Planting av hvitløk før vinteren: hvordan og når du skal plante hvitløk

Planting av hvitløk før vinteren: hvordan og når du skal plante hvitløk om høsten

Hvitløk er en flerårig vegetabilsk urt fra familien Amaryllis, som har vært populær i matlaging og etterspurt innen folkemusikk og offisiell medisin i seks årtusener. Absolutt alle deler av hvitløk spises – pærer, piler, blader, peduncles. Ifølge forskere er hvitløk en type løk, siden den har nesten hundre prosent genetisk likhet. De fjellrike områdene i Sentral -Asia regnes som fødestedet til den krydrede flerårige. Hvitløk kan plantes tidlig på våren eller midten av høsten. Det er flere regler for å plante den om vinteren, med tanke på hvilken du kan få en rik høst..

Når skal jeg plante hvitløk før vinteren

Siden vinterløk begynner å vokse om høsten, er det verdt å begynne å forberede plantingsstedet rundt midten av sommeren. På det valgte stedet, etter høsting av de tidligere avlingene, er det nødvendig å fjerne alt ugress, restene av grønnsaksplanter og utføre en grunning. Et veldig viktig poeng – du må plante hvitløksfedd ca 35-45 dager før ankomsten av ekte høstfrost. I løpet av denne perioden vil grønnsaksplanter ha tid til å danne en rotdel som er omtrent 10 cm lang, men den grønne delen over bakken vil ikke lenger vises. Den gunstige plantetiden begynner i midten av september og slutter i midten av oktober. En tidligere høstplanting vil føre til utseende av grønn vekst, noe som ikke burde være, og en senere vil ikke forlate tid til dannelse av røtter. Vintervarianter av hvitløk krever streng overholdelse av plantingsdatoer.

Hvis luftløkløk brukes som plantemateriale, anbefales det å plante dem om våren, fra midten av april.

Planter vinterløk

Planter vinterløk

Regnskap for forgjengerne

Forgjengerne spiller en viktig rolle i utviklingen av hvitløken og dens fremtidige høst. Etter noen avlinger kan det hende at hvitløk ikke vokser i det hele tatt eller vil ha de laveste kvalitetskarakteristikkene. For eksempel kan du ikke dyrke den etter løk, hvitløk, rødbeter, gulrøtter, kålrot, sellerirett, persille. Men gode forgjengerne er agurker, squash, gresskar, skarver, paprika, bærbusker, korn og belgfrukter..

Klargjøring av plantemateriale

Plantemateriale for vinter hvitløk varianter kan være i form av fedd, som gir høst neste år, eller løk, som vil gi frukt først etter 2 år. Frø må undersøkes nøye, sorteres, ødelegges og syke frø må fjernes, små er også bedre å ikke bruke. Det anbefales å suge de beste tennene før du planter i en askeinfusjon og la stå i to timer for desinfeksjon. Infusjonen tilberedes av 2 liter vann og 400 g treaske. Før bruk må denne blandingen kokes i 30 minutter og deretter avkjøles..

Forebyggende bløtlegging av frøet kan gjøres på en annen måte. Først dyppes tennene i 2 minutter i en saltoppløsning som består av 5 liter vann og 3 ss salt, og deretter i 1 minutt i en løsning på 10 liter vann og 1 teskje kobbersulfat.

Stedvalg og jordforberedelse

Planteområdet for lyselskende hvitløk skal være åpent, solrikt, med næringsrik og ikke-sur jord, helst sandholdig ler. Hvis stedet ble matet med gjødsel for forrige avling, er det ikke nødvendig med ytterligere gjødsling. I fravær av slike dressinger, 10-15 dager før du planter hvitløken, er det nødvendig å grave opp hele territoriet, tilsette en næringsblanding når du graver. Dens sammensetning (per 1 kvadratmeter): kaliumsalt (20 g), humus (5-6 kg), superfosfat (30 g). Deretter utføres vanning med en løsning på 10 liter vann og 1 teskje kobbersulfat, og ved hjelp av en plastfilm dekkes hele området.

Det anbefales ikke å bruke fersk gjødsel som gjødsel..

Opplegg og funksjoner for landing i forskjellige regioner

Opplegg og funksjoner for landing i forskjellige regioner

Tennene plantes i spesielt forberedte spor. Dybden er 15-20 cm, bredden mellom dem er ca 25 cm. Bunnen er dekket med et lag grovkornet elvesand (ca 2-3 cm) slik at gressløken ikke berører bakken og ikke råtner . Avstanden mellom plantingen er fra 8 til 15 cm, avhengig av plantematerialets størrelse. Etter planting er hvitløksbedene dekket med et lag tørr torvmull (eller en blanding av jord og sagflis i like deler). I mangel av snø vil landingen trenge ly, og etter kraftig snøfall anbefales det å fjerne den. Du kan bruke en tett plastfilm eller takmateriale som dekkmateriale.

Pærene må sås i spor 3-4 cm dype med et intervall på ca 2 cm. Radavstanden er 10 cm. Etter vårplantingen vil de små luftpærene bli til et fullverdig fedd, som blir frøet for å dyrke et hvitløkshode av høy kvalitet. Om høsten graves disse en-tannede tennene opp, tørkes og plantes på nytt..

I Moskva -regionen er ikke reglene for å plante vinterløk mye forskjellig fra andre regioner. Det viktigste du må ta hensyn til er at hvitløksbedene konstant er under et tykt lag med snø eller under et pålitelig filmdeksel. Hvis vinteren kom med alvorlig frost, men uten snø (eller mengden er minimal), må du raskt dekke plantene med en tykk polyetylenfilm eller takpapp, fordi hvitløken kan fryse i bakken. Under konstante snøfall er hvitløk helt trygt under et tykt snødekke..

Erfarne Ural -sommerboere og gartnere anbefaler ikke å dekke vinterløk med mulch om høsten, men erstatte den med polyetylen eller takpapp. Mulchingslaget er etter deres mening bare nødvendig for unge frøplanter om våren. Mulch eliminerer løsningen av jorda, noe som bryter integriteten til plantens øvre røtter og gjør dem svake. Røtter som blir kuttet under løsningen, fratar hvitløksavlinger tilstrekkelig ernæring og kan bidra til utseendet av sykdommer. Når det gjelder plantematerialet, for å få store løker, er det bedre å plante ikke nelliker, men luftpærer. Hvitløk fra pærer er mye større og har bedre holdbarhet.

Vest -Sibir er preget av et kaldere klima og en tidlig ankomst av vinter og frost. Det særegne ved å plante vinterløk i denne regionen ligger i den tidligere datoen – fra 15. september til 10. oktober. Et annet obligatorisk element er å dekke sengene umiddelbart etter at frøet er plantet..

Utendørs hvitløkspleie

Utendørs hvitløkspleie

Mulching eller ly for vinteren

Tidlig plantet vinterløk klarer å danne sitt rotsystem om vinteren og vil ikke lide av frost og kald vind, under dekning eller under et pålitelig lag mulch. Om våren må unge frøplanter hjelpe til å dukke opp. For å gjøre dette er det viktig å fjerne lyet eller omtrent 2 centimeter av mulchlaget..

Beskjæring

For at pæren skal vise seg å være stor, anbefales det å regelmessig kutte eller bryte hvitløkspiler opp til 10 cm høye. Vanligvis er disse prosedyrene nødvendige for planter i andre halvdel av juni, når det er massiv skyting.

Topp dressing

Den første fôringen utføres med utseendet til den første grønne veksten. Det anbefales å bruke en løsning av kyllinggjødsel eller mullein som nitrogenholdig gjødsel, så vel som urea..

Den andre fôringen av hvitløksplantasjene er nødvendig rundt midten av sommeren. Sammen med vanning introduseres en askeløsning, som består av 10 liter vann og 200 g treaske.

Vanning

I perioden med aktiv vekst og utvikling av grønnsaksavlinger, må de vannes rikelig, og når løkene begynner å danne, reduseres volumet av vanningsvann og frekvensen noe. Under lang og langvarig naturlig fuktighet (regn) kan plantene stå uten vanning for å forhindre overflødig fuktighet i jorda. “Overflødig” vann bidrar til demping av hvitløkshoder og utvikling av soppsykdommer.

Jordpleie

I nærvær av et mulchlag reduseres all jordpleie bare til den sjeldne fornyelsen og tillegget. I fravær av mulch, og spesielt etter kraftig regn og etter vanning, må jorden i sengene løsnes og lukkes.

Høsting og lagring

Vinterløk modnes omtrent 15-20 dager tidligere enn vårløk. De gulnede nedre bladene på de fleste plantene i andre halvdel av juli indikerer kommende høsttid. Sammen med stammen graves kulturen opp, får stå i 4-5 dager i solen for å tørke, deretter ristes den av bakken, stammen og røttene kuttes av. Overmodne hvitløkshoder oppløser feddene, så du bør ikke utsette høstingen lenger enn før begynnelsen av august..

Super måte å plante hvitløk på før vinteren (video)

SUPER MÅTE FOR Å PLANTE GARLIC I VINTERENSUPER MÅTE FOR Å PLANTE GARLIC I VINTEREN