Kjemp mot senbrent av tomater: folkemetoder og midler

Kjemp mot senbrent av tomater: folkemetoder og midler

Blant sykdommer i tomater er en av de vanligste senblod eller senbluss. Når denne soppsykdommen vises på tomatbusker, kan du umiddelbart legge merke til tegnene – små mørke flekker på bladene, brune og tørkende blader, samt sverting av individuelle deler av stammen. Over tid begynner fruktene selv å bli svarte, og busken visner og tørker.

Oftest overtar denne sykdommen tomater under langvarig regnfull, kjølig og overskyet vær. La oss prøve å finne ut hvordan du forhindrer sykdom i sengene, hvilke forebyggende tiltak du bør ta og hvilke metoder for å håndtere et allerede manifestert problem.

Hovedårsakene til sen rødme

Hovedårsakene til sen rødme

Soppsykdommer lever på spredning av sporer, som finnes nesten overalt. Gartnere må ta alle tiltak for å forhindre at disse sporer utvikler seg, og om mulig til og med redusere antallet. Det er flere faktorer som favoriserer spredning av sen rødme:

 • En stor mengde kalk i jorda. For at jorden ikke skal surne, utfører sommerboerne kalkingen, og noen ganger blir de for revet med av denne prosessen. Overskytende kalk på stedet tiltrekker seg sopp.
 • Fortykkede tomatplantasjer. Tomatsenger i drivhuset, på grunn av sin lille størrelse, ser ut som den ugjennomtrengelige jungelen i Amazonas. “Klimatiske” forhold i en slik lukket dyrking, med mangel på frisk luft og høy luftfuktighet, er et utmerket sted for utvikling av phytophthora.
 • Kraftige endringer i natt og dag temperaturer. På slutten av sommersesongen blir nettene kaldere. Skiftet fra en varm sommerdag til en kjølig natt bidrar til en stor mengde morgendugg, noe som øker mengden fuktighet i sengene..
 • Immunkompromitterte planter. I planter, så vel som hos mennesker, blir de svake sykere raskere enn de sterke. Med utilstrekkelig befruktning av jorda mangler vegetabilske avlinger noen mikroelementer. Deres svekkede immunitet kan forårsake sen rødme..

Forebygging av phytophthora

 • Den kalkrike jorda på stedet må gjenopprettes ved å innføre torv til sommerhuset og grov elvesand i midtgangene.
 • Når du planter tomater, er det nødvendig å ta hensyn til forgjengerne og observere vekstrotasjon..
 • Når du planter tomatplanter i senger, må du nøye følge de anbefalte intervallene mellom planter og mellom bedene for å unngå fortykning i fremtiden..
 • Når du dyrker tomater i et drivhus, ikke glem regelmessig ventilasjon av rommet. Vanning gjøres best om morgenen, slik at fuktighet absorberes i jorden om kvelden.
 • I kjølig, grumsete vær med høy luftfuktighet, anbefales det ikke å vanne tomater i det hele tatt. Det vil være nok til å løsne jorda i sengene.
 • Påfør regelmessig gjødsling med de nødvendige sporelementene ved vanning og sprøyting.
 • Bruk sprøyting av tomater med forskjellige biologiske produkter eller løsninger fra folkelige oppskrifter.
 • Plant tomater bare av de artene og varianter som er motstandsdyktige mot sen rødme og andre soppsykdommer.

Sprøyting av tomater mot sen rødme

Forebyggende sprøyting av tomater bør bare utføres om morgenen og i varmt, tørt vær. Blant de mange forskjellige rettsmidler for sen rødme, anbefales det ikke å gjenta den samme resept eller stoffet fra år til år. Denne soppsykdommen kan tilpasse seg forskjellige forhold og midler..

Den første sprøytingen bør utføres så snart tomatplantene er plantet. Og de neste – regelmessig 2-3 ganger i måneden.

Midler for å bekjempe sen rødme

Midler for å bekjempe sen rødme

 • Infusjon av hvitløk med kaliumpermanganat. Greens eller hvitløkpærer (omtrent hundre gram) må hakkes til en puré og helles over med to hundre og femti milliliter kaldt vann. Etter 24 timer, sil infusjonen gjennom dobbelt gasbind og tilsett en stor bøtte med vann og 1 gram kaliumpermanganat. Denne infusjonen kan brukes to eller tre ganger i måneden..
 • Trichopolus. I tre liter vann må du oppløse tre tabletter av dette stoffet og bruke løsningen hver femtende dag..
 • Melkeserum. Serumet må kombineres med vann i like store mengder. Løsningen kan brukes daglig fra den andre sommermåneden.
 • Aske. Sprinkling av radavstandene med treaske utføres to ganger i sesongen. Den første gangen – 7 dager etter planting av tomatplanter, og den andre – under dannelsen av eggstokken.
 • Infusjon av råtten halm eller høy. For å forberede infusjonen må du bruke råtten halm eller høy (ca. 1 kilo), urea og en bøtte med vann. Innen 3-4 dager skal løsningen infunderes. Sil den før bruk..
 • Melk med jod. Sprøyting med denne løsningen utføres 2 ganger i måneden. Du må blande 500 milliliter melk, 5 liter vann og 7-8 dråper jod.
 • Salt. Det anbefales å sprøyte grønne tomater med denne løsningen en gang hver 30. dag. 1/2 kopp salt tilsettes til 5 liter gadflies.
 • Kobbersulfatløsning. Den brukes en gang før begynnelsen av blomstring av grønnsaksplanter. Tilsett en spiseskje kobbersulfat i en fem-liters beholder med vann..
 • Gjær. Det brukes når de første tegnene på sen rødme vises. 50 gram gjær må fortynnes i 5 liter vann.
 • Fitosporin. Dette preparatet (fortynnet) anbefales å vanne sengene i drivhuset før du planter tomatplanter. Du kan legge “Fitosporin” annenhver dag til vannet for vanning. Og sprøyting kan startes når eggstokkene dannes og gjenta dem regelmessig hver og en halv til to uker. Det er nødvendig å forberede løsningen strengt i henhold til instruksjonene på pakken..

Bekjemper sen rødme i drivhus

Sykdom er lettere å forebygge enn å kurere. Dette gjelder også phytophthora. Før du planter frøplanter i et drivhus, er det verdt å rengjøre og behandle dem grundig. Forberedende arbeid består i å fjerne spindelvev og smuss fra side- og toppflatene, i rengjøring av sengene for planteavfall.

Det anbefales å utføre forebyggende røyking av drivhuset med brennende kull og et lite stykke ull. I en så røykfylt tilstand bør drivhuset stå i en dag med dører og vinduer tett lukket..

Noen sommerboere utfører aske – tobakkstøvning av drivhusbed eller sprøyting med løsninger av EM -preparater.

Flere populære måter å bekjempe sen rødme (video)

Flere populære måter å bekjempe sen rødme påFlere populære måter å bekjempe sen rødme på