Innendørs vinstokker

Innendørs vinstokker - hjemmepleie. Voksende vinstokker og klatreplanter. Beskrivelse, typer. Bilde

Nesten alle innendørs planteelskere har innendørs vinstokker. Amatører blomsteroppdrettere kan ikke la være å henge flere potter på tomme vegger. Men ikke bare veggene er dekorert med klatreplanter. Komposisjoner ser også veldig originale ut når innendørs vinstokker er pakket rundt spesielle stativer. For dette må planten dannes på en spesiell måte.

Det finnes mange typer innendørs vinstokker. Men de tar vare på dem og følger generelle universelle regler. De skiller seg på en eller annen måte fra anbefalingene for dyrking av andre innendørs planter. Derfor, før du kjøper vinstokker, finn ut nøyaktig hvordan du trenger å ta vare på dem..

Lignende, men forskjellige

Nesten alle arter av lianer kommer fra tropene, hvor været er varmt og fuktig. De vokser intensivt, og reproduserer også lett ved stiklinger. Rooting av planten er også rask. Takket være denne fordelen har slike innendørs planter fått en slik popularitet. For eksempel kan Kvamoklit, som også kalles cypress liana, vokse mer enn 2 m i vekstsesongen..

De generelle egenskapene til vinstokker ligner hverandre, men likevel er disse plantene ganske forskjellige. De er fleksible, kan ha en urteaktig stilk og noen ganger lignify over tid. Det er også årlige, flerårige innendørs vinstokker. Noen arter er eviggrønne og noen er løvfellende.

Men de fleste artene er eviggrønne så vel som stauder. Dette skyldes det faktum at for hjemmedyrking ble det først valgt arter som kan beundres gjennom året, og som ikke trenger å plantes igjen hvert år. Urtearter dyrkes innendørs, og på tomtene kan du ofte finne vinstokker med fleksible stengler, eller de som blir stive over tid..

Innendørs vinstokker er også preget av klasser. Separasjonen skjer i samsvar med måten anlegget festes til overflaten. Corneliserende vinstokker kjennetegnes ved at de er festet under vekst av røtter. Planter som er festet med seneskudd eller grener kalles klatring, og også ranker. Skrå vinranker festes med sugekopper.

Det vanligste alternativet blant blomsterhandlere er krøllete. Noen ganger er planten vridd slik at den vikler rundt en dekorativ støtte. Resultatet er en spiralplante.

Blomstrende varianter som Ivy, Passionflower, Monstera og andre er veldig populære. Det er bemerkelsesverdig at det er vinstokker blant kaktusene..

Ta vare på innendørs vinstokker hjemme

Omsorg for innendørs vinstokker hjemme

Disse plantene er like ved at de krever høy luftfuktighet og liker diffust lys. Den direkte solen er farlig for dem. Hvis luften er tørr, vil planten være veldig nedslitt..

Plassering og belysning

Nesten alle typer vinstokker som vokser hjemme vokser godt i delvis skygge, og noen ganger til og med i skyggen. Men noen av dem foretrekker sterkt lys. Som regel er dette planter som ikke har monokromatiske, men flerfargede blader. For eksempel Cissus, Ceropegia. Men det er viktig å huske at direkte lysstråler fremdeles er kontraindisert for dem. Ekte brannskader vil vises på bladene. Det er viktig å pakke ut plantepotten med jevne mellomrom slik at planten mottar lys fra alle retninger og vokser og utvikler seg jevnt. Monstera, Cissus eller Ivy kan plasseres i et mørkt rom.

Vinstokker vokser godt i frisk luft. Men det er viktig å huske at utkast også er kontraindisert for dem. Derfor er det ideelle stedet for en slik plante under veggen. Her vil luftstrømmene bare oppdatere ham litt, men de vil ikke skade.

Temperatur

I tillegg til belysning for innendørs vinstokker spiller andre forhold en viktig rolle. Disse plantene trives i moderate temperaturer. De liker høy luftfuktighet, men rommet skal også være godt ventilert..

Om vinteren bør temperaturen ikke være mindre enn 16 grader. Hvis rommet er kaldere, kan du slå på varmeapparatet, men det bør ikke være for nær anlegget. Om sommeren må du sørge for at luften ikke varmes opp til mer enn 22 grader. Hvis det blir for varmt, må du spraye. Kjølig vann vil redde planten fra varmen. Om vinteren vil slik sprøyting også være nyttig, men vannet skal være varmere..

Vanning

Vanning anbefales enten om morgenen eller om kvelden.

Vanning anbefales enten om morgenen eller om kvelden. Sprøyting utføres samtidig. Det kan gjøres to ganger om dagen. Når det øverste jordlaget i potten er tørt, må planten vannes. Vannlogging kan være skadelig, så du må sørge for at fuktigheten ikke stagnerer under bladene. Disse plantene kan ikke vannes med kaldt vann. Dette kan føre til sykdom og forfall i rotsystemet, noe som vil føre til at vintreet dør. Hvis du bor i en leilighet med sentralvarme og luften tørker for mye, må du mest sannsynlig gi opp å vokse vinstokker. Tross alt vil planten ganske enkelt visne bort under slike forhold. Du vil ikke kunne holde den i god stand..

Luftfuktighet

Et fellestrekk for alle typer lianer er deres kjærlighet til fuktet luft. Tross alt er deres hjemland tropene. Som allerede nevnt trenger de sprøyting, men i tillegg til denne prosedyren anbefales det også å ordne en dusj. Denne prosedyren utføres månedlig. Det er veldig vanskelig å fjerne støv fra løvet, så det vaskes enkelt av med vann. Dette gjøres ikke bare for skjønnhet, men også som en profylakse mot edderkoppmidd, som lett kan starte på et støvete vintre. Dusjen for ranken skal være varm. Men vanntrykket bør ikke være for intens. For å unngå at anlegget går i stykker.

Jorden

Vinstokker vokser godt i fruktbar jord. Dessuten skal den være lett, sur eller nøytral. Det anbefales å blande blad-, torv- og humusjord. Det er også ferdige blandinger der hjemmelaget vil vokse veldig godt. For eksempel “Cactus Plus” eller “Saintpaulia”.

Noen typer vinstokker vokser på en slik måte at det er veldig vanskelig å se bakken under dem. Men de elsker alle løs jord. Derfor anbefales det å løsne den med en lang pinne..

Topp dressing og gjødsel

For at vinstokkene skal utvikle seg godt, trenger de fôring.

For at vinstokkene skal utvikle seg godt, trenger de fôring. Etter befruktning vokser de raskt, bladene utvikler seg bedre. Hvis stoffene mangler, blir planten “skallet”. Kumøkk er en utmerket gjødsel. Det fortynnes 1:10. Mineralgjødsel hjelper også mye..

Overføre

Hvis du kjøpte en slik plante i en midlertidig gryte, har du 2 uker på å transplantere den. Samtidig er det viktig å vite at det er tilrådelig å ikke transplantere vinstokkene på vanlig måte, men bare overføre dem sammen med jorden fra potten. Med denne metoden vil røttene ikke bli skadet. Siden skuddene er skjøre, må de håndteres forsiktig for ikke å bryte. Det er bedre å be om hjelp fra en annen person..

Formasjon

Det er veldig viktig å forme planten slik at den ser estetisk tiltalende ut. Derfor er det første trinnet å kjøpe en støtte. Den kan pottes eller veggmonteres. Selve planten vil krølle, men for at den skal være vakker, må du gripe inn. Hvis du vil at noen grener skal spire, må du klype dem på toppskuddet.

For å danne en gren må den være vridd og fikset. Hvis vintreet selv krøller seg ved hjelp av antenner, må prosessen kontrolleres, og overskuddet må kuttes av slik at veksten skjer i ønsket retning.

Beskjæring

Lianas kan ofte kaste løvet sitt, og etterlater omtrent 10 blader bare på slutten. Dette er tilfellet med urteaktige arter om våren. En slik plante må forynges. For å gjøre dette, kutt av plantens apikale stilk, og rot den deretter. Og den gamle planten er kuttet til omtrent halvparten av lengden. Etter det begynner det å forgrene seg godt. For å unngå infeksjon behandles alt snittet med kaliumpermanganat..

Reproduksjon av innendørs vinstokker

Reproduksjon av innendørs vinstokker

Den avskårne stilken kan plasseres i en beholder med vann for at røtter skal vises. Men Ivy og noen andre arter kan umiddelbart plantes i bakken. Siden de har luftrøtter.

For å gjøre rooting raskere, kan kuttet behandles. Det er et spesielt verktøy – “Kornevin”. Men du kan også bruke folkemedisiner. For eksempel aloe juice.

Noen ganger forplantes lianas ved hjelp av frø. Vokser veldig godt fra pasjonsblomstfrø. Skytingen viser seg å være ganske sterk. Vanskeligheter kan oppstå med andre arter, derfor anbefales det ikke å forplante dem med frø..

Noen ganger for avl innendørs vinstokker brukes en metode som å dele en busk.

Sykdommer og skadedyr

Nesten alle sykdommer som innendørs vinstokker kan bli syke er forårsaket av at vannbalansen er forstyrret..

Når liana svekkes foran øynene våre, faller bladene, mest sannsynlig begynte røttene å råtne. Dette skjer med for mye vanning, når vannet i potten stadig stagnerer. En annen grunn er en endring i pH når jorden blir for sur for planten..

Men bladene kan også falle av på grunn av at luften i leiligheten er for tørr. I dette tilfellet vil bladene tørke ut før de faller av..

Mangel på fuktighet i luften fører ofte til at skadedyr begynner å begynne i planten. Det kan være bladlus, insekter. Edderkoppmidd vises også ofte. Å fjerne disse skadedyrene er ikke lett. Du må spraye med insektmidler flere ganger. Utmerkede forberedelser for dette er Fitoverm og Actellik. Derfor er det best å unngå utvikling av vinstokker enn å eliminere konsekvensene senere..

Hvis du følger alle anbefalingene for omsorg for vinstokker, kan du vokse en utmerket klatreplante, som vil bli en dekorasjon av en leilighet og en ekte stolthet for enhver blomsterhandler..

Vines – upretensiøse husplanter (video)

Blomsterbutikk – VinstokkerBlomsterbutikk - Vinstokker