Mimosa

Mimosa kukka

Mimosa -kukka – kasvaa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, löytyy kolmelta mantereelta kerralla: Afrikassa, Aasiassa ja Amerikassa. Kasvi kuuluu Mimosa -perheeseen. Sukuun kuuluu useita satoja erilaisia ​​lajeja..

Kuvaus mimosa

Mimosa -sukuun kuuluu puita ja pensaita sekä nurmikasveja. Samaan aikaan vain pieni osa mimosa -lajikkeista käytetään puutarhanhoidossa. Kukanviljelijöiden rakastetuin laji on mumosa. Sen pienet kukat taitetaan kukintoihin-piikkeihin tai päihin. Varressa on kaksipinnoitetut lehtiterät.

Mimosa voidaan kasvattaa yksittäin ruukussa tai käyttää etualalla kukka -asetelmissa. Kirkkaiden vihreiden lehtien ja epätavallisten kukkien ansiosta muiden kasvien joukossa se näyttää yhtä vaikuttavalta kuin itse.

Mimosan kasvatuksen perussäännöt

Mimosan kasvatuksen perussäännöt

Taulukossa on lyhyet säännöt mimosan hoidosta kotona..

Valaistuksen taso Kirkas hajavalo on edullinen.
Sisällön lämpötila Kohtalainen maaliskuusta syyskuuhun (jopa +24 astetta), talvella hieman alhaisempi – jopa +18 astetta.
Kastelutila Keväällä ja kesällä kasvi on kasteltava usein, kylmänä vuodenaikana korkoa alennetaan.
Ilman kosteus Kosteuden tulisi olla korkea. On suositeltavaa suihkuttaa kukka joka päivä kohtalaisen lämpimällä vedellä tai pitää kukka lavalla märällä paisutetulla savella.
Maaperä Maaperä sisältää yhtä suuret määrät turvetta, turvetta, hiekkaa ja humusta.
Yläpukeutuminen Se suoritetaan kahdesti kuukaudessa, mutta vain kasvukauden aikana. Mineraalilannoitteiden annoksen tulee olla puolet pakkauksessa ilmoitetusta määrästä.
Siirtää Se suoritetaan vain tarvittaessa, koska mimosaa kasvatetaan yleensä vuosittain. On parasta istuttaa se uudelleen keväällä, kasvuvaiheen alussa..
Leikkaaminen Kukka ei tarvitse säännöllistä lehtien karsimista.
kukinta Kukinta kestää keväästä elokuun loppuun..
Lepotila Lepotila on ehdollinen, talvella se vain hidastaa kasvua.
Jäljentäminen Siemen. Monet lajit voivat levitä myös pistokkailla, tätä menetelmää käytetään yleensä kasvihuoneviljelyssä..
Tuholaiset Kirvoja ja hämähäkkipunkkeja.
Sairaudet Lehtien vetäminen tai kellastuminen, joka johtuu yleensä huollon puutteesta tai epäsuotuisista ympäristötekijöistä.

Sinun pitäisi tietää! Mimosa -siitepölyä pidetään voimakkaana allergeenina.

Mimosan kotihoito

Mimosan kotihoito

Valaistus

Ruukkukasvit tarvitsevat paljon auringonvaloa. Samaan aikaan kasvin suorat säteet eivät ole kauheita; sitä on varjostettava vain erityisen lämminhenkisinä tunteina tai käytettävä sirontaverkkoa. Tämä mahdollistaa mimosa -ruukun pitämisen eteläikkunoissa, mutta siihen sopivat myös länsi- ja itäsuunnat. Samaan aikaan tilanteen jyrkkä muutos aurinkoiseksi voi vahingoittaa valmistautumatonta mimoosia. Siirtämällä kukka valoon varjoisasta paikasta tai pitkän pilvisen ajan jälkeen se varjostetaan jonkin aikaa auringonpolttamisen välttämiseksi ja tottuu vähitellen voimakkaampaan valaistukseen.

Varjossa mimosa menettää koristeellisen vaikutuksensa, sen lehdet alkavat haalistua ja vanhentua, etkä voi odottaa lainkaan kukintaa. Samaan aikaan kasvi ei pidä keinotekoisesta valaistuksesta..

Lämpötila

Mimosa pidetään maaliskuusta aina syksyn kylmän sään alkuun asti huoneessa, jonka lämpötila on enintään +25 astetta. Kasvi ei pidä lämmöstä. Talvella suhteellinen viileys on optimaalinen – +15 – +18 astetta.

Kastelutila

Voit kastella mimoosia vain hyvin laskeutuneella vedellä. Tämä tehdään, kun maaperän ylin kerros kuivuu. Kesällä kastellaan kukkia runsaasti, kun taas talvella kastelua vähennetään. Veden pysähtyminen viileässä huoneessa oleviin juuriin voi johtaa sairauksien kehittymiseen. Mutta maankooman ylikuivaamista pidetään yhtä haitallisena. Sinun pitäisi yrittää pitää maaperä hieman kosteana koko ajan..

Kosteustaso

Mimosa

Täysikasvuiseksi mimoosa tarvitsee korkeaa kosteutta. Se on ruiskutettava joka päivä riittävän lämpimällä laskeutuneella vedellä tai suoritettava sprinkleri. Lisäksi lava, joka on täynnä märkiä kiviä (paisutettu savi), auttaa kostuttamaan ilmaa laitoksen ympärillä. Voidaan käyttää märkää turvetta. Tässä tapauksessa ruukun pohjan on pysyttävä kuivana, jotta se ei kostuta maaperää..

Yläpukeutuminen

Lannoitus mimosa on sallittu vain keväällä ja kesällä. Tätä varten kukkien kasveille tarkoitettu mineraalien yleinen ratkaisu viedään maahan kahdesti kuukaudessa. Pakkauksessa ilmoitettu annos tulisi kuitenkin puolittaa, muuten on olemassa vaara, että kukan juuret palavat. Syksyllä ja talvella, kun mimosa lepää, päällystettä ei käytetä.

Siirron ominaisuudet

Mimosa -siirron ominaisuudet

Vuotuinen mimoosa ei yleensä tarvitse elinsiirtoja, mutta monivuotisia yritetään myös siirtää mahdollisimman harvoin. Tarvittaessa tämä menettely suoritetaan keväällä, kasvukauden alkamisen jälkeen, siirtämällä koko savi uuteen astiaan. Sen mitat eivät saisi poiketa merkittävästi vanhasta. Vedenpoisto asetetaan ruukun pohjalle, ja maaperänä käytetään turpeen ja hiekan, turpeen ja lehtimaan seosta. Tässä tapauksessa on suositeltavaa poistaa ja vaihtaa vain vanhan maaperän yläkerros yrittäen olla koskettamatta juuria. Mimosan maanalainen osa ei pidä kontakteista, joten he yrittävät olla koskettamatta juurijärjestelmää, jos mahdollista, ja lisäksi olla katkaisematta.

Leikkaaminen

Jopa kotona kasvatettuna mimosaa pidetään yleensä vuosittain. Syksyllä sen versot alkavat venyä voimakkaasti ja menettävät koristeellisen vaikutuksensa. Jotta kukka miellyttäisi silmää pidempään, sinun on leikattava pitkänomaiset varret vuosittain. Jos pidät ruukun valossa, kasvi kasvattaa nopeasti tuoreita versoja..

Leikkaaminen voidaan tehdä kukinnan lopussa, mutta se on parasta tehdä keväällä. Tämän menetelmän avulla voit arvioida vanhojen varren kasvun asteen ja parhaan tavan muodostaa pensas. Nuorten versojen hieno puristaminen voidaan suorittaa ympäri vuoden.

Säännöllisesti monivuotisten mimoosien osalta kannattaa suorittaa paitsi muotoilua myös terveysleikkausta. Kuivatut oksat ja rikkoutuneet lehdet on leikattava nopeasti, jotta niiden kuivuminen ei johda viereisten oksien hävittämiseen..

Virulenssi

Mimosa siitepöly on erittäin vahva allergeeni. Siksi siitepölyallergikoille ei suositella tällaisen kukan pitämistä talossa. Sinun on myös puhdistettava viipymättä mimosa -ruukku pudonneista kukinnoista tai lehdistä..

Kasvava mimoosa siemenistä

Kasvava mimoosa siemenistä

Mimosa -pensaan siemenet ilmestyvät nopeasti – jo ensimmäisen kehitysvuoden aikana kukinnan lopussa – elo -syyskuussa. Jotta ne kypsyvät, on tarpeen tarjota kukalle riittävä valaistus. Tämä mahdollistaa kasvien lisäyksen vuosittain. Mimosa -siementen itämisaste on erittäin korkea, ne eivät voi itää vain virheellisen varastoinnin vuoksi. Kerätyt siemenet on pidettävä kaliumpermanganaattiliuoksessa desinfiointia varten, kuivattava perusteellisesti ja poistettava pimeään paikkaan..

Kylvö suoritetaan kevään puoliväliin saakka. Istutusmateriaali voidaan liottaa etukäteen veteen. Siemenet haudataan 0,5 cm turpeen ja hiekan maaperään tai painetaan ne vain kevyesti pintaan. Istutusastia on peitetty kalvolla joka päivä, poistamalla se lyhyesti tuuletusta varten. Tämä säästää satoja mustalta jalalta. Optimaalinen lämpötila niiden itämiselle on noin +25 astetta. Ensimmäiset versot voivat näkyä viikon kuluessa. Kun itut hankkivat parin oikeita lehtiä, ne upotetaan erillisiin astioihin, joiden halkaisija on noin 7 cm, ja tällöin kutakin astiaa voi olla 2-3 itua. Maaperä on sekoitus hiekkaa, lehtimaata ja turvetta. Kun itut vahvistuvat ja täyttävät astian juurilla, ne siirretään uuteen ruukkuun, joka voi olla 4 cm suurempi kuin edellinen. Nuoret mimosot tulisi opettaa kirkkaaseen valoon huolellisesti ja vähitellen..

Jos mimosaa ei kasvateta kotona, vaan puutarhassa, tällaiset taimet siirretään avoimeen maahan 2-3 kuukauden iässä, kun pakkasuhka on täysin ohi. Mutta puutarhanhoito mimoosa sopii paremmin eteläisten alueiden asukkaille..

Taudit ja tuholaiset

Epäasianmukainen hoito tai epäsuotuisat olosuhteet voivat johtaa seuraaviin mimosan ongelmiin:

  • Lehtien keltaisuus. Yleensä liittyy veden ylivuotoon ja veden pysähtymiseen juurilla.
  • Lentävät lehdet. Yleisin syy on epäsäännöllinen kastelu, mutta myös liian saastunut ilma voi vaikuttaa..
  • Värien puute. Mimosa ei kukki valaistuksen puuttuessa tai kylmän sisäilman takia.
  • Letargia ja varren venytys. Yleinen merkki valon puutteesta.

Hämähäkkipunkkeja ja kirvoja pidetään mimosan tuholaisina. Punkki voidaan tunnistaa ohuen hämähäkin ulkonäöstä lehdillä sekä niiden pudotuksesta. Kirvat sen sijaan peittävät varret ja lehdet tahmealla kukinnalla. Niitä on käsiteltävä sopivien hyönteismyrkkyvalmisteiden avulla, ja hoito on toistettava viikon kuluttua. Mekaaniset taistelumenetelmät ovat tässä sopimattomia..

Mimosa -tyypit valokuvalla

Hopea akaasia (Acacia dealbata)

Hopea akaasia

Yleensä tämä kasvi edustetaan sanalla “mimosa”. Acacia dealbata on sen alalaji, jota käytetään usein kevätkimpuissa. Tosiasia on, että tämän lajin kukinta tapahtuu talvella ja kestää kevään alkuun asti..

Akaasia on ikivihreä puu, joka voi sopeutua epäsuotuisiin luonnonoloihin. Näin voit kasvaa etelämpänä maissa, joissa ilmasto on kylmempi, mutta melko leudot talvet. Hopea akaasian keskikorkeus on 10 m, mutta on myös vaikuttavampia näytteitä, jotka ulottuvat jopa 40 m: iin. Tällaisen puun rungon ympärysmitta on 60 cm. Sen kuori on väriltään harmahtavan ruskea ja nimi ”hopeinen” viittaa nuorten lehtien varjoon. Akaasiassa voi olla jopa 20 paria pieniä lehtiä yhdessä vihreiden leikattavien lehtien lautasessa..

Hopean akaasian kukinnot ovat pörröisiä tuoksuvia keltaisia ​​panikkeleita, jotka koostuvat pienistä pallomaisista kukista. Kukinnan jälkeen niiden tilalle muodostuu useita senttimetrejä pitkiä hedelmäpalkoja. Ne ovat täynnä pieniä tummia siemeniä, joiden koko on noin 0,5 cm..

Mimosa bashful (Mimosa pudica)

Mimosa röyhkeä

Etelä -Afrikan monivuotinen kasvi, jota pidetään kotimaassaan rikkakasvina, mutta jota arvostetaan kaikkialla maailmassa koristekasvina. Bushin enimmäiskorkeus voi olla jopa 1,5 m, mutta yleensä niillä on pienempi, vaatimattomampi koko (35-50 cm). Mimosa pudica on tunnettu kukistaan: ne ovat pörröisiä lila- tai vaaleanpunaisia ​​palloja, jotka sijaitsevat pitkillä varsilla. Kukan koko on 2 cm ja tämä mimosa kukkii lähes koko kesän. Kukinta alkaa kevään lopusta ja jatkuu syksyn alkuun asti. Valmistumisen jälkeen kasveihin sidotaan palot, joissa on suuri määrä siemeniä..

Pahamaisen mimoosan erottuva piirre on sen lehtien kyky reagoida ulkoisiin ärsykkeisiin. Jos ravistat hänen pensastansa, ne alkavat päästää myrkyllisiä aineita, jotka ovat erityisen vaarallisia eläimille. Yksinkertaisesta kosketuksesta lehdet käpristyvät heti. Jonkin ajan kuluttua (20-30 minuuttia) ne suoristuvat takaisin. Mutta puutarhurit eivät suosittele tällaisten kokeiden suorittamista kukalle liian usein. Jatkuva vaaran tunne heikentää kasvin vastustuskykyä. Mimosa osaa myös reagoida kellonaikaan ja joskus taittaa lehtiä paitsi yöllä myös pimeänä, pilvisenä päivänä..

Mimosa laiska (Mimosa pigra)

Mimosa laiska

Ikivihreä monivuotinen kasvi. Tällaisen mimosan pystysuuntaiset versot on värjätty vaaleanvihreällä sävyllä. Rosoiset lehdet saavat sen näyttämään saniaiselta. Mimosa pigra voi kasvaa jopa 50 cm kokoiseksi, kukinta on runsasta ja rehevää. Valkoiset pallomaiset kukinnot keskittyvät pensaan yläosaan. Voit kasvattaa tätä lajia sekä puutarhassa että kotona..

Karkea mimosa (Mimosa scabrella)

Karkea mimoosa

Tämä laji sisältää paitsi pensaita myös puita. Lisäksi kunkin kasvin koko riippuu suoraan kasvupaikasta. Tämän ominaisuuden vuoksi Mimosa scabrellaa kasvatetaan sekä ulkona että kodeissa ja kasvihuoneissa. Kasvi erottuu termofiilisyydestään: karkean mimoosan kotimaa on Amerikan mantereen keski- ja eteläosat. Kylmä veto tai äkillinen pakkanen voi tuhota kasvin. Sitä tulee myös suojata pitkäaikaiselta suoralta, kirkkaalta auringolta..

Versot ovat väriltään ruskeita, lehtien koko on pieni. Kukinnot ovat pallomaisia ​​kukkia. Kukinta -ajan lopussa pensaalle ilmestyy hedelmiä, jotka ovat täynnä tiheitä siemeniä..