Sophora japanilainen

Sophora japanilainen

Sophora Japanese (Styphnolobium japonicum) on kaunis haarautunut puu, jossa on rehevä kruunu. Se kuuluu palkokasvien perheeseen ja alkoi levittää Japanissa ja Kiinassa. Koska kasviominaisuudet ovat samankaltaisia ​​akaasian kanssa, sophoraa kutsutaan usein nimellä “japanilainen akaasia” tai “pagodi”. Puu erottuu muiden puutarhan asukkaiden taustalla leviävillä vaaleanvihreillä rehevillä oksilla ja koristaa täydellisesti kaikki etelä- tai leutoilla leveysasteilla sijaitsevat puutarhat..

Sophora -kasveja arvostetaan ainutlaatuisista koristeellisista ja lääkinnällisistä ominaisuuksistaan, mikä selittää sen käytön tehokkaana kansanhoitona. On myös syytä huomata, että japanilainen Sophora on saanut tunnustusta myös virallisessa lääketieteessä. Siksi monet puutarhurit haaveilevat tällaisen eksoottisen kasvin kasvattamisesta omalla tontillaan..

Sophora japanilainen kuvaus

Sophora japanilainen kuvaus

Sophora japonica on lehtipuu, joka kasvaa jopa 20–25 m. Sillä on pallomainen, leviävä tai sateenvarren kruunu. Alemmat oksat sijaitsevat riittävän lähellä maata. Peitetty paksulla halkeilevalla kuorella. Lehdet ovat sileitä, kirkkaan vihreitä, järjestetty vuorotellen oksille. Illalla lehdet rullaavat ja seuraavana aamuna ne avautuvat.

Kesän lopussa kukinta alkaa, ja valko-keltaiset kaksoisharjat ilmestyvät, jotka kerääntyvät versojen kärjistä riippuviin panikkeleihin. Kukintojen keskipituus on noin 35 cm. Lehdet, kuten oksat, näyttävät haarautuneilta ja sisältävät kölin kaltaisia ​​herkkiä kukkia. Kukkien koko on enintään 1 cm, kukan rakenne sisältää lukuisia terälehtiä ja roikkuvan jalan.

Sophoralla on rikkaita ominaisuuksia. Mehiläisten kukista keräämää hunajaa pidetään parantavana ja siinä on vaalean keltainen sävy. Pölytysjakson lopussa, ja tämä tapahtuu lokakuussa tai marraskuun alussa, kasvi kantaa hedelmiä mehukkailla papuilla, piiloutuneena paksuuntuneiden palkojen venttiilien alle. Palkojen väri ilmaistaan ​​vihreänruskeilla sävyillä. Kypsymisen lopussa palot muuttuvat punaisiksi. Pavut pitävät lujasti oksista ja voivat selviytyä puussa jopa talvella..

Kasvava japanilainen Sophora

Kasvava Sophora

Sophoran kasvattamiseen käytetään pistokkaita tai siemeniä. Vain tuoreet siemenet sopivat siemeniksi. Taimien ilmaantumisen nopeuttamiseksi tehdään kuuma kerrostuminen, jossa siemenet liotetaan etukäteen pari tuntia kiehuvaan veteen tai järjestetään arpeutuminen. Puhumme ihon käsittelystä kynsiviilalla.

Tavalla tai toisella valmistettu materiaali asetetaan ruukkuihin, jotka on esitäytetty turpeen kanssa sekoitetulla hiekalla. Kylvösyvyys on enintään 2-3 cm, minkä jälkeen istutukset suihkutetaan vedellä ja asetetaan kalvon alle. Kasvatusprosessin tulisi tapahtua vähintään + 200 ° C: n lämpötilassa. Lämpötilan ylläpitäminen ja valon saatavuus ovat tärkeitä toimenpiteitä kasvatettaessa Sophoraa. Taimien kasvu on hidasta, sinun on oltava kärsivällinen. Poiminta järjestetään kasvatetuille kasveille, jotka ovat hankkineet vähintään pari vahvaa lehteä. Maasta poistetut juuret on leikattava kolmanneksella. Vasta sen jälkeen taimet siirretään uusiin ruukkuihin..

Paras aika pistokkaille on kevät tai kesä. Pistokkaiden valmistamiseksi versojen yläosat leikataan varovasti pois noin 10 cm: n pituudelta pitäen useita terveitä lehtiä. Leikkauspaikka on voideltava “Kornevinilla” taimien kasvun stimuloimiseksi. Istutetut pistokkaat asetetaan muovipullojen alle, joissa on leikattu pohja. Taimet tarvitsevat säännöllistä tuuletusta ja kosteutta.

Sophoran istutus

Sophoran istutus

Puutarhassa kasvatetut Sophora -lajit kasvavat helposti uusilla oksilla ja päästävät syviä juurakoita, mutta uuteen paikkaan siirtämistä on vaikea selviytyä. Nuoria puita on suositeltavaa istuttaa uudelleen vuoden kuluttua. Monivuotisissa näytteissä riittää, että korvataan vain pintamaa. Koska sophora on periytynyt palkokasvien perheestä, se on vuorovaikutuksessa maassa olevien sienien kanssa. Symbioosin seurauksena ei muodostu liian suuria, vaaleita sakeutumia. Tällaista kahden elävän organismin liittoa koskevaa “sopimusta” voidaan rikkoa, jos ravistellaan maaperää juurakosta istutuksen aikana.

Sopiva aika Sophoran istutukselle on keskellä talvea, jolloin kasvuprosessit eivät ole vielä päässeet “lepotilasta”. Sophora on vaatimaton maaperätyypille, mutta alustan on oltava ilmaa läpäisevä ja löysä. Usein käytetään universaaleja maaperän seoksia, jotka koostuvat puutarhamaasta ja jokihiekasta. Reiän kaivamisen jälkeen se on peitetty viemärikerroksella paremman hengittävyyden saavuttamiseksi..

Sophora japonica hoito

Sophora japonica hoito

Japanilaisen Sophoran hoito ei aiheuta monia ongelmia. Puun kasvattaminen on sallittua joko raikkaassa ilmassa tai sisätiloissa. Krimin, Sahalinin, Kaukasian ja Etelä -Siperian syrjäisillä alueilla kasvavat puut siirtävät onnistuneen talvehtimisen ulkona. Sisälajit vaativat säännöllistä karsimista ja kruunun kasvun hillitsemistä. Sophora on erinomainen puutarhuri toimistotiloihin ja maalaistaloihin. Puu istutetaan suureen kylpyammeeseen ja viedään tuuletettavaksi kevät- ja kesäkuukausina. Johdonmukainen ja oikea hoito on tärkeää normaalille kehitykselle..

Valaistus

Sophora japonica ylireagoi valon puutteeseen. Kylpyamme kasvien kanssa sijoitetaan hyvin valaistuun huoneeseen, jossa päivän valo koskettaa versoja ja lehtiä mahdollisimman pitkään. Suora auringonvalo ei ole vaarallinen puulle, mutta kuumalla kesällä on parempi olla ottamatta riskiä ja viedä kasvi edelleen varjoon. Talven lyhyen päivänvalon aikana on suositeltavaa asentaa lisävalaistus istutuskukkaruukun lähelle.

Lämpötila

Sopeutumisprosessi on riittävän nopea. Kasvi kestää jopa kuumaa säätä, mutta ilman tuuletusta sisätiloissa lehdet ja oksat alkavat haalistua. Talvella puinen amme siirretään viileään. Ulkoilmassa kasvatettu Sophora japonica kestää lyhytaikaisia ​​pakkasia, jos se suojaa runkoympyrän ympärillä. Lisäksi talven tullessa on tärkeää harkita, kuten aiemmin mainittiin, lisävalaistusta ilman luonnonvaloa..

Ilman kosteus

Luonnollisessa ympäristössä puu valitsee syrjäiset joutomaat, joilla on helppo käsitellä alhaisia ​​kosteuslukemia. Oksat ja lehdet eivät suihkuta, mutta ne tarvitsevat kylpyä ja puhdistusta pölyhiukkasten kerääntymisestä niiden pinnalle. On erityisen tärkeää pyyhkiä toimistopuutarhureiden maa -alueet.

Japanilaista Sophoraa kastellaan säästeliäästi. Lyhytaikainen kuivuus ei vahingoita häntä, mutta pitkä pidättäytyminen vedestä on haitallista kasville. Lehdet voivat pudota kosteuden puutteen vuoksi. Ja päinvastoin, maaperän ylivuoto johtaa juurijärjestelmän rappeutumiseen ja kruunun kasvun häiriöihin. Kasteluvesi soveltuu sekä kovalle että laskeutuneelle vedelle.

Yläpukeutuminen

Sophoran pukeutuminen

Talven lopusta lähtien puu syötetään säännöllisesti. Kahden viikon välein maaperää rikastetaan mineraali- ja orgaanisten lannoitteiden liuoksilla, joita käytetään käytännön puutarhanhoitoon sisätiloissa kukkiville kasveille.

Leikkaaminen

Sophran aktiivisesti kasvava kruunu vaatii karsimista, koska viherkasvien vuotuinen kasvu saavuttaa usein jopa 1,5 m. Versoja puristetaan säännöllisesti paremman haarautumisen ja muodon säilyttämiseksi. Massiivisimpia oksia, jotka muodostavat puun luuranon, ei voida leikata ilman karsinta..

Talvehtiminen

Ulkokasvien ainoana suojana odottamattomia pakkasia vastaan ​​pidetään paikan multaa. Runkoympyrä on kääritty turpeeseen tai pudonneisiin lehtiin. Sisätilojen Sophora -puilla on taipumus pudottaa lehtiään viileän talven aikana. Mitä pidemmät päivänvalot, sitä nopeammin silmut kehittyvät ja nuoret lehdet kasvavat. Heti kun uusi kasvu ilmestyy, puuta on kasteltava runsaammin ja aloitettava ensimmäinen ruokinta.

Taudit ja tuholaiset

Jos et noudata hoidon sääntöjä ja siirrä kasveja, mätä vaikuttaa juurijärjestelmään. On mahdollista pysäyttää putrefaktiiviset prosessit kudoksissa vain käsittelemällä fungisidivalmisteilla. Myös maanosan infektio on asteikkohyönteinen, kirvoja tai koita. Tuholaiset voidaan torjua hyönteismyrkkyillä.

Sophoran puutarhasovellus

Leveästi leviävien oksien ansiosta, jotka on koristeltu rehevällä ja runsaalla lehdellä, on käytännöllistä asentaa huvimaja sophora -puun alle, järjestää lepopaikka tai järjestää leikkipaikka lapsille. Oksat ovat erittäin vahvoja ja kestävät vakavan kuormituksen, minkä ansiosta voit kiinnittää niihin keinun ja tehdä todellisen yllätyksen lapsille. Kruunu on erinomainen suoja paahtavilta auringonsäteiltä, ​​ja kukintojen herkkä makea tuoksu luo kodikkaan ilmapiirin. Sophora vie paljon tilaa puutarhassa, joten yksi kasvi riittää. Tämän monivuotisen kujaistutukset sopivat puistokompleksiin..

Sophora Japanese: hyödyt ja haitat

Kiinteistöjä Sophora

Parantavia ominaisuuksia

Sekä japanilaisen Sophoran maa -alueet että juuret sisältävät hyödyllisiä aineita. Ensinnäkin puhumme flavonoidirutiinista, joka vahvistaa kapillaareja, vähentää veren hyytymistä ja poistaa turvotuksen jäljet. Kudoksista löytyi myös alkaloidipakikarpiinia, jolla on rauhoittava vaikutus. Se stimuloi kohdun seinämiä ja vakauttaa painetta. Löydetyt hivenaineet – kalium, boori, magnesium, sinkki, rauta – uudistavat ihoa, poistavat toksiineja ja antavat voimaa lihaksille. Glykosidit laajentavat verisuonten seiniä, poistavat limaa ja vähentävät ärtyneisyyttä, ja orgaaniset hapot estävät mädäntymisprosessien kehittymistä mahassa ja myrkkyjen kertymistä.

Sophoran käytöllä on positiivinen vaikutus verenkiertoelimistön toimintaan. Sen aineet vaikuttavat kapillaareihin ja vähentävät plakin muodostumisvaaraa ontelossa. Kasviperäisiä raaka -aineita ovat kuivatut lehdet, kypsymättömät hedelmät ja uudet kukat. Kuivaus järjestetään viileässä huoneessa, josta pääsee ilmaan. Aihioita saa käyttää enintään vuoden ajan. Niiden perusteella valmistetaan yrttiteet, keittämät ja valmistetaan tinktuurit alkoholista..

Sophoran rutiini toimii rauhoittavana aineena ja auttaa selviytymään useista sairauksista. Voiteet, pakatut kuivatut raaka -aineet lievittävät tulehdusta ja parantavat haavoja, ja muutama tippa alkoholitinktuuria parantaa hammassärkyä.

Sophoralla on myönteinen vaikutus aivojen toimintaan, joten virallisessa lääketieteessä Sophoraa käytetään ehkäisevänä toimenpiteenä aivohalvausta vastaan..

SOPHORA – veri, sydän, diabetes, iho. Vasta -aiheet.SOPHORA - veri, sydän, diabetes, iho. Vasta -aiheet

Vasta -aiheet

Sophoran lehtien, kukkien ja juurien käyttöön ei ole juuri mitään vasta -aiheita, mutta allergikoille on parempi pidättäytyä tällaisista raaka -aineista. Vaikka ihottuman merkkejä ei havaita heti, oireet voivat ilmaantua paljon myöhemmin..

Sophora -valmisteiden oikeaa annostusta noudattaen kasvi ei vahingoita kehoa. Ei ole suositeltavaa käyttää lääkkeitä raskaana oleville naisille ja pikkulapsille. Huumeisiin liittyviä haittavaikutuksia ovat usein ruoansulatushäiriöt, pahoinvointi ja oksentelu..