumimarja ruiskutetaan sienitautien torjunta -aineilla, esimerkiksi Topazilla, Topsinilla tai Quadrisilla. Muut keinot päästä eroon infektiosta eivät toimi..

Lumimarjan tyypit ja lajikkeet

Lumimarjan tyypit ja lajikkeet

Lumimunan valkoinen On yleisin lajike, joka kasvaa luonnossa avoimilla alueilla, joen varrella tai vuoristoalueilla. Versot saavuttavat korkeuden jopa 1,5 m. Kruunun muoto on pallomainen. Lehdet ovat soikeita tai pyöristettyjä, niiden pituus voi olla jopa 6 cm. Kukinnan aikana pensas on niin peitetty silmukoilla, että vihreät lehdet ovat tuskin havaittavissa. Hedelmät näyttävät pyöreiltä valkoisilta marjoilta.

Tavallinen lumimarja tai korallimarja – he kutsuvat sitä eri tavalla “intialaisiksi herukoiksi”. Sen kasvualuetta pidetään Pohjois -Amerikana. Tummanvihreitä pensaita voi nähdä niityillä tai joen varrella. Kirkkaiden vaaleanpunaisten silmujen tilalle muodostuu kauniita korallipuolipallon hedelmiä, jotka on peitetty sinertävällä kukinnalla.

Snowberry western – kasvaa ryhmissä muodostaen tiheitä paksuuksia vesistöjen lähellä. Lehtiterä on vaaleanvihreä, karvainen alla. Kukat ovat vaaleanpunaisia ​​tai valkoisia. Ne kokoontuvat pieniin rasemoosikukintoihin. Tämän lajikkeen marjat ovat pehmeitä, vaaleanpunaisia ​​tai valkoisia..

Lumimarjan lajikkeisiin kuuluu myös lajikkeita: vuoria rakastavat, hybridit Chenault ja Henault, Dorenboza.

Vaatimattomat kasvit puutarhaan – Snowberry (video)

Vaatimattomat kasvit puutarhaan Snowberry. Sivusto "Puutarhamaailma"Vaatimattomat kasvit puutarhaan Snowberry. Sivusto