Fytodesign i interiør i hjemmet

Fytodesign i interiør i hjemmet

Det er ikke nødvendig å bli designer for å vakkert anlegge en leilighet eller et rom. Fytodesign – bruk av planter for å dekorere et eksisterende interiør, har en rekke grunnleggende regler som lar deg velge den mest passende arten for dette.

Et stort utvalg av hjemmeblomster i dag lar deg ikke være begrenset til de vanlige kaktusene eller fikenene. Smakfullt utvalgte innendørs blomster kan endre hjemmemiljøet betydelig og legge til stil og komfort.

Fytodesign historie

Fytodesign historie

Menneskeheten har lenge brukt planter til å dekorere oppholdsrom. Selv de gamle romerne, grekerne og egypterne søkte å bringe levende planter inn i hjemmene sine. I Egypt ble cyperus brukt til disse formålene. I Roma ble laurbæren lagt særlig vekt. På samme tid var ikke bare utseendet til en bestemt plante av verdi, men også egenskapene og symbolikken som legender og myter ga den. Grekerne søkte å dekorere med planter ikke bare hus, men også gudenees helligdommer. I gamle bilder kan Zeus ofte sees med eikegrener, seiersgudinnen assosiert med palmegrener og Afrodite med myrtbusker..

Innbyggere i asiatiske land var også interessert i bruk av planter til dekorative formål. Så ikebana -kunsten, populær den dag i dag, stammer fra Japan på 1400 -tallet..

I Russland begynte interessen for blomsteroppdrett å utvikle seg siden Peter I.s tid Blant adelsmennene i lang tid var det en oppfatning om at størrelsen på hjemmeblomster skulle tilsvare størrelsen på boligen, derfor store tropiske planter hentet fra utenlandske land begynte å nyte spesiell kjærlighet i rike hus.

I tillegg til å dekorere hus, satte velstående mennesker fra forskjellige deler av verden opp hele drivhus designet for å dyrke planter som ikke var tilpasset det lokale klimaet. Etter hvert begynte reglene for å arrangere drivhus å bli brukt til dekorativt landskapsarbeid av interiørinteriør. For å dekorere et rom med en gruppe forskjellige planter er det faktisk viktig å skape optimale forhold for dem som passer hver art. Tiden som eieren av lokalene vil bruke på å ta vare på dekorative plantinger er også viktig. Bare sunne blomster som blir tatt vare på regelmessig og riktig kan virkelig dekorere et rom..

Fytodesign i interiøret, landskapsarbeid av leiligheten!Fytodesign i interiøret, landskapsarbeid av leiligheten!

Grunnleggende om blomsteroppsettet

For å skape den maksimale dekorative effekten i fytodesign, blir komposisjoner laget av stueplanter, som gjør vanlige busker til elegante, interessante minihager eller arrangerer potter i henhold til et bestemt mønster. Men for at planter eller deres grupper skal passe godt inn i interiøret, er det viktig å huske de grunnleggende komposisjonsreglene:

 • Å spille på kontraster vil bidra til å tiltrekke seg oppmerksomhet. Utseendet til landingene i en gruppe bør ikke helt sammenfalle med hverandre. Kontrasten kan også observeres når du velger en beholder. En beskjeden blomst kan plantes i en lys eller uvanlig gryte, og for en frodig og attraktiv tropisk busk med store blomster eller spraglede blader, velg en diskret beholder. Så det vil ikke distrahere fra selve planten. Bakgrunnen for selve rommet har også betydning. Lette vegger vil gunstig understreke plantinger med flerfarget løvverk eller blomster med rik farge;
 • Senteret er valgt i sammensetningen – en eller to av de mest upåklagelige plantene som tiltrekker øyet i utgangspunktet. Resten av krukkene er sentrert rundt dem, med mindre merkbare planter som bakgrunn..
 • Størrelsen på potter og plantinger skal stå i forhold til området i rommet. Massive containere med busker eller trær i et lite rom vil ikke se like imponerende ut som i en stor romslig hall. I tillegg vil slike komposisjoner ta mye plass og visuelt redusere plassen..
 • Ikke bruk for mange plantinger til komposisjoner, uten å ha nok erfaring og plass til å dyrke dem. Ulike arter blir forsøkt plassert i separate potter, og ikke plantet i en felles beholder. Dette vil forenkle omsorgen og sikre at røttene ikke trengs;
 • Mange innendørs planter foretrekker høy luftfuktighet, så for å opprettholde skjønnheten i store blomsteroppsatser, bør du passe på å installere en luftfukter. Belysningsnivået og vanningssystemet er også tenkt ut på forhånd. Hvis eieren av plantene ikke har muligheten til å pleie mange blomster regelmessig, prøver de å automatisere vanning. Hvis blomstene blir vannet for hånd, bør det være praktisk å komme til dem..

Enkeltplanter

Enkeltplanter i interiøret

En glad eier av et romslig hjem bør se nærmere på et separat kabalanlegg. For eksempel kan et lite tre med omfangsrike vakre blader bli det. Det er viktig at planten er i perfekt stand og har en pittoresk krone. Du kan bruke en gryter, men formen og fargeskjemaet skal være i harmoni med interiøret i leiligheten. Som regel plasseres store planter på gulvet eller på et lavt stativ, og plasserer dem i en nisje eller et hjørne.

Vertikal hagearbeid

Vertikal hagearbeid fytodesign

Hovedformålet med denne fytodesign -metoden er å bevare ledig plass i små rom så mye som mulig. På gulvnivå plasseres ønsket antall klatreplanter i potter, og et nett trekkes langs veggen, for cellene som stilkene kan klamre seg til for å skape en frodig grønn vattel. Et annet alternativ er en smal hyllenhet med planter på hyller i forskjellige høyder. Hvis du installerer ekstra belysning på toppen, vil den dekorative effekten bli mye lysere, og det vil være mulig å sette planter her som krever mer lys..

Vertikal hagearbeid med bruk av stativ kan også brukes til å dele plassen i soner. Dette vil hjelpe, i tillegg til det dekorative, også løse det funksjonelle problemet..

Fitostena

Fitostena i interiøret

Hvis du har en romslig leilighet til rådighet, og du har tenkt å gjøre innredningen stilig og moderne, vil fytowall være det ideelle alternativet. Fitostena er en plantestruktur festet til veggen ved siden av lyskilder og har spesielle enheter for vanning og gjødsling.

Denne metoden for vertikal hagearbeid er en av de mest populære i dag. Ved å bruke hydroponics kan du lage fantastiske levende bilder eller frodige øyer med grøntområder hjemme..

Rutarius

Rutarius

Denne metoden for fytodesign av lokaler bør skilles på en spesiell måte, fordi hovedvekten i den ikke er på grøntområder, men på røttene til trær. Navnet kommer fra det engelske ordet “root”, som betyr rot. Det viktigste er at disse underjordiske plantene har en original form. For rutaria kreves en eller flere røtter, og de er spesielt bearbeidet for å kunne bevare den treaktige strukturen og fargen i lang tid. Videre i sammensetningen blir de komplementert av forskjellige planter..

Florarium

Florarium i interiøret

Mangel på tid eller plass til å dyrke blomster, eller mangel på egnede forhold for å dyrke dem, er ikke en grunn til å slutte helt med landskapsarbeid. Florarier blir stadig mer populære – fartøyer for å lage minihager. Størrelsene kan variere, men prinsippet for drift endres ikke. Å dyrke blomster i en glassbeholder lar dem danne sitt økosystem der. Florarium kjøpes ferdig eller opprettet uavhengig.

Som regel brukes mellomstore plantinger til dyrking i fartøyer som liker høy luftfuktighet. Til disse formålene kan du bruke bregner, reo, mose og andre lignende avlinger. Grunnlaget for florariet kan enten være et lite akvarium eller et glassbeholder med høy styrke. Flasker eller bokser med flotte former vil se det mest interessante ut. I tillegg til beholderen, bør du fylle på jord, dreneringselementer og kompost, samt dekorative elementer for å dekorere den ferdige hagen. Deres rolle kan spilles av vanlige eller fargede steiner, små figurer, etc..

 1. Den valgte beholderen må vaskes, og sørg for at det ikke er smuss eller spor av mat på veggene;
 2. Drenering legges i bunnen av beholderen, et lag kompost legges på toppen av den;
 3. En blanding av jordsubstrat med elementer som forbedrer jordkvaliteten helles på komposten: vermikulitt eller kaffegrut. Slike tilsetningsstoffer vil tillate jorden å beholde fuktigheten lenger. Fartøyet fylles med jord med omtrent en tredjedel og underlaget fuktes;
 4. Jorden er nøye utjevnet med en pinne og forbereder hull for planting med den;
 5. Etter planting blir plantene lett vannet;
 6. Når alle innbyggerne i florariet er plantet, kan du dekorere det med dekorative elementer..

Hovedkravene til florariumplanter er ujevn vekst og lignende omsorg. På grunn av det faktum at glass absorberer en viss mengde sollys, plasseres beholderen optimalt på steder med tilstrekkelig belysning til at plantene kan utvikle seg normalt. For å lage en lysere sammensetning i florariet, kan du bruke tørkede blomster eller flerfargede småstein. En slik fargerik øy vil utvilsomt gi rommet ditt en spesiell unikhet..

Innendørs hage

Innendørs hage

Denne varianten av fytodesign av interiører er representert ved gruppeplassering av planter i en lav beholder. Nesten hvilken som helst beholder kan brukes som en beholder: en kurv, et basseng, en eske av tre eller plast, en spesiell keramisk blomsterpotte. Plantene som vil utgjøre sammensetningen kan plantes sammen eller hver for seg, hver i sin egen gryte.

Når du velger en felles planting, må du huske på at de valgte plantene må ha de samme kravene til jord, lys, fuktighet. Bare i dette tilfellet vil din lille hageøkonomi glede deg over sitt sunne og vakre utseende i lang tid. Det mest optimale vil bli brukt til barnehagefamilier fra samme familie.

Når hagemedlemmer vokser i separate beholdere, legges de på et dreneringslag av utvidede leiresteiner og fyller det tomme rommet mellom teinene med torv slik at kantene er usynlige. Separat plassering gir stor valgfrihet ved kjøp av planter, fordi hver blir tatt vare på individuelt. I dette tilfellet kan planter velges ut fra utseende og belysningskrav. I tillegg, hvis du ønsker det, kan du få den nødvendige planten og bytte den til en annen, og dermed oppdatere hagen..

Uavhengig av teknologien for å plassere planter i en beholder, bør du følge ensartede oppsettsregler. Den totale høyden på sammensetningen avhenger vanligvis av hovedplanten. Fargen på løvet og høyden på stilkene må være i harmoni med hverandre og størrelsen på beholderen. Det er best å plassere skygge-tolerante planter i midten av hagen, og dekke kantene på beholderen med rikelig.

Dyktig utvalgte planter, tilsetning av småstein eller skjell til sammensetningen – dette er en mulighet til å lage mange alternativer for innendørs hager som gjentar det naturlige landskapet. De vil bli en lys tone i oppfatningen av interiøret ditt og skape kos og komfort i huset..

Grønne planter for forskjellige interiørstiler

Grønne planter for forskjellige interiørstiler

Planter for fytokomposisjoner kan velges ut fra eksisterende interiørstil. Store busker eller trær med klare kronkonturer og avrundet løv passer perfekt inn i den klassiske omgivelsen. Disse kan være ficuses, dracaena, monstera eller slike dekorative og blomstrende arter som azalea. Grytene til dem kan lages i antikk stil..

For den høyteknologiske stilen prøver de å velge planter med lyst løvverk som kan skape en følelse av letthet og dynamikk. Det kan være som en langstrakt amaryllis eller hippeastrum, eller en mer romantisk gardenia. Potter for slike blomster velges i henhold til reglene i interiøret. Konsise beholdere av metallisk maling vil være passende her..

Moderne innebærer bruk av grasiøse beplantninger, så vel som pene og mellomstore planter. Både palmer eller ficuses og kaktuser kan passe inn i et slikt miljø. Grytene her kan dekoreres med mosaikk eller malerier..

Hvis situasjonen i rommet følger reglene for etnisk retning, prøver de å konsentrere plantene i det som er mest typiske for et gitt land. Afrikanske motiver og safaristil foreslår planting av pulserende eksotiske kulturer: Gusmania, ananas, palmer. Sand, steiner og annet naturmateriale, for eksempel rotting, tilsettes sammensetningen med slike planter..

Japansk minimalisme involverer ikke et stort antall planter, men de prøver å velge alle grønne designelementer med smak. Bonsai er ideelle her, så vel som yucca eller dracaena. Grytene for dem skal være diskrete, de holdes i et dempet naturlig område som er typisk for dette interiøret..

De vanlige hjemmeblomstene – fiolett, geranium eller eføy, vil være en utmerket komponent i et landlig interiør. De plantes i keramiske potter. For middelhavsretningen er sitrustrær, minikypresser og krydrede urter egnet. Lavendel i en gryte vil også perfekt utfylle en komposisjon i Provence-stil..

Når du lager en plantesammensetning for ethvert interiør, bør du stole på din egen smak, så vel som på plantens behov. For en sammensetning prøver de å velge arter med generelle omsorgskrav. I tillegg bør høy planting ikke skjule det grunnere sollyset. Et godt gjennomtenkt grønt hjørne, supplert med gryter og potter som matcher stilen, kan bli et ekte høydepunkt i ethvert rom og tilføre hjemmet skjønnhet og kos.