Dyrking av dill fra frø hjemme

Hvordan vokse dill på en vinduskarme i en leilighet

Det er veldig praktisk å ha en “grønn” seng i vinduskarmen eller balkongen. Praktiske husmødre gjør nettopp det, for dill er godt både som en bestanddel av enhver salat og som krydder til varme retter. Om vinteren vil duftende greener minne deg på den varme sommeren og fylle på vitaminforsyningen..

En så tilsynelatende enkel sak som å plante dill på vinduskarmen har også sine egne nyanser, uten hvilken den første opplevelsen kan mislykkes. I denne artikkelen vil vi avsløre alle finesser og hemmeligheter for å vokse lyst, frodig og mange elskede grøntområder..

Funksjoner av voksende dill

Mange tror at det er veldig enkelt å dyrke dill hjemme på en vinduskarme. Alt i alt kastet jeg frøene i bakken og det er klart, vanner det av og til og venter på høsting. Med denne tilnærmingen, i stedet for duftende kratt av grønn dill, i planteboksen, stikker ynkelige, gulgrønne gressblader på et tynt langt bein med sjeldne sildbeinblader ut. Men hvis du bruker grunnleggende kunnskap om landbruksteknologi og ansvarsfullt nærmer deg kjøp av plantemateriale, velger en passende jord for planting og bruker en del av tiden din på å ta vare på planter, så vil resultatet ikke ta lang tid..

Utvalg og tilberedning av frø

Utvalg og tilberedning av frø

For å velge de rette dillfrøene til hagen din, må du kjenne egenskapene til variantene.

  • Tidlige modningsvarianter: Gribovsky, Richelieu og Grenadier. De er ganske upretensiøse, i stand til å produsere en god høst og er immun mot noen sykdommer. Etter maksimalt 45 dager kan du kutte den for greener. Men de har også en betydelig ulempe, de strekker seg raskt ut og danner farge -rosetter, og bladene på de tidlige variantene er mye mindre enn på de andre..
  • Lange modningsvarianter: Alligator, Salute, Amazon. En betydelig ulempe er at de første kuttene kun kan utføres etter 65-70 dager. Men hvis du er tålmodig og venter, vil belønningen være sterke busker med mykt løvverk og en fantastisk aroma. På grunn av det faktum at de vokser lenge nok, dannes det nye skudd hele tiden på stammen..
  • Noen hobbyister eksperimenterer med sørlige dillvarianter. De har en lys smak, veldig aromatisk, men ekstremt fin. Om vinteren er det nesten umulig å dyrke dem..

Av sin natur spirer dillfrø i svært lang tid, fordi de inneholder en stor mengde essensielle oljer. Derfor må de dynkes i varmt vann i 5-8 timer før de plantes. Frø av høy kvalitet synker til bunns, og tomme og ikke-fremvoksende vil flyte på overflaten. Etter den angitte tiden, tøm vannet og legg frøet i en litt rosa løsning av mangan ved romtemperatur i 2-3 timer. Dette vil bidra til å desinfisere frøene og forhindre mulige sykdommer..

Hva er nødvendig for landing

Jorda for planting må være fruktbar. Du kan kjøpe den i butikken, eller du kan lage den selv om høsten. For å gjøre dette må du ta myk hagejord og blande med kjøpt frøplantejord, om mulig, tilsett litt treaske. Hvis bare et kjøpt substrat brukes, må sammensetningen nødvendigvis inneholde vermikompost, og tilsetning av kokosfibre vil også være nyttig..

Balkongblomstbokser er ideelle som “senger”; i fravær av slike er potter også egnet. Men i en liten beholder vil dill være trangt og det vil bli verre. Ikke glem drenering og hull i bunnen av plantebeholderen. Brutte mursteinstykker eller små småstein legges på bunnen av potten slik at overflødig fuktighet under vanning kommer ut.

Hvordan så frøplanter

Hvordan så frøplanter

Frø som er tørket på et papirhåndkle kan sås uten fordypninger, drysset på toppen med et tynt lag tørr jord. Det er også mulig å lande i spor med en dybde på ca 1-2 centimeter. Etter å ha fuktet jorden tidligere, legg frøene på bunnen og dryss med torv eller løst underlag på toppen.

Dill kan plantes i hvilken som helst rekkefølge, men plantene skal ikke “stappe” på en liten lapp. For å forhindre at dette skjer, bør frøene ikke sås med en klype, men legges ut en om gangen, hektes med en forhåndsfuktet tannpirker eller en fyrstikk. Separat voksende busker er sterkere og mer forgrenet. Etter såing, dryss det øverste laget av jord fra en sprayflaske og lukk den på toppen med film og lag et innendørs mini-drivhus.

Frøkasser plasseres på solsiden. Etter hvert som jorden tørker, trenger plantene forsiktig vanning. Den gunstige temperaturen for spirende frø er 17-18 grader. Inntil dillen kommer ut av bakken, er det ikke ønskelig å senke temperaturbakgrunnen.

De første skuddene vises om en uke. Mer vennlige skudd vil være om 10-12 dager.

Hvordan ta vare på dillspirer

Hvordan ta vare på dillspirer

Såing og venting på de første greenene er halve kampen. Den vanskeligste oppgaven er å spare og vokse en anstendig høst, fordi små gressblader er ganske lunefulle og krever konstant oppmerksomhet..

Etter utseendet på grønne skudd, skal filmen fjernes fra esken. Hvis dill vokser i løpet av lange dagslystimer, består omsorg i rettidig vanning, fjerning av ugress, sprøyting og periodisk dreining av “sengen” 180 grader slik at spirene ikke lener seg mot solen og vokser jevnt.

Etter kutting vokser ikke dill tilbake, og slik at det alltid er en duftende krydder på bordet, må det såes med jevne mellomrom.

Dill som vokser om vinteren er ikke mye forskjellig fra vårdyrking. Forberedende arbeid og omsorg for unge skudd forblir uendret. Men i kaldt vær er det veldig lite sol, og uten ultrafiolett stråling vil plantene være svake, forkrøplet og helt uappetittlige. Derfor trenger de ekstra belysning. Hvis plantene er på vinduet, kan de bare belyses om morgenen ved å slå på en spesiell lampe i 5-6 timer. Hvis beholdere med frøplanter ligger langt fra naturlig lys, bør bakgrunnsbelysning være hele dagen, omtrent 15 timer.

Det anbefales av og til, omtrent 2 ganger i måneden, å mate med kompleks gjødsel, det vil være godt å vanne det med urea og forberede en løsning i henhold til vedlagte instruksjoner. Riktig temperatur for god grøntvekst er 17-19 grader. Men en ikke-kritisk nedgradering vil heller ikke gjøre noen skade..

Dill vokser hjemme når som helst på året. Mellom mars og september kan dette ikke forårsake noen spesielle problemer. Og om vinteren og sen høst vil en slik virksomhet være ganske plagsom og medføre ekstra kontantkostnader. Periodisk lysstoffrør vil øke strømforbruket.

Hvordan vokse dill hjemme om vinteren (video)

Hvordan dyrke dill hjemme om vinterenHvordan dyrke dill hjemme om vinteren