Formering av roser ved stiklinger

Formering av roser ved stiklinger: de beste måtene å rote stiklinger av roser i hagen og hjemme

Gartnere har ofte tenkt på hvordan de skal dyrke roser fra stiklinger. Hvem vil egentlig ikke ha sine egne roser i sin personlige tomt eller i leiligheten sin? Likevel har ikke alle oppnådd fruktbare resultater i denne saken. Å dyrke roser fra stiklinger er en enkel og effektiv måte å reprodusere blomster. I denne artikkelen kan du finne de nødvendige anbefalingene for å kutte roser..

Stiklinger av en rose er laget av stilkene. Som regel er stammen delt inn i flere deler (vanligvis tar de midten av stammen eller toppen). For å gjøre et kutt, må du fjerne de nedre bladene. Det må være nyrer på håndtaket, det er bedre å ha mer enn tre av dem. Kronklippet er gjort rett, mens det nedre snittet er diagonalt. Stilken skjæres omtrent halvveis mellom de to knoppene. Kuttet er laget med en skarp gjenstand. Det bør ikke være revet, dårlig kuttede kanter, ellers dør blomsten. De øverste bladene er vanligvis igjen og resten fjernes. Hvis skjæringen er rotfestet, blir knoppene grønne. Hvis ikke, forblir de svarte. Det er flere måter å rote rosekaks på. Imidlertid gir ingen av metodene som regel 100% garanti for at plantene vil slå rot. Vanligvis har skjæringen en lengde på omtrent 20 cm, du kan også bruke tretti centimeter stiklinger.

Denne artikkelen gir tips for planting og forankring av rosekaks. Hvert råd er egnet for sin egen sak, men hver velger selv hva han liker. De syv vanligste måtene for spiring og roting av rosekaks er beskrevet nedenfor..

De beste måtene å rotere rosekaks: hvordan å forplante en rose på riktig måte ved stiklinger

De beste måtene å rotere rosekaks: hvordan å forplante en rose på riktig måte ved stiklinger

Sommerrosa stiklinger

For å gjøre dette må du kutte stiklingene ved daggry eller sent på kvelden. Du bør velge modne skudd: falmet eller forbereder seg på blomstring. Det er lett å bestemme modenheten til skjæringen – torner skal bryte av på stammen. Deretter tar de et skarpt, desinfisert instrument og skjærer stengene til rosen i stiklinger som varierer i størrelse fra tolv til femten centimeter med skrå snitt. De må ha 2-3 blader og 2-3 knopper, uten blomster. For at stiklingene skal slå rot godt, brukes en løsning av heteroauxin eller rot. Det er også en populær metode for å forberede en løsning for rooting. For å klare det må du ta 0,5 ts honning i ett glass vann, mens du blander den resulterende løsningen med saftige blader.

Rose stiklinger kan plantes direkte i hagen, etter å ha forberedt jorden for dem. For dette blandes sand og jord rik på næringsstoffer. Stiklingene må stikkes i bakken i en vinkel på 45 grader, befruktet med kaliumpermanganat, deretter vanne plantene med vann og dekk til med en glassburk. Etter en stund kan bankene fjernes, men bare for en kort periode. En måned senere vil stikkene til rosen slå rot. De første skuddene vil vises på dem, som ved slutten av sommeren vil nå 30-40 cm. Om høsten er det bedre å holde roser i en gryte på et kjølig sted..

Å plante rosekaks i poteter

Å plante rosekaks i poteter

For spiring av rosekaks vil en så uvanlig metode også gjøre. For å gjøre dette må du ta stiklinger 20 cm lange etter at du har fjernet tornene og bladene. Deretter bør du ta unge poteter med øynene fjernet. I et godt opplyst område der det vanligvis ikke er vind, blir en 15 centimeter dyp grøft gravd og dekket med et 5 centimeter sandlag. Stiklinger som sitter fast i poteter plantes i en avstand på 15 cm fra hverandre. Som i den forrige metoden, er stiklingene dekket med glassbøtter. Poteter er et godt valg for rosekaks. Han gir ham den nødvendige fuktigheten og leverer de nødvendige stoffene – karbohydrater og stivelse. Alle nyttige stoffer er inneholdt i poteten, så det er ikke nødvendig å gjødsle rosen i tillegg. Disse rosene trenger regelmessig vanning. En gang hver 5. dag må du gjødsle stiklingene med “sukkervann”. For å gjøre dette, fortynn 2 ts per glass vann. Etter 2 uker kan du gradvis begynne å fjerne boksene. Etter ytterligere et par uker blir de fjernet helt. Denne teknikken er enkel og selv nybegynnere gartnere kan gjøre det..

Roterende stiklinger i en pose

Rosekaks kan også forankres i en pose. For å gjøre dette, legg steril jord i en plastpose og gjødsle den med sphagnum (en type mose). Sphagnum må dynkes i aloejuice i forholdet 1: 9 (1 – juice, 9 – vann). Posen med stiklinger plassert i den er bundet og hengt ut på gaten. Fuktigheten i posen stimulerer forankring av rosekaks. En måned senere kan du allerede se røttene.

Roterende roser fra en bukett

Roterende roser fra en bukett

Noen ganger vil du virkelig ikke skille deg med en vakker og hyggelig gave, slik at du kan ha en rekke roser du liker. Et viktig poeng: bare tamroser kan tas for forplantning. Utenlandske roser behandles med spesielle stoffer før transport, så disse blomstene kan ikke lenger gi røtter. Bare friske roser med treaktige stilker er egnet for roting. Det er nødvendig å ta den mest utviklede delen av blomsten med store, levedyktige knopper. Alle blader, knopper, torner og blomster må fjernes fra stiklingene. Stilken kuttes til en lengde på femten til tretti centimeter, hvoretter den legges i en vase med avgjort vann. Vannet må endres til røttene vokser på stiklingene. Deretter transplanteres de enten i åpen bakke eller i en gryte eller krukke. Valget her er påvirket av inneværende sesong..

Hva bør tas i betraktning i en slik metode? Først må du ikke helle for mye vann i vasen, ellers dør stiklingene av å råtne. Da blir det lite oksygen i bunnen av vasen, og dette er skadelig for plantene. Ikke legg for mange stiklinger i en vase, da de blir veldig trange. Unge skudd blir vanligvis tatt for forplantning ved stiklinger, fordi jo eldre planten er, desto mindre sjanse vil den slå rot. Det er bedre å ta stiklinger fra sidegrenene til rosen. Det er også en oppfatning om at det er verdt å velge lange skudd. Stiklinger med blader bør ikke oppbevares i mørket, ettersom bladene trenger lys.

Å plante roser for vinteren

Noen ganger blir det nødvendig å plante roser i den kalde årstiden. For eksempel når du virkelig ønsker å heie et sjeldent utvalg av blomster fra en bukett presentert om høsten. Denne metoden vil komme godt med hvis du trenger å holde rosene i live til våren. I dette tilfellet plantes en rosestengel i åpen mark, og det lages et ly på toppen slik at blomsten ikke fryser. I den varme årstiden blir rosen transplantert til et permanent sted..

Metode “Burito”

En uvanlig måte å forplante roser på med burritometoden. Resultat.En uvanlig måte å forplante roser på med burritometoden. Resultat.

Ryktene sier at denne metoden gjør at stiklinger kan slå rot, men effektiviteten stilles fortsatt spørsmålstegn ved. Likevel er denne metoden også egnet for de som liker å eksperimentere i sin egen hage! Stilkene er delt inn i stiklinger, gned den nedre delen med et middel som stimulerer rotvekst (rot, epin, etc.), pakket inn i fuktig avis og plassert på et mørkt, kjølig sted (15 til 18 grader) i et par uker . Ved slutten av denne perioden bør stiklingene slå rot..

Trannoy metode

Hovedideen bak denne metoden er å la stammen på rosen få så mye næring som mulig fra bladene før den beskjæres. For å gjøre dette må du kutte av stilkene på slutten av blomstringsperioden (juni eller juli), kutte av toppen, visne blomster og blader og observere dem. Når knoppene hovner opp, vil treet modnes. Det er nødvendig å plante stilkene i bakken så snart som mulig, til bladene blomstrer fra knoppene. Stilkene kuttes i stiklinger og plantes på et godt opplyst sted i en vinkel på førtifem grader, flere planter i ett hull. Dette gjøres med håp om at minst en av plantene skal slå rot. Ovenfra er stiklingene dekket med rester fra fem liters plastflasker, den smale delen fjernes. Stiklinger må lukkes og vannes regelmessig for å få oksygen til røttene..

Slik ser de viktigste måtene å rotere rosekaks ut. For mange gartnere som liker å plante prydplanter og eksperimentere med nye varianter, vil disse anbefalingene være til stor nytte..

Reproduksjon av en rose ved hjelp av stiklinger (video)

Formering av en rose ved hjelp av stiklingerFormering av en rose ved hjelp av stiklinger