Sisäviiniköynnökset

Sisäviiniköynnökset - kotihoito. Kasvavat viiniköynnökset ja kiipeilykasvit. Kuvaus, tyypit. Kuva

Lähes jokaisella sisäkasvien rakastajalla on viiniköynnöksiä. Amatööri -kukkaviljelijät eivät voi olla ripustamatta useita ruukkuja tyhjille seinille. Mutta paitsi seinät on koristeltu kiipeilykasveilla. Koostumukset näyttävät myös erittäin omaperäisiltä, ​​kun sisätilojen viiniköynnökset on kääritty erityisten telineiden ympärille. Tätä varten kasvi on muodostettava erityisellä tavalla.

Sisäisiä viiniköynnöksiä on monenlaisia. Mutta he huolehtivat heistä noudattaen yleisiä yleisiä sääntöjä. Ne eroavat jollain tavalla muiden huonekasvien kasvattamista koskevista suosituksista. Siksi, ennen kuin ostat viiniköynnöksiä, selvitä tarkalleen, kuinka sinun on huolehdittava niistä..

Samanlaisia ​​mutta erilaisia

Lähes kaikki liaanilajit ovat peräisin tropiikista, jossa sää on lämmin ja kostea. Ne kasvavat voimakkaasti ja lisääntyvät helposti myös pistokkailla. Kasvin juurtuminen on myös nopeaa. Tämän edun ansiosta tällaiset huonekasvit ovat saaneet niin suuren suosion. Esimerkiksi Kvamoklit, jota kutsutaan myös sypressi lianaksi, voi kasvaa yli 2 metriä kasvukauden aikana..

Viiniköynnösten yleiset ominaisuudet ovat samankaltaisia, mutta silti nämä kasvit ovat melko erilaisia. Ne ovat joustavia, niillä voi olla nurmikasvien varsi ja joskus lignify. On myös vuosittaisia, monivuotisia sisätilojen viiniköynnöksiä. Jotkut lajit ovat ikivihreitä ja jotkut lehtipuita.

Mutta suurin osa lajeista on ikivihreitä ja monivuotisia. Tämä johtuu siitä, että kotiviljelyyn valittiin alun perin lajit, joita voidaan ihailla ympäri vuoden ja joita ei tarvitse istuttaa uudelleen joka vuosi. Ruohomaisia ​​lajeja kasvatetaan sisätiloissa, ja tontilta löydät usein viiniköynnöksiä, joissa on joustavat varret, tai niitä, jotka kasvavat ajan mittaan jäykiksi..

Sisäviiniköynnökset erottuvat myös luokista. Erottaminen tapahtuu sen mukaan, miten kasvi on kiinnitetty pintaan. Cornelizing -viiniköynnökset erottuvat siitä, että ne kiinnittyvät kasvun aikana juurilla. Kasveja, jotka on kiinnitetty jänteen versoilla tai oksilla, kutsutaan kiipeilyksi ja myös jänteiksi. Kaltevat viiniköynnökset kiinnitetään imukuppeihin.

Yleisin vaihtoehto kukkakaupoissa on kihara. Joskus kasvi on kierretty niin, että se kiertyy koristeellisen tuen ympärille. Tuloksena on kierrekasvi.

Kukkivat lajikkeet, kuten Ivy, Passionflower, Monstera ja muut, ovat erittäin suosittuja. On huomionarvoista, että kaktusten joukossa on viiniköynnöksiä..

Sisäviiniköynnösten hoito kotona

Sisäviiniköynnösten hoito kotona

Nämä kasvit ovat samankaltaisia, koska ne vaativat korkeaa kosteutta ja pitävät hajavaloa. Suora aurinko on heille vaarallista. Jos ilma on kuiva, kasvi on hyvin rappeutunut..

Sijainti ja valaistus

Lähes kaikki kotona kasvatetut viiniköynnökset kasvavat hyvin osittain varjossa ja joskus jopa varjossa. Mutta jotkut heistä pitävät kirkkaasta valosta. Yleensä nämä ovat kasveja, joilla ei ole yksivärisiä, vaan monivärisiä lehtiä. Esimerkiksi Cissus, Ceropegia. Mutta on tärkeää muistaa, että suorat valonsäteet ovat heille edelleen vasta -aiheisia. Lehdissä näkyy todellisia palovammoja. On tärkeää purkaa ruukku säännöllisesti, jotta kasvi saa valoa kaikista suunnista ja kasvaa ja kehittyy tasaisesti. Mahtuu Monstera, Cissus tai Ivy pimeään huoneeseen.

Viiniköynnökset kasvavat hyvin raikkaassa ilmassa. Mutta on tärkeää muistaa, että luonnokset ovat myös vasta -aiheisia heille. Siksi ihanteellinen paikka tällaiselle laitokselle on seinän alla. Täällä ilmavirrat vain virkistävät sitä, mutta eivät vahingoita.

Lämpötila

Sisäviiniköynnösten valaistuksen lisäksi muilla olosuhteilla on tärkeä rooli. Nämä kasvit viihtyvät kohtuullisissa lämpötiloissa. He pitävät korkeasta kosteudesta, mutta huoneen on myös oltava hyvin tuuletettu..

Talvella lämpötila ei saa olla alle 16 astetta. Jos huone on kylmempi, voit kytkeä lämmittimen päälle, mutta sen ei pitäisi olla liian lähellä laitosta. Kesällä sinun on varmistettava, että ilma ei lämpene yli 22 astetta. Jos se kuumenee liikaa, ruiskutus on tarpeen. Kylmä vesi säästää laitoksen kuumuudelta. Talvella tällainen ruiskutus on myös hyödyllistä, mutta veden tulisi olla lämpimämpää..

Kastelu

Kastelua suositellaan joko aamulla tai illalla.

Kastelua suositellaan joko aamulla tai illalla. Ruiskutus suoritetaan samaan aikaan. Se voidaan tehdä kahdesti päivässä. Kun ruukun yläkerros on kuiva, kasvi on kasteltava. Vesi voi olla haitallista, joten sinun on varmistettava, että kosteus ei pysähdy lehtien alle. Näitä kasveja ei voi kastella kylmällä vedellä. Tämä voi johtaa sairauteen ja juurijärjestelmän rappeutumiseen, mikä johtaa viiniköynnöksen kuolemaan. Jos asut huoneistossa, jossa on keskuslämmitys ja ilma kuivuu liikaa, joudut todennäköisesti luopumaan viiniköynnösten kasvattamisesta. Loppujen lopuksi kasvi tällaisissa olosuhteissa yksinkertaisesti kuihtuu. Et voi pitää sitä hyvässä kunnossa..

Ilman kosteus

Kaikkien liaanityyppien yhteinen piirre on heidän rakkautensa kostutettua ilmaa kohtaan. Loppujen lopuksi heidän kotimaansa on tropiikki. Kuten jo mainittiin, ne tarvitsevat ruiskutusta, mutta tämän menettelyn lisäksi on myös suositeltavaa järjestää suihku. Tämä menettely suoritetaan kuukausittain. Laskeutunutta pölyä on erittäin vaikea poistaa lehdistä, joten se pestään yksinkertaisesti pois vedellä. Tämä tehdään paitsi kauneuden vuoksi myös ehkäisyyn hämähäkki punkkeja vastaan, jotka voivat helposti alkaa pölyiseltä viiniköynnökseltä. Rypäleen suihkun tulisi olla lämmin. Mutta vedenpaine ei saa olla liian voimakas. Jotta kasvi ei rikkoutuisi.

Maaperä

Viiniköynnökset kasvavat hyvin hedelmällisessä maaperässä. Lisäksi sen pitäisi olla kevyt, hapan tai neutraali. On suositeltavaa sekoittaa lehti-, turve- ja humusmaa. On myös valmiita seoksia, joissa kotiviiniköynnös kasvaa erittäin hyvin. Esimerkiksi “Cactus Plus” tai “Saintpaulia”.

Jotkut viiniköynnökset kasvavat siten, että niiden alla olevaa maata on erittäin vaikea nähdä. Mutta he kaikki rakastavat löysää maata. Siksi on suositeltavaa irrottaa se pitkällä tikulla..

Pukeutuminen ja lannoitteet

Jotta viiniköynnökset voivat kehittyä hyvin, ne tarvitsevat ruokintaa.

Jotta viiniköynnökset voivat kehittyä hyvin, ne tarvitsevat ruokintaa. Lannoituksen jälkeen ne kasvavat nopeasti, lehdet kehittyvät paremmin. Jos aineista puuttuu, kasvi tulee “kalju”. Lehmän lanta on erinomainen lannoite. Se laimennetaan 1:10. Mineraalilannoitteet ovat myös erinomaisia..

Siirtää

Jos ostit tällaisen kasvin väliaikaiseen ruukkuun, sinulla on 2 viikkoa aikaa siirtää se. Samanaikaisesti on tärkeää tietää, että on suositeltavaa, ettei viiniköynnöksiä siirretä tavalliseen tapaan, vaan siirretään ne yhdessä maan kanssa ruukusta. Tällä menetelmällä juuret eivät vahingoitu. Koska versot ovat hauraita, niitä on käsiteltävä varovasti, jotta ne eivät rikkoutuisi. On parempi pyytää apua toiselta henkilöltä..

Muodostus

On erittäin tärkeää muotoilla kasvi niin, että se näyttää esteettiseltä. Siksi ensimmäinen askel on ostaa tuki. Se voidaan asentaa ruukkuun tai seinälle. Kasvi itsessään käpristyy, mutta jotta se olisi kaunis, sinun on puututtava asiaan. Jos haluat joidenkin oksien itävän, sinun on puristettava niitä yläosassa.

Yhden haaran muodostamiseksi se on kierrettävä ja kiinnitettävä. Jos viiniköynnökset itse käpristyvät antennien avulla, prosessia on hallittava ja ylimääräinen leikattava pois niin, että kasvu tapahtuu haluttuun suuntaan.

Leikkaaminen

Lianat voivat usein irrottaa lehtensä, jättäen noin 10 lehteä vasta lopussa. Näin on kevätruoholajien kohdalla. Tällainen kasvi on nuorentettava. Tätä varten leikkaa kasvin apikaalinen varsi ja juurruta se sitten. Ja vanha kasvi leikataan noin puoleen pituudesta. Sen jälkeen se alkaa haarautua hyvin. Tartunnan välttämiseksi kaikki leikkaukset käsitellään kaliumpermanganaatilla..

Sisäviiniköynnösten jäljentäminen

Sisäviiniköynnösten jäljentäminen

Leikattu varsi voidaan laittaa vesisäiliöön, jotta juuret näkyvät. Mutta Ivy ja jotkut muut lajit voidaan istuttaa välittömästi maahan. Koska niillä on ilmajuuret.

Juurtumisen nopeuttamiseksi leikkaus voidaan käsitellä. On olemassa erityinen työkalu – “Kornevin”. Mutta voit myös käyttää kansanlääkkeitä. Esimerkiksi aloe mehu.

Joskus lianoja lisätään siemenillä. Kasvaa erittäin hyvin Passionflower -siemenistä. Ampuma osoittautuu melko vahvaksi. Muiden lajien kanssa voi esiintyä vaikeuksia, joten niiden levittämistä siemenillä ei suositella..

Joskus sisäviiniköynnösten jalostukseen käytetään menetelmää, kuten pensaan jakamista.

Taudit ja tuholaiset

Lähes kaikki sairaudet, joita viiniköynnökset voivat sairastaa, johtuvat siitä, että veden tasapaino on häiriintynyt..

Kun liana heikkenee silmiemme edessä, sen lehdet putoavat, todennäköisesti sen juuret alkoivat mädäntyä. Tämä tapahtuu liiallisella kastelulla, kun vesi kattilassa pysähtyy jatkuvasti. Toinen syy on pH: n muutos, kun maaperä muuttuu liian happamaksi kasville..

Mutta lehdet voivat myös pudota, koska huoneiston ilma on liian kuiva. Tässä tapauksessa lehdet kuivuvat ennen kuin ne putoavat..

Kosteuden puute ilmassa johtaa usein siihen, että tuholaiset alkavat kasvaa laitoksessa. Se voi olla kirvoja, pienikokoisia hyönteisiä. Hämähäkkipunkkeja esiintyy usein. Näiden tuholaisten poistaminen ei ole helppoa. Sinun on suihkutettava hyönteismyrkkyjä useita kertoja. Erinomaisia ​​lääkkeitä tähän ovat Fitoverm ja Actellik. Siksi on parasta välttää viiniköynnöksen sairauden kehittymistä kuin poistaa sen seuraukset myöhemmin..

Jos noudatat kaikkia viiniköynnösten hoitoa koskevia suosituksia, voit kasvattaa erinomaisen kiipeilykasvin, josta tulee asunnon koriste ja jokaisen kukkakaupan todellinen ylpeys..

Viiniköynnökset – vaatimattomat huonekasvit (video)

Kukkakauppa – VinesKukkakauppa - Vines