Fiolett transplantasjon

Hvordan og når du skal transplantere en fiolett riktig hjemme

Den fiolette, kjent i blomsteroppdrett som saintpaulia, er en populær innendørs urt som er ganske lunefull å vokse og dyrke. Denne delikate planten, som alle innendørs blomster når de blir eldre, må transplanteres for å bevare sine dekorative kvaliteter og full utvikling..

Den første og vanligste årsaken til å transplantere et kjæledyr er å bytte ut en liten blomsterbeholder med en større på grunn av den merkbare veksten av blomsten. For å bevare det under transplantasjon og ikke skade videre vekst, er det nødvendig å ta hensyn til noen faktorer. For eksempel når kan og bør transplanteres, på hvilke måter og metoder.

Når en fiolett transplantasjon er nødvendig

Når en fiolett transplantasjon er nødvendig

Det anbefales å transplantere fioler en gang i året hvis minst en av følgende faktorer er tilstede:

 • En bar stilk i bunnen av planten – transplantasjon vil bidra til å gjøre planten mer frodig og blomstrende, noe som vil forbedre dens dekorative kvaliteter og forbedre utseendet.
 • Kakjord med høy surhet og lavt næringsinnhold.
 • Dannelsen av hvit blomst på jordoverflaten – i en slik jordblanding er det et overskudd av mineralgjødsel, noe som skader plantens vekst og utvikling, samt lav luftgjennomtrengelighet av jorda.
 • En jordkule tett sammenflettet med mange gamle røtter og unge rotskudd – for å oppdage dette problemet må planten fjernes forsiktig fra blomsterbeholderen.

Når kan du transplantere en fiolett

Når kan du transplantere en fiolett

Transplantasjon anbefales ikke om vinteren, siden det ikke er nok sollys for fioler på dette tidspunktet, og i varmt sommervær på grunn av plantens dårlige overlevelse ved slike temperaturer. På høsten og våren kan du transplantere innendørs blomster, men med ekstra lampebelysning. Den mest gunstige tiden for transplantasjon er april, mai.

Det er uønsket å transplantere fioler i løpet av spirende og blomstrende periode. For det første er en blomstrende plante en indikator på dens velvære, som ikke krever transplantasjon, og for det andre kan den stoppe blomstringsprosessen i lang tid. Transplant fioler etter slutten av blomstringsperioden. Det er selvfølgelig unntak fra regelen. Hvis planten har blitt angrepet av skadedyr eller en slags sykdom har dukket opp, er det nødvendig å transplantere blomsten, til tross for utviklingsperioden. Planteredning bør komme først.

Nødoverføring bør utføres ved omlastingsmetode. Jordklumpen må trekkes forsiktig ut av beholderen uten å skade integriteten etter å ha fuktet den tidligere. Når du forbereder jorden for omlastning, må du passe på at fuktighet ikke kommer på de fiolette bladene. Hvis planten har knopper eller blomster, må de kuttes. Dette vil bidra til den tidlige overlevelsen av innendørsblomsten i en ny krukke..

Hvordan transplantere en fiolett riktig

Hvordan transplantere en fiolett riktig

Det anbefales at når du transplanterer fioler hjemme, må du følge alle de grunnleggende reglene:

 • Når du bruker en brukt blomsterbeholder for å transplantere en plante, må du ta vare på den nøye behandlingen. Alle saltavleiringer må rengjøres og skylles med vaskesåpe.
 • Hver plantetransplantasjon bør innebære bruk av en blomsterpotte som vil være litt større i høyde og bredde enn den forrige..
 • Siden leire og keramiske potter bidrar til rask tørking av jorda, er det bedre å bruke plastbeholdere eller blomsterpotter for å transplantere fioler..
 • Jordblandingen for fioler må være vann- og luftgjennomtrengelig. Blandingen skal inneholde alle nødvendige næringsstoffer og fôring. Det anbefales å tilsette torv og grov elvesand til en slik jordblanding..
 • Det første laget i blomsterpotten skal være en drenering bestående av ekspandert leire eller mose, og deretter den tilberedte jorda.
 • Planten skal begraves i bakken slik at bakken ikke kommer i kontakt med de nedre bladene. Kontakt med jord med blader vil føre til deres død..
 • Før du planter fioler i en ny gryte, er det nødvendig å forynge planten ved å kutte det største løvverket og rotdelen..
 • Vanning umiddelbart etter transplantasjon utføres ikke. Det anbefales å dekke planten med en gjennomsiktig film en stund for å opprettholde det nødvendige fuktighetsnivået i jorda..

Fiolette transplantasjonsmetoder

Fiolette transplantasjonsmetoder

Fiolette transplantasjonsmetoder avhenger av årsakene til at planten må flyttes til en ny beholder. For hver metode trenger du blomsterpotter av plast, jordblanding og fritid.

Oftest utføres transplantasjon for å erstatte den gamle fattige jorda med nytt næringsstoff. Slike ytre tegn på en plante som en bar stilk, visning, samt surgjøring av jorda indikerer at det er nødvendig å endre jorda helt i en blomsterpotte..

Først må du fjerne planten forsiktig sammen med jordklumpen og rengjøre hver rot forsiktig fra jorden. Skrellete røtter må undersøkes nøye, kvitte seg med råtne og skadede deler. Den øvre delen av planten må også renses for gulnede blader og tørre falmede knopper. Etter det må alle steder av kutt på stilkene og røttene drysses med pulverisert aktivert karbon..

Hvis det meste av rotsystemet ble fjernet under transplantasjonen, trenger ikke beholderen for blomsten å være større, men mindre. Drenering legges først i potten, deretter jordblandingen (to tredjedeler av den totale massen), deretter plasseres planten og den gjenværende jord helles til nivået på de nedre bladene. Den første vanningen utføres bare en dag etter transplantasjonen. Om nødvendig, etter noen dager, når jorda har lagt seg, kan du legge til litt mer jord..

Hvis du trenger å fornye jorden delvis, må du ta en større gryte og en passende potteblanding. Den fiolette blir fjernet fra den gamle gryten sammen med jordklumpen, og rister den litt av den gamle jorden. I den nye beholderen kreves det et dreneringsekspandert leirelag. Denne metoden er egnet for miniatyrplanter..

Transplantering av Saintpaulia ved hjelp av omlastingsmetoden

Transplantering av Saintpaulia ved hjelp av omlastingsmetoden

Omlastingsmetoden brukes til å transplantere fioler under sykdom, så vel som med et tett gjengrodd utløp. Denne blomstertransplantasjonen innebærer fullstendig bevaring av det gamle jordkomaet. Fyll den nye blomsterpotten med et godt dreneringslag, og tilsett deretter litt frisk jord. I den nye gryten setter vi inn den gamle i midten. Vi fyller mellomrommet mellom beholderne med jord og banker på veggene for bedre komprimering. Etter det tar vi ut den gamle beholderen og planter en fiolett på sin plass sammen med en jordklump. I dette tilfellet bør overflatene på den nye og gamle jorden være på samme nivå.

Hvordan transplantere fioler. Nettstedet "Hageverden"Hvordan transplantere fioler. Nettstedet

Med forbehold om alle regler for omsorg, vil den fiolette absolutt glede seg over sin frodige blomstring.