Hvordan forplante jordbær riktig med bart

Hvordan forplante jordbær riktig med bart

Denne metoden for forplantning av jordbær, underlagt visse regler, vil ikke bare gi gode frøplanter, men vil også bringe en stor høst av jordbær hvert år, og vil bevare sine beste kvaliteter..

Erfarne sommerboere vet at det ikke anbefales å bruke bart fra fruktbusker. Hver bærbuske bør bare utføre én funksjon: enten å produsere frukt eller bart. Planten har rett og slett ikke nok næringsstoffer til begge deler. Selv om busken allerede har sluttet å bære frukt, er styrken hans fortsatt ikke nok til en sterk bart av høy kvalitet, siden all krefter ble brukt på å modne fruktene.

Jordbærbusker, som ser ut til å “fungere på to fronter”, tømmes veldig raskt, begynner å gjøre vondt og avkastningen reduseres gradvis. Bærene på slike busker blir mindre, smakskarakteristikkene går tapt. I fremtiden kan kulturen dø helt.

Formering av jordbær ved bruk av livmorbusker

Formering av jordbær ved bruk av livmorbusker

Prosessen med å avle jordbær må begynne med valg av de sterkeste og mest spenstige buskene. De kalles morbusker. Hvordan identifisere og huske dem? Valget begynner det første året med å plante jordbærbuskene. På alle plantede bærbusker er det viktig å fjerne alle bart uten unntak. Kulturen må gi all sin styrke til fruktprosessen. Gartnerens oppgave er å observere alle plantene nøye og merke de beste buskene (du kan bruke et lyst klistremerke eller en liten pinne). De beste plantene vil være de som hadde de største fruktene og som forble intakte (verken av skadedyr eller værforandringer). Disse bærbuskene kalles morbusker..

Etter slutten av fruiting må de beste jordbærbuskene transplanteres til et eget område. Mellom hver livmorbuske må du forlate minst førti centimeter, og avstanden mellom radene er omtrent åtti centimeter.

I neste sesong fortsetter arbeidet med utvalgte jordbærbusker. Nå må hver busk legge all sin energi i utviklingen av bart, så du må bli kvitt alle knoppene som dukker opp. Bærbusker skal ikke blomstre eller danne eggstokk. I år vil vegetativ reproduksjon være det viktigste for planter, det vil si utvikling av kinnskjegg.

Bart vil begynne å vises i den første sommermåneden. Det er nødvendig å gjøre et grundig utvalg igjen – bare den sterkeste og største bart vil være nødvendig, og resten må kuttes av. Stikkontakter vil veldig snart danne seg på den valgte barten, og på dem, i sin tur, røttene.

Transplantasjon av jordbærplanter til et nytt sted gjøres best den siste sommermåneden

Med utseendet av røtter på rosettene, kan du velge en av to alternativer for videre utvikling av en ung busk. Utløpet trenger ikke å skilles fra den voksne busken, det er nok å dype nedre del litt inn i den løse jorda i hagen og følge alle de foreskrevne reglene for omsorg for plantene eller gi sin egen separate beholder for utviklingen av rotsystemet for hvert uttak.

Transplantasjon av jordbærplanter til et nytt sted gjøres best den siste sommermåneden. Før det alvorlige kalde været begynner, vil det fortsatt være nok tid til buskene kan slå rot på et nytt sted og slå godt rot. Omtrent ti dager før overføringen av frøplanter må du kutte bart som rosettene har dannet seg på. I løpet av disse dagene må planter lære å mate gjennom sitt eget rotsystem, og ikke fra moderbusken..

Voksende frøplanter med livmorbusker kan gjentas i to eller tre år på rad, og så kan du igjen finne unge og sterke planter som vil erstatte dem. Hele utvelgelsesprosedyren må gjentas igjen. Det er verdt å merke seg at det er bedre å velge jordbær på to og tre år som morbusker. De utvikler mye mer bart enn en ettåring.