Hvordan lage en rosehage med egne hender

Å lage en rosehage i hagen med egne hender. Velge et sted i landet og varianter av roser, forberede et nettsted. Designfoto

Det er ingenting vakrere enn et hus, nedsenket i den velduftende omfavnelsen av sjarmerende roser. Alle eiere av forstadsområder har en tendens til å omgi dachaen sin med busk-, standard-, klatre- eller bakdekselsorter. Husmødre dyrker roser i badekar på balkongene og fremmer deres skjønnhet med glede. Å ta vare på flere eksemplarer av roser er ikke en så vanskelig oppgave, det er en helt annen ting å lage en ekte rosehage, som gartnere kaller kunstens “aerobatikk”. Vurder alternativene for å lage en rosehage i hagen.

Hva betyr ordet “rosenkrans”?

En klassisk rosehage innebærer å plante bare roser.

Rosenkransen er et mangefasettert konsept. Og den første betydningen av rosenkransen som finnes på Internett er rosenkransen. Det er klart at rosenkransperler ikke har noe med blomster å gjøre. Rosenkransperler er en egenskap av den katolske kirke. De består av 50 små perler, en stor. Hver for seg er det 3 små perler og 1 stor perle. Det er også en medaljong, og på slutten – et kors med et korsfest. Hver prest og katolsk troende bør ha en rosenkrans. Under bønner skal de sorteres i en bestemt rekkefølge. Bønn kalles også rosenkransen. Det er spesielle rosenkransperler for sognebarn, som hver del er malt i sin egen farge. En viss farge forteller de troende under hvilken bønn det er nødvendig å berøre en eller annen del av rosenkransen. For eksempel, mens du leser bønnen “Jeg tror”, må du holde på det brune korset. Mens du leser “Vår far”, er det nødvendig å sortere ut røde perler, “Ave Maria” – en del av en rosenkrans med blå perler. Prestens rosenkrans er alltid malt svart.

En annen betydning av ordet “rose garden” er en blomsterhage. Men dette konseptet var også knyttet til katolske kirker. I antikken ble roser plantet i nærheten av kirker i samme rekkefølge som perler i en rosenkrans. Det vil si at fargene på rosene tilsvarte rekkefølgen på perlene i rosenkransen. Sognebarna vedtok ideen og dekorerte tomtene sine med roser og plantet dem i samme rekkefølge. Etter hvert som tiden gikk, gikk betydningen gradvis tapt, og nå brukes rosenhagen som et vanlig blomsterbed for å dyrke roser..

Klassisk rosehage innebærer å plante bare roser. Det skal ikke være andre farger. Eviggrønne busker kan tjene som bakgrunn: buksbom, liguster. Men få holder seg til den klassiske stilen med å lage en rosehage, derfor vokser andre planter i nærheten av roser, som rosene skiller seg godt ut fra. Dronningen i hagen har mange varianter, men du må vite hvordan du kombinerer dem riktig for å lage en velduftende rosehage med egne hender..

Før du lager et vakkert hjørne med en hage, dekorerer et blomsterbed ved inngangen med roser eller dekorerer forgrunnen til stedet med dem, er det nødvendig å velge plantesorter i samsvar med form og farge. Mange kjøper planter først, og prøver deretter å skape skjønnhet fra det ervervede materialet. Du kan ikke gjøre det. Først må du bestemme plasseringen av den fremtidige blomsterhagen, lage en skisse og først da kjøpe plantemateriale. Når du lager en skisse, må du ta hensyn til plassen som rosene vil ta i vekstprosessen. Tross alt henger tett plantede prøver etter i veksten, blomstrer dårlig og blir utsatt for sykdommer..

Skissen av rosehagen bør tegnes i samsvar med de gitte fakta: bildet av voksne eksemplarer med farging i visse farger. Dette er den eneste måten å skape en harmonisk rosehage. I henhold til naturlovene er ikke alle farger kombinert med hverandre. For eksempel har en eksotisk, krøllete blå rose ikke noe sted å være ved siden av en mørk rød. Blått går godt med oransje, hvitt og gult. Derfor er det veldig viktig å velge de riktige matchende nyanser. Og koloristikk vil hjelpe med dette – undervisning i fargekombinasjoner.

Former av rosenbusker

Buskroser

Blant et stort utvalg av roser må du velge nøyaktig de som passer til buskens høyde, nyanser og form..

Buskroser

Engelsk eller buskroser – flerårige planter som når en høyde på 2 meter eller mer. Full blomstring kan bare observeres hos voksne prøver. Det er veldig vanskelig å finne et passende sted for dem i blomsterhagen. For å lage en rosehage er varianter av buskroser passende, hvis piske vokser ikke mer enn 1,5 m per sesong. Hvis planten når 3 m i høyden, kan den plantes i nærheten av husveggen og støtte i form av et gitter for det. Alle buskroser er plantet i bakgrunnen. Dette gjelder den vanlige rosenkransen. Hvis du har en panoramisk rosehage, må store prøver plantes i midten.

De vakreste variantene av engelske roser:

 • “Cottage Rose”, “Claire Rose” – har rosa blomster;
 • William Shakespeare – rød;
 • Evelyn, English Garden – gul;
 • “Abraham Darby” – oransje -rosa.

Krøllete roser

Krøllete roser

En veldig populær type roser, men i rosenhagen må du finne et passende sted for dem. For å dekorere husveggen og gjerdet plantes flere rosenbusker samtidig, men det må huskes at bare 2 plantesorter er harmonisk kombinert i et lite område. For et større område er det mulig å plante 3 eksemplarer.

Det anbefales å dyrke bare 1 sort på et blomsterbed, etter å ha bygget en stabil, vakker støtte for det, fordi lange skudd kan bryte en upålitelig struktur. Klatreroser pynter bakgrunnen til rosenhagen eller plasser den i midten hvis det er panoramautsikt. Støtten kan lages i form av en bue, en vifte eller en pyramide. Trellis bør ikke installeres, da det tunge utseendet vil distrahere oppmerksomheten til seg selv og vakre planter vil forbli “ikke mye”. Buen kan vrides med klatreroser, klematis kan legges til dem, og bartrær kan plantes i nærheten. Dermed får du et paradis for avslapning..

Det anbefales å ta hensyn til følgende roser:

 • Snow White: “Snow Goose”, “Mountain Snow”, “Long Silver”, “Schwanensee”, “Alba Plena”.
 • Med rosa blomster: “Dorothy Perkins”, “Compassion”, “Manita”, “Amethyst”, “New Dawn”, “Pink News”.
 • Gulblomstret: “Golden Rain”, “Goldfinch”, “Gloria”, “Dei Lutea Plena”.

Bakdeksel roser

Bakdeksel roser

For å plante lavvoksende varianter velger de det mest fremtredende stedet i rosehagen – de er plantet i forgrunnen. Denne arten er preget av upretensiøs omsorg. Med minimal omhu gleder de eieren med lang blomstring. For å få et fargerikt teppe med bunndekkende roser, må du plante dem i flere varianter, ved siden av hverandre. I en slik rosehage må du lage et lyspunkt og skygge med en annen plante..

Det anbefales å velge følgende varianter for planting:

 • Blomstrende hvite blomster: “Schneefloke”, “Aspirin Rose”, “Eskimo”, “Avon”.
 • Roseknopper: Sweetie Pritty, leppestift, Max Graft.
 • Rødblomstret: “Heidetraum”, “Residenz”, “Lavender Meidiland”.
 • Med oransje blomster: Aprikos Clementine, Ninette, Jazz.

Stempel roser

Stempel roser

Noen eiere har veldig lite plass på stedet, som de sier, “bare knapt nok”, så de rådes til å dyrke vanlige roser. I den siste tiden var det mulig å få en slik rose gjennom et møysommelig arbeid. Nå, i moderne planteskoler, kan du kjøpe forskjellige varianter av standardroser, som er forskjellige i formen på blomstene, bladets nyanse og plantens høyde. Det er også vertikale varianter som når en høyde på minst 2 m, og gråtende standardroser, som fascinerer med sin uvanlige struktur..

Roser på boler har en rekke fordeler i forhold til andre varianter. Faktum er at all skjønnheten i fargene er på andre etasje, noe som betyr at den første er helt gratis for å plante andre planter. Den første delen av rosenhagen kan fylles med krypende roser eller lavt voksende stauder, for eksempel rock alyssum eller alissum, avhengig av hvilken bakgrunn som må skapes.

Lavendel er et godt tillegg til en slik rosehage. Blant forskjellige standardroser kan ingen superplanter skilles. De er alle flotte. Derfor kan du velge hvilken som helst variant og nyte blomstringen av roser på boler..

Imidlertid er det en variant du ikke vil ignorere. Dette er Flammentanz. Det kalles også “krøllete rose på en koffert”. Størrelsen på piskene av denne sorten når 2 m i høyden. Mens de ekspanderer, faller vippene ned og når nesten bakken. Den blomstrer med rosa, dyprøde eller hvite store blomster og når en diameter på 10 cm.

Mini roser

Mini roser

En ideell løsning for de som har veldig lite eller ingen tomt. En rosehage med miniatyrroser kan til og med lages på balkongen, i et lite land eller i en blomsterpotte. Komposisjoner kan brukes til å dekorere en terrasse, loggia, sette blomster i potter i nærheten av stien som fører til huset.

Det er 2 designalternativer for en kompakt rosehage.

 • Roser i potter. Potteversjonen tar ikke så mye plass, siden de er kompakte og ser søte ut. Roser er enkle å ta vare på, så med minimalt arbeid kan du lage en upretensiøs komposisjon. Potteversjonen er god fordi roser kan flyttes fra ett hjørne av stedet til et annet, samtidig som det skaper kos og skjønnhet. Når du planter planter i potter, må du vite at høyden på beholderne skal være minst 40 cm. Siden roser ikke liker stillestående vann, anbefales det å helle et dreneringslag i form av småstein eller utvidet leire på bunnen av potten.
 • Bruk dvergeroser til å lage en mini rosehage. Ganske interessant alternativ. Det er også dvergeroser eller uteplasser. De ser ut som buskplanter, men når man ser på dem virker det som om de er en kopi av buskroser, redusert flere ganger..

Du kan dekorere et lite blomsterbed med dvergeroser. Det finnes også frostbestandige varianter som kan plantes på balkongen. Mange husmødre liker innendørs blomster. Innendørs roser kan brukes til å lage en rosehage i vinduskarmen din. Dette er imidlertid de eneste rosene som kalles “sissies”. Omsorg for dem krever viss kunnskap. Bare tålmodighet, kjærlighet og omsorg vil bidra til å skape en duftende rosehage som vil fengsle med sin skjønnhet..

DIY rose garden in the country (video)

Bygg og lev. Rosenkrans (01.08.2016)Bygg og lev. Rosenkrans (01.08.2016)