Frøplukking: hva er det og hvorfor er det nødvendig

Frøplukking: hva er det og hvorfor er det nødvendig

Frøplukking er en transplantasjon av en plante etter at to blader har dukket opp fra en beholder til en annen av større størrelse. Meninger fra eksperter var delte om nødvendigheten. Noen mener at dette er et nødvendig tiltak for videre vekst. Andre er av den oppfatning at plukking er en slags stress for planten og derfor først så frø i store beholdere.

Plukkingsprosessen består av å plante om små frøplanter i en større gryte, som er fylt med ny jord. For å minimere muligheten for traumatisering av planten, må den transplanteres, forutsatt at det er 2-3 blader. Slike manipulasjoner bidrar til rask vekst og utvikling av rotsystemet til frøplanter, samt styrking og motstand mot påfølgende planting i jorda..

Fra tidspunktet for såing av frøene til utseendet til de første bladene trenger frøplanter ikke et stort område. I løpet av denne perioden er det nødvendig å gi gunstige klimatiske forhold for deres vekst: temperatur, belysning, vanning. For såing av frøplanter, anbefales det å bruke små kopper eller potter med hull i bunnen. Denne teknikken forhindrer stagnasjon av vann i fartøyet og skaper dermed de nødvendige forholdene for å mette jorden med oksygen..

Hva er et valg og hvorfor gjøre det

Når plantene begynner å vokse, utvikler rotsystemet deres seg også, derfor vil omsorg for plantene i fremtiden flytte dem inn i en stor gryte. Der vil anlegget kunne utvikle seg normalt og motta alle nødvendige stoffer og sporstoffer..

Hva er et valg og hvorfor gjøre det

Hvis plantene blir igjen i små kopper under utvikling av røttene, går ikke området tapt. Røttene begynner å slikke ut av de eksisterende hullene, flette seg sammen, planten mottar ikke den nødvendige mengden sporstoffer. Som et resultat begynner det å bli gult, visne og forkrøplet. Derfor vurderes den eneste løsningen på dette problemet å øke arealet for hver spire, det vil si at de blir transplantert inn i et større fartøy..

I hvilke tilfeller er det viktig å velge

Plukket gir det nødvendige næringsområdet for den unge planten. I tillegg skapes gunstige betingelser for utvikling av et sterkt rotsystem, og følgelig friske, sterke frøplanter..

Ved første såing av frø i store beholdere, blir situasjonen med drenering vanskeligere. I slike potter forblir overflødig fuktighet i jorden, og går ikke utenfor. Dermed reduseres mengden oksygen som kreves for å mate planten, samt muligheten for tilførsel. Under disse vekstforholdene vil frøene spire, men plantene vil utvikle seg saktere..

I noen tilfeller anbefales det å plukke uten feil. Transplantasjonsprosessen stimulerer vekst og utvikling av laterale røtter, og dermed slår planten bedre rot etter planting i åpninger..

Etter å ha sådd frø i en felles potte, og ikke separat, på et bestemt utviklingstrinn, begynner røttene til naboplanter å flette seg sammen. Separasjon og transplantasjon av frøplanter bidrar til å forhindre en slik utvikling av hendelser, i tillegg gjør det det lettere å plante planter i hagen.

I hvilke tilfeller er det viktig å velge

Med høy likhet hjelper slik manipulasjon med å velge spirer av bedre kvalitet og bli kvitt syke, tynne og underutviklede..

Frøplanter kan angripes av forskjellige bakterier og soppinfeksjoner. Transplantasjon i et nytt jordsubstrat bidrar til å beskytte frøplanter mot sykdommer og konsekvensene av dem.

I noen tilfeller er det nødvendig å stoppe plantens vekst, som utføres ved hjelp av en plukk. Ved transplantasjon av voksne frøplanter bremser veksten, og dermed forsvinner trusselen om gjengroing.

Slik dykker du frøplanter riktig

For å gjøre et valg riktig, må du følge en bestemt rekkefølge av handlinger. Det er to måter å plukke: overføring og omlasting..

Overføre. For å utføre en transplantasjon er det nødvendig å fylle plantene på forhånd med varmt vann, dette vil bidra til å redusere skadene når de fjernes fra bakken. Tilberedte esker, potter eller blomsterpotter må fylles med en tredjedel med jordblanding og tampes litt. Med en pinne eller en finger må du lage et hull helt til bunnen, hvor roten til plantene senere vil passe.

Ved hjelp av hjelpeutstyr må du gjøre frøplanten kjedelig sammen med en jordklump fra et vanlig fartøy. Det er tilrådelig å holde plantene ved jordballen eller ved bladene. Det anbefales ikke å holde i stammen. På neste trinn fjernes overflødig jord fra plantens røtter. Noen ganger blir plukking av hovedrotlaget utført for å forbedre den videre utviklingen av dets laterale røtter..

Den forberedte frøplanten plasseres i det formede hullet og dekkes med jord, komprimeres med hendene og vannes. Hvis plantene er små, kan de legges i et brett fylt med vann. Transplanterte planter i flere dager på et lite lys sted.

Overføre. Omlastingsmetoden er annerledes ved at skader på rotsystemet minimeres

Omlastning. Omlastingsmetoden kjennetegnes ved at skader på rotsystemet minimeres, og derfor trenger planter mye mindre tid for å tilpasse seg nye forhold..

Noen dager før implementeringen er det nødvendig å slutte å vanne slik at plantene, sammen med jorda, lett kan forlate den originale beholderen. En tredjedel av de tidligere forberedte karene er fylt med jord..

Snu karet med spiren, trykk litt på bunnen og få planten sammen med en jordklump. På neste trinn plasseres planten sammen med jorda i et forberedt kar og dekkes med nødvendig mengde jordsubstrat. Deretter bør du bruke rikelig med vanning og sette spirene i et rom med lite lys i et par dager..

Hvilke avlinger tåler ikke plukking

Ved riktig håndtering forblir rotsystemet til plantene praktisk talt intakt. Den kan brukes til skjøre og krevende planter, så vel som de som smertefullt tåler transplantasjon: pepper, aubergine, valmue, mallow..

Men planter som agurk, gresskar, courgette, melon, er det tilrådelig å så i separate potter og plante i åpen mark på utviklingsstadiet av fire blader.