Hovedproblemene med tomatplanter og hvordan de løses

Hovedproblemene med tomatplanter og hvordan de løses

Det antas at tomatplanter fra alle grønnsaksavlinger er de minst problematiske når de vokser. Men det er fortsatt ubehagelige unntak. Noen ganger begynner stammen å strekke seg, og flekker av ukjent opprinnelse vises på bladene eller spissene tørker ut. Disse problemene kan lett unngås, og hvis du ikke hadde tid, kan de løses..

Tomatplanter blir trukket

Hovedårsaken til dette problemet er utilstrekkelig belysning av plantene. Oftest dyrkes frøplanter på små vinduskarmer, i små esker. Jeg vil vokse frøplanter maksimalt, så et stort antall planter vokser i en beholder, som forstyrrer hverandre. Tomatplanter skal vokse fritt slik at hver frøplante har fri tilgang til lys. Om nødvendig må du bruke ekstra belysning i mørket.

En annen årsak kan være feil temperaturforhold. Ved forhøyede lufttemperaturer blir plantestammen tynnere, og bladene mister styrke. Gjennomsnittlig dagtemperatur i rommet bør være i området 25-28 grader, og med økt grums – ikke mer enn 20 grader. Innendørs “tropisk klima” vil bare skade tomatplanter.

Det er veldig viktig å følge reglene for vanning av frøplanter. Vann plantene først etter at jorden er helt tørr. Overflødig fuktighet i jorda kan også føre til at plantene strekker seg ut. Du må også være forsiktig med fôring. De blir bare introdusert i jorden når det er gode grunner til dette – plantens vekst har bremset, fargen på bladene har endret seg. Overflødig befruktning vil føre til et negativt resultat.

Tomatplanter blir bleke og gule, bladene tørker ut og faller av

Tomatplanter blir bleke og gule, bladene tørker ut og faller av

Her er det verdt å minne igjen om riktig belysning og moderat vanning. Finn et godt opplyst sted i rommet for frøplanter, og ta det noen ganger ut til en innglasset balkong eller loggia. Ikke overdriv med vanning heller – tomater liker ikke konstant fuktighet. Jorden skal tørke helt ut. Først da kan den vannes..

Du kan prøve å redde problemplanter ved å bruke en transplantasjon på en ny beholder og annen jord. Når du transplanterer, må du skylle røttene grundig og sørge for at de er i en sunn tilstand. Berørte røtter indikerer at planten definitivt vil dø, og det er ingen vits i å plante den om.

Tomatplanter med hvite røtter bør plasseres i litt fuktig jord. Utfør umiddelbart forebyggende vanning med en svak manganløsning (ikke mer enn tjue milliliter for hver plante) og plasser beholdere med frøplanter på et godt opplyst solfylt sted.

Hvis røttene er litt skadet under transplantasjon, kan plantene visne i sterkt lys. I dette tilfellet er det bedre å holde plantene i delvis skygge en stund til de blir sterkere. I fremtiden er det verdt å observere alle vanlige pleieregler for tomater – tilstrekkelig mengde lett og moderat vanning.

Med rettidig vanning og god belysning kan problemer med blader på frøplanter bare skyldes mangel på noen næringsstoffer. Ulike dressinger vil kunne kompensere for mangelen. Det viktigste er å identifisere dette manglende elementet riktig. Den endrede fargen på løvet vil hjelpe i dette..

Spissene på bladene tørker ut i tomatplanter

Spissene på bladene tørker ut i tomatplanter

Dette problemet, vanlig i mange planter, kan ha mange forskjellige årsaker..

En av de vanligste årsakene er for tørr inneluft. Hvis dette er sant, vil tørre spisser av bladene ikke bare være i tomatplanter, men på alle plantene samtidig. Du kan øke fuktighetsnivået ved å bruke beholdere med vann, som plasseres ved siden av plantene..

En annen årsak kan være “salt” jord. Det kan sees av de karakteristiske flekkene hvitt eller gult på jordlaget. Slik jord gir ikke bare plantene den nødvendige næringen, men tar også noen næringsstoffer. På grunn av dette lider hele planten, men først og fremst bladene..

Denne tilstanden til jorda skjer på grunn av unødvendig gjødsling og bruk av hardt vann til vanning. Du kan redde frøplanter. For å gjøre dette må du bli kvitt matjorden og erstatte den med en ny. I de neste femten dagene bør du ikke bruke gjødsel. For vanning er det tilrådelig å bare bruke renset eller smeltet vann..

Og en annen mulig årsak til dette problemet kan være mangel på kalium. Det finnes vanligvis i sure jordarter. For å kompensere for mangelen på dette næringsstoffet, kan du bruke flere dressinger. Som gjødsel er en infusjon basert på treaske eller på et bananskall egnet..

Askinfusjon tilberedes av kokende vann (en liter) og treaske (omtrent en håndfull). Asken helles over med kokende vann og insisteres til den avkjøles til romtemperatur. For vanning, ta fem liter vann og tilsett en liter infusjon til den.

En annen infusjon tilberedes av tre liter vann og to spiseskjeer bananpulver (tørket bananskall males til pulver). Etter å ha insistert på en dag, er fôringen klar til bruk..

Flekker på tomatplanter

Svært ofte ser solbrenthet på planter slik ut.

Svært ofte ser solbrenthet på planter slik ut. Direkte solstråler er kontraindisert for ømme tomatplanter. Ved langvarig eksponering for solen kan det oppstå gjennomsiktige eller hvite flekker på bladene. Du kan redde planten ved å skape skyggefulle forhold for den eller ved å spraye med spesielle preparater (for eksempel Epin).

Hvite flekker på bladene på tomatplanter kan indikere tilstedeværelsen av en soppsykdom (for eksempel septoria). Det anbefales å bli kvitt de berørte plantene raskere slik at resten ikke blir infisert..

Som en profylakse mot soppsykdommer må jorda for frøplanter først holdes ved temperaturer under null eller varmes opp grundig.

Svart bein av tomatplanter

Forebygging av denne sykdommen bør være jordforberedelse for tomatplanter. Den må inneholde treaske. I fremtiden må du følge reglene for omsorg for frøplanter strengt. Gunstige forhold for utseendet til denne soppsykdommen vil være et overskudd av fuktighet i jorda og en veldig høy temperatur i rommet..

Når tegn på et svart ben vises på planter, er det ganske vanskelig å redde dem, og noen ganger er det allerede umulig. Du kan prøve å plante de overlevende plantene i en annen jord og en ny beholder. Treaske og sand (tidligere kalsinert) må tilsettes til jorden. Alle planter må sprayes med Fundazol og ikke vannes før jorden er helt tørr.