Pionit

Pionit. Istutus ja lähteminen. Kasvavat pionit, lisääntyminen. Elinsiirto ja karsiminen

Pionit ovat upeita monivuotisia kukkia, joista tulee epäilemättä puutarhan koriste. Ei ole turhaa, että pionikukat ovat erittäin suosittuja puutarhureiden keskuudessa, koska ne ovat vaatimattomia hoidossa ja viljelyssä, ja ne ilahduttavat sinua kauniilla kukillaan 15-20 vuoden ajan. Pionit ovat kasvaneet yhdessä paikassa monien vuosien ajan eivätkä vaadi siirtoa..

Ponien hoitaminen vaikuttaa suoraan niiden kukintaan, elinikään ja koristeellisuuteen. Pionihoitoon kuuluu kitkeminen, maaperän löystyminen ja säännöllinen kastelu. Pioni juurtuu hyvin saviseen, löysään maahan. Raskas maaperä vaatii syvää viljelyä (50-60 cm), jota seuraa hiekan, kompostin, turpeen ja humuksen lisääminen. Pionit tarvitsevat kevyttä osittaista varjoa, mutta yleensä paikan tulisi olla aurinkoinen, ilman kastunutta maaperää – liiallinen kosteus on tuhoisaa pionille.

Pionit lisääntyvät pääasiassa tietyn lajikkeen taimilla. Ne tulisi tunnistaa välittömästi jossain paikassa, koska kasvi ei pidä siirroista kovin paljon – se voi lopettaa kukinnan useita vuosia. Kukkien siirto sisältää juurakon jakamisen, mutta aikaisintaan 10-15 vuoden kuluttua. Pioni on erittäin hauras kasvi, joten kaikki prosessit tehdään mahdollisimman huolellisesti..

Pionien istutus

Istutus on parasta tehdä elokuun lopussa tai syyskuun alussa, jotta kasvi ehtii juurtua kylmään

Sinun on istutettava tai siirrettävä pionit vasta syksyllä.. Istutus on parasta tehdä elokuun lopussa tai syyskuun alussa, jotta kasvi ehtii juurtua kylmään. Joskus istutus tehdään keväällä. Ja vasta 5 vuoden kuluttua voit jakaa pensaat.

Kukan istutusreiän tulisi olla noin 80 cm syvä (enintään metri), leveys – noin 70 cm, koska pioni juurineen tunkeutuu melko syvälle maahan ja ne leviävät melko nopeasti. Näiden vaatimusten täyttäminen varmistaa laitoksen kasvun pitkällä aikavälillä. Jos alueelle istutetaan useita pensaita, niiden välisen raon tulisi olla noin 1 metri. Valmis kuoppa on täytetty kompostilla – enintään 3 kauhaa mätä, puutuhka ja superfosfaatti – 500 g, kalkki – jopa 100 g. Seos sekoittuu hyvin reiän maaperään. Silmujen tulisi istutuksen jälkeen olla maaperän tasolla.

Lanta asetetaan kuopan pohjalle, sen tiheä pallo on 10 cm ja sitten kaikki peitetään 20 cm: n maaperällä, minkä jälkeen seuraa tiivistysvaihe. Sitten sinun on kaadettava valmistettu maaperä kumpulla ja kaadettava se perusteellisesti vedellä, jotta kaikki tiivistyy hyvin. Kukan keskelle asetetaan pensas niin, että silmut ovat tasalla kuopan reunan kanssa. Juuret on peitettävä maaperällä ja täytettävä kaikki tyhjät tilat. Istutuksen jälkeen kukka on kasteltava..

Jos pionipensas on pudonnut ja silmut ovat fossa -tason alapuolella, on tarpeen vetää kasvi varovasti ylös, ripottele se maahan. Kasvin pohjan päälle tehdään pieni kumpu. On tärkeää, että silmut syvennetään enintään 2,5 cm, koska jos istutus on liian syvä, pionit eivät voi kukkia pitkään, ja tapahtuu, että ne eivät kukki ollenkaan. Talvella, kun maaperä jäätyy, istutetut pionit on peitettävä kuivilla lehdillä. Keväällä kuivat lehdet ja oksat poistetaan varovasti, jotta nuoret versot eivät vahingoitu.

Tietoja pionien istuttamisesta

Pionihoito: kasvaa, karsii

Ensimmäisenä kesänä, heti istutuksen jälkeen, pionien silmut leikataan pois, jotta kukinta ei heikennä vielä heikkoja pensaita

Ensimmäisenä kesänä, heti istutuksen jälkeen, pionien silmut katkaistaan, jotta kukinta ei heikennä vielä heikkoja pensaita. Toisena vuonna kukat poistetaan myös osittain. Jotta kukka olisi suuri, sivuilla olevat silmut leikataan mahdollisimman aikaisin. Kukkien leikkaamisen aikana 4 lehden versot jäävät, muuten pionien kukinta ensi vuonna on paljon heikompaa.

On tärkeää pitää maaperä kohtuullisessa kosteudessa kesän aikana, erityisesti ensimmäisenä vuonna siirron jälkeen. Lannoite levitetään vain 2 vuotta istutuksen jälkeen. Syksy tai varhainen kevät on hyvä ripotella ämpäri kompostia pensaille. Kasvukauden aikana on suositeltavaa käyttää kaikkia mineraalilannoitteita (100 grammaa neliömetriä kohti).

Pionien lisääntyminen

On tarpeen erottaa silmut maasta, leikata ne yhdessä nuorten satunnaisten juurien ja osan varren kanssa

Pionit voidaan levittää nopeasti paitsi jakamalla taimet myös muilla menetelmillä. Keväällä, kun lumi on sulanut, lisääntymiseen käytetään uudistumis silmut, ne sijaitsevat suoraan lähellä juuria. On tarpeen erottaa silmut maasta, leikata ne yhdessä nuorten satunnaisten juurien ja varren osan kanssa. Vain puolet kaikista munuaisista on leikattu. Leikatut silmut istutetaan valmistettuun seokseen – hiekka, humus, turve. Munuaisten yläosan tulee olla maanpinnan tasolla.

Pensaiden juurtumismuoto: ilmankosteus – 80-90%, lämpötila – 18-20 astetta. Juurtuminen on valmis noin 40 päivässä. Munuaisten pistokkaat, jotka leikataan heinäkuun lopussa – elokuun alussa, myös juurtuvat hyvin. Silmut leikataan pienellä osalla juurista (3-5 cm). Sitten pensaan pohja peitetään uudella maaperällä.. Täysin kukkiva pionipensas muodostuu 3-4 vuoden aikana.

Jos lisääntyminen tapahtuu kerrostamalla, kasvaneet varret käsitellään liuoksella, joka sisältää turvetta, lehtipuuta ja hiekkaa. Kumpun tulee olla 30-35 cm korkea.Tämä toimenpide tehdään keväällä. Voit laittaa laatikon pionipensaalle ilman pohjaa, jonka mitat ovat 50x50x35 cm, ja kun varsi alkaa kasvaa, se on täytettävä seoksella sen kasvaessa. Sen pitäisi olla hieman kostea koko ajan. Syksyn lopussa kovettuneet varret karsitaan lähelle maata ja istutetaan erikseen..

He käyttävät myös varren pistokkaita. Ne tulisi valmistaa jo ennen kukinnan alkua (toukokuun lopusta kesäkuun alkuun). Niitä käytetään itun keskialueelta siten, että jokaisessa varressa on kaksi sisäosaa. Ylempien sisäosien lehdet leikataan kolmannekseen pituudesta ja alemmat lehdet katkaistaan ​​kokonaan. Pistokkaat istutetaan laatikkoon, joka on täytetty esipestyllä hiekalla. Istutussyvyys – 2,5 – 3,5 cm. 14 päivän ajan pistokkaiden on oltava varjossa, tuuletettava ja pidettävä lisääntynytssä kosteudessa. Yleensä vain puolet pistokkaista on kovettunut..

Kun jaat suuria pensaita, juurakot ovat aina rikki ilman näkyviä silmuja. Mutta on myös lepotilassa olevia silmuja, joten rikkoutuneita juuria ei tarvitse heittää pois. Vaurioituneet alueet leikataan terävällä veitsellä, juuret leikataan paloiksi, joista jokainen on noin 6-7 cm pitkä. Leikatut osat jauhetaan hiilellä, kuivataan ja istutetaan matalaan syvyyteen. Maan tulee olla kostea poistuttaessa. Jotkut juuret itävät toisena vuonna..

Pioneja voidaan myös lisätä siemenillä.

Pioneja voidaan myös lisätä siemenillä. Kylvö tehdään yleensä alkusyksystä. Näihin tarkoituksiin käytetään huonehuonetta tai kasvihuoneessa olevaa hiekkalaatikkoa. Sisällön lämpötila on + 15-20 astetta. 35-40 päivän kuluttua, kun ensimmäiset juuret ilmestyvät, kylvettyjen siementen säiliö on siirrettävä paikkaan, jossa se on enintään 1-5 astetta. Voit myös haudata juuret suoraan lumeen, ja kahden viikon kuluttua ne asetetaan jälleen kasvihuoneolosuhteisiin, joissa ensimmäiset versot ilmestyvät pian. Hiekka on pidettävä jatkuvassa kosteudessa. Voit kylvää suoraan avoimeen maahan heti siementen kypsymisen jälkeen. Kasvi itää toukokuussa. Tällä menetelmällä siementen itämisaste on alhainen, toisin kuin ensimmäinen vaihtoehto. Pionit kukkivat vasta neljäntenä tai jopa viidentenä vuonna istutuksen jälkeen..

Pionien sairaudet ja tuholaiset

Monilla kukkaviljelijöillä on usein kysymys: miksi pionit eivät kukki? Syyt ovat hyvin erilaiset: vanha pensas, liian syvälle istutettu kukka, elinsiirron tarve, nuori pensas ja se on liian aikaista kukkia, liian hapan tai liian lannoitettu maaperä, kuiva maaperä, silmut ovat jäässä talvella kukka on kärsinyt kevään pakkasista, kasvi on sairas.

Yleisin kukkasairaus on harmaa hometta. Sitä helpottavat sade, tuuli, lämmin kostea sää, muurahaiset silmissa. Ensimmäinen merkki taudista on varren äkillinen kuihtuminen. Harmaalla mätällä voimakas tappio, pensaat yksinkertaisesti hajoavat. Ongelmien välttämiseksi sinun on noudatettava oikeita maataloustekniikoita. Sairastuneet kukat on kasteltava keväällä ja suihkutettava orgaanisilla sienitautien torjunta -aineilla kasvukauden aikana. On myös suositeltavaa ripotella pionien ympärille maa puutuhkalla, noin 200 grammaa neliömetriä kohti..