Snøklokke

Snowdrop: planting og omsorg i det åpne feltet, dyrking, bilder og arter

Snødråpen, eller galanthus (Galanthus), er en flerårig blomstrende plante som tilhører Amaryllis -familien. Slekten har omtrent 18 underarter, inkludert naturlige hybridformer. Oversatt fra gresk, betyr det “lakto-blomstret”, som tilsvarer fargeskalaen til knoppene. I England er det vanlig å kalle en snøklokke “snøfall”, og tyskerne har en ikke mindre vakker definisjon av en blomst – “snøklokke”. De første skuddene begynner å dukke opp tidlig på våren..

Mange representanter for denne arten finnes i Kaukasus, og noen av dem regnes som truede innbyggere i floraen, som er nevnt i den røde boken. Individuelle varianter av snøklokke dyrkes for dekorative formål. For eksempel stammer omtale av terry -kulturen Flore Pleno tilbake til 1731.

Det er mange sagn om blomstens opprinnelse. En historie forteller om bortvisning av Adam og Eva fra Edens hage. For å trøste dem bestemte Gud seg for å lage de første blomstene av snøfnugg. Slik dukket snøklokker opp..

Beskrivelse av snøklokkeblomsten

Snøklokker er løkplanter som vokser og blomstrer raskt. Vekstsesongen kan variere avhengig av klimaforholdene i området. Diameteren på pærene varierer fra 2 til 3 cm. Overflaten er dekket med skalaer. I løpet av ett år dannes det nye vekter på pærene, inni hvilke babyer dannes. Bladbladene har en matt eller blank overflate og dannes med blomstene. Fargen på bladene er variert. Formen på blomsterpilen er flat. I nærheten av basen er det en bladblader, bestående av 2 bladblad. Utenfor er perianthen hvit, innsiden er flekkete. Perianth består av seks sammenkoblede blader. Blomstring observeres tidlig på våren, når engene og åkrene fremdeles er dekket av snø. Snowdrop pollen tiltrekker seg insekter. Når knoppene visner, åpner en frodig frøkapsel seg i stedet..

Plante snøklokker i åpen mark

Plante snøklokker i åpen mark

Når er den beste tiden å plante

Det anbefales å plante snøklokkepærer på sensommeren og tidlig på høsten. I regioner der høstvarmen er forsinket over lang tid, kan plantingsaktiviteter utsettes til november. Det er bedre å nekte å kjøpe frøplanter med åpne blomster, fordi slike prøver snart dør. Pæren kan overleve, men etter et år slutter plantene å blomstre og ser svake ut. Når du velger et materiale for planting, er det verdt å gi et valg til fordel for tettere og kjøttfulle løker, som ikke har et ødelagt skall og mangler røtter. Ellers må løkene plantes umiddelbart i jorda. Mindre kutt vil ikke påvirke kvaliteten på passformen, noe som ikke kan sies om vektenes integritet. Pærer med åpenbare tegn på deformasjon og blåmerker plasseres best til side, ellers vil de raskt råtne.

Det er lov å lagre materialet i en måned før det plantes i åpen mark. For disse formålene vil enhver ren pose med tørt sagflis gjøre..

Hvordan plante riktig

Det optimale området for dyrking av snøklokker er et åpent område eller lett delvis skygge som faller ned fra kronen på nabotrær og busker. Planten foretrekker fuktig og løs jord, og tett og tung leir vil hemme veksten og utviklingen av blomsten. Plantedybden kan justeres. Når pæren er dypt nedsenket i jorden, dukker det opp en ekstra pære på stammen. Hvis materialet er nær det øverste laget av jorda, vil babyene formere seg og vokse raskere på morpæren. Den mest gunstige plantedybden er ca 5 cm. I grupper ser primroser mye mer attraktive ut.

Ta vare på snøklokker i hagen

Ta vare på snøklokker i hagen

Vanning

Snøklokker er urteaktige stauder, kresne å ta vare på, som ikke krever vanning, siden de får tilstrekkelig mengde fuktighet ved å absorbere smeltevann. Når vinteren er fri for snø, og om våren er det lite naturlig nedbør, anbefales det å vanne området med jevne mellomrom slik at snødråpene når ønsket høyde. Ugress blir ikke noe problem. På dette tidspunktet plager de ikke plantene så aktivt..

Gjødsling

Gjennomføring av mineralgjødsling vil bare forbedre utviklingen av primulaer. Du bør ikke legge til gjødsel som inneholder nitrogen i jorden, ellers vil bare volumet av løv øke i stedet for en vakker blomstring. Høy luftfuktighet forårsaker soppsykdommer. Som toppdressing er det bedre å bruke mineralgjødsel med en blanding av kalium og fosfor. Disse komponentene påvirker dannelsen av friske pærer og øker motstanden mot kulde. Tilstedeværelsen av fosfor aktiverer blomstringsprosessen.

Overføre

Transplantasjon til et nytt sted er organisert bare for fem- eller seks år gamle planter. Noen varianter vokser trygt på ett sted i mange år. I løpet av sesongen dannes et par barn. Etter seks år er pæren kraftig gjengrodd med barn. Det er ikke nok næringsstoffer, som et resultat slutter blomsten gradvis å blomstre. Av denne grunn driver de med å transplantere og dele løk..

Reproduksjon av snøklokker

Reproduksjon av snøklokker

Før du fortsetter med transplantasjonen, fjernes snøklokken forsiktig fra jorden. Pærene rengjøres fra bakken og deles i deler. Delene av kuttet blir behandlet med karbonpulver og plassert tilbake i underlaget. Snøklokker dyrkes med frø. Blomsten formerer seg også godt ved selvsåing. Blomstring i slike frøplanter kan bare observeres i det femte leveåret..

Når blomstene visner, begynner bladene å dø av. Det anbefales ikke å forstyrre denne prosessen og rive av løvet på forhånd. Planten vil ikke få tid til å komme seg og vokse primula det neste året. Bladets vev akkumulerer næringsstoffer som gir normale forhold for vintering. Vinteravlinger av snøklokker er dekket i november med torv eller humus.

Sykdommer og skadedyr av snøklokker

Snøklokker utsettes for sopp- og virussykdommer fra tid til annen. Tegn på en virusinfeksjon anses å være en endring i fargen på bladbladene. Gule striper vises på dem, overflaten er dekket med tuberkler og spissene er krøllet opp. Syke avlinger blir brent, ellers sprer sykdommen seg til andre planter. Stedet behandles med en mettet kaliumpermanganatoppløsning.

Spotting og mørking av bladene indikerer utvikling av rust, en blåaktig blomst følger med utseendet på grå råte. Når de første infeksjonssporene blir funnet, blir buskene av primulaer kuttet ut og brent, og jorden sprøytes rundt med løsninger av soppdrepende midler, når det fortynnes, er det viktig å følge instruksjonene. Dannelsen av gule flekker er en anelse om at planten har utviklet klorose. Denne sykdommen oppstår på grunn av mangel på jern eller utilstrekkelig drenering av jord..

De farligste skadedyrene for primula blant insekter er larver og nematoder. Larvene spiser løkene. De må ødelegges før forpupping oppstår. Nematoder utgjør en mer alvorlig trussel. Dette er navnet på nesten usynlige ormer som ødelegger plantevev. Spissene på syke blader er dekket med gule vekster. Pærer infisert med nematoder mørkere på innsiden. Når pæren er kuttet i to, er det lett å oppdage tegn på sykdom. Alle snøklokkepærer blir gravd opp og vasket i varmt vann og deretter transplantert til et annet sted.

I tillegg til insekter forårsaker mange gnagere, nemlig føflekker og mus, blomsten skade. De spiser løkene og skader rotsystemet. Deretter råtner pærene, og planten dør. I syke pærer blir råtnende vev avskåret, stedene for kuttene er drysset med aske eller knust kull. For å fange føflekker legges det ut giftige agn i hagen.

En annen type skadedyr er slug. Disse bløtdyrlignende insektene foretrekker å avle i fuktige ler. For å bekjempe dem, brukes spesielle medisiner. For profylakse, under plantingen, er løken dekket med et tykt lag elvesand ovenfra, og hullet er fylt med et forberedt underlag.

Typer og varianter av snøklokke

Typer og varianter av snøklokke

Tenk på flere kjente dyrkede arter av snøklokker som finnes i hagen..

Alpint snøklokke – vokser vest i Kaukasus. Løkene er små, rike grønne blader med en blåaktig blomstring. Høyden på stammen er omtrent 6-9 cm. Blomstene er hvite.

Snowdrop kaukasisk – foretrekker klimatiske forhold i Sentral -Transkaukasia. Planten har flate, brede blader og hvite blomster med en behagelig aroma..

Snowdrop Bortkiewicz – fikk navnet til ære for den berømte forskeren. Lengden på pæren varierer fra 3-4 cm. Fargen på bladbladene er lysegrønn. Stenglene er høye, og kronbladene er strødd med små grønne prikker.

Cilician snowdrop – tar tilflukt i fjellområdene i Lilleasia og ser ut som en urteaktig flerårig med grønne blader. Peduncle når en lengde på ikke mer enn 18 cm. Blomstene er hvite med grønne flekker.

Snowdrop Elvis – distribusjonsområdet påvirker sørøst i Europa, Lilleasia og Ukraina og Moldova. Dette er en høy plante med lange stengler og brede bladblad av en blåaktig nyanse. Under blomstring har snøklokken en søtlig aroma..

Ikke mindre populære er slike kulturformer som brettet snøklipp, bredbladet snøklokke, Ikarian snøklipp og snøhvit snøklokke. De er i stand til å dekorere hagen og lage unike blomsteroppsatser ved siden av andre dekorative stauder..

Hvordan plante en snøklokke, vokser i hagen (video)

hvordan plante en snøklokke hjemme og plante en snøklokke grønnsakshage rosehage blomsterhagehvordan plante en snøklokke hjemme og plante en snøklokke grønnsakshage rosehage blomsterhage