Merian

Merian

Merian (Origanum majorana) tilhører de urteaktige stauder som tilhører familien Lamiaceae. I det naturlige miljøet finnes planten i landene i Mellom -Amerika og Nord -Afrika..

I antikken verdsatte romerne og egypterne merian for sine medisinske og dekorative egenskaper og ble ofte brukt som krydder i matlagingen. I Hellas ble det antatt at urten har magiske krefter som kan gjenopprette tapt kjærlighet. Ifølge legenden mottok merian sin uttalte aroma takket være kjærlighetsgudinnen Afrodite. Det er til og med et slags ritual når hodene til unge mennesker som skal gifte seg, er dekorert med kranser vevd av denne duftende merianurt. I det gamle Roma ble planten brukt som et afrodisiakum.

I dag er krydderet populært over hele verden. Det brukes som tilsetningsstoff i tilberedningen av forskjellige fiskeretter og grønnsaksretter eller i konservering. Bladene på planten kan spises ferske eller tørkede. Mange desserter, likører, likører er laget på basis av merian, noe som gir en spesiell lukt og smak.

Merian beskrivelse

Merian beskrivelse

Høyden på de forgrenede grå stilkene når 20-50 cm. Nærmere overflaten av underlaget blir skuddene lignifiserte. Avlange blader har stumpe ender og petiole base. Både innsiden og utsiden av platen er dekket med et filtbelegg. Blomstringene består av grå shaggy bunter med en avrundet form, som er vevd inn i sessile spikelets. De fleste marjoramsorter begynner å blomstre midt på sommeren, så dukker det opp små knopper med røde eller hvite eller rosa koroller på stilkene. Marjoram bærer frukt i eggformede nøtter, glatt å ta på. For dyrking brukes det for det meste årlig merian, kalt hage -merian..

Dyrking av merian fra frø

Frø merian

Så frø

Dyrking av merian utføres ved hjelp av frøplanter, så du må først så. Frø spirer ikke godt under åpne feltforhold. Å dyrke merianfrøplanter og ta vare på dem forårsaker ikke problemer for gartnere. Gressfrø blandes med sand i forholdet 1: 5. Den optimale tiden for å begynne å så merian frø er i april. Bokser for fremtidige frøplanter er fylt med en blanding av humus og torv med en hastighet på 1: 2, tilsett knust kritt.

Etter at jorda er blitt jevnet og grundig fuktet, graves det spor i en avstand på 4-5 cm fra hverandre. Frøene utdypes med bare noen få millimeter og dekkes med et tynt lag jord. Ovenfra er plantekassene dekket med folie eller glass og overført til et rom der romtemperaturen hersker. Spirene tar minst 2-3 uker å dukke opp. Deretter flyttes boksene til et rom med lavere temperatur (ca. 15 ºC).

Merian. Krydret seng.Merian. Krydret seng.

Merian hjemme

Etter at spirene begynner å vokse i masse, blir de vannet etter behov. Underlaget skal fuktes, men ikke overfylt med vann. Våt grunn vil ikke gjøre noe godt. I tillegg til vanning, løsnes jorda med jevne mellomrom. I mai er de første bladene av plantene allerede dannet. Dette er en unnskyldning for å transplantere planter inn i et drivhus eller drivhus. Her vil de raskt bli sterkere og vokse opp. Plukketrinnet tillates å hoppe over hvis avstanden mellom plantene er tatt i betraktning på forhånd når du planter.

Den termofile merianplanten tåler ikke engang små frost. Derfor blir gresset herdet før det sendes til det åpne bakken. Filmen fjernes regelmessig fra eskene, så kan plantene raskt bli vant til miljøet. Herdeprosessen forlenges fra dag til dag slik at merianbuskene blir vant til frisk luft. Fukting av jorda i herdingsperioden gjøres litt sjeldnere enn i vanlig modus.

Planting av merian utendørs

Plantering av merian

Når skal man plante

Plantering av merian i åpent terreng utføres med forbehold om at farlige vårfrost ikke kommer tilbake. Vi snakker om slutten av mai eller begynnelsen av juni, når været definitivt har stabilisert seg. Fra 15 til 20 mellomstore frøplanter plantes på hagesengen, siden kulturen viser en tendens til buskete. Fra en slik seng kan du samle en tilstrekkelig mengde av avlingen som er nødvendig for hjemmebruk. Plasseringen av stedet er valgt i lyset, borte fra utkast.

For å dyrke merian er sandholdig og lammet jord, fullt oppvarmet av solens stråler, egnet. Beskjæringsbed gjøres best på stedet for tidligere potetplantinger. De er forberedt før transplantasjon av frøplanter. Dybden på furen skal være omtrent 20 cm. Området er også forhåndsbefruktet med humus eller kompost, mens det tilsettes mineralkorn av superfosfat eller kaliumsulfat. Den gravde hagesengen er vannet rikelig.

Landingsordning

Marjoramfrøplanter transplanteres til åpen mark i henhold til agrotekniske regler. Gapet mellom plantene holdes fra 15 til 20 cm. Selve radene er plassert i en avstand på 40 cm fra hverandre. Jorden fuktes først. Håndfull kompost helles i hullene, deretter settes frøplanter i dem sammen med en jordklump. Overflaten er tampet og vannet. Roteringsprosessen tar omtrent 2-3 uker..

For vellykket tilpasning trenger unge merianbusker beskyttelse mot den brennende solen ved middagstid og regelmessig vanning. Når plantene slår rot ordentlig, blir de matet med saltpeter oppløst i vann. Hver kvadratmeter av ryggen tar omtrent en bøtte med vann.

Merian omsorg

Merian omsorg

Omsorg for merian er nøyaktig det samme som for andre avlinger. Området med såing av gress fuktes, løsnes og ugress fjernes fra det, toppdressing påføres og plantene beskyttes mot skadedyr. Luking er av stor betydning, siden det varmekjære anlegget reagerer kraftig på mangel på ledig plass og mangel på drenering. Det anbefales at du tar vare på merianen din regelmessig og nøye..

Vanning

Krydderet er tørketolerant, men krever fortsatt konstant fuktighet. Uten vann blir bladene falmet og mister attraktiviteten. Det er bedre å vanne planten om morgenen eller om kvelden med varmt, avgjort vann. I juli halveres vannmengden under buskene og vanning organiseres bare hvis det dannes en skorpe på det øvre laget av jorda. Fuktig jord må løsnes.

Fôring

Tre uker etter å ha plantet frøplanter på stedet, blir marjoramen matet med kompleks gjødsel. For å gjøre dette, bland kaliumsalt, urea og superfosfat og fortynn i en bøtte med vann. For at planten skal vokse og utvikle seg normalt, er slik fôring ganske nok.

Sykdommer og skadedyr

Voksende merian

Unge plantinger av merian er utsatt for Alternaria sykdom, når bladene er dekket med flekker. Konsekvensene av sykdommen er opphør av veksten av gresset. Alternaria forverres av vått vær og tykkere avlinger. Du kan stoppe spredningen av sykdommen ved å behandle løvet med soppdrepende preparater..

Ofte er det en infeksjon i kulturen med mølllarver, som spiser den grønne bakken. Bare sprøyting med insektmidler ødelegger skadedyr.

Innsamling og lagring av merian

Det er lov å samle merian urter flere ganger i løpet av sesongen. For eksempel i juli og september. Bladene på planten kuttes forsiktig med en skarp kniv og vaskes under rennende rent vann for å kvitte seg med støvet som har samlet seg over hele tiden. Bladene tørkes på papir, spres dem i et tynt lag, eller bindes til taket på loft eller hyller. Når marjoramklasene er helt tørre, sorteres råvarene og fremmede rusk eller gule blader skilles. Deretter knuses det manuelt og helles i glasskrukker, tett lukket med lokk. Det anbefales å oppbevare krydderet på et mørkt, tørt sted..

I sengene der det ble dyrket merian, slår grønnsaker som kålrot, gulrøtter, rødbeter eller reddiker godt rot..

Typer og varianter av merian med bilder

Typer og varianter av merian

Gartnere foretrekker å dyrke bare 2 typer merian: blad og blomst. Den første typen gress har en sterk, spredende stilk og omfattende vegetasjon, men den gir få blomsterstand, den andre er verdsatt for sine dekorative og medisinske egenskaper. De beste varianter av merian inkluderer:

 • Baikal – busker av middels lengde, preget av hvite frodige spikelets, som utstråler en duftende aroma og attraktivt grønt løvverk;
 • Gourmet gir et høyt utbytte og modnes på omtrent tre måneder. Høyden på stilkene når omtrent 60 cm. Plantens blader er ikke mindre velduftende enn de forrige artene, men fargen på bladene ser en tone lysere ut;
 • Tushinsky Semko er en sort som tilhører russiske oppdrettere. Modningstiden er 130-140 dager. Buskene forgrener seg lite, og bladene er dekket av en filtblomst. Den nedre delen av planten stivner over tid. Løvverket er avlangt med spisse ender. Blomstene består av bittesmå knopper som strekker seg ut i lange pigger. Stilkene og bladene vil være spiselige til blomstringen begynner, så kan de konsumeres ferske;
 • Termos – har oppreiste sølvfargede stilker som kan bli opptil 40 cm lange. Løvverket er lite, grønt. Blomsterstand i hvite toner.
 • Scandi er en mellomstor, velduftende variant med små ovale blader med en glatt overflate. Sorten blomstrer med hvite blomsterstander.

Egenskaper og bruksområder for merian

Egenskaper og bruksområder for merian

Fordelaktige funksjoner

De fordelaktige komponentene av merian akkumuleres hovedsakelig i plantens blomstrende spikelets. Sporelementer, pektiner, flavonoider, fytoncider, vitaminer, essensielle oljer og andre aktive biologiske stoffer ble funnet i vevet i gresset..

I folkemedisin er merian verdsatt for en rekke nyttige egenskaper, for eksempel en urt:

 • er et utmerket middel for tannpine, lindrer betennelse, styrker emaljen og helbreder tannkjøttet;
 • fungerer som en effektiv slimløsende for lungesykdommer;
 • brukes til behandling av reproduktive lidelser, menstruelle uregelmessigheter og andre gynekologiske sykdommer;
 • forbedrer blodsirkulasjonen og påvirker dannelsen av nye blodlegemer;
 • normaliserer funksjonen i mage -tarmkanalen og fordøyelsesprosesser, eliminerer foci av betennelse i tarmene og hjelper til med å bli kvitt flatulens;
 • har en vanndrivende effekt og lindrer hevelse i blæren;
 • bekjemper søvnløshet og virker beroligende på kroppen.

Oppskrifter

Merian oppskrifter

Marjoram urteinfusjoner anbefales å tas som te. For å forberede det må du ta 2 ts. tørket urtepulver og hell 2,5 ss. kokende vann, og la det trekke. Merian te hjelper mot hodepine. Urtsalver fra bladene brukes til revmatisme, behandling av blåmerker, helbredelse av slitasje og andre sår, samt for forkjølelse hos babyer. For å lage en medisinsk salve hjemme, 1 ts. tørkede urter blandes med 1 ts. alkohol og 1 ts. smeltet smør. Blandingen varmes grundig opp i et vannbad, presses gjennom en sil eller osteklut og avkjøles. Hvis en baby begynner å få rennende nese, anbefaler leger at mødre smører nesevingene med denne salven inni..

Eterisk olje basert på merian, som ser ut som en flytende syrlig og duftende medisin, er av spesiell verdi i folkemedisin og offisiell medisin. Det brukes ofte i aromaterapi for å lindre spenning, angst og føle seg uthvilt og energisk. Eterisk olje hjelper mot vorter og calluses. Bare noen få dråper merian olje, oppløst i olivenolje, er nok til å smøre problemområder på huden. Oljen kan også tilsettes konvensjonelle hånd- og fotkremer. Som et resultat blir huden mykere og mer fløyelsaktig..

Kontraindikasjoner

En overdose av urten forårsaker alvorlige migreneanfall. På grunn av innholdet i hormonet fytoøstrogen, anbefales ikke merianplanten for gravide med trombose og tromboflebitt. I store mengder er merian farlig for denne kategorien mennesker, så krydderet bør brukes med forsiktighet for ikke å provosere helseproblemer. Små barn under fem år har ikke lov til å tilsette blomster eller merianblader i maten..