Dukke

Dukke

Dukke (Agrostemma) er en årlig urt av Clove -familien. I botanikken finnes det ofte under navnet agrostemma, som oversatt fra gresk betyr “krans av feltet”. Gartnere kaller også cockle en torus, en nellike eller en marionettsti. Planten med tynne blader og lyse blomsterstand vokser i sentrum og sør i Europa.

På grunn av at cockle -planten ikke krever spesiell omsorg, er den lett å vokse i områder med moderate klimatiske forhold. Det tilhører solelskende gress, derfor foretrekker det et område med åpne enger og åker. Anlegget brukes aktivt som et dekorativt element i landskapsdesign. Ser interessant ut i masseplantinger. Malakittgrønt er dekket med delikate blomster av syrin og rosa nyanser.

Dukke: plantebeskrivelse

Dukke: plantebeskrivelse

Høyden på hjertestokkene kan i gjennomsnitt nå fra 30 til 80 cm. Rotsystemet til den urteaktige ettårige består av en sentral rottype rot med utilsiktede grener, som er dekket med en lysegrå hud med små hår. Flere skudd vises i den øvre delen av en enkelt rett stamme. På planten er det mange smale blader av en mørkegrønn nyanse, som er dekket med sølvfargede villi og kan være opptil 15 cm lange. Det er ingen petioles, bladene har en konsekvent type arrangement.

I blomstringstiden, som varer hele sommerperioden, blomstrer enkle blomsterstander, bestående av fem kronblad, på stilkene. Størrelsen på blomstene kan være omtrent 5 cm, mens de praktisk talt er uten merkbar aroma. Fargen på kronbladene kan ha en rik palett: lilla, lilla eller lilla. Blomstene er preget av en mørkere kant, som blir mindre mettet mot kjernen. I midten er lette støvdragere og eggstokk.

Slutten av den generative perioden skjer i slutten av august, når frukt dannes i form av polyspermøse kapsler. Under det grove dekket er det 5 lober fylt med svarte ovale frø. Størrelsen varierer fra 2 til 3,5 mm.

En prydplante plantes aktivt i personlige tomter. Til tross for skjønnheten i den årlige, anses cockle å være en ugress. Hvis han begynner å støte på beite, har husdyr problemer med mage -tarmkanalen. På grunn av den høye toksisiteten til frø, kan inntak i dyrefôr føre til alvorlige sykdommer..

Funksjoner ved å dyrke en cockle

Å dyrke en cockle

På samme måte som andre ettårige planter, dyrkes hjertemuslingen ved hjelp av frø. Deres regenerative evner forblir uendret i 8 år. I de tidlige vårmånedene kan du begynne å plante frø direkte i bakken. Det er også lov å plante en dukke sent på høsten. For dette tilberedes groper med en dybde på omtrent 3 cm, selv om spirer ifølge noen rapporter kan klekke selv gjennom 7 cm jord. Så flere frø samtidig.

Spirer spirer hvis bakken varmes opp ved 12-16 ° C varme. Utvikling finner sted 1-2 uker etter planting av frøene. Over tid må spirene tynnes slik at det er 15-30 cm mellom dem. Hvis stammen har nådd 8-12 cm, kan du grave den ut sammen med bakken og plante den.

Omsorg for en dukke

Omsorg for en dukke

Omsorg for en dukke er ikke spesielt vanskelig. Planten er godt akseptert i sand- eller leiretype. Men de mest gunstige er alkaliske og nøytrale jordarter. For å skape de mest gunstige forholdene, anbefaler erfarne gartnere hvordan du løsner jorden umiddelbart før såing. Tilsett sand til tung jord. Gode ​​frøplanter oppnås i områder med kalkholdig jord.

For å sikre aktiv blomstring må du foretrekke steder med god belysning. Utviklingsprosessen vil bli mer intensiv på solrike plener. Hvis du ikke gir optimale forhold for omsorg for puppen, blir stilkene høyere og svakere. Det blir færre blader og knopper.

Cockelen vokser best i varme klimaer. Høye lufttemperaturer er passende, og sommervarmen er ikke skadelig. Først etter begynnelsen av alvorlig kaldt vær med frost begynner bladene å visne. Hvis vinteren er mild, kan planten blomstre neste år. Men siden det samtidig ikke vil være så vakkert, er det vanlig å bare bruke det som en ettårig plante..

Typer og varianter av cockle med foto

Under studien ble to typer cockle identifisert: vanlig og grasiøs.

Felles dukke (Agrostemma githago)

Felles dukke

I høyden når den forgrenede stammen fra 50 cm til 1 m. Den divergerer i mange tynne prosesser med fleecy blader med motsatt arrangement, som vokser sammen ved basen. Det vokser en klokkeformet blomsterkelk på ca 5 cm i bihulene. Den består av fem separate kronblad. De kobles til kjernen og er plassert på peduncle. Nyanser kan være forskjellige: kjedelig syrin, burgunder, noen ganger hvit. Fra midten divergerer tynne, strållignende linjer, vekslende med vener. Blomstringsperioden begynner i juni og slutter i juli. Ved soloppgang åpner kronbladene seg, og om ettermiddagen lukkes de tett.

Blomsterhandlere tilbys å dekorere blomsterbedene sine med en rekke varianter av nelliker. De vanligste variantene inkluderer:

  • Milas – med frodige kronblad som ligner fuchsia i fargen;
  • Milas Seris – dekorert med mørk lilla knopper;
  • Sakuragai – med mellomstore koroller av en melkehvit nyanse.

Det anbefales å plante dem i små grupper..

Graciøs dukke (Agrostemma gracilis Boiss)

Dukke grasiøs

Denne arten er preget av høye, litt forgrenede stilker som dekker små spisse blader. Toppene på skuddene er dekorert med store blomsterstander som varierer i størrelse fra 5 til 7 cm. Fargen varierer fra rosa til lilla. Lilla vener er synlige på kronbladets lyse base. Myke kronblad med delikate nyanser blomstrer fra juni til september. På det mørkegrønne teppet på engene flagrer de som sjenerte møll.

Cockles helbredende egenskaper

Cockles helbredende egenskaper

På grunn av det høye innholdet av giftige stoffer i plantens frø, kan makrelen bare brukes til medisinske formål under tilsyn av en lege. Å spise store doser kan føre til funksjonsfeil i mage og tarm, ødeleggelse av røde blodlegemer, hjerteproblemer og anfall.

I en spesiell dosering har den årlige anthelmintiske, beroligende, febernedsettende og antiinflammatoriske egenskaper. Tradisjonell medisin foreslår å behandle magesykdommer, forkjølelse og stoppe livmorblødning ved hjelp av en cockle..

Dukke i landskapsdesign

For sin enkelhet og eleganse, blir cockleblomster aktivt brukt til foredling av plener, plener og blomsterbed. Årlig er kombinert med svarte biller, glem-meg-ikke, kaleria og prydkorn. Planten passer perfekt inn i bukettarrangementer og kan holde seg frisk i to uker.