Hvordan redde en oversvømmet plante

Hvordan redde en oversvømmet plante

Overfylling er en av de vanligste feilene ved omsorg for hjemmeplanter, noe som ofte fører til triste konsekvenser. Hvis du merker problemet i tide og prøver å fikse det, kan de berørte blomstene kureres og lagres..

En overdreven mengde vann under vanning, pluss deres uberettigede frekvens, kan føre til at planten vil være som i en sump. Rotsystemet begynner å råtne og mugg vil dukke opp på jordoverflaten. Alt dette vil føre til blomstens død. Overflødig fuktighet forhindrer ganske enkelt at planten puster. Samtidig er det viktig å legge merke til tegn på vannlogging i tide..

Tegn på vannlogging i jorda

Tegn på vannlogging i jorda

Den konstante stagnasjonen av fuktighet i jorda forhindrer blomsterrøttene i å assimilere oksygen. Prosessene som forekommer i ikke-tørkende jord har en negativ effekt på planten, noe som fører til en forverring av absorpsjonen av næringsstoffer, røttedød og en nedgang i den totale veksten. I det mest forsømte tilfellet begynner en ubehagelig lukt av råte å komme fra et slikt land, og selve planten dør.

For å forstå at årsaken til problemer med en blomst nettopp er systematisk vannlogging, må du undersøke den nøye. Et av de vanligste symptomene på stillestående fuktighet i jorda er det massive bladfallet. Mange arter (for eksempel sitrustrær) begynner å felle mørkere blader på grunn av dette. Løvverket til rosettplanter og lignende arter (dracaena, yucca) blir gult og blekt før det blir mørkt, men i de fleste tilfeller får bladbladene til oversvømte blomster en mørk farge. Den vanlige fargen endres til brunaktig og blir deretter brun. Hvis busken i potten først ble tørket ut, vil bladet få tid til å bli gult før det mørkner..

I henhold til løvverkets tilstand og dens reaksjon på vanning, kan man bedømme om andre problemer med vedlikeholdet av anlegget..

 • Mangel på fuktighet manifesterer seg i gulning av bladene og tap av elastisitet, hengende eller tørking. Vanning i dette tilfellet bør returnere turgor til bladbladene..
 • Mangel på næringsstoffer uttrykkes av mezzaninklorose, noen ganger fortsetter løvet å opprettholde et sunt utseende, men blir mindre i størrelse.
 • Hvis løvet har visnet fra overløpet, vil ikke vanningen gjenopprette elastisiteten lenger, og mørkningsområdet begynner å øke. Overløp kan føre til at bladene faller av, selv om de forblir friske..
 • Noen ganger kan nedsenking ikke utløses ved stagnasjon av væske ved røttene, men ved bruk av isvann til vanning. Slik vanning er stressende for planten, fordi den står for mye i kontrast til forholdene i miljøet. Den optimale vanntemperaturen bør være minst et par grader høyere enn romtemperatur og ikke lavere enn 22 grader. For kaldt vann vil normalt ikke kunne absorberes av røttene, og fremkaller også hypotermi, noe som fører til løvfall.
 • Bruken av hardt vann, selv om det ikke gagner plantene, kan ikke føre til et raskt fall av løvverk og plantings død. Konstant vanning med hardt, ustabilt vann har en spesielt sterk effekt på arter som er følsomme for saltholdighet i jorda. Dette fører gradvis til en generell undertrykkelse av utviklingen: utseendet på tegn på klorose, mørkning av kantene eller spissene på løvet, eller gulning av individuelle blader, men ikke til deres massive fall.

Sammen med vannlogging av jorda kan massivt løvfall skyldes en rekke andre faktorer. Som regel provoseres det av en kraftig endring i forvaringsforholdene. Blad kan falle av:

 • etter å ha flyttet til et annet rom, ledsaget av en endring i temperatur (for eksempel etter å ha kjøpt et anlegg om vinteren og vært utenfor under transport);
 • etter en sterk overtørking av jorda (oftest i planter som trenger høy luftfuktighet);
 • på grunn av vanning med konsentrert gjødsel (røttene ble brent);
 • med kraftige svingninger i temperaturen.

Fallende blader på grunn av endrede forhold og feil fôring bestemmes uten problemer. Men for å forstå sikkert om planten er overtørket eller overfylt, må busken trekkes ut av potten. Etter det vil det være nødvendig å vurdere graden av jordfuktighet inne i jordens koma – det er ikke alltid mulig å gjøre dette utenfor, spesielt hvis røttene har fullstendig fylt potten og alle forsøk på å grave i bakken kan skade dem.

Inspeksjon av planterøtter

Å fjerne en plante fra en gryte kan løse mange problemer knyttet til helsen til en busk, så ikke vær redd for å forstyrre plantingen. Noen ganger er årsaken til vannlogging en viss plassering av røttene inne i beholderen. I den øvre delen av jordkomaen, hvor tynne røtter er konsentrert, tørker jorden raskere ut, og under de gjengrodde lange røttene brettes ringer, som fletter inn og kompliserer tørking av den nedre delen av jorda. I tillegg kan dette påvirkes av utilstrekkelig størrelse på dreneringshullene eller tilstopping, samt for tung jord, dårlig gjennomtrengelig for vann og luft..

Et karakteristisk tegn på konstant vanning i jordkomaen og plantens forsømte tilstand er mørkningen av toppen av skuddene. Overflødet av kaktus, sukkulenter og planter med kjøttfulle luftdeler (yucca, dieffenbachia, etc.) kan også bedømmes av mykheten i løvverket eller stilkene. Forfallet på toppen av alle stilkene antyder at det ikke lenger vil være mulig å redde busken. Slike symptomer oppstår aldri på grunn av overdørking av jorda: de er forårsaket av hypotermi i rotsystemet. I motsetning til overløp, som påvirker mer friskt løvverk, er mangelen på fuktighet først og fremst merkbar på de nedre bladene. I tørke er det de gamle bladbladene som begynner å falme og gradvis avslører stammen.

Noen ganger er overløpet kanskje ikke systematisk. Uregelmessig pleie av blomster fører til lignende problemer. Hvis blomsten er overtørket, bør den ikke vannes rikelig – i tørr jord kan individuelle røtter av planten tørke ut, noe som reduserer mengden fuktighet som en sunn busk kan konsumere. Det er derfor overdreven fuktighet i løpet av denne perioden bare kan provosere utviklingen av putrefaktive prosesser. Etter overdrykking er det nødvendig å gå tilbake til det forrige vanningsregimet gradvis..

Feilaktig vedlikehold av anlegget og hyppig flom av jorda kan også indikeres av slike indirekte tegn som utseendet på uønskede insekter. For eksempel fører overløp ofte til multiplikasjon av soppknuter (midges). Noen ganger er de avlet fra bare noen få tidlige og rikelig vanning. Konstant vannlogging fremgår av tilstedeværelsen av podur (springhaler) – små hvite insekter som kan bevege seg med sprang. Selv om slike “naboer” ikke forårsaker mye skade på blomster, antyder deres store antall at det er på tide å revidere planleggingspleieplanen..

Hvordan redde en oversvømmet blomst

Hvordan redde en oversvømmet blomst

Hvis vannlogging har blitt årsaken til problemer med et husanlegg, må du umiddelbart ta passende tiltak. Samtidig kan graden av overløp og skaden på blomsten forårsaket av den variere betydelig..

 • Hvis flere blader har falt fra busken, har bare en stilk av mange plantet, og jorda i beholderen er lett nok, enkel løsning vil bidra til å løse problemet. Kraftig vanning fører ofte til jorderosjon og dannelse av en tykk skorpe på overflaten. Uten å ødelegge denne skorpen, vil blomstens røtter ikke kunne motta nok luft. En spesielt tett jordoverflate kan skade spirende frø: spirene vil ikke ha nok luft og energi til å bryte gjennom.
 • Små eller tette hull i bunnen av beholderen kan hindre drenering av væske. Utilstrekkelig store dreneringshull kan gjøres store uten å transplantere. For å gjøre dette smelter de med en oppvarmet metallgjenstand (for eksempel en kniv). Antall hull kan økes på samme måte. Du trenger bare å prøve å handle mer forsiktig og ikke berøre røttene til selve planten..
 • Mer alvorlig skade på blomstens øvre del vil kreve en grundig undersøkelse av rotsystemet til den berørte planten og påfølgende transplantasjon..

For å være sikker på å vurdere tilstanden til røttene, tas planten ut av beholderen og graden av jordfuktighet kontrolleres. Selv om toppen av jorden kan tørke godt, kan jordens mellom- og bunnlag forbli vått i lang tid. Eksterne faktorer påvirker graden av tørking av jorda i potten: temperatur og fuktighet i rommet, sol eller overskyet vær, samt jordens sammensetning og struktur. Tung jord, mangel på dreneringshull eller utilstrekkelig størrelse på dem er det som bidrar mest til fuktstagnasjon. Minimumsrisiko for overløp kan garanteres av lett, løs og strukturert jord, samt en riktig valgt pott.

Råtne røtter kan ofte identifiseres umiddelbart. Noen av røttene kan ha et sunt utseende og en lys eller brunaktig farge, den syke vil være tynn og mørk. Råtne røtter begynner ofte å eksfoliere – hvis de gnides med fingrene, vil de bestå av en lett skallet hud og et tøft skaft. Det øverste laget av normale røtter vil ikke bli fjernet. Noen ganger faller råte røtter av planten alene, sammen med jorda når de trekkes ut av potten..

Hvis inspeksjonen av planten ikke avslørte råtne røtter, men jorda i beholderen viste seg å være vanntett, tørkes den. Samtidig dynkes hele klumpen med passende papir, servietter eller tynn klut, eller bare la den tørke ut av beholderen i flere timer.

Funnne råte røtter må fjernes. Deres tilstedeværelse vil bidra til utvikling av sykdommer. Alle slike røtter vaskes og beskjæres til sunne steder. Hvis røttene til den plantede planten er saftige, kan kuttene drysses med kullpulver eller svovel. Slike tiltak vil lette desinfeksjon. Du kan desinfisere rotsystemet ved å holde blomsten i en blek løsning av kaliumpermanganat eller en svak løsning av Fundazole i ca 15-20 minutter. Noen ganger, for å lette gjenopprettingsprosessen, utføres også beskjæring av den øvre delen av busken. Dette vil tillate blomsten å redusere fordampning av fuktighet og direkte energi til veksten av rotsystemet..

☘️Hvordan du redder et oversvømmet anlegg HVA DU SKAL GJØRE NÅR DU FLYTTER☘️Hvordan du redder et oversvømmet anlegg HVA DU SKAL GJØRE NÅR DU FLYTTER

Etter å ha fullført alle prosedyrer for rengjøring av rotsystemet, blir planten transplantert i en gryte. Hvis blomstene ofte er vannet, vil en leirebeholder hjelpe litt for å forbedre situasjonen. En slik gryte vil kunne “puste”, noe som bidrar til raskere tørking av jorda. Men denne egenskapen skiller seg bare fra leire, som ikke er dekket med et lag glasur. Slik behandling, selv om det gjør potten mer praktisk, blokkerer luftstrømmen helt fra siden av veggene, så anlegget i en slik beholder vil føles nesten det samme som i plast.

For å transplantere en oversvømmet plante kan du bruke den gamle potten grundig vasket med såpe eller erstatte den med en mer passende størrelse. Det er spesielt viktig å gjøre dette hvis antall røtter etter rengjøring har redusert betydelig. Mengden på potten skal alltid tilsvare størrelsen på plantens rotsystem. I en for romslig beholder utvikler husblomstene seg saktere. Det er vanskeligere for dem å mestre en for stor jordkule med røtter, derfor lider slike planter ofte av overløp – jorda i de omfangsrike krukkene har rett og slett ikke tid til å tørke ut. Derfor, når du velger en beholder for planting, er preferanse gitt til mindre fartøy. Hvis blomsten blir trang i den nye potten, vil røttene titte inn i dreneringshullene. Etter det blir anlegget ganske enkelt overført til en større beholder. I vekstsesongen kan slike transplantasjoner utføres når som helst. De fleste sykdommer forårsaket av å flytte til en ny pott skyldes vanligvis pleiefeil fremfor problemer med rotskader..

For å forhindre at blomsten blir syk etter transplantasjoner, bør den oppbevares i skyggen en stund. Dette gjelder selv for lysglade arter. Vanning i denne perioden blir også forsøkt redusert noe, og de første dagene avstår de helt fra dem. Blomster påvirket av overløp kan transplanteres direkte i tørr jord. Samtidig blir gjødslingen suspendert i omtrent en måned eller mer til planten blir frisk. Tørr gjødsel legges heller ikke til jorden på transplanterte blomster – i denne tilstanden vil plantingen ikke kunne assimilere dem, og aktivering av vekst kan bare forverre situasjonen.

Transplantasjon av en oversvømmet plante

Slik at busken som transplanteres til tørt land ikke lider av mangel på fuktighet i tilpasningsperioden, kan den plasseres i drivhusforhold. Først kan en slik plante holdes under posen, men du bør ikke lukke den for tett. Et slikt trinn vil faktisk øke fuktigheten, men frata blomsten for oksygenstrømmen. Syk og påvirket av skadelige sopp eller bakterier trenger prøver frisk luft spesielt sterkt, slik at drivhuset står på gløtt. I tørt og varmt vær kan løvverk sprayes lett med en sprayflaske. Hvis anleggets egenskaper ikke tillater bruk av sprøyting, økes fuktigheten ved å plassere potten med den på et brett med vann. Bunnen av gryten skal ikke berøre vannet..

Den berørte luftdelen av planten bør også behandles. Forfalte topper eller stengelender blir kuttet til sunt vev. For å være på den sikre siden hvis transplantasjonen ikke kan hjelpe til med å bevare busken, kan grener som ikke har lidd av råte kuttes i stiklinger. Slike handlinger er berettiget hvis blomstens røtter har råtnet, men den øvre delen har ennå ikke hatt tid til å falme. Unntakene er tilfeller der årsaken til plantens deprimerte tilstand er en sykdom som fanger alle dens deler. I dette tilfellet vil stikkene som er kuttet fra det mest sannsynlig ikke slå rot..

For å stimulere gjenopprettingsprosessen, kan løvet til en overflytende blomst behandles med en løsning av et vekststimulerende middel som kan hjelpe planten i tider med stress (for eksempel Epin). Tilstedeværelsen av mørke flekker på løvet og forfall av toppen av skuddene antyder behandling med soppdrepende midler som inneholder kobber. De brukes til vanning eller sprøyting. Noen dager etter transplantasjon i tørr jord kan jorda kastes med en løsning av Zircon.

Hvis overløpet har påvirket en art med et bredt bladutløp, der vann kan strømme som inn i en trakt, bør dette området tørkes. Bromeliader er et eksempel på slike planter. For å få basen til bladene til å tørke godt, snus busken med løvverk og får renne av seg selv. Deretter plasseres knust aktivert karbon (2-3 tabletter) i utløpet. Etter 5 minutter rengjøres det fra løvet med en myk børste, og pass på å ikke skade uttaket. Oftest lider bromeliader av et slikt overløp om vinteren, så reglene for sesongomsorg bør følges nøye..

Forsuring av jord på grunn av overløp

Forsuring av jord på grunn av overløp

Konstante overløp øker ikke bare risikoen for å råtne planter, men påvirker også kvaliteten på jorda: den begynner å surne. For mye humussyrer akkumuleres i slik jord, og derfor øker surheten. Denne prosessen begynner å forhindre at blomstene absorberer elementene i jorden: de tar på seg former som planten ikke er i stand til å assimilere. For eksempel, til tross for at jorda vil inneholde jern, vil dens oksiderte form være ubrukelig for blomsten, som et resultat kan tegn på mangel begynne å vises på plantens løvverk – kjertelklorose. Oftest lider fruktavlinger av en slik mangel på næringsstoffer. Et overskudd av oksidert jern i jorden manifesteres gjennom en brun-rusten skorpe som dannes på overflaten. Planten kan hjelpe i en slik situasjon ved å introdusere bladnæringssammensetninger som inneholder de nødvendige stoffene. Så løvet til en plante som er påvirket av klorose bør sprayes med jernchelat: det er i denne formen at elementet vil bli absorbert best. Konvensjonell rotdressing når den påføres slik jord, vil ikke gi ønsket effekt og vil bare forverre situasjonen..

Bare en komplett erstatning vil bidra til å radikalt korrigere situasjonen under forsuring av jord. Hvis blomsten kort før transplantasjon i fersk jord ble matet gjennom vanning, ble røttene renset for jordrester og vasket i varmt vann. Etter tørking undersøkes rotsystemet for råte, når kuttene dannes, pulveriseres de med knust kull, og deretter transplanteres bushen i frisk jord. For at den nye jorden skal lede fuktighet bedre, blir det lagt til løsende elementer – sand, perlitt, vermikulitt og et godt dreneringslag er også lagt. I dette tilfellet må jordblandingens sammensetning oppfylle plantens krav..

Selv uten forsuring kan det forekomme hvite eller rødlige saltavsetninger på jordoverflaten. Dette skjer vanligvis på grunn av lang tørking av jorda. Den dukkede skorpen skal fjernes, og matjorden bør erstattes med fersk.