Episode

Plante episasjon

Episcia -anlegget er en representant for Gesneriev -familien. Forskjellig i upretensiøsitet har derfor lenge vunnet interessen til mange blomsteroppdrettere. I naturen lever episoder på det søramerikanske kontinentet, så vel som i Mellom -Amerika. Slekten deres inneholder rundt 12 arter..

Episia kan skryte ikke bare av sin vakre blomstring, men også av nydelige blader, som med sitt praktfulle utseende ganske ofte overskygger blomstene selv. Hjemme vokser episoden vanligvis som en ampeløs plante..

Beskrivelse av episoden

Beskrivelse av episoden

Episia regnes som en prydplante, men blomstene er også ganske merkbare og gode. Busken har en stor underjordisk stilk, og stengene over bakken er litt pubescent. Planten kan også danne værhår og datterrosetter. Bladene på korte petioles er motsatte. På grunn av fløyelsaktig (sjeldnere – glatt) overflate og variert farge ser de veldig imponerende ut. Hvert blad forblir på planten i mer enn ett år, så busken beholder sitt attraktive utseende i lang tid. Blomster vises i akslene enkeltvis eller i en liten haug. De har formen som en grammofon med bøyd kronblad og en rekke farger..

Episode. Blomstring og omsorg.Episode. Blomstrer og går.

Korte regler for voksende episoder

Tabellen viser korte regler for omsorg for en episode hjemme..

Lysnivå Krever lyse, men ikke direkte bjelker.
Innholdstemperatur Den optimale temperaturen er 20-24 grader, men ikke mindre enn 18 grader.
Vanningsmodus I hele vekstperioden fuktes jorden rikelig med vanning gjennom pannen. Om vinteren vannes planten etter at jorden har tørket med en fjerdedel.
Luftfuktighet Fuktighetsnivået må økes, men løvverk må ikke sprøytes. For å øke fuktigheten er en pall med våte småstein egnet, eller å plassere en blomst i et terrarium.
Jorden Episoden krever en nøytral eller litt sur jord. Et underlag som inkluderer torv, sand og dobbelbladet jord er egnet. Kull eller spagnum tilsettes til den resulterende blandingen..
Topp dressing I vekstperioden bør buskene gjødsles to ganger i måneden, ved å bruke halvparten av dosen av mineralforbindelser eller sterkt fortynnet organisk materiale.
Overføre Transplantasjonen utføres hvert år, på våren..
Beskjæring Beskjæring utføres etter blomstring av busken.
Bloom Blomstringen varer vanligvis hele sommeren.
Sovende periode Den sovende perioden er nesten umerkelig, busken mister ikke sin attraktivitet hele året.
Reproduksjon Frø, stiklinger.
Skadedyr Skjede, hvitflue, og også bladlus, melus eller thrips.
Sykdommer Tap av dekorative blader eller mangel på blomstring hvis omsorgsbetingelsene ikke følges.

Episodepleie hjemme

Episodepleie hjemme

Belysning

Episode foretrekker sterkt lys, men strålene må diffunderes. For en busk er øst- eller vestvinduer best egnet. Om sommeren kan episoden vokse selv på den nordlige vinduskarmen, men på den sørlige blomsten vil det være nødvendig med skygge fra den brennende solen. I dette tilfellet er vinduene gardinert med en gjennomsiktig klut eller dekket med papir, eller blomsten omorganiseres lenger fra vinduskarmen. Om vinteren holdes planten på et lyst sted. I løpet av denne perioden vil de nordlige vinduene for blomsten ikke fungere: stilkene begynner å strekke seg for mye. I dette tilfellet må planten fremheves. Tvert imot, i den lyse solen kan plantens blader bli mindre eller bli gule..

Løvverket til episoden reagerer på lys og kan danne en slags mosaikk, og prøver å fange et tilstrekkelig antall stråler. På grunn av dette bør ikke ampeløse plantearter flyttes eller roteres igjen..

Temperatur

Den nedre terskelen for å vokse en episode anses å være 18 grader, men en temperatur på omtrent 20-24 grader anses som optimal for vekst og utvikling. Rommet med anlegget kan ventileres, men om høsten og vinteren må blomsten beskyttes mot kalde trekk, og også holdes borte fra varmeapparater.

Vanning

Episode

Ved vanning bør ikke vanndråper falle på plantens løvverk, derfor er det enklest å vanne buskene på den nedre måten – gjennom pallen. For å gjøre dette, bruk avgjort og tilstrekkelig mykt vann. I tillegg må den ha romtemperatur..

I utviklingsperioden fra begynnelsen av våren til slutten av høsten fuktes buskene rikelig, så snart jorden i potten begynner å tørke ut. Om vinteren bør episoden vannes mer moderat og vente et par dager etter at matjord har tørket. Overtørking av underlaget er nesten like skadelig som å overfukte det..

Fuktighetsnivå

Episia foretrekker høy luftfuktighet og vokser best under drivhusforhold. For å oppfylle denne betingelsen kan busken oppbevares i terrariet, eller du kan bruke en skuff fylt med fuktige småstein. Den vanlige måten å fukte luften – sprøyting – vil ikke fungere i dette tilfellet. Fuktighet bør ikke komme på pubesent løvverk av episoden, dette kan føre til utvikling av putrefaktive prosesser.

Du kan også plassere potten med planten på et brett fylt med vann, men bunnen av potten og skuddene på busken bør ikke komme i kontakt med den. En annen måte å øke fuktigheten på er å dekke blomsten med en gjennomsiktig pose etter vanning..

Jorden

Episode landing

En litt sur eller nøytral jord er egnet for å plante en episode. Det kan inneholde sand, torv og jord med dobbel blad. Sphagnum eller kull tilsettes i tillegg til det resulterende substratet. Du kan også bruke ferdig jord for fioler. Før planting legges et dreneringslag i bunnen av potten..

Topp dressing

I løpet av episodens vekstperiode må den mates systematisk. For dette blir planten vannet annenhver uke med mineralforbindelser eller organiske blandinger. Men når du mater, må du bare bruke halvparten av dosen anbefalt av produsentene. En overflod av næringsstoffer vil ha en negativ effekt på plantehelsen..

Overføre

Transplant episoderTransplant episoder

Episoden krever årlig flytting til en ny container. Transplantasjonsprosedyren utføres på våren. En kompakt, lav, men moderat bred gryte er egnet for en busk. I bunnen må den ha dreneringshull..

Før transplantasjon må busken vannes rikelig, deretter trekkes den forsiktig ut og undersøker røttene. De berørte områdene fjernes og seksjonene drysses med knust kull. Unge planter flyttes med overføringsmetoden, ved bruk av en potte som er ca 2 cm bredere enn den gamle. For en voksen episode er det nødvendig med en beholder på ikke mer enn 22 cm i diameter. Busker som er for gamle blir ikke transplantert, men bare fornyet, og roter stikkene eller stikkontaktene på nytt.

Beskjæring

Hjem episode

Home Episode vokser raskt. For å holde busken pen og frodig nok, må den beskjæres etter blomstring. Rosetter separert under beskjæring kan rotes direkte i samme gryte.

De mange variantene av episoden med lange stengler er i stand til å klatre inn i naboboksene og sette røtter i dem. Du kan beskytte naboblomster mot ubudne gjester ved å plassere en gryte med en episode der den ikke kan nå dem..

For at de store artene skal se mest imponerende ut, er det nødvendig at buskens første skudd ikke henger over pottekanten. Slike stilker bør forsterkes på en liten (opptil 20 cm) gitterstøtte. Først etter fylling kan de resterende skuddene henge fritt fra beholderen. For å unngå å avsløre stilkene, blir plantens stilker med jevne mellomrom forkortet med halvparten..

Sovende periode

Den sovende perioden er nesten umerkelig, episoden mister ikke sin attraktivitet gjennom året. Selv om vinteren utvikler blomsten seg aktivt hvis du gir den tilstrekkelig belysning. Det anbefales heller ikke å senke temperaturen om vinteren, dette kan påvirke planten negativt..

Avlsmetoder for episoder

Avlsmetoder for episoder

Stiklinger eller plantefrø brukes til å forplante episoder..

Frømetoden brukes sjelden. En sand-torvblanding brukes til planting. Små frø er spredt over overflaten, litt presset ned i bakken. Etter det er beholderen dekket med folie og plassert på et lyst og varmt sted. Jordens fuktighetsinnhold må overvåkes ved periodisk sprøyting av jordoverflaten. Filmen fjernes kort hver dag for lufting. Frøplanter dukker opp innen en måned. De vokser sakte. Når et par virkelige blader vises på dem, dykker episodene ned i små beholdere med 2-3 stykker. I det første leveåret blomstrer ikke slike frøplanter..

Stiklinger utføres om våren, når episoden begynner å vokse mer aktivt. Den enkleste måten å slå rot på er barna, rosettene som dannes i enden av værhårene på planten. De må ikke ha laterale prosesser. Enden av en slik stamme senkes ned i vannet ikke dypere enn 4 cm, eller plantes umiddelbart i bakken. Ved en høy nok temperatur (ca. 25 grader) bør røttene vises om en uke. Når du formerer en blomst gjennom datterrosetter, kan du ikke kutte dem av, men rotere dem som lagdeling. For å gjøre dette, blir kontakten satt inn i stedet for brettet, ved hjelp av en ekstra gryte for dette. Jorden i den skal være lett og fuktig. Det er viktig å sikre at han ikke overkjøler. Apikale stiklinger eller episodeblader er også egnet for vegetativ forplantning. De holdes i varmt vann til røttene dukker opp, og plantes deretter i løs jord..

Unge episoder utvikler seg aktivt og krever hyppigere transplantasjoner. De flyttes vanligvis til en ny pott omtrent en gang i måneden..

Episode. Reproduksjon og omsorg. Episcia.Episode. Reproduksjon og omsorg. Episcia.

Mulige voksende vanskeligheter

  • Bladene blir gule – på grunn av et overskudd av gjødsel eller brudd på forvaringsbetingelsene. Et episoderom kan være for varmt eller tørt. I tillegg kan løvverk bli gule på grunn av altfor sterk sollys..
  • Brune flekker på bladene – for kaldt vann for vanning. For episoden er det nødvendig å bruke tilstrekkelig varmt og godt avgjort vann..
  • Tørker ut spissene på bladene – utilstrekkelig luftfuktighet.
  • Løvkrøller – Enkelte varianter av episoder reagerer på denne måten på uregelmessig vanning.
  • Gråaktig blomstring på løvverk – soppinfeksjon. Kan være et tegn på for gammel sur jord eller stillestående inneluft..
  • Rotutvikling – kan oppstå på grunn av lite lys, vannet eller for lav temperatur, spesielt om vinteren.
  • Mangel på blomstring – kan skyldes flere faktorer samtidig. Blomster vises ikke hvis episoden er vannet feil: jorda i beholderen skal ikke tørke ut. Mangelen på peduncles kan også skyldes utilstrekkelig belysning, overflødig nitrogengjødsel, lav temperatur eller fuktighet. Innholdet i blomsten om vinteren er også viktig, når episoden bremser veksthastigheten litt..

Sykdommer og skadedyr

Hyppige husdyr (edderkoppmidd, skalainsekter, bladlus, etc.) kan slå seg ned på episoder, men dette skjer ganske sjelden. Hvis det dukker opp insekter, blir busken behandlet med et pulver- eller aerosolinsektmiddel..

Typer og varianter av episoder med bilder og navn

Episcia dianthiflora

Episode nellik

Meksikansk utseende. Episcia dianthiflora har to typer stilker. Noen av dem er tynne nok til å danne datterrosetter. Unge stilker er lyse i fargen, men blir deretter gradvis mørkere. Andre stilker er kortere. Løvverket er tett på dem. Bladbladene er eggformede og små i størrelse (opptil 3 cm i lengde). Fargen er mørkegrønn med en rødaktig vene i midten. Hvert blad har pubescens. Blomstene til denne arten er hvite, med utkant langs kantene på kronbladene. Samtidig er svelget dekorert med lilla flekker..

Den moderne klassifiseringen tildeler en slik episode en annen slekt – alsobia.

Episcia cupreata

Episode kobber-rød

Bor i det søramerikanske tropiske høylandet. Episcia cupreata danner en større busk. Skuddene som kryper langs bakken slår lett rot. Løvverket er elliptisk og tett pubescent. Lengden på hvert blad når 30 cm og er 8 cm bred. Utenfra har løvet en original farge. Det kan inneholde toner av kobber, grønt eller brunt, med venene prydet med lysere kontrasterende striper. Fra innsiden har bladet en rød fargetone med grønnaktige striper. Arten danner enkle røde blomster. Størrelsen på røret når 2,5 cm. Utenfor er blomsten rød, og inne er den gul, med røde flekker. Blomstringen begynner på midten av sommeren og varer til september. En slik episode har en rekke varianter som varierer i fargen på løvverk og blomster..

Episcia reptans

Skrek episode

Den lever i de samme regionene som den kobberrøde episoden. Episcia reptans er mer kompakte og har fleksible stengler. Bladene når 8 cm i lengde. Hvert blad er sterkt pubescent og ovalt. Oversiden av tallerkenen er tonet i olivengrønne toner, og undersiden – i røde nyanser. Enkelte blomster dukker opp fra bladbihulene. Røde blomster åpnes på en rød pedicel. På innsiden er de malt i rosa nyanser. Blomstringen av denne arten begynner i juli og varer til høsten. Den krypende episoden brukes oftest som en ampeløs..