Orkidea

Orkidea

Orkideat (Orchidaceae) ovat yksi koristeellisimmista talon kukista. Ne kuuluvat samannimiseen perheeseen, jonka edustajat ovat planeetan vanhimmista kasveista. Orkideat yhdistävät yli 750 eri sukua, ja orkidealajien kokonaismäärä on kymmeniä tuhansia. Vaikka tropiikin ja subtrooppisen ilmaston pidetään sopivimpana tällaisille kukille, orkideoita esiintyy lähes kaikissa maailman kolkissa, polaarisia leveysasteita lukuun ottamatta..

Eurooppalaiset tutustuivat orkideoihin 1700 -luvulla. Noina päivinä tällaisia ​​kasveja pidettiin erityisen harvinaisina ja arvokkaina, ja vain kaikkein jaloimmat ja varakkaat ihmiset voivat saada tällaisen kukan. Sitten orkideoita pidettiin vain kasvihuoneissa. Nykyaikaiset kukkaviljelijät voivat helposti hankkia tällaisen kasvin. Niitä myydään kirjaimellisesti missä tahansa kukkakaupassa ja niitä on monenlaisia. Mutta jotta orkidea säilyttäisi houkuttelevan ulkonäön, tätä kasvia on hoidettava asianmukaisesti..

Orkideoiden korkea koristeellisuus ja alkuperäinen ulkonäkö toivat näille kasveille suuren suosion sekä kotikulttuurissa että koristeena eri toimistotiloihin tai erityistilaisuuksiin. Suurin osa orkidean kasvatuksen vaikeuksista kotona on yleensä tiedon puute tämän kukan kehityksen ominaisuuksista..

Orkidean hinta voi vaihdella merkittävästi lajista ja lajikkeesta riippuen. Joitakin niistä pidetään erittäin edullisina, kun taas toiset ovat päinvastoin harvinaisempia ja vaikeammin kasvatettuja lajikkeita sopivin kustannuksin. Mutta valikoiman leveyden avulla voit valita kukan mihin tahansa budjettiin..

Orkidean kuvaus

Orkidean kuvaus

Orkideat voivat olla nurmikasvien monivuotisia, harvemmin – pensaita tai viiniköynnöksiä, joissa on puumaiset varret. Perheen edustajien koot voivat vaihdella hyvin pienistä jättimäisiin – jopa 35 m pitkillä versoilla. Suurin osa orkideoista on peräisin Etelä -Amerikan mantereelta tai Kaakkois -Aasiasta. Siellä elää yhden suosituimpien kotimaisten orkideoiden, Phalaenopsiksen, villi esi -isä. Samaan aikaan amerikkalaiset ja aasialaiset orkideat eroavat toisistaan ​​eri kasvukohdissa. Uuden maailman kasvit kasvavat kosteassa viidakossa hajavalon alla. Aasiassa tällaisia ​​kukkia esiintyy useimmiten vesistöjen lähellä sekä rannikon kallioilla..

Kaikki orkideat on jaettu elinympäristönsä mukaan kolmeen pääryhmään:

 • Epifyyttinen – puiden asukkaat;
 • Letofyyttinen – kasvaa vuorilla, kivillä;
 • Maanpäällinen – kasvaa maassa tai maan alla.

Kasveilla on luokitus varren sijainnin mukaan:

 • Yksisarvinen – ruoan säilyttäminen lehdissä. Tähän ryhmään kuuluvat phalaenopsis, vanda, aggrekkum ja aerangis. Näillä orkideoilla on leveät lehdet ja korkeat varret. Pensaat kehittyvät ylöspäin;
 • Sympaattinen – ravinteilla vaakasuorissa versoissa. Tähän ryhmään kuuluvat cattleya, cymbidium sekä oncidium ja cambria. Toisin kuin muut orkideat, ne muodostavat paksun, lyhennetyn varren – pseudobulbin, johon ne varastoivat ravinteita selviytyäkseen epäedullisella ajanjaksolla. Jos kasveista huolehditaan oikein, pseudobulbs -toiminnot alkavat heikentyä..

Orkidean ominaisuudet

Orkideat muodostavat yksinkertaisen muodon vaihtoehtoisia lehtilevyjä. Niiden kukat kerätään kukintoihin korvan tai harjan muodossa, vaikka jotkut lajit voivat muodostaa yksittäisiä kukkia. Kolmijäsenisiin kukkiin kuuluu huuli – näkyvin keskimmäinen terälehti, pari muuta terälehteä ja samankokoisia verholehtiä. Tällaisten kasvien sulatetuilla filamentteilla on erityinen rakenne, joka orkideoiden lisäksi löytyy vain Rafflesiaceae -heimoista. Tällaisia ​​kukkia voidaan pölyttä eri tavoin. Kukinnan jälkeen laatikot tai marjat sidotaan tähän paikkaan..

Tämän perheen jäsenillä on erityinen juurijärjestelmä. Niiden ilmajuuret eivät tarvitse maaperää, joten ne eivät juurtu maahan tavallisten ruukkukukkien tavoin. Orkideoiden tärkeimmät tarpeet ovat kosteus ja ravinteet. Juuret peittävän erityisen sienimäisen kudoksen ansiosta nämä kasvit voivat imeä tavallista vettä ja kosteutta ilmasta. Orkideoiden kasvattamiseen käytettävän maaperän sijasta käytetään erityistä substraattia – puunkuorta tai jopa vaahtoa.

Kasvattajien työn ansiosta kaupoissa esitetyt orkideat eivät vaadi kasvihuoneolosuhteita ja voivat kasvaa menestyksekkäästi asunnossa. Riippumatta siitä, mikä orkidea päätettiin ostaa, tällaiset kasvit tulisi ostaa vain luotetuista kaupoista..

Orkideat kukkivat kuten hullu – KUIN MINUAOrkideat kukkivat kuten hullu - KANTAA MINUA

Kuinka valita ja ostaa orkidea

Useimmiten Phalaenopsiksen edustajia löytyy myynnistä – ne ovat vaatimattomimpia ja niitä pidetään ihanteellisina ensimmäisinä kasveina aloittelijoille, jotka ovat kiinnostuneita orkideoista. Mutta ennen kuin ostat tällaisen kukan, sinun on tutkittava olosuhteet, joissa sitä pidettiin kaupassa. Mitä kauemmin tehdas on myynnissä, sitä heikompi se voi olla sopimattomien olosuhteiden vuoksi.

Jos orkideat ovat kaupassa noin 3 viikkoa, sinun on kiinnitettävä huomiota niiden kuntoon:

 • Kukkien tulee olla läpinäkyvissä ruukuissa, on hyvä, jos niissä on tuuletusaukkoja. Kasvien juuret näkyvät paremmin siellä, ja seinien reiät parantavat hapen virtausta ja vahvistavat kukan terveyttä;
 • Pidä orkideahyllyt kuivina ja puhtaina. Valitun ruukun kuormalavan tulee myös olla kuiva;
 • Juotamattomat kasvit sietävät paremmin kuljetusta myymälästä asuntoon ja niitä on helpompi sopeuttaa uuteen paikkaan..

Yleensä myynnissä olevissa kukissa on oltava erityinen tunniste, joka sisältää täydelliset tiedot orkideasta ja sen säilytysolosuhteista. Jos tällaista tunnistetta ei ole, voit kysyä siitä myyjältä. Jos orkidean hoidon erityispiirteet ovat hänelle tuntemattomia, kasvi voi olla liian heikentynyt epäasianmukaisesta hoidosta.

Kaikki orkideat ovat lämpöä rakastavia kasveja, jotka eivät tuskin siedä matalia lämpötiloja, joten on parempi ostaa ne lämpiminä päivinä. Tämä suojaa uutta laitosta äkillisiltä lämpötilan muutoksilta kuljetuksen aikana. Jos kukkiva orkidea ostetaan talvella tai varhain keväällä, sinun on mietittävä etukäteen, kuinka estää sen jäätyminen kadulla. Voit esimerkiksi lämmittää kasvin pulloilla lievästi kuumaa vettä. On muistettava, että on parempi olla ostamatta orkideoita kukkien massamyynnin aikana, esimerkiksi maaliskuun juhlapyhinä. Tällä hetkellä riski ostaa kasvi, joka ei elä pitkään, on erityisen suuri..

Tietyn orkidean kunto voidaan määrittää sen juurien ja ilmaosien ulkonäön perusteella:

 • Pitkät vihreät kärjet osoittavat pensaan aktiivista kehitystä. Tämä tarkoittaa, että siitä huolehditaan asianmukaisesti ja kasvi on terve;
 • Vihreät pisteet juuren kärjessä osoittavat lepoajan. Jos juurissa ei ole pisteitä, kasvi voi kärsiä kosteuden puutteesta tai liiallisuudesta. Sairastuneessa orkideassa juuret voivat saada ruskean tai mustan värin, ja tällaisesta kasvista on vaikea lähteä;
 • Lehtien tulee olla vahvoja, kiiltäviä eikä kuolleita, yhtenäisen värin. Terveellä pensaalla tulisi olla vähintään kolme lehteä;
 • Jos lehdet ovat liian kirkkaita, se voi johtua liiallisesta ruokinnasta. Tämä on huono sekä kasvin yleiselle kunnolle että sen kukinnalle..

Monet viljelijät pyrkivät hankkimaan jo kukkivan orkidean. Nämä kasvit näyttävät houkuttelevimmilta ja niitä käytetään usein lahjoina. Toisaalta tällainen hankinta vakuuttaa varmasti sopimattoman lajikkeen hankkimista vastaan. Mutta toisaalta kukinta vie paljon energiaa orkidealta, ja tällaiset kasvit ovat selvästi olleet kaupassa yli viikon. Jotta et odottaisi liian kauan kukkia, mutta vakuutat itsesi ostamasta heikentynyttä pensasta, voit valita orkidean, joka on juuri saanut värin.

Ennen kuin ostat sen, sinun on selvitettävä haluamasi kasvin kasvuolosuhteet. Tämän lähestymistavan avulla voit valita etukäteen kukan, jota voidaan hoitaa oikein. Tämä suojaa laitosta stressiltä ja viljelijää turhautumiselta ja rahan tuhlaamiselta..

Orkideahoito kotona

Orkideahoito kotona

Yleisesti uskotaan, että orkideat ovat erittäin nirsoja ja kapriisia kotona. Tämä on osittain totta, koska kukka tarvitsee riittävän korkean kosteuden eikä siedä kuivuutta ja pölyä. Jopa kaksi tai kolme ruiskutusta lisää kosteustasoa vain tilapäisesti. On parasta kasvattaa näitä kauniita kauneuksia sisätilojen kasvihuoneissa.

Jos noudatat yleisiä hoitosääntöjä, melkein kaikenlaisia ​​orkideoita voidaan kasvattaa kotona ja saavuttaa kukinta ilman suuria vaikeuksia. Tärkeintä on unohtaa, että laitoksen on erittäin tärkeää tarkkailla lepotilaa..

Pohjustus

Ensinnäkin sinun on huolehdittava orkideoiden juurista. Niiden epätavallinen ulkonäkö liittyy näiden kasvien elinympäristöön. Kotimaansa kostea ilmasto sallii, että tällaiset kukat eivät juurtuisi, vaan omaksuvat tarvittavan veden suoraan ilmasta. Orkideat voivat käyttää juuriaan muualle kuin ruokaan. Niiden avulla he voivat tarttua oksiin ja puunrunkoihin käyttämällä niitä tukena. Jotta epifyttinen orkidea tuntuisi puussa ruukussa, se tarvitsee erityistä substraattia viljelyyn, joka koostuu useimmiten puunkuorista. Sen lisäksi se voi sisältää:

 • Turve;
 • Moss;
 • Puuhiili;
 • Kuusi- tai männynkävyt;
 • Kookoskuitu;
 • Styroksi.

Sinun täytyy istuttaa orkideoita IT: hen ja ne elävät vuosikymmeniäSinun täytyy istuttaa orkideoita IT: hen ja ne elävät vuosikymmeniä

Sopivan alustan voi ostaa kaupasta tai valmistaa itse. Phalaenopsis kasvaa hyvin männyn kuoressa. He yrittävät käyttää synteettisiä aineita kukkien kasvattamiseen mahdollisimman harvoin – auringon säteiden alla polymeerimateriaalit voivat hajota ja vapauttaa kasveille haitallisia aineita seokseen. Mutta riippumatta siitä, mikä on orkideoiden alusta, sen on ensinnäkin oltava kevyt ja löysä sekä hengittävä ja kosteutta imevä..

Maanpäällisille orkideoille voit lisätä puutarhan maaperää ja kuivaa lehtineen istutusseokseen. Sopivan maaperän koostumukseen voivat vaikuttaa myös ulkoiset tekijät, esimerkiksi kosteustaso. Jos se on liian korkea, kukkia kasvatetaan männynkuoreen, johon on lisätty enintään 5% hiiltä. Keskimääräisen kosteuspitoisuuden vuoksi sammal lisätään seokseen suhteessa 2: 1. Sen läsnäolo antaa maapallon kuivua hitaammin..

Mäntykuoren lisäksi tammea voidaan käyttää myös orkideoihin. Toisin kuin havupuiden kuori, se ei sisällä hartsia, joten se ei tarvitse alustavaa lämpökäsittelyä.

Turvetta käytetään usein orkideoiden kasvattamiseen. Sille on ominaista hauraus ja kosteuspitoisuus, ja samalla korkea happamuus. Sen neutraloimiseksi turpeeseen on lisättävä dolomiittijauho, liitu, puutuhka tai muu kalsiumia sisältävä aine kuukautta ennen istutusta. Sen jälkeen substraatin reaktiosta tulee sopiva oikukas kukka..

Kookoskuidulla on myös erinomaisia ​​ominaisuuksia. Tämä materiaali säilyttää kosteuden hyvin, mutta samalla se ei kakkaa tai rypisty. Lisäksi kuitu sisältää kaliumia ja kalsiumia. Kevyet vaahtopallot luovat hengittävän ympäristön juurille eivätkä vahingoita kasvia. Puuhiiltä pidetään hyvänä lisäaineena substraatille. Se suojaa maaperää kastumiselta ja happamoitumiselta ja toimii myös antiseptisenä aineena estäen lahon kehittymistä.

Valaistus

Valaistus orkideoille

Maaperän optimaalisen koostumuksen valitsemisen lisäksi orkidean säilytyspaikka on myös tärkeä. Nämä kukat rakastavat auringonvaloa, mutta mieluummin hajaantuneet säteet. Kasvit yrittävät suojata suoralta auringolta, mutta sinun ei pitäisi häiritä ruukkua orkidealla – kukat eivät pidä uudelleenjärjestelyistä. Sen sijaan ikkunat on varjostettu kuumimpina aikoina tai paikka, jossa on sopiva valaistus, valitaan etukäteen. Normaalin kehityksen vuoksi pensaat tarvitsevat noin 14 tuntia valoa päivässä. Talvella on suositeltavaa täydentää orkideaa, muuten pensas voi olla lepotilassa. Monet lajit eivät voi kasvaa varjossa..

Orkideat pärjäävät loisteputkivalossa. Lamppu on sijoitettava 30 senttimetrin päähän kukasta ja “aurinko” -toimenpide on suoritettava noin 12 tunnin ajan. Valon riittävyys määritetään käytännöllisellä tavalla. Jos laitoksessa on lyhennettyjä solmukohtia ja lehdet ovat voimakkaasti laskeneita tai ojennettuja ylöspäin, valonsäteitä on liikaa. Pienet lehdet, pitkät ja ohuet sisäosat ovat haitta. Kukka -akvaario voidaan sijoittaa lämpimään, vaikkakin heikosti valaistuun paikkaan..

Lämpötila

Toinen tärkeä edellytys orkideoiden kasvattamiselle on oikea lämpötila. Mikä parasta, tällaiset kukat kehittyvät lämpimässä paikassa, jossa ne pysyvät +22 – +30. Lisäksi jokaisella orkideatyypillä voi olla omat mieltymyksensä. Päivä- ja yöarvojen vaihteluilla on positiivinen vaikutus kukintaan, mutta niiden ei pitäisi olla yli 10 astetta – jyrkillä vaihteluilla on huono vaikutus orkidean terveyteen. Sen kanssa oleva kattila on myös suojattava vedolta. Kun tuuletat, sinun on varmistettava, että orkidea ei estä ilmavirtaa..

Orkideat voidaan jakaa kolmeen ryhmään: lämpöä rakastava, keskilämpötilainen ja kylmää rakastava. Lajista riippuen on tarpeen valita oikein kukan optimaalinen lämpötila..

 • Lämpöä rakastavat orkideat suosivat lämpötilajärjestelmää päivällä-15-32 astetta, yöllä-15-18 astetta.
 • Keskilämpötilat tuntevat olonsa hyväksi, kun lämpötila on 18–22 astetta päivällä ja 12–15 astetta yöllä.
 • Kylmää rakastavat orkideat tarvitsevat lämpötilan 22 astetta päivällä ja 12-15 astetta yöllä..

Kastelu

Orkidean kastelu

Orkideat elävät kosteassa ilmastossa, joten tavanomaisen kastelun lisäksi on suositeltavaa ruiskuttaa säännöllisesti kukkien lehdet ja juuret tai laittaa ruukut vesialustoille. Kastele kasveja säästeliäästi, mutta säännöllisesti. Vesi kaadetaan kattilaan niin, että se ei putoa lehtien ulostulon keskelle – tämä voi johtaa mätänemiseen. Suihku on suunnattu juurille. Ennen kaikkea kasvit tarvitsevat kastelua aktiivisen kehityksen, varsien muodostumisen ja kukinnan aikana. Kukinnan jälkeen ja talvella, kun istutus lepää, kastelu suoritetaan harvemmin. Yleensä kesällä kastelu suoritetaan noin päivässä tai kahdessa ja talvella – kerran viikossa. Samanaikaisesti sinun ei pitäisi kostuttaa maaperää liikaa – pensaiden ylikuivaus on helpompaa sietää ylikostumista. Optimaalisen veden lämpötilan tulisi ylittää huoneen lämpötila pari astetta.

Ilman kosteus

Orkideat rakastavat korkeaa ilmankosteutta, ja kuumalla kesällä tai huoneissa, joissa on keskitetty talvilämmitys, kahdesta tai kolmesta ruiskutuksesta on vähän hyötyä. Orkideat on kostutettava ajoittain hygieniasyistä. Kasvia ei ruiskuteta, jos se sijaitsee auringossa, ja kukinnan aikana menettely suoritetaan niin, että kosteus ei pääse kukkiin.

Ruiskutus on parasta tehdä aamulla tai iltapäivällä. Yöllä tämä voidaan tehdä vain, kun kukka ei ole verannalla tai parvekkeella, vaan huoneessa. Eli ei ole vaaraa, että lämpötila yöllä laskee merkittävästi..

Hyvin kostutettu ilma on tärkein ja erittäin tärkeä kriteeri orkideoiden pitämisessä kotona. Ilmankosteutta voidaan lisätä kasvattamalla kasveja erityisissä akvaarioissa, sisätilojen kasvihuoneissa ja kasvihuoneissa. Myös lähellä oleva terraario, jossa on vettä tai tavallinen akvaario, jossa on kaloja, on erinomainen kostutin. Orkidea on hyvä laittaa lavalle, jossa on kiviä ja vettä. Vaihtoehtoinen vaihtoehto voi olla kissan ruukku, silloin kiviä tai kiviä ei tarvita, ne korvataan siellä sijaitsevalla arinalla..

Orkideatuki

Välittömästi jalkaterän muodostumisen jälkeen he yrittävät löytää sille sopivan tuen, muuten kukkien painon alla se voi kallistua. Tuki on asennettu huolellisesti, jotta juuret eivät vahingoitu. Jalka on kiinnitetty puristimilla, joiden määrä kasvaa sen kasvaessa. Mitä nopeammin jalka on mahdollista kiinnittää tukeen, sitä parempi – myöhemmin se jäykistyy, eikä puristinta voi enää käyttää. Tällaisissa tapauksissa kanta on hieman sidottu tukeen nauhalla, nostamalla sitä vähitellen korkeammalle..

Yläpukeutuminen

Kotona orkideoiden ruokinta

Koti -orkideat tarvitsevat säännöllistä ruokintaa ja tarvitsevat tarpeeksi ravintoaineita kasvaa. Aluksi kasvi itse imee substraatin sisältämät mineraalikomponentit ja huuhtelee ne myös vedellä. Orkideoiden ruokintasuunnitelma vaihtelee niiden kasvuvaiheen mukaan:

 • Siirretyt kukat eivät syö jonkin aikaa;
 • Pukeutuminen suoritetaan pensaan aktiivisen kehityksen aikana;
 • Kukinta -aikana lannoitteita ei käytetä;
 • Sairaita tai tuholaisista kärsiviä kasveja ei saa lannoittaa ennen täydellistä paranemista;
 • Päällystys suoritetaan kastelun jälkeen, jotta juuret eivät polta;
 • Keväällä ja syksyllä pensaat lannoitetaan kerran parissa viikossa ja talvella ja kesällä – kuukausittain..

Milloin ja miten ruokkia orkideaa niin, että orkidea kukkii pidempään ja upeamminMilloin ja miten ruokkia ORCHIDia niin, että orkidea kukkii pidempään ja upeammin

Orkideoiden kasvun tärkeimmät elementit ovat kalium ja fosfori. Mineraalilisät stimuloivat silmujen kehittymistä ja edistävät kauniiden kukkien muodostumista. Kun valitset sopivan ruokinta -aineen, sinun on tutkittava sen koostumus. Lannoite ei saa olla liian hapan eikä johtaa alustan suolaantumiseen. Yleisten kukka -lisäaineiden sijasta on suositeltavaa käyttää erityisiä koostumuksia orkideoille. Ne sisältävät vain sellaisia ​​aineita, jotka ovat todella välttämättömiä tällaisille kasveille. Sidosten avulla he yrittävät paitsi parantaa pensaan kehitystä, myös aktivoida sen koskemattomuuden.

Ravinteita voidaan levittää juureen tai käyttää orkidean varren ja lehtien suihkuttamiseen. Tavallista ruokintaa varten koostumus laimennetaan ohjeiden mukaisesti. Sitten orkidea -astia asetetaan vesikulhoon noin 10 minuutiksi kasteluun ja samanaikaisesti sen juuret kastellaan ravinneliuoksella. Lehdistösidoksille valitse pilvinen päivä tai käytä ne myöhään iltapäivällä – niin lehdet jäävät koostumuksen tipat eivät voi johtaa palovammoihin. Vihreä kasvu altistuu ruiskutukselle samoin kuin juuret.

Kun käytät orkidea -ravintolisiä, on tärkeää olla liioittelematta sitä. Monet viljelijät pienentävät tietoisesti valmistajan suosittelemia annoksia yrittäen olla syömättä kukkaa liikaa. Esimerkiksi “Agricolaa” tai “Fascoa” käytetään suhteessa enintään 1 ml koostumusta 1 litraa vettä kohti. Ilman lannoitusta kukka ei kuole: orkidea voi olla olemassa ilman lisästimulaatiota kehitykselle, mutta oikea -aikainen ja kohtalainen ravinteiden tarjonta antaa sille mahdollisuuden kasvaa aktiivisemmin ja kukkia useammin ja pidempään.

Siirtää

Orkideansiirto

Orkidean istuttamisen tarpeesta kertoo sen maanpäällinen osa, joka on kasvanut ruukun leveyteen. Se suoritetaan kukinnan ja lyhyen lepoajan jälkeen, uuden kasvillisuuden aallon alussa. Tässä tapauksessa orkidean kasvupisteen tulisi olla hieman ruukun sivujen alapuolella, mutta ei maan alla. Istutuksen jälkeen kasvi on varjostettu useita päiviä..

Jos olet juuri ostanut orkidean kaupasta, sinun ei tarvitse istuttaa sitä uudelleen heti. Kukka voi kasvaa substraatissaan kaksi vuotta. Orkidea tarvitsee välittömän elinsiirron, jos sphagnum -sammalta käytettiin substraattina kaupassa aiemmin.

Leikkaaminen

Orkidealeikkaus tehdään kasvin nuorentamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Esimerkiksi kuivat lehdet poistetaan, samoin kuin vuotuiset versot ja kannat, jotka ovat alkaneet kuivua kukinnan jälkeen. Jos kasvi on itsenäisesti kuivannut osan varsista, jolle kukkia ei enää muodostu, se katkaistaan ​​ja vetäytyy lepotilasta 2 cm ylöspäin. Jos kanta on muodostanut vauvan, jolla on omat juurensa, se erotetaan pääpensasta.

Jos orkidea sairastuu kukinnan aikana, on suositeltavaa leikata kukka oksat. Tämä auttaa kasveja säilyttämään voimaa ja toipumaan nopeammin..

Taudit ja tuholaiset

Orkideoiden sairaudet ja tuholaiset

Vaikka orkidealla on luonnollisesti hyvä immuniteetti, tällaiset kukat eivät ole immuuneja sairauksilta. Orkideat kärsivät erityisen usein erilaisista lahoista. Joten Phalaenopsis kärsii useimmiten tämän taudin bakteerityypistä. Yleensä se johtuu juurien kastumisesta. Käsittelyä varten kaikki kasvin rappeutuneet alueet leikataan pois terävällä instrumentilla yrittäen vangita hieman terveitä kudoksia. Kaikki osat käsitellään antiseptisellä aineella, esimerkiksi jauheena hiilellä. Alusta korvataan uudella ja astia pestään ja desinfioidaan..

Cymbidiumissa ja Paphiopedilumissa juurimädän katsotaan olevan yleinen sairaus. Taudin laukaisee korkea ilmankosteus ja huoneen lämpö. Kukkaruukku upotetaan 0,2% meikkivoiteen liuokseen kolmen viikon välein, ja hoito toistetaan kolme kertaa. Suuren kosteuden vuoksi harmaa mätä voi ilmestyä kukille viileällä säällä. Kaikkien sairaiden alueiden poistamisen jälkeen pensas käsitellään sienitautien torjunta -aineilla..

Kasvin ulkonäön perusteella voidaan arvioida, onko se tyytyväinen orkidean säilytysolosuhteisiin. Joten lehtien värin muutos voi osoittaa liiallista tai valon puutetta. Valon puutteen vuoksi lehdet saavat tummemman vihreän värin ja liian kirkkaista säteistä ne muuttuvat keltaisiksi tai peittyvät kuivilla läiskillä. Liiallinen kosteus maaperässä johtaa myös lehtien kellastumiseen sekä juurien ongelmiin. Veden puute on syy pseudobulb -kutistumiseen tai lehtien kuihtumiseen.

Orkidean leviäminen

Orkidean leviäminen

Lisääntyminen lapsilla

Aikuisia orkideoita voidaan levittää. Joskus jo talossa olevat pensaat muodostavat juurilapsia, jotka haluttaessa voidaan erottaa ja istuttaa erilliseen ruukkuun. Jakautumismenettely voi kuitenkin olla traumaattinen laitokselle, joten umpeen kasvanut pensas jätetään useimmiten yksinkertaisesti yhteen ruukkuun. Lapset voivat joskus muodostua jalkoihin. Ne erotetaan, kun juuret ovat saavuttaneet riittävän suuren koon (3-5 cm) – vähintään kuusi kuukautta muodostumisen jälkeen. Vauvojen muodostumisen stimuloimiseksi jalkaterässä voit käyttää erityistä hormonaalista tahnaa, joka auttaa herättämään munuaiset. Phalaenopsis voi joskus antaa tuoreita versoja jopa pääpensan kuoleman jälkeen, joten he yrittävät olla heittämättä niitä pois, jos kukan menetyksen syy ei ole tartuntatauti.

ORCHID BABY on helppo hankkia ja miten kasvattaa orkidean juuria vauvalleORCHID BABY on helppo hankkia ja miten kasvattaa orkidean juuria vauvalle

Kasvava siemenistä

Siementen lisääntymismenetelmää pidetään vaikeimpana, koska se sisältää keinotekoisen pölytyksen, kestää kauan ja siinä on monia hienovaraisuuksia siementen itämiselle. Siemeniä voi myös ostaa, mutta siementen on oltava hyvälaatuisia. Melko korkeiden kustannusten vuoksi orkideasiemeniä ostetaan usein kiinalaisista verkkokaupoista, mutta tällaiset sivustot eivät anna takeita halutun lajikkeen saamisesta..

Orkidean siemenet ovat kooltaan pieniä. Ennen kylvämistä ne desinfioidaan asettamalla ne astiaan valkaisuliuoksella. Orkideat yrittävät olla kylvämättä tavalliseen maahan – lähes kaikki tällaisen maan kasvit kuolevat. Yksi orkideasiementen piirteistä on endospermin puute – ravinteiden tarjonta. Luonnossa he saavat kaikki itämiseen tarvittavat aineet ulkopuolelta – symbioosin ansiosta tiettyjen sienien kanssa. On olemassa erilaisia ​​orkideoita, joiden avulla voit asua lähes täydellisessä varjossa. On vaikeaa poimia erilaisia ​​sieniä siementen itämiseen kotona, joten siemenet itävät erityisessä ravintoalustassa steriileissä astioissa..

Myynnissä on myös valmiita taimia pulloissa. Ne poistetaan kuljetussäiliöstä, pestään, liotetaan useita minuutteja kalpean kaliumpermanganaatin liuoksessa, annetaan kuivua ja istutetaan sopivaan maaperään yrittäen tarjota heille asianmukainen mikroilmasto erityisesti sopeutumisjakson aikana..

Orkideatyypit ja lajikkeet valokuvilla ja nimillä

Orkideoita on uskomattoman monia, ja kaikilla tällaisilla kasveilla on omat ulkoiset ominaisuudet. Sisätilojen lajit ja lajikkeet eivät ole millään tavalla huonompia kuin luonnonvaraiset orkideat.

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Aloittelijoille, jotka ovat äskettäin kiinnostuneet orkideoiden kasvattamisesta, on suositeltavaa ostaa Phalaenopsis ensin. Tämän suvun edustajia pidetään yleisimmin kotimaisessa kulttuurissa. Sukuun kuuluu noin 70 orkidealajia. Niissä yhdistyy korkea koristeellisuus ja suhteellisen vaatimaton. Tällaisten kotikukkien laajan jakelun vuoksi niiden kasvattamisessa ei pitäisi olla erityisiä vaikeuksia – kokemus kukkien pitämisestä sisätiloissa on erittäin hyvä. Tällaisen orkidean suosituimpien lajikkeiden joukossa:

 • Punainen huuli – muodostaa lumivalkoisia kukkia, joiden keskellä on kontrastinen violetti terälehti. Kuten muutkin phalaenopsikset, tätä orkideaa pidetään monopodiaalisena. Kolme kukkia sisältävää haaraa kehittyy yleensä sen varsille. Kukin koko saavuttaa 10 cm. Kukinta alkaa helmikuussa ja kestää noin 1,5-2 kuukautta. Asianmukaisella hoidolla Red Lip voi ilahduttaa kukista toukokuun alkuun asti.
 • Phoenix – tämän lajikkeen kukintaa pidetään lähes jatkuvana – silmut näkyvät siinä 4-5 kertaa vuodessa. Kukkien koko ei ole liian suuri – noin 25 cm. Kukkien väri voi vaihdella valaistuksen mukaan ja sisältää punaisen ja violetin sävyjä. Tämä lajike on vaatimaton..
 • Seesami On hollantilaisten kasvattajien hybridi. Pensas kukkii kuuden kuukauden välein, ja itse laitoksen käyttöikä on 15 vuotta..

Bifrenaria

Bifrenaria

Tuoksuvin kotimaisista orkideoista on Bifrenaria. Kaikki tämän suvun edustajat erottuvat samanlaisesta kukkien rakenteesta. Niiden sivuttaiset terälehdet ovat pidempiä kuin keskiosat, ja lusikanmuotoisella huulella on eri väri. Joten keltaisissa tai valkoisissa kukissa keskimmäisen terälehden väri voi olla vaaleanpunainen tai viininpunainen. Tätä sukua pidetään sympodiaalisena, joten yksi Bifrenarian eroista on myös päärynän muotoinen pseudobulb.

Huolimatta suhteellisen alhaisesta esiintyvyydestä sisäkulttuurissa, tällainen orkidea ei ole liian vaativa hoidettavaksi ja on varsin koristeellinen. Jokaisella sen lajikkeella on erityinen tuoksu, joka voi olla sekä miellyttävä että ei kovin miellyttävä. Esimerkiksi Tetragon -lajilla on erikoinen aromi, ja Bifrenaria Garrisonista heijastuu laakson kielo. Hajun voimakkuus ja sävyt voivat vaihdella kasvuolosuhteiden mukaan.

Feng Shui Orkidea

Feng Shui Orkidea

Orkideakukkien uskotaan häiritsevän arjen ongelmia ja auttavan löytämään hengellistä zenia. Orkideat auttavat selviytymään masennuksesta ja inspiroivat luovia ihmisiä. Tummanpunaiset orkideat ajavat pois laiskuutta ja apatiaa.