Innendørs rose

Innendørs rose

Siden antikken har rosen blitt betraktet som blomsterdronningen, et symbol på skjønnhet og perfeksjon. Hvor grasiøs er hybrid te, te, polyanthus og andre typer. Utvilsomt kan en hjemrose være den beste dekorasjonen i huset. Å dyrke en rose hjemme er imidlertid ikke en lett oppgave: du trenger store beholdere, ledig plass og et passende temperaturregime. Det er mye lettere å kjøpe en romrose, fordi den ikke krever mye plass, og i skjønnhet er den på ingen måte dårligere enn relativt store slektninger..

Skjønnheten i en romrose får blomsteroppdrettere til å forholde seg til denne blomstens lunefulle natur. Denne planten er i stand til å dekorere ethvert interiør, men for at rosen ikke skal skuffe, må du følge de grunnleggende reglene for omsorg for en dekorativ busk..

Innendørs rose etter kjøp

Innendørs rose etter kjøp

Alle roser er laget for å vokse utendørs, men noen av dem kan tilpasses innendørs potteforhold. For å gi en slik blomst den nødvendige omsorgen, vil det kreve mye innsats, men nye planter krever spesiell omsorg..

I dag vil det ikke være vanskelig å kjøpe denne blomsten: i en hvilken som helst spesialbutikk finner du et stort antall forskjellige varianter av innendørs roser. De er alle forskjellige i form og farge. Du må bare ta et valg. På disken ser slike blomster så dekorative ut som mulig, men det kan være vanskelig å tilpasse dem til hjemmeforholdene. Uten å følge visse prosedyrer kan busken snart dø..

Slike planter blir vant til butikkens forhold, i tillegg tilsettes spesielle sentralstimulerende midler til jorden for å fremme vekst og forbedre utseendet. På grunn av sine til tider store doser, kan buskene være vanskelige å “bytte” til den vanlige vedlikeholdsmåten. I tillegg gir emballasjen til buskene dem et økt fuktighetsnivå. Etter å ha mistet dette, begynner planten på et nytt sted å oppleve alvorlig stress. Det er derfor roser som kommer inn i huset ofte begynner å bli gule og visne i løpet av få dager etter kjøpet. Uten spesielle tiltak for akklimatisering kan en slik busk gå tapt snart. Det er verdt å bære dem ut, selv om rosen ser sunn og sterk ut..

For at en romrose sannsynligvis skal slå rot, må du velge den nøye. Preferanse bør gis ikke til de mest frodige blomstrende buskene, men til prøver med tilstedeværelse av unge kvister. Friske skudd indikerer at busken vokser aktivt, noe som betyr at den har nok energi til akklimatisering, og roting vil bli lettere under transplantasjon. Etter at den valgte rosen er brakt hjem, må den gis noen dager for å tilpasse seg et nytt sted..

 • Du må fjerne pakken fra busken. Det beholder fuktighet, men bidrar samtidig til utvikling av sykdommer forårsaket av vannlogging og mangel på riktig ventilasjon. Ofte på grunn av dette kan buskene påvirkes av soppinfeksjoner, selv på disken..
 • Rosen må behandles med soppdrepende og insektmidler for profylaktiske formål. Noen ganger blir disse prosedyrene utført etter at busken har blitt transplantert i frisk jord, men noen ganger prøver dyrkere å behandle planten tidligere, når busken legger seg litt på et nytt sted. Du kan også bruke improviserte midler, for eksempel skylle bladene på planten grundig med såpevann eller ordne en kontrastdusj for rosen..
 • Alle berørte, tørkede eller visne blader og skudd fjernes fra busken. De klippes med beskjæringssaks eller saks. I tillegg må du fjerne alle knoppene og blomstene fra busken. Hvis du lar dem være på plass, vil busken forbli dekorativ bare en stund, men samtidig vil den bruke for mye energi på blomstring. Dette vil tømme anlegget og forringe dets overlevelsesrate. Venter på slutten av blomstringen, kan busken gå tapt. Knoppene anbefales å fjernes sammen med skuddene de er plassert på.
 • Etter beskjæring blir det lettere å telle antall planter i en gryte. Ofte, for at produktet skal se mer imponerende ut, plantes flere busker i en beholder samtidig. Slik tetthet forhindrer at noen varianter utvikler seg fullt ut og kan også forårsake sykdommer. Hvis buskene begynner å undertrykke hverandre, bør slike prøver plantes i separate potter. Hvis du fortsatt bestemmer deg for å la rosene være sammen, for ikke å skade de sammenfiltrede røttene, velges en mer voluminøs gryte for dem..
 • Det anbefales å mate den kjøpte rosen bare tre måneder etter kjøpet. I løpet av denne perioden må plantene bruke opp mengden mat som er introdusert i butikken..

Hvordan holde en rose kjøpt i en gryte. Innendørs roser.Hvordan holde en rose kjøpt i en gryte. Innendørs roser.

Å transplantere et rom steg

Å transplantere et rom steg

Transplanter et rom steg forsiktig. Busken vannes rikelig og forsiktig fjernet fra potten, og prøver å beholde jordballen. Deretter blir plantens røtter nøye undersøkt. Friske røtter skal ha lysegul eller hvit farge og ha en fast struktur. Hvis røttene er for tynne og mørke i farge, er de mest sannsynlig visne eller begynner å råtne. For at dette ikke skal føre til plantens død, fjernes slike røtter. Hvis de berørte områdene er for store, og det er nesten ingen sunne røtter igjen, kan du prøve å redde den antenne delen av busken ved å kutte stiklinger fra den.

Torv kan ofte brukes som butikkjord. I dette tilfellet anbefales det å rengjøre buskens røtter helt. Tilstedeværelsen av to jordarter med forskjellig sammensetning i en gryte vil komplisere vanning betydelig: fuktighet vil strømme verre til røttene i torv, noe som kan føre til at noen av blomstens røtter blir vanntette, og noen forblir tørre.

Som en ny gryte brukes en beholder med et godt dreneringslag, som er flere centimeter større enn den gamle, både i høyden og i diameter. Hvis det ikke er hull i bunnen av potten, bør størrelsen på dreneringslaget økes. Jorden for innendørs roser bør være spesialisert, men hagejord kan også fungere. Det er ikke verdt å spare på jorda for planting: Billige blandinger inneholder vanligvis mye torv og få næringsstoffer. Hvis jordblandingen tilberedes uavhengig, bør den inneholde barskog og løvaktig jord, når det gjelder sand og humus, samt en trippel del av løvrik jord..

Litt jord helles over dreneringen, og det hele komprimeres litt. En busk plasseres på toppen sammen med en klump gammel jord, og de resulterende hulrommene fylles forsiktig ut, og jevner jevnt med jorden slik at busken holder seg bedre i den.

Den transplanterte planten vannes med romfiltrert eller godt avsatt vann. Hvis jordklumpen ble rikelig fuktet før planting, kan du hoppe over dette trinnet. Men i tillegg til vanning, krever en slik plante også forebyggende behandling mot skadedyr og sykdommer. Transplanterte roser påvirkes spesielt ofte av dem til den svekkede busken slår rot på et nytt sted, så det er bedre å beskytte det på forhånd. Behandling med et planteimmunitetsstimulerende middel, for eksempel Epin, vil også hjelpe. Etter det skulle rosen komme seg raskere. I tillegg til spesielle midler, trenger busken også regelmessig sprøyting – den trenger høy luftfuktighet. Små busker kan plasseres under en krukke, kuttet flaske eller pose med små hull. Dette vil skape ønsket drivhuseffekt for anlegget. En slik plante må gradvis bli vant til vanlige innendørs forhold..

HVORDAN DET ER RIKTIG Å OVERFØRE EN MINIATURROSE ETTER KJØPHVORDAN DET ER RIKTIG Å OVERFØRE EN MINIATURROSE ETTER KJØP

I tillegg til fuktighet, trenger busken også riktig belysning. Det skal utsettes for lys en dag etter transplantasjonen. Hvis det ikke er nok solfylt vindu i huset, må rosen suppleres. De samme forholdene er skapt for anlegget om vinteren..

Innendørs roser som har vokst hjemme i flere år, transplanteres hvis de ikke lenger får plass i den gamle potten. De gjør dette ikke mer enn en gang hvert par år, og prøver å bruke omlastingsmetoden.

Omsorg for et rom steg hjemme

Omsorg for et rom steg hjemme

Belysning

Innendørs roser er veldig lyskrevende, de trenger mye sol for sunn utvikling. Vanligvis plasseres potter med dem på de sørlige eller sørøstlige vinduskarmen. Hvis vinduene er for solrike og varme, kan buskene skygges litt eller skape diffust belysning for dem. Mørkere rom krever obligatorisk tilleggsbelysning om vinteren..

For at busken skal danne seg jevnere, anbefales det å snu den til lyset med forskjellige sider. Når du endrer belysningsmodus (spesielt mot et lysere lys), bør du gradvis venne blomsten til den.

Temperatur

Den optimale temperaturen for å dyrke innendørs roser er fra +18 til +25 grader. Siden innendørs roser egentlig er hageplanter, trenger de frisk (men ikke kald!) Luft. Overoppheting for roser er ganske skadelig, så om sommeren kan grytene med dem tas ut på balkongen eller ute. Hvis busken forblir hjemme, blir rommet med den regelmessig ventilert, mens du prøver å beskytte planten mot trekk. Luftbevegelse bidrar til utviklingen av mer spektakulære og levende blomster.

Om høsten blir en plante som tilbrakte sommeren på et åpent sted brakt inn i huset, og undersøker den nøye for tilstedeværelse av skadedyr. Etter slutten av blomstringen begynner busken å forberede seg på vinterperioden. Den kan være full (dyp hvile i moderat kulde) eller delvis (rosen forblir hjemme). For å holde en blomst hjemme er et rom godt egnet, der det holder omtrent +16 grader. Du kan holde busker mellom karmer eller ved siden av et vindu som ikke er koblet til, men det viktigste er å fjerne det fra varmeapparater. I løpet av denne perioden kan busken uavhengig kaste løvet, hvile fra vekstsesongen. Om våren vil friske grener og blader vises på den..

Hvis busken går i dvale i et uoppvarmet rom, må du pakke gryten forsiktig eller senke den i sagflis. Dette vil beskytte jorda mot frysing..

Vanningsmodus

Vanningsmodus for en romrose

For vanning av en romrose brukes vanligvis settet og moderat varmt vann. Isvann kan skade planten. På varme dager kan blomsten vannes daglig, men overflødig vann fra pannen bør tømmes ved å vente omtrent en halv time etter vanning.

I tillegg til vanlig fukting av jorda, krever busken periodisk (men ikke daglig!) Sprøyting. Dette gjøres både om sommeren og om vinteren ved hjelp av tåkesprøyting. Men det er viktig å huske at for hyppig sprøyting kan tiltrekke skadedyr til busken eller føre til utvikling av soppsykdommer. Under blomstring kan sprøytingen stoppes – hvis det kommer vann på kronbladene, mister blomstene sitt attraktive utseende raskere. Hvis varmen fra batteriene når potten, kan du legge den i en pall med våt ekspandert leire.

Før du sender rosen til vinterferien, reduseres vanningen gradvis. Om våren, når frisk vekst begynner å dukke opp på busken, begynner rosen igjen å bli vannet rikelig..

Gjødsel

Innendørs roser mates regelmessig ved hjelp av spesialiserte komplekse formuleringer for dette. Mullein løsning er også egnet. I tillegg til de vanlige mineralforbandene, kan også bladforbindelser utføres. Befruktningsperioden for busker begynner om våren og slutter på senhøsten. Hyppigheten av påføring kan være fra 2 til 3 uker. Vanligvis påføres næringsstoffer umiddelbart etter vanning. I vekstsesongen kan du bruke blandinger med en overvekt av nitrogen, og i spirende periode – fosfor -kalium.

Om høsten reduseres mengden dressinger gradvis, og deretter slutter de å gjødsle blomsten helt til våren. Hvis rosen dvaler i et kaldt rom, brukes ikke nitrogenforbindelser som stimulerer løvvekst siden august.

De transplanterte plantene begynner å mate bare en måned etter denne prosedyren. Syke planter blir ikke matet, med mindre sykdommen skyldes mangel på næringsstoffer. Du bør heller ikke gjødsle roser i regnfullt og kaldt vær, spesielt hvis blomsterpotten er på balkongen eller i hagen..

Beskjæring

Beskjære en romrose

Roseknopper dannes bare på friske skudd. For at en busk som vokser i en gryte skal beholde sin vakre form og blomstre mer frodig, bør den kuttes regelmessig. Våren er godt egnet for en slik prosedyre. Rosen er avskåret tørr, svak, altfor langstrakt eller vokser inne i buskgrenene. Fading blomster beskjæres også, og kutter av peduncle til neste knopp.

Noen ganger beskjærer blomsteroppdrettere et rom, ikke om våren, men om høsten, før de sender en falmet busk for vinteren. Stilkene forkortes til nivået på 5 knopper, mens løvet ikke fjernes. Beskjæring som dette om høsten bidrar til å stimulere tidligere blomstring i neste sesong, samt gi busken et pent utseende på forhånd..

Bloom

Innendørs roser danner små, men veldig prangende knopper. Fargen på blomster kan være veldig mangfoldig: i dag er det mange varianter som er forskjellige i deres dekorative egenskaper..

Hvis den innendørs rosen er fornøyd med vekstforholdene, vil den blomstre nesten hele året med avbrudd på 1,5-2 måneder. Den mest frodige blomstringen kan oppnås ved å gi planten en kjølig vinter. Det er under slike forhold at busken vil kunne hvile ordentlig og få styrke for en ny blomstring. Før dette bør skuddene forkortes til 10 cm i lengde..

Hvordan ta vare på en hjemrose – Alt blir bra – Utgave 175 – 05/01/2013 – Alt kommer til å gå braHvordan ta vare på en hjemrose - Alt blir bra - Utgave 175 - 05/01/2013 - Alt kommer til å gå bra

Avlsmetoder for innendørs roser

Den enkleste måten å forplante en romrose på er ved stiklinger. For dette er plantemateriale med en omtrentlig lengde på 15 cm egnet, og flere knopper bør forbli på den valgte grenen. Vanligvis brukes sunne skudd fjernet under beskjæring for dette. De nedre kuttene på dem er skråstilt, og de øvre er rette. Stilken plantes i et lite glass fylt med lett jord, og dekkes med en gjennomsiktig hette på toppen. Roteringsprosessen tar vanligvis omtrent to uker. Du kan legge stiklingene i et glass vann, i dette tilfellet plantes de når røttene som vises har vokst skikkelig. De skifter ikke vannet i tanken, bare noen ganger legger det til nytt vann der. Du kan tilsette aktivert karbon eller en rotdannelsesstimulant.

Når friske blader begynner å dukke opp på håndtaket, begynner de å venne det til det vanlige rommiljøet og fjerner lokket midlertidig fra det. Når planten er ordentlig forankret og sterk nok, kan den flyttes til et permanent sted. Stiklinger plantet om høsten kan blomstre til neste sommer..

beskjære en romrose og forplante en rose ved stiklingerbeskjære en romrose og forplante en rose ved stiklinger

Innendørs rose skadedyr og sykdommer

Innendørs rose skadedyr og sykdommer

Tørkende busk

Hjemmroser begynner oftest å tørke om sommeren eller vinteren. Om sommeren kan årsaken til dette være for mye fordampning av fuktighet: i varmen trenger rosen spesielt tilstrekkelig fuktighet i jord og luft. Busken må vannes regelmessig og sprayes med løvverk. Om vinteren er årsaken til tørking av bladene den høye tørrheten i luften, forårsaket av drift av varmeenheter. Dette skjer spesielt ofte hvis potten er for nær radiatoren eller varmeapparatet. Tørr løvverk kan også skyldes traumer eller rotsykdom. På grunn av dette absorberer planten fuktighet og næringsstoffer verre..

Hvorfor tørke innendørs miniatyrroser. Nettstedet "Hageverden"Hvorfor tørke innendørs miniatyrroser. Nettstedet

Hvis rosen begynner å tørke, er det nødvendig å identifisere problemet med denne oppførselen så snart som mulig. Den tørre jorda blir fuktet, potten fjernes fra varmeapparater og løvet sprøytes grundig eller planten plasseres på en pall fylt med våte småstein. Små busker kan dekkes med en pose eller krukke til et sunt utseende vender tilbake til løvet..

Hvis alle disse metodene ikke hjalp, ligger sannsynligvis problemet i rotsystemet. Blomsten må trekkes ut av potten og undersøke røttene nøye for skade. Hvis det er for mange mørkede røtter, vil det ikke lenger være mulig å hjelpe planten. I dette tilfellet kuttes stiklinger fra busken, som rotes igjen..

Bladene blir gule

Bladene blir gule nær en romrose

Det kan være flere årsaker til gulning av løvverk på en romrose. Blant dem:

 • Forfall av røtter;
 • For rikelig vanning, noe som fører til mangel på luft i rotsystemet;
 • Invasjon av skadedyr;
 • Klorose forårsaket av jernmangel;
 • Mangel på næringsstoffer.

Merker at bladene på rosen blir gule, er det første trinnet å sjekke om underlaget i potten er for vått. Hvis vannet stagnerer i det, bør vannet stanses en stund og deretter reduseres betydelig. I dette tilfellet utføres sprøyting i samme modus. Hvis plantens røtter, på grunn av den konstante tilstedeværelsen i fuktighet, begynte å råtne, bør alle berørte områder kuttes, og deretter skal planten transplanteres i frisk jord for å gi tilstrekkelig drenering for den. Rotrot kan også skyldes svekkelse av en plante som har falt i utilstrekkelig behagelige forhold..

Hvis en nylig kjøpt og ennå ikke transplantert rose har begynt å bli gul, må den flyttes til en ny beholder så snart som mulig, og følge alle regler for transplantasjon av slike nye planter.

Årsaken til gulfarging av en romrose kan også være en jord av dårlig kvalitet som inneholder en utilstrekkelig mengde næringsstoffer som er nødvendige for en blomst. Du kan prøve å kompensere for mangelen ved å mate rosen med en kompleks sammensetning (det anbefales å bruke spesiell gjødsel for denne typen planter). Hvis bladene på busken etter en stund begynte å bli gule igjen, anbefales det å transplantere planten til en mer næringsrik jord. Hageland for en blomst er ikke egnet.

Busker kan reagere spesielt kraftig på mangel på jern. På grunn av dette kan klorose påvirke løvet. Du kan bekjempe manifestasjonene ved hjelp av jernholdige preparater ved å bruke jernchelat eller Ferrovit i proporsjonene angitt på pakken. Noen ganger kan for kaldt vann for vanning hindre absorpsjon av næringsstoffer. I isvann oppløses slike elementer mye verre enn i romvann, så temperaturen må overvåkes.

Blad mørkner, visner og flyr rundt

Bladene mørkner, visner og flyr rundt rosen

Hvis løvet ikke tørker ut og flyr rundt, men visner og faller, kan det også være flere årsaker:

 • Et stort antall kaldtrekk: dette skjer spesielt ofte hvis rommet er ventilert om vinteren eller potten står rett i den kalde vinden;
 • Kaldt vann for vanning;
 • Sopp- eller virussykdommer;
 • Utseende av skadedyr.

Mørkt og sløvt løvverk og kvister fjernes. Hvis rosen bare frøs, vil den etter en stund komme seg selv og slippe de frosne bladene.

På grunn av soppsykdommer begynner buskens grener å mørkne, plakk, plaketter eller vekst vises på overflaten, og løvet blir flekkete. Disse sykdommene inkluderer også rust og mugg. Ved infeksjon behandles den berørte planten i henhold til instruksjonene med et soppdrepende legemiddel, for eksempel Fitosporin.

Virussykdommer forårsaker vanligvis misfarging av bladplatene. De får en mosaikkfarge og kan også deformeres. Infiserte stilker må beskjæres. For å forhindre at en svekket busk blir syk igjen, er det nødvendig å skape gunstigere forhold for det, du kan også bruke stimulanter av immunsystemet.

Busker kan bli påvirket av bladlus, thrips og forskjellige typer midd. Rose skadedyr kan gjenkjennes av merkene de forlater. Vanligvis kan disse være små prikker, striper eller flekker på bladene, samt et spindelvev. For å unngå utseendet til slike insekter, anbefales det om sommeren å behandle planten med jevne mellomrom med Fitoverm.

Typer og varianter av romroser med foto

Baby Masquerade

Rose Baby Masquerade

Danner kompakte busker opptil 30 cm høye. På litt forgrenede grener er det praktisk talt ingen torner. Løvverket er lite, mørkegrønt, med en blank overflate. Størrelsen på blomstene når 4 cm. Deres fargeendring over tid er bemerkelsesverdig. Knoppene har en sitronfarge, som gradvis endres til rosa, og deretter til en uskarp rød. Blomstringen varer nesten kontinuerlig, mens busken utstråler en delikat aroma som minner om en frukt. Sorten regnes som sykdomsresistent.

Angela Rippon

Rose Angela Rippon

Danner miniatyrbusker opp til 40 cm høye. Rosa karminblomster er opptil 4 cm store og ligger i blomsterstand i flere stykker. Det sendes ut en sterk nok aroma. På forgrenede skudd er det tette bladblad med en rik grønn farge. Sorten har en rekke funksjoner: slike planter utvikler seg godt selv i små potter, krever ikke beskjæring, men krever forebyggende behandlinger for flekkdannelse og mugg. Det anbefales å mate en slik rose oftere ved å bruke reduserte doser gjødsel..

Påskemorgen

Rose påskemorgen

Sorten er kjent for sin høye resistens mot soppsykdommer. Små, tett løvrike busker består av rette kvister. Løvverket har en blank glans. Doble blomster er gulhvite i fargen. Diameteren når 4 cm. Duften er dårlig uttrykt. Blomsterstanden kan inneholde opptil 25 blomster. Blomstringen varer nesten kontinuerlig.

Brannprinsesse

Rose Fire Princess

Busker 30-40 cm i størrelse. Skuddene er vertikale, forgrenede, dekket med små skinnende blader av en mørkegrønn nyanse. Kanten av bladbladet har små tenner. Størrelsen på blomstene når 4 cm. De har en rød-oransje farge og samles i blomsterstand fra 3 til 5 stykker. Blomsterstand ligger øverst på skuddene. Sorten er ganske sårbar for soppsykdommer..

Hummingbird (Colibri)

Rose kolibri

Den har to former, utviklet av Meilland. Den første ble opprettet i 1958, den andre ble forbedret – to tiår senere. Høyden på buskene når 35 cm, de dannes av lett skråstilte skudd med svak forgrening. Løvverket er tett, skinnende, mørkegrønt. Størrelsen på blomstene når 5 cm, de utstråler en delikat aroma og samles i blomsterstander opp til 5 stykker i hver. Terryblomster kan inneholde opptil 25 kronblad. Fargen deres spenner fra gul-oransje til rik aprikos. Busken blomstrer flere ganger i året..

Gul dukke

Rose Yellow Dol

Arten ble skapt på 60 -tallet. Danner små busker opp til 30 cm høye. Blomstringen er rikelig, mens antall kronblad på hver blomst kan nå 50. De utstråler en subtil behagelig lukt og har en rik sitrongul farge..

Stjerner og striper

Rose Stars and Stripes

Sorten, som dukket opp på midten av 70-tallet i USA, ble stamfar til de fleste rosene med stripete kronblad. Den har smale busker opp til 60 cm høye. Skuddene er rette, forgrenede, nesten blottet for torner. Løvverket har en lys grønn tone. Spektakulære doble blomster er malt hvite, mens det på overflaten av kronbladene er rødt streker og striper av forskjellige lengder og bredder. Blomster samles i små blomsterstander. Blomstringsperioden varer nesten uten avbrudd..

Grønn is

Rose Green Ice

Danner en busk opptil 60 cm i høyden og opptil 80 cm i bredden i sammenligning med andre innenlandske varianter. Løvverket er mørkegrønt. Blomstring varer i bølger, mens selv i intervallene mellom dem er det minst noen få blomster igjen på busken. Fargen deres er ganske original: den er hvit med en grønnaktig fargetone, mens knoppene har en lyserosa farge. Det er en grønn flekk i midten av hver blomst. I blomsterstander dannes 3-5 knopper. Sorten er også populær på grunn av sin motstand mot soppsykdommer..