Termisk hode for en varme radiator: typer, prinsipp for drift, installasjonsregler

Er det verdt å sette termiske hoder på varme radiatorer

Kjøp og installasjon av enheten rettferdiggjør seg under forholdene for oppvarming av små rom. I en leilighet eller garasje gir enheten de beste besparelsene hvis den brukes riktig. For lokaler i et større område, hvor flere radiatorer opererer, er kjøp av separate termiske hoder upraktisk. Det er mer lønnsomt å sette dem sammen til en enkelt krets ved å installere en felles veggtermostat.

Også installasjon på støpejernsvarmeradiatorer av den gamle modellen rettferdiggjør ikke seg selv. I motsetning til bimetalliske eller aluminiumspartnere, tar slike batterier lengre tid å varme opp og kjøle seg ned, akkumulere varme bedre. På grunn av den økte tregheten blir det termiske hodet mindre effektivt.

Oversiktsinformasjon

Termostatiske hoder til forskjellige selskaper med en rekke driftstemperaturer fra 0 til 40 grader over null, lar deg justere temperaturen i rommet i området fra 6 til 28 grader. Blant dem er følgende enheter:

 • Danfoss living eco, elektronisk programmerbar modell.
 • Danfoss RA 2994, mekanisk type, utstyrt med gassbelg.
 • Danfoss RAW-K mekanisk, skiller seg ut ved at belgen ikke er fylt med gass, men med væske og er beregnet på stålpanelradiatorer.
 • HERZ H 1 7260 98, mekanisk type, belgen er fylt med væske, enheten til dette selskapet vil koste litt mindre.
 • Oventrop “Uni XH” og “Uni CH” med flytende belg, mekanisk justert.

Termostatisk hodearbeidsprinsipp

 • Hovedsensoren er en belg, der væske eller gass er under et visst trykk. Justeringsfjæren er ansvarlig for å balansere enheten, som komprimerer belgen når vi stiller inn temperaturen vi trenger ved å rotere dreieknappen.

  Når temperaturen stiger, øker belgenes volum (hovedsakelig på grunn av gassekspansjon eller delvis fordampning av arbeidsfluidet).

 • Økningen i volumet på belgen gjør at fjæren som holder stilken frigjøres, og ventilen lukker gradvis gapet i røret..
 • Dette fortsetter til likevekt er etablert inne i enheten, eller til radiatorventilen under termisk hode er helt lukket, dvs. stammen vil ikke bevege seg til den laveste stillingen.

Utvidede modeller fungerer på en lignende måte. Den eneste forskjellen er at enten spesielle programmerbare enheter (klimakontrollsystemer) eller eksterne sensorer (væske, gass eller elektronisk) reagerer på temperaturendringer. Først da går informasjonen til den termiske ventilmekanismen og aktiverer stammen.

Funksjoner i strukturen til det termiske hodet

Det mest populære termiske hodet består av karosseri, belg, låseelement, skyver, spindel (låsekegle), returfjær, tetning og festemidler.

Mengden kjølevæske som passerer inn i radiatoren styres av ventilanordningen. De fleste produktene er ferdig med dette elementet..

Plasthuset er laget av varmstempling. Den kan være enten gjennomsiktig eller farget – fra hvit til svart. Belgen er laget av messing eller galvanisert stål. I de fleste modeller er radiatorhodehus og termostatventil kompatible.

Den største reaksjonshastigheten på temperatursvingninger besitter et slikt belgfyllstoff som gasskondensat..

Design av termisk hode

To fjærer i rustfritt stål hjelper til med å åpne og lukke stammen. En av dem setter spindelen tilbake til sin opprinnelige posisjon etter at ventilen er lukket, og den andre etter at den er åpnet.

Det er et låseelement på kroppen helt øverst. Det er nødvendig for å fikse innstillingene. Hvis innstillingene ikke har blitt endret på lang tid eller de bevegelige elementene på enheten er inaktive, kan de holde seg til.

For å bekjempe dette fenomenet anbefaler eksperter å demontere termiske hoder fra ventilene så snart oppvarmingssesongen er over. Når termostatventilen er konstruert for et trykk på 4 atm, reduseres sannsynligheten for at den fester seg..

Det er noe som heter “gesthesis” i hodet. Jo mindre den er, desto raskere reagerer enheten på temperaturendringer..

Kjennetegn ved termoventiler

For gjennomgang vil jeg gi en rekke grunnleggende tekniske egenskaper til termostatventiler:

 1. Maksimalt arbeidstrykk – 1,0 MPa.
 2. Trykk testing før igangkjøring – 1,5 MPa.
 3. Maksimal driftstemperatur – +110 ºС.
 4. Maksimal tillatt omgivelsestemperatur – +50 ºС.
 5. Ventilkapasitet – fra 1,6 til 2,5 m³ / t.
 6. Temperaturkontrollområde – + 20 … + 60 ºС.
 7. Svartid – 25 min.
 8. MTBF med manuell kontroll – 8000 sykluser.

  Hvordan sette termisk hode på radiatoren riktig?

Hvilke materialer er de laget av

For fremstilling av kroppen til termostatventilen brukes korrosjonsbestandige metaller:

 • Messing.
 • Bronse.
 • Rustfritt stål.

Fordeler med moderne termostater

Modellene av termostater som for tiden produseres, er ikke bare praktiske å bruke, men har også et estetisk utseende som passer innvendig i nesten alle rom..

Det er verdt å merke seg at installasjonen av disse enhetene ikke er vanskelig, ikke bare i nye varmesystemer, men også i eksisterende. I tillegg, ifølge eksperter, har de en ganske lang levetid, der det praktisk talt ikke er nødvendig med forebyggende og teknisk vedlikehold. Etter installering av termostater er det ikke nødvendig å regulere temperaturregimet ved å åpne vinduer eller dører.

Termisk hode for en varme radiator: typer, prinsipp for drift, installasjonsregler

Termostat for radiator

Temperaturområdet for normal drift av denne enheten er 5-27 ° C, du kan velge ønsket temperaturmodus selv, og den opprettholdes i rommet med en nøyaktighet på 1 ° C. I tillegg lar termostaten installert på radiatoren deg forhindre overdreven oppvarming av luften i rommet ved direkte sollys, elektriske apparater eller et stort antall mennesker..

Termostater kan ikke bare skape termisk komfort i rommet, men også for å sikre en jevn fordeling av kjølevæsken gjennom hele varmesystemet. I tilfelle enheten er installert på kjelen, vil absolutt alle radiatorer ha samme temperatur, selv de som er i maksimal avstand fra den..

Det er verdt å merke seg at når du installerer termostaten, er det best å starte med de rommene der det observeres skarpe temperatursvingninger, for eksempel et kjøkken, rom på solsiden eller en stue der et stort antall mennesker kan samles samtidig..

Termisk hode for en varme radiator: typer, prinsipp for drift, installasjonsregler

Ganske ofte brukes termostater i autonome varmesystemer, siden drivstoffkostnadene reduseres med 25%når de installeres. Dette reduserer igjen mengden skadelig avfall som genereres som følge av forbrenningen og reduserer kostnadene ved oppvarming..

Fordelene ved å bruke termostater i varmesystemet er ganske betydelige, deres spesielle effektivitet kan noteres i private hus og hytter, for i dette tilfellet lønner installasjonen av disse enhetene seg på grunn av drivstoffbesparelser på bokstavelig talt et år.

Installasjonen av termostater i private hus bør startes fra de øvre etasjene, siden det vanligvis er en betydelig forskjell mellom temperaturen i de nedre etasjene og temperaturen i de øvre rommene..

Høy økonomisk effektivitet kan gis av panelradiatorer, som har en betydelig reaksjonshastighet ved åpning og lukking av termostatventilene..

Når du velger en termostat, bør du være oppmerksom på tilstedeværelsen av et sertifikat for kvalitet og samsvar, enheter av høy kvalitet har alltid slike dokumenter. Levetiden til slike produkter når 20 år.

Termostatsett: prisen er ansvarlig for kvaliteten

Strengt tatt er et termostatisk sett en enhet som inkluderer: en sylinder, en ventil, en termostat med temperaturkontroll, roterende som manuelt stiller inn termisk modus for rommet. Etterpå støtter enheten det automatisk.

I tillegg kan settet inneholde:

 • Radiator plugger.
 • Amerikanske kvinner for tilkobling av batteriet;
 • Monteringsbraketter.

Driften av termostaten lar deg holde temperaturen på et nivå som er behagelig for en person. Om dagen – 20-23 grader, om natten – 18.

En av de alternative enhetene for måling av temperatur er et termoelement (GOST R 8.585-2001). Prinsippet for drift av et termoelement er driften av forskjellige ledere som er i kontakt med hverandre på et eller flere punkter. Når oppvarming oppstår, dannes en viss spenning.

Garanti, sertifisering, kvalitet på radiatorens termiske hoder

Europeiske selskaper-produsenter av termiske hoder for oppvarming av radiatorer, uavhengig av deres popularitet i Russland, gjennomgår den strengeste europeiske kvalitetskontrollen og sertifiseringen. Garantien for varene (europeiske produsenter) gis fra 1 år til 10 år, avhengig av det spesifikke selskapet. Selv etter at garantiperioden er utløpt, vil du rolig bruke europeiske produserte termiske hoder i mange år.

Dels karakteristisk

Termisk hode for en radiator må bare installeres i ettrørs systemer med bypass. Når ventilen utløses, er kjølevæskestrømmen helt stengt, enheten sirkulerer ikke i varmekretsene. Løsningen på problemet består i et bypass -rør, langs tverrsnittet som kjølevæsken vil bevege seg på.

Derfor, i delen av kjølevæsketilførselsrørledningen, blir en ventil kuttet inn i radiatoren, deretter skrues det termiske hodet til radiatoren på. Bevegelsesretningen til kontrollelementet må være vinkelrett på væskestrømmen.

Visninger og konfigurasjon

Eksperter har identifisert følgende varianter av varmesystemets termostat:

 • Enkeltrørs systemer er ganske sjeldne, de er vellykket produsert av det moderne selskapet Danfoss. Populære er RA-G, RTD-G.
 • De fleste termostathoder for varmesystemer er to -rørssystemer – mange selskaper har produksjonsmengder på opptil 97%.

Mestrene kan skille de visuelle hodene for et system med 2 rør etter størrelsen på justeringslokket og fargen:

 • Enkeltrørs kretser har store enheter i grått eller hvitt.
 • Lokk med liten diameter er plassert på hodene til 2-rørssystemer med høyt trykk og lav strømning.

Hvordan sette opp et termisk hode på en radiator

Etter å ha installert termisk hode på batteriet, utfør den første justeringen. For å gjøre dette, slå på oppvarmingen, lukk rommet, forbered et termometer. Etter det:

 • regulatoren dreies til full langrennsevne;
 • venter på at rommet skal varmes opp med flere grader – fra 5 og oppover;
 • lukk tilførselsventilen til startverdien er gjenopprettet;
 • åpne ventilen gradvis til radiatoren varmes opp.

Noen enheter har sine egne tilpasningsalgoritmer fra produsenten.

Klassifisering og driftsprinsipp

Bortsett fra ventilen er et termisk hode for en radiator helt ubrukelig, siden det er en sensor inne i den som utløses av en endring i temperaturen i rommet. Belekammeret inneholder et fast, flytende eller gassformig stoff som endrer volumet.

Kammeret er koblet til en spindel som enten lukker termostatventilen helt eller åpner den til et regulert nivå. Dette er hovedforskjellen mellom en termisk ventil og en reguleringsventil, som kan brukes til å redusere / tilføre strømmen til kjølevæsken inne i oppvarmingsregisteret..

Merk følgende! Et termisk hode for en radiator med ventil kan bare installeres i bypass-systemer i ettrørs systemer. Når ventilen utløses, blir strømmen helt stengt, derfor stopper sirkulasjonen i varmekretsene. Bypass bypass tube løser problemet helt.

Dermed blir en ventil først kuttet inn i kjølevæsketilførselsrøret til radiatoren, et termisk hode skrues fast på det vinkelrett på væskestrømmen. Det er flere modifikasjoner av det termiske hodet:

 • for ettrørs systemer-produsert av et begrenset antall selskaper, for eksempel modellene RA-G, RTD-G fra Danfoss;
 • for to -rørssystemer – i enhver butikk tilhører 97% av sortimentet av hoder denne typen.

Du kan visuelt skille to-rørshodene med størrelsen på justeringslokket og fargen. Enheter for enkeltrørs varmekretser er større, har en grå, hvit farge. Røde hetter med liten diameter passer på hodene for høytrykk, lavflytende 2-rørssystemer.

Piler på kroppen indikerer strømningsretningen til varmemediet; installasjon mot pilen er forbudt. Derfor, når du velger, er det nødvendig å ta hensyn til om varmt vann strømmer nedenfra eller ovenfra til batteriene i forskjellige rom i leiligheten..

Prinsippet for bruk av et termisk hode for en radiator for varme er ekstremt enkelt:

 • brukeren angir den nødvendige verdien av lufttemperaturen i rommet, for hvilken det er en skala med divisjoner på enheten (for eksempel tilsvarer 21 grader vanligvis en verdi på 3);

Justering av termisk hodevekt

 • når temperaturen stiger med 1 grad, vil stoffet inne i belgkammeret varme opp, øke volumet, trykke på ventilstammen;

Termisk hodeoperasjon i et system uten bypass

 • varmtvannstilførselen til batteriet vil bli fullstendig slått av, men sirkulasjonen i varmekretsene vil forbli gjennom bypass;

Strukturelle forskjeller mellom ettrørs og torørs systemer

 • et inoperativt register vil føre til en nedgang i temperaturen, volumet av stoffet i belgen reduseres, trykket på stammen forsvinner, ventilen åpnes.

I dette tilfellet er teknologien for regulering av temperaturregimet i rommet bare effektiv for radiatorer med minimal treghet..

Bimetalliske, aluminium, stålbatterier avkjøles / varmes opp raskere, derfor er de optimale for automatiske justeringer med termiske hoder.

Støpejernsradiatorer varmes opp lenge, akkumulerer varme, kjøler ned lenger, så effektiviteten til justeringer med termiske hoder reduseres.

Tips før du starter installasjonen

I tillegg vil vi gi deg noen nyttige tips før du installerer utstyret:

 1. Sørg for å lese instruksjonene fra produsenten, siden installasjonen og konfigurasjonen av hver enhet kan ha sine egne egenskaper, uten å vite hvilken, du kan ødelegge utstyret.
 2. Tett alle tilkoblinger godt, ikke stram mutrene for ikke å skade delene.
 3. Se i hvilken retning pilene på termostathuset viser – de vil svare til retningen for kjølevæskestrømmen i systemet.
 4. Hvis installasjonen vil skje med et ettrørs varmesystem, må du sørge for bypass, ellers vil termostaten slå ned alt arbeidet.
 5. Velg et sted for installering av termostaten slik at den ikke utsettes for direkte sollys og andre varmekilder, for eksempel husholdningsapparater, ikke er i nærheten. Dette gjør at instrumentene kan fungere mer nøyaktig. Utkast er også kontraindisert for dem.
 6. I de kaldeste rommene, velg elektroniske enheter da de er mer følsomme..

Reglene er ganske enkle, men til tross for dette er de veldig effektive og vil hjelpe deg med å spare på oppvarming, og slipper ikke bare kostnaden for regulatorene selv, men også å bringe dem til et pluss over tid.

Installasjonsalternativer og anbefalinger

For at termisk hode for radiatoren skal ha maksimal effektivitet for å regulere mikroklimaet i rommene, må det installeres riktig. Hovedfeilene til hjemmelagere er tradisjonelt:

 • vertikal plassering på ventilen – slik at enheten ikke stikker ut til siden, ikke forstyrrer vandring i nærheten av batteriet, våtrengjøring, den monteres vertikalt, mens belgen varmes opp av varmestrømmer som stiger fra ventilen, derfor, hodet skal plasseres horisontalt utover;

Feil installasjon av termisk hode på radiatorventilen

 • installasjon i nisjer – i trange rom reduseres konveksjonen, varme akkumuleres bak gardiner, under vinduskarmer, reflekteres ikke temperaturen på hodet som utløses korrekt;

Installasjon av termostaten bak gardinene fører til feil temperaturbestemmelse

 • installasjon i nedtrekk i vinduskarmen – belgen avkjøles intensivt av et trekk fra vinduet, åpner, slutter å fungere.

Den optimale justeringen av termisk hode for en radiator med en ekstern sensor på veggene vurderes. Industrien produserer hoder med rør innen 2 m, som lar deg normalt fjerne sensoren fra varmeren, trekk fra vinduet.

Regler for montering av kontrollventilen

Som nevnt ovenfor oppnås størst effektivitet når termokranen installeres horisontalt på radiatoren..

Det termiske hodet er installert i henhold til spesielle regler, ifølge hvilke justering bare er nødvendig for kraftige radiatorer. Utstyr derfor ikke alle batterier i et boligområde med denne enheten. Den største effektiviteten kan oppnås ved å installere termostaten på det kraftigste varmeelementet av alle tilgjengelige i rommet..

Det anbefales ikke å installere en kran med termisk hode for en radiator på støpejernsradiatorer, dette vil ikke gi ønsket effekt. Årsaken til dette er treghet av støpejernsbatterier, som følge av at det er en lang justeringsforsinkelse. Derfor gir installasjonen av termisk hode i dette tilfellet ingen mening..

Termisk hode for oppvarming av radiatorer

Det beste alternativet er å installere en ventil på tilførselsrøret mens du kobler batteriet til systemet. Ellers er det nødvendig å sette enheten inn i det ferdige systemet. For dette formålet demonteres de enkelte elementene i varmekretsen og rørene kuttes, og kranen stenges tidligere. Det er ganske problematisk å lage en innsats i metallrør, så du må studere instruksjonene om hvordan du installerer et termisk hode på en radiator.

Etter at installasjonen av termostaten er fullført, er det nødvendig å fikse det termiske hodet. Denne prosessen er ikke spesielt vanskelig og er som følger:

 • På kroppen til begge elementene er det tilsvarende merker som må justeres.
 • For å fikse det termiske hodet, må du trykke litt på enheten.
 • Et kjedelig klikk vil indikere riktig posisjon og installasjon på plass.

Vandalsikre termostater er vanskeligere å installere. I dette tilfellet trenger du en 2 mm unbrakonøkkel for å løse problemet med hvordan du installerer det termiske hodet på radiatoren.

Termisk hode for oppvarming av radiatorer

Arbeidet foregår i følgende rekkefølge:

 • Ved hjelp av plugger festes en tallerken til veggen.
 • Kroppens enhet er festet på platen.
 • Kapillarrøret festes til veggen med klemmer.
 • Installer en ventil med et termisk hode for radiatorer, juster merkene, og trykk den mot hoveddelen.
 • Stram festebolten med en unbrakonøkkel.

Valget av den optimale versjonen av termostathodet for radiatoren er ikke spesielt vanskelig. Hovedbetingelsen er at alternativet må tilsvare varmesystemet, uavhengig av om det er på designstadiet eller allerede er montert. I tillegg bør du ta hensyn til funksjonene ved installasjonen av hver type termostater. Ifølge eksperter med mange års erfaring tillater programmerbare enheter maksimale fordeler og besparelser..

Slik installerer du stengeventiler på riktig måte?

Hvis enheten allerede er valgt og kjøpt, er neste trinn å finne ut hvordan du installerer termisk hode på radiatoren. Naturligvis må du først og fremst velge et sted hvor enheten skal plasseres..

Ofte er selve batteriet, som ikke er dekket av gardiner, paneler og andre dekorative enheter, valgt som et sted for installasjon. Tilstedeværelsen av forstyrrelser er en veldig viktig faktor som kan påvirke avlesningens korrekthet negativt..

I tillegg kan enhetens temperaturregime påvirkes av:

 • Solstråler;
 • utkast;
 • klimateknologi installert i nærheten.

Det er et annet alternativ for plassering av utstyret – området på den horisontale delen av systemet, som ligger foran selve batteriet.

Hvis varmesystemet er av en to-rørstype, som går litt tilbake fra batteriet, må du installere en bypass. I en to-rørs enhet utføres installasjonen direkte på den øvre strømningslinjen.

Grunnleggende installasjonstrinn:

 • Alt kjølevæsken tappes.
 • En bypass er montert på en ettrørs enhet, ellers hoppes scenen over.
 • Det termiske hodet er installert i gjenget hull i batteriene.
 • Tråden er pakket inn med FUM -tape for å forbedre tettheten.
 • Enheten blir installert. Det er viktig å plassere enheten på riktig måte etter de angitte pilene på kroppen, som må være i samme retning som vannstrømmen, ellers kan termostatventilen for varmeelementet svikte eller rett og slett miste driftskarakteristikkene.

Batteriregulering med termostat

For å sikre konstant vedlikehold av den innstilte temperaturen i rommet, bruker de termostater for radiatorer (termostater). Disse enhetene har også andre navn – termostatventil, termostatventil, etc. Det er mange navn, men de refererer alle til ett produkt..

Termoventilen og termoventilen er den nedre delen av enheten, og termohodet og termoelementet er den øvre delen. De fleste av disse produktene fungerer uten strømforsyninger. Et unntak er modeller med en digital skjerm, der batterier er plassert i det termostatiske hodet. De trenger ofte ikke endres, siden dagens forbruk er ubetydelig..

Radiatortermostaten består av flere komponenter:

 • en termostatventil, som kalles en “kropp”, “termoventil”, “termisk ventil”;
 • termostatisk hode eller “termostatisk element”, “termoelement”, “termisk hode”.

Kroppen (ventilen) er laget av metall, vanligvis av bronse eller messing. Utad ligner designet en manuell ventil. Mange produsenter lager bunnen

radiator termostat enhetlig. Dette betyr at forskjellige typer hoder kan monteres på ett hus, uansett produsent..

Dermed er det mulig å installere et termoelement med annen kontroll på termoventilen – manuell, mekanisk eller automatisk, noe som er veldig praktisk. Hvis det er et ønske om å endre justeringsmetoden, er det ikke nødvendig å kjøpe hele enheten, du trenger bare å installere et annet termostatelement.

Automatiske regulatorer er forskjellige i prinsippet om å påvirke låsemekanismen. I en håndholdt enhet endres posisjonen ved å dreie håndtaket. Når det gjelder automatiske modeller, har de vanligvis en sifon som legger press på

fjærbelastet mekanisme. I elektroniske produkter styrer prosessoren arbeidsflyten..

Belgen er hovedelementet i termoelementet (termisk hode). Det ser ut som en liten forseglet sylinder med en væske eller gass inni. Begge disse stoffene har en felles egenskap – volumet avhenger av temperaturen. Ved oppvarming begynner gass og væske å øke betydelig i volum og derved strekke sylinderen.

Belgen, når trykk påføres fjæren, slår av kjølevæskestrømmen. Når volumet på arbeidsmediet synker når det avkjøles, stiger fjæren og dermed øker væskestrømmen, og radiatoren varmes opp igjen. Takket være bruken av en slik enhet, avhengig av kalibrering, kan den innstilte temperaturen opprettholdes med høy nøyaktighet – opptil en grad.

Før du bruker en radiator, må alle som bestemmer seg for å kjøpe en termostat til den, bestemme hva slags temperaturkontroll den skal ha:

 • Håndbok;
 • auto;
 • med innebygd eller ekstern sensor.

Typer termiske hoder og hvordan de fungerer

Termiske hoder tilhører avstengnings- og kontrollventiler.

Det er tre typer termostatiske hoder:

 • Håndbok;
 • mekanisk;
 • elektronisk.

Funksjonene er alle de samme, men implementeringsmetodene er forskjellige. Avhengig av den siste parameteren, har de forskjellige evner..

Hva er håndholdte termiske hoder?

Når det gjelder design, kopierer termostatiske hoder en standard kran. Ved å dreie regulatoren kan du justere volumet til kjølevæsken som transporteres gjennom rørledningen.

Innstilling av termisk hode

Ved å sette termostaten bare 1 ° lavere, kan du spare 6% av beløpet du må betale for strøm på et år

De er montert i stedet for kuleventiler på motsatte sider av radiatoren. De er pålitelige og rimelige, men du må betjene dem manuelt, og det er ikke veldig behagelig å snu ventilen hver gang, utelukkende på dine følelser. I utgangspunktet er slike termiske hoder installert på støpejernsbatterier..

Hvis du bytter ventilspindel flere ganger om dagen, svekkes ventilens svinghjul. Som et resultat vil termisk hode raskt mislykkes..

Mekanisk

Sørg for kontroll over romtemperaturen i en autonom modus. I det øyeblikket det termiske hodet begynner å fungere, utføres det ved å velge grader på skalaen. Hver divisjon lar stammen bare stenge kjølevæskeventilen opp til et visst nivå.

Sammenlignet med manuelle termiske hoder gir mekaniske dem en mulighet til å spare varmeenergi døgnet rundt. Kostnadsforskjellen lønner seg raskt, kompatibiliteten med forskjellige typer radiatorer er høy.

Funksjoner i mekaniske termiske hoder

Termiske hoder av mekanisk type har en mer kompleks design og de opprettholder den innstilte temperaturen i automatisk modus..

Enheten er basert på en belg i form av en liten fleksibel sylinder. Inne er det et temperaturmiddel i flytende eller gassform. Som regel har den en høy termisk ekspansjonskoeffisient..

Så snart den angitte temperaturindikatoren overskrider normen, under påvirkning av det indre miljøet, som har økt sterkt i volum, begynner stangen å bevege seg.

Som et resultat blir tverrsnittet av den gjennomgående passasjen til det termiske hodet innsnevret. Samtidig er det en nedgang i batteriets gjennomstrømning, og følgelig temperaturen på kjølevæsken til de angitte parametrene.

Når væsken eller gassen i belgen avkjøles, mister sylinderen volumet. Stangen stiger og øker dosen av kjølevæsken som passerer gjennom radiatoren. Sistnevnte varmes gradvis opp, likevekten i systemet gjenopprettes og alt starter på nytt.

Et positivt resultat vil bare være hvis det er termostater i alle rom og på hver radiator.

Enheter med væskefylt belg er mer populære. Selv om reaksjonen av gasser er raskere, er teknologien for produksjonen deres ganske komplisert, og forskjellen i målenøyaktighet er bare 0,5%..

Mekanisk regulator

En mekanisk regulator er mer praktisk å bruke enn en manuell. Han er fullt ansvarlig for inneklimaet. Det er mange modeller av en slik termisk ventil, som skiller seg fra hverandre når det gjelder signalering.

Det termostatiske hodet er montert slik at det er orientert mot rommet. Dette vil forbedre nøyaktigheten av temperaturmåling..

Hvis det ikke er noen betingelser for en slik installasjon, monteres en termostat med en ekstern sensor. Det er koblet til det termiske hodet med et kapillarrør med en lengde på 2 til 3 m.

Det er hensiktsmessig å bruke en ekstern sensor på grunn av følgende omstendigheter:

 1. Varmeapparatet er plassert i en nisje.
 2. Radiatoren er 160 mm dyp.
 3. Det termiske hodet er skjult bak persiennene.
 4. Stor bredde på vinduskarmen over radiatoren, mens avstanden mellom den og toppen av batteriet er mindre enn 100 mm.
 5. Balanseringsenheten er plassert vertikalt.

Alle manipulasjoner med radiatoren vil bli utført med en orientering mot temperaturen i rommet..

Hva er forskjellen mellom elektroniske termiske hoder?

Siden en slik termostat i tillegg til elektronikk inneholder batterier (2 stk.), Er den større i størrelse enn de forrige. Stammen beveger seg her under påvirkning av mikroprosessoren.

Disse enhetene har et bredt spekter av tilleggsfunksjoner. Så de kan stille temperaturen etter klokken – om natten blir det kjøligere i rommet, og om morgenen vil temperaturen stige.

Det er mulig å programmere temperaturavlesninger for enkelte dager i uken. Uten å redusere komfortnivået, kan du spare betydelig på oppvarming av hjemmet ditt.

Selv om batteriene har nok ladning til å vare i flere år, må de fortsatt overvåkes. Men den største ulempen er ikke dette, men den høye prisen på elektroniske termiske hoder.

Eksternt sensorhode

På bildet er det et termisk hode med en ekstern versjon av sensoren. Det begrenser temperaturen til den innstilte verdien. Justering mulig fra 60 til 90 °

Hvis en dekorativ skjerm er installert på radiatoren, vil det termiske hodet være ubrukelig. I dette tilfellet er det nødvendig med en regulator med en sensor som registrerer den eksterne temperaturen..

Installere et termisk hode på en radiator

Før du starter arbeidet, er det viktig å vite hvordan du installerer termisk hode på radiatoren, enhetens ytterligere funksjonalitet vil avhenge av dette..

Hva trenger du:

 • Termisk hode
 • Tråden dør
 • Fumlenta
 • To justerbare skiftenøkler
 • Låsemuttere

Forberedende arbeid

Vanligvis utføres installasjonen av det termiske hodet på batteriet sammen med installasjonen av nye radiatorer. For å gjøre dette må du lukke stigerøret og tømme kjølevæsken som er igjen i rørene i en bøtte. Det er best å utføre arbeid utenfor fyringssesongen..

Velge et sted å installere termisk hode

Tatt i betraktning feilene i installasjonen av det termostatiske hodet, som vi snakket om ovenfor, kan vi trekke konklusjoner om hvor det ikke er verdt å installere det termostatiske hodet. Hva er de beste alternativene? Det er viktig at varmestrømmer fra radiatoren ikke faller på den og ikke påvirkes av faktorer som kan forårsake en falsk oppfatning av temperatur..

Bildene nedenfor viser vanlige alternativer for riktig installering av det termostatiske hodet på batterier. Hvis den er montert på toppen av radiatoren, bør den bare plasseres horisontalt. I den nedre delen kan den monteres horisontalt og vertikalt, siden det ikke er sterke varmestrømmer av oppvarmet luft – den stiger opp.

Termisk hode for en varme radiator: typer, prinsipp for drift, installasjonsregler

Gjenging av rør

For å fikse hodet på radiatoren, er det nødvendig å kutte trådene ved tilkoblingspunktene. For å gjøre dette, på nalene som kommer fra stigerøret og radiatoren, blir tråden kuttet med en dør

installasjon av et termisk hode på en radiator

Hodemontering

En låsemutter er skrudd fast på nalen som kommer fra stigerøret. Den er pakket med fumlent, og en termostat er skrudd på den, men festene strammes ikke. Deretter gjør du det samme med nalen som kommer fra radiatoren. Det installerte termiske hodet må sikres – stram begge mutrene samtidig med to justerbare skiftenøkler.

Balanseventil installasjon

Den termostatiske balanseringsventilen brukes til hydraulisk justering av varmesystemet. Det gir en jevn tilførsel av vann til alle varmeenheter. I tillegg passer den på en liten krets for å binde kjeler med fast brensel hvis den er lukket på en buffertank. Med sin hjelp opprettholdes temperaturen i kretsen minst 60 0 С, og det er ikke nødvendig å arrangere en blandeenhet. I dette arrangementet må strømningshastigheten til den lille kretsen overstige strømningshastigheten til varmekretsen. Dette sikres av en ventil installert for å forsyne.

Hvordan sette termisk hode på radiatoren riktig?

Det beste alternativet ville være å installere en termostatisk balanseringsventil på hver krets, inkludert gulvvarme og varmtvannsforsyning..

Forskjeller og formål med den termiske ventilen

Strukturelt er en termostatventil for en radiator for varme veldig mye som en standardventil. Den termiske ventilenheten inneholder et sete og en avstengningskegle som lar deg åpne eller lukke lumenet som kjølevæsken beveger seg gjennom. Det er dette prinsippet som ligger til grunn for ventilens drift – ved å justere mengden kjølevæske kan du påvirke varmeoverføringen til radiatoren.

Ventiler installert på ettrørs og torørs ledninger har noen forskjeller:

 • Termostatventil for radiatorer i et ettrørs system har en lavere hydraulisk motstand (vanligvis en todelt forskjell i denne verdien), som gjør at systemet kan balanseres;
 • I systemer med naturlig sirkulasjon av kjølevæsken er vanligvis de samme ventilene installert som for ettrørs systemer – den hydrauliske motstanden vil øke som et resultat, men feilen i systemet vil ikke følge;
 • For to-rørs oppvarming brukes følgelig ventiler med økt hydraulisk motstand.

  Hvordan sette termisk hode på radiatoren riktig?

  Følgende materialer kan brukes til fremstilling av ventiler:

 • Forkrommet og forniklet bronse;
 • Messing forniklet;
 • Rustfritt stål.

Alle disse metallene er beskyttet mot korrosjon, og derfor brukes de i varmesystemer. Det mest lønnsomme alternativet er rustfritt stål – det tåler perfekt de gitte driftsforholdene. Den eneste ulempen ved ventiler i rustfritt stål er de høye kostnadene..

Messing- og bronseventiler er mer vanlige og lett tilgjengelige og har nesten samme levetid

Når du velger slike ventiler, bør du ta hensyn til produsenten – selskaper med et godt rykte overvåker kvaliteten på legeringene som brukes, i motsetning til ukjente selskaper som produserer produkter av ærlig tvilsom kvalitet. Den siste forskjellen mellom ventiler er typen utførelse

Det er rette og vinkelventiler, og valg av riktig type gjøres avhengig av hvordan radiatorene er installert i systemet..

Den siste forskjellen mellom ventilene er typen utførelse. Det er rette og vinkelventiler, og valg av riktig type gjøres avhengig av hvordan radiatorene er installert i systemet..

Gass eller flytende termostater

Hva er forskjellen mellom gassfylt og væskefylt belg? Det er en forskjell, og det ville være bedre å vite om det når du kjøper!

 1. Gassutstyr har en lang levetid – omtrent 20 år. Samtidig reagerer gassen veldig jevnt på temperaturendringer, noe som ikke forårsaker overdreven skarpe belastninger på utstyret..
 2. Flytende, tvert imot, fungerer raskt, noe som har en litt sterkere effekt på slitasje på arbeidsdeler, men lar deg raskt reagere på fall eller temperaturstigning. De fungerer mer nøyaktig enn gass.
 3. I flytende termostater kan sensoren være ekstern eller innebygd. Hvis den er innebygd, plasseres enheten i en horisontal posisjon for å redusere påvirkningen av konveksjonsstrømmer fra radiatoren og rørene.
 4. Det anbefales å installere sensorer av ekstern type når enheten er lukket med tykke gardiner som påvirker varmeoverføringen, termostaten er plassert vertikalt, radiatoren er installert i en dyp veggnisje eller for nær vinduskarmen.

Produkttilpasning

I denne posisjonen vil væsken fylle batteriet helt, noe som resulterer i maksimal varmeoverføring. Etter en stund skal resultatet registreres..

Deretter svinger hodet til stoppet i motsatt retning – temperaturen vil synke. Når termometeret viser verdiene som kreves for et bestemt rom, åpnes enheten til lyden av vann høres og systemet begynner å varme opp kraftig. I slike situasjoner stoppes rotasjonen av hodet og fikser posisjonen..

Å velge en termostatventil er tillatt, styrt av personlige preferanser og økonomiske evner. For hjemmebruk er mekaniske eller elektroniske enheter optimale..

Installasjonsprosess for automatiske aggregater

Åpne deretter radiatorventilen som ligger ved vannforsyningen til systemet. Etter det stenges alle kraner. Deretter må du fjerne adapteren. Før du utfører disse manipulasjonene, er det nødvendig å dekke gulvbelegget med en fille eller et håndkle. Etuiet må holdes med en justerbar skiftenøkkel, og med den andre, skru av mutrene på røret og radiatoradapteren. Deretter skrus enheten av kroppen..

Etter å ha fjernet den gamle strukturen, fortsetter de med å installere en ny. Manipulasjonene foregår i motsatt rekkefølge. Tråden må pakkes inn med fum tape. Etter at installasjonsarbeidet er fullført, fortsetter du med installasjonen av en ny krage. Ofte er det vanskelig å demontere det, så elementene kuttes av med en baufil eller skrutrekker og fjernes deretter..

Deretter installeres termostaten. Den er montert på kragen, styrt av de pilformede pekerne. Deretter festes en ventil til den og alle muttere strammes godt. På det siste trinnet må du åpne ventilene og fylle radiatoren med vann, kontrollere systemets funksjonalitet og fravær av lekkasjer. I to-rørssystemer utføres installasjon på toppforbindelsen.

Ventilinstallasjon

Termostater kan installeres både ved innløpet til radiatoren og ved uttaket – dette vil ikke påvirke enhetens effektivitet på noen måte. Før du installerer enheten, må du imidlertid vite hvordan termostaten fungerer på batteriet, og studere en rekke parametere som påvirker enhetens funksjonalitet og ytelse..

Regler for installasjon av termisk hode

Tilkoblingspunktet når du installerer det termiske hodet på radiatoren, avhenger ikke av typen. Uansett er dette et rør som direkte tilfører kjølevæsken til batteriet..

For at enheten skal fungere korrekt, må luft sirkulere rundt den kontinuerlig.

Hva du trenger å installere?

 • Termisk hode
 • Tråden dør
 • Fumlenta
 • To justerbare skiftenøkler
 • Låsemuttere

Tilkoblingsanbefalinger

Hver produsent gir anbefalinger om hvordan du kobler det termiske hodet.

Til tross for dette er det generelle installasjonsbetingelser:

 1. Huset må beskyttes mot direkte UV -stråler. Ellers fungerer ikke enheten nøyaktig..
 2. Det termiske hodet må være åpent. Det skal ikke være skjult av beskyttelsesbokser, møbler.
 3. Apparatet må ikke plasseres over varmeledningene. I dette tilfellet vil det være en avvik mellom romtemperaturen og området rundt hodet..
 4. Hvis enheten er praktisk talt isolert, er det nødvendig å arrangere en omløpsledning eller installere en omløpsventil i området til tilførselsrøret og returnere.
 5. Røret som skal kobles må ikke utøve trykk på ventilhuset.

Under installasjonen må regulatoren for termisk hode settes til maksimum. Dette vil sikre at enheten fungerer som den skal. Umiddelbart før installasjonen må bevegelsen av vann eller annet kjølevæske i kretsen slås av og deretter tømmes.

Plasseringen av det termiske hodet i forhold til gulvet

Det er forbudt å installere termisk hode vertikalt. Det skal være parallelt med gulvet. Denne posisjonen sikrer at den ikke påvirkes av varm luft.

Instrumentinstallasjonsrekkefølge

Installasjonen må begynne med å kutte rørene, som utføres, og gå litt tilbake fra radiatoren. Det neste trinnet er å demontere eksisterende ventiler. Skill deretter skaftene fra ventilene og skru dem inn i radiatorpluggene.

Røret er montert på plass, etter å ha montert det tidligere, er rørene koblet til. Det gjenstår å justere temperaturen ved å dreie termostatknappen til hakkene samsvarer med de eksisterende merkene på kroppen som tilsvarer en viss temperatur.

Fest det termiske hodet

Det anbefales ikke å stramme de termiske hodefestemutrene for hardt, fordi materialene den er laget av er ganske myke. For dette er det bedre å bruke en momentnøkkel.

Det er viktig at pilen på kroppen peker mot strømmen av det varme kjølevæsken i systemet. Ellers har arbeidet blitt gjort forgjeves, ingenting vil fungere. Det termiske hodet kan installeres både ved innløpet og ved utløpet.

Anbefalingene fra produsentene angående installasjonsnivået for enheten kan ikke ignoreres, siden den er kalibrert for temperaturregimet i denne høyden. I utgangspunktet er det 0,4 – 0,6 m fra gulvet.

Men ikke alle batterier har en øvre forsyning, den kan være lavere. Hvis det ikke er noen prøve av passende høyde, gå ut av innstillingen av termisk hode til en lavere temperatur.

Siden det er kjøligere på gulvet og apparatet er innstilt på temperaturen som skal være øverst på batteriet, blir det varmt i rommet. For ikke å gjøre dette, kan du installere et termisk hode med en ekstern sensor. Det er også et slikt alternativ som selvjustering av regulatoren..

Spesifikasjoner for oppsett

For normal drift av enheten kreves en foreløpig konfigurasjon. Før det slår de på oppvarmingen og isolerer rommet ved å lukke døren.

Et termometer er installert på et bestemt tidspunkt, og innstillingen startes:

 1. Vri det termiske hodet til venstre til det stopper slik at kjølevæskestrømmen er helt åpen.
 2. Vent til temperaturen stiger med 5-6 ° i forhold til originalen.
 3. Snu hodet helt til høyre.
 4. Når temperaturen synker til ønsket verdi, skrues ventilen gradvis av. Stopp rotasjonen når det oppstår støy i radiatoren og saken varmes opp.

Den siste posisjonen til det termiske hodet tilsvarer en behagelig temperatur. Hun vil bli støttet hele tiden..

Elektronisk design for termisk hode

Innebygde programmer er innlemmet i utformingen av elektroniske termiske hoder. De gjør det mulig å justere temperaturen med stor nøyaktighet – opptil 1 grad

Sekvensen beskrevet er egnet for de fleste instrumenter. Hvis det er annerledes, er det ikke vanskelig å fullføre det, siden alt er detaljert i passet.

Valg av kontrollmekanisme

Termostaten for radiatorer må være utstyrt med en egnet kontrollmekanisme:

 • låsehåndtak;
 • belg-type termisk hode;
 • servo hode;
 • elektronisk termisk hode.

Avstengningshåndtak

Det gjør termostaten til en vanlig ventil. Håndtaket brukes vanligvis når det er nødvendig å stenge ventilen pålitelig for reparasjonsarbeid eller for å bytte varmeenhet. Det kan tenkes som et flyttbart tilbehør..

Termisk hode med belg

Når du ser på den demonterte termostaten, kan du se belgen – en elastisk beholder fylt med væske eller gass med høy termisk følsomhet.

Hvis lufttemperaturen i området til det termiske hodet stiger, ekspanderer belgen og trykker på trykkpinnen, slik at ventilhetten går ned. Når belgen er avkjølt, reverseres prosessen..

En termostat av denne typen installert på radiatoren er ikke-flyktig, det er nok å justere den en gang, og oppvarmingsnivået til batteriet opprettholdes automatisk med tilstrekkelig høy nøyaktighet..

Servodrevet hode

Ventilstammen beveger seg opp eller ned av en miniatyr elektrisk motor, som mottar de tilsvarende signalene fra den elektroniske kontrollenheten.

Et slikt system tillater svært presis regulering av oppvarmingsmiddelet. Installasjon krever kabelføring for strømforsyning til motoren og overføring av styresignaler.

Trinn-for-trinn instruksjoner for riktig installasjon

Forberedende arbeid

Vanligvis utføres installasjonen av det termiske hodet på batteriet sammen med installasjonen av nye radiatorer. For å gjøre dette må du lukke stigerøret og tømme kjølevæsken som er igjen i rørene i en bøtte. Det er best å utføre arbeid utenfor fyringssesongen..

Velge et sted å installere termisk hode

Tatt i betraktning feilene i installasjonen av det termostatiske hodet, som vi snakket om ovenfor, kan vi trekke konklusjoner om hvor det ikke er verdt å installere det termostatiske hodet. Hva er de beste alternativene? Det er viktig at varmestrømmer fra radiatoren ikke faller på den og ikke påvirkes av faktorer som kan forårsake en falsk oppfatning av temperatur..

Bildene nedenfor viser vanlige alternativer for riktig installering av det termostatiske hodet på batterier. Hvis den er montert på toppen av radiatoren, bør den bare plasseres horisontalt. I den nedre delen kan den monteres horisontalt og vertikalt, siden det ikke er sterke varmestrømmer av oppvarmet luft – den stiger opp.

1679_termostat

Gjenging av rør

For å fikse hodet på radiatoren, er det nødvendig å kutte trådene ved tilkoblingspunktene. For å gjøre dette, på nalene som kommer fra stigerøret og radiatoren, blir tråden kuttet med en dør.

Hodemontering

En låsemutter er skrudd fast på nalen som kommer fra stigerøret. Den er pakket med fumlent, og en termostat er skrudd på den, men festene strammes ikke. Deretter gjør du det samme med nalen som kommer fra radiatoren. Det installerte termiske hodet må sikres – stram begge mutrene samtidig med to justerbare skiftenøkler.

1679_loosen_valve_1

Sette opp enheten

Lukk alle vinduer og dører for å holde varmen ute av rommet. Plasser en støtte i midten av rommet, for eksempel en trappestige. Sett et termometer på det. Det skal være i en høyde som er lik halve høyden på rommet. Slå på ventilen på det termiske hodet til maksimum. Rommet blir varmet opp til maksimal temperatur. Se avlesningen av termometeret. Termometersøylen vil stige: Så snart temperaturen stiger med 5 – 7 ° C, dreier du termostatknappen i motsatt retning. Kjølevæskestrømmen vil avta, noe som betyr at temperaturen i rommet begynner å synke. Se fallet i termometeravlesningen. Når du ser ønsket verdi, for eksempel 22 ° C, dreier du knappen på det termiske hodet for å øke til du hører lyden av vann i kroppen. Du kan huske posisjonen til håndtaket og sette et merke på kroppen. La termostaten stå i denne posisjonen. Noen enheter har en temperaturskala, og under installasjonsprosessen må du bare sjekke med den..

1679_radiator

Tips: på slutten av fyringssesongen, fjern termiske hoder fra radiatorene. Langvarig inaktivitet kan føre til at de bevegelige delene av enhetene setter seg fast. Å fjerne dem vil forlenge levetiden til viktige deler..

Nå vet du hvordan du installerer termisk hode på batteriet og hvordan du unngår feil. Du kan enkelt takle denne oppgaven. Det gjenstår bare å kjøpe alt du trenger for installasjon – du kan gjøre det i vår nettbutikk. Vi tilbyr bare merkevarer: radiatorer og termostathoder for dem. Ikke glem å kjøpe relaterte elementer: Mayevskys kran, stengeventiler og andre nyttige småting, uten noe varmesystem kan klare. Ring lederen for vårt firma hvis du trenger råd. Han vil hjelpe deg med å velge alt du trenger.

Hyppige installasjonsfeil

Den vanligste feilen er den vertikale posisjonen til hodet over ventilen på toppen av radiatoren. Mange brukere synes denne metoden er estetisk og praktisk. Men dette påvirker elementets drift negativt. Faktum er at den varme luften som stiger fra røret varmer hodet – temperaturen på dette stedet blir mye høyere enn i rommet. Enheten oppfatter dette som å overskride komfortnivået, bestemmer at rommet er varmt og slår av radiatoren. Som et resultat slutter rommet å bli oppvarmet..

Feil installasjonssteder inkluderer også områder der lufttemperaturen er veldig forskjellig fra gjennomsnittlig romtemperatur. For eksempel er radiatoren gjemt i en nisje, og et termisk hode er installert der. Den reagerer på varme i et lukket rom og slår av radiatoren. Det samme skjer hvis ventilen er plassert dypt under vinduskarmen, er i direkte sollys, lukket med blendingsgardiner, møbler, etc. Et annet feil alternativ er å installere en termostatventil på et sted som kommer under strømmen av kald luft, for eksempel i kanten av en vindusåpning, hvor det ofte er trekk. I dette tilfellet vil enheten “tenke” at det er kaldt i rommet – oppvarmingstemperaturen vil stige, og uutholdelig varme begynner i rommet..

Som du kan se, feil sted for installasjon av det termiske hodet, opphever praktisk talt brukspunktet. Ifølge eksperter er det bedre å ikke sette ventilen på radiatoren i det hele tatt enn å utføre feil installasjon.

Husk: installasjonsstedet til det termostatiske hodet må være slik at gjennomsnittlig romtemperatur reflekteres. Da vil enheten svare riktig på temperaturen og opprettholde en behagelig modus..

Hvordan installere termiske hoder for radiatorer med egne hender

Hvordan installere et termisk hode på en radiator?

Moderne varmesystemer i dag kan ikke klare seg uten ekstra elementer, så ledningene til gulvvarmekollektorene eller radiatorene er praktisk talt nødvendigvis utstyrt med spesielle ventiler – termiske hoder som lar deg regulere temperaturen. På grunn av utbredelsen av disse delene, blir spørsmålet om hvordan du installerer termiske hoder for radiatorer med egne hender mer og mer vanlig..

Termoregulatorer i dag kan ikke eksistere uten to ekstra komponenter – selve ventilen, det vil si ventilen, og en mekanisme som har en viss effekt på ventilstammen, ellers kalles denne mekanismen et termisk hode.

Ved hjelp av en termoventil blir det mulig å regulere varmeoverføring. Denne muligheten bidrar til kostnadsbesparelser ettersom den unngår overskuddsvarme. Stammen med en kjegle og selve kroppen er integrerte deler av en slik ventil..

Det er ekstremt praktisk å kontrollere temperaturen på to måter: manuelt eller automatisk. Å dreie håndhjulet har en sterk effekt på stammen. Dermed er det en utvidelse eller sammentrekning av passasjerommet, noe som medfører en endring i temperaturregimet. Manuell drift er langt fra den mest effektive, tvert imot, hetten er ikke designet for slike prosedyrer.

Termiske hoder for Kermi -radiatorer er mye bedre å installere i automatisk modus, siden den inneholder en spesiell belg som fungerer som en bestemmende faktor for gjeldende temperatur i rommet. I dette tilfellet er belgen fylt med væske, hvis termiske effekt bidrar til ekspansjon.

Som et resultat av strekking når den ventilstammen og klemmer den ut. En ekstra kjegleformet del, når den virker på stammen, lukker hullet gradvis og forhindrer at kjølevæsken varmes opp med større kraft og bidrar til avkjøling. Den samme algoritmen for handlinger skjer i omvendt prosess – kjøling av rommet. (Se også: Å kjøpe en god kjele betyr å forstå komponentene)

Enhetsdesign

Det moderne markedet er fullt av lignende enheter fra forskjellige produsenter, men de mest kjente i dag er termiske hoder for Danfoss radiatorer. Utformingen av enheten er ekstremt enkel – den består av en kombinasjon av en ventil og en termostat. Imidlertid har en så enkel enhet et ganske komplisert driftsprinsipp for et termisk hode for en radiator: (Se også: Varme radiator rør)

 1. Belgenes ytelse bestemmes av den obligatoriske tilstedeværelsen av trykk, og inne i dette elementet er det en bestemt væske, noen ganger er det også damp.
 2. Belgfjæren har en viss indeks for kompresjonskraft, som har en gunstig effekt på reguleringen av trykkverdien med sin temperatur.
 3. Større oppvarming av enheten på en ekspanderende eller fordampende måte påvirker innholdet i belgen, som følge av at det oppstår en økning i trykket.
 4. Volumet på belgen øker og begynner å virke på ventilen, som under trykket av det første elementet begynner å begrense åpningen av vannstrømmen.
 5. Å lukke hullet fortsetter til en behagelig temperatur er nådd, og derved oppnå likevekt.
 6. En nedgang i temperaturen forårsaker en omvendt prosess, som følge av at volumene i belgen går tilbake til sin vanlige fase, ventilen glir på plass og åpner åpningen for strømmen av varm væske.
 7. Selvfølgelig oppnås likevekt etter at alle elementene er på plass, og rommet har blitt oppvarmet til en behagelig temperatur..

Ventilen er anerkjent som den andre like viktige komponenten i hele enheten. Det sier seg selv at dens store betydning bestemmes av et like viktig formål – å regulere kjølevæskestrømmen. I dag er disse ventilene tilgjengelige i flere varianter:

 • rett;
 • kantete;
 • RTD-G;
 • RTD-N.

Det tredje alternativet er mye brukt i boligblokker med flere etasjer i den gamle strukturen, i bygninger med et ettrørs system eller i landhus med et to-rørs system som ikke er utstyrt med en spesialisert sirkulasjonspumpe..

De positive sidene ved disse ventilene er deres kraftige strømningskapasitet. Det sistnevnte alternativet er uløselig knyttet til et to-rørs system og sirkulasjonspumper i hytter, samt med nye boligbygg, der et to-rørs varmesystem er installert.

Typer og typer termiske hoder

Termostater er i dag designet for to hovedvarmesystemer, som hadde stor innflytelse på inndelingen av disse elementene etter type. Så det er termiske hoder for ettrørs varmesystemer, og selvfølgelig to-rør. Installasjonen av et termisk hode på en radiator utføres også basert på en bestemt type varmesystem. Store trykkfall er under kraft av den andre typen termiske hoder. På grunn av den høye motstanden til hydraulikken i reguleringsventilene er det mulig å oppnå trykktap på disse stedene.

Innenfor denne typen er det også en viss inndeling i termiske ventiler med forhåndsinnstilt motstand og termiske ventiler uten denne innstillingen. Det andre alternativet lar deg oppnå like indikatorer på strømningsnivået til varmebærer i alle varmeenheter, men dette er ikke en positiv faktor. Siden hvert rom har sine egne indikatorer på varmetap, må varmeovnene i det installeres med riktig effekt, det er akkurat det de justerbare ventilene tillater..

Selvfølgelig vil innstilling av de nødvendige parameterne tillate deg å oppnå optimale resultater fra radiatorene, som igjen vil varme opp rommet til ønsket nivå. Derfor er installasjonen av termisk hode på radiatoren så viktig. Samtidig er det viktig å huske at kontrollsystemet med slike deler nødvendigvis må suppleres med omløpsventiler, noe som vil eliminere forstyrrende støy som følge av trykkfall. (Se også: Hvordan beregne bimetalliske radiatorer)

Installasjonen av et termisk hode på en radiator bør ikke bare velges i forhold til typen, men også i forhold til typen. Så manuelle termiske hoder har en skala med tall og et snøfnugg, noe som i stor grad forenkler innstillingen av nødvendig temperatur. I dette tilfellet angir det at enheten er slått av hvis du setter indikatoren på null..

Termisk hode for en varme radiator: typer, prinsipp for drift, installasjonsregler

En positiv egenskap ved det manuelle termiske hodet er at det er enkelt å montere i enhver posisjon. Dette kan være både horisontalt og vertikalt. Horisontal installasjon vil lette etterfølgende konvertering til en belgeanalog. Tilstedeværelsen av gardiner eller andre gardiner som overlapper hodet med en belg, vil påvirke driften negativt, derfor er det i dette tilfellet best å installere et manuelt kontrollert element. Denne situasjonen kan imidlertid godt korrigeres ved å installere ytterligere eksterne sensorer..

Produksjonsmaterialer

Enhetens kropp kan være laget av forskjellige korrosjonsbestandige materialer. Derfor produseres termostater:

 • Laget av bronse, etterfulgt av forkrommet eller forniklet.
 • Messing, forniklet.
 • Rustfritt stål.

Naturligvis er de mest pålitelige og holdbare koffertene laget av rustfritt stål, men prisene på slike enheter er for høye, så de er utilgjengelige for et bredt spekter av forbrukere. Bronse- og messingkasser har nesten samme levetid, men det avhenger hovedsakelig av legeringens kvalitet. Som regel er kjente produsenter ansvarlige for utgivelsen av produktene. Det skal bemerkes at det er et tilstrekkelig antall ukjente produsenter på markedet for slike produkter, så det er fullt mulig å kjøpe et produkt av lav kvalitet. Til tross for dette prøver hver produsent å være kjent, og overvåker derfor kvaliteten på produktene sine. Uansett må du bestemme tilstedeværelsen av en pil på saken, noe som kan være et bevis på kvaliteten på termostaten.

Utførelsesalternativer

Det er flere alternativer for å koble radiatorer til varmesystemet, så det er to typer termostater: rett (rett gjennom) og kantet. Utførelsestypen velges som er mer egnet for et bestemt varmesystem.

Rett (gjennomgående) ventil og vinkel

Navn / selskap For hvilket system DN, mm Karosserimateriale Arbeidstrykk Pris
Danfos, kantet RA-G, tilpassbar ett-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar 25-32 dollar
Danfos, rett RA-G, tilpassbar ett-rør 20 mm, 25 mm Messing forniklet 10 bar $ 32 – $ 45
Danfos, kantet RA-N, tilpassbar to-rør 15 mm, 20 mm. 25 mm Messing forniklet 10 bar $ 30 – $ 40
Danfos, rett RA-N konfigurerbar to-rør 15 mm, 20 mm. 25 mm Messing forniklet 10 bar $ 20-50
BROEN, rett med fast innstilling to-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar 8-15 dollar
BROEN, rett med fast innstilling to-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar 8-15 dollar
BROEN, hjørne, tilpassbar to-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar 10-17 dollar
BROEN, hjørne, tilpassbar to-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar 10-17 dollar
BROEN, rett med fast innstilling ett-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar $ 19-23
BROEN, vinkelfast innstilling ett-rør 15 mm, 20 mm Messing forniklet 10 bar $ 19-22
OVENTROP, aksial 1/2 ″ Nikkelbelagt messing, emaljert 10 bar 140 dollar

Nyanser av beliggenhet

Aksen til det termiske hodet må alltid være i en horisontal posisjon, slik at temperaturmålingens nøyaktighet på enheten er høy..

I en vertikal posisjon vil sensoren være i området med varmestrømmer oppover og nedover, på grunn av hvilken temperaturavlesningene blir feil.

Hvis stammeakselen er montert vertikalt, er det bedre å bruke en elektrisk betjent eller radiofrekvent ekstern elektronisk transduser..

Termoregulatorer med en innebygd sensor må plasseres slik at de er i sikte, men ikke faller inn i operasjonsområdet til termiske enheter. Vær også oppmerksom på at varmen er skjermet av tykke gardiner. Den optimale høyden på termostaten er minst 80 cm fra gulvoverflaten.

Installasjon av termostater på bimetallbatterier, stål og aluminiumsbatterier er tillatt. Hvis radiatorhuset er støpt av støpejern, på grunn av den høye inertiteten til denne legeringen, anbefales det ikke å installere en termostat.

Termiske hoder for radiatorer: juster varmestrømmen i manuell og automatisk modus

Hvordan installere et termisk hode på en radiator?

En radiatorventil med termisk hode er en enhet som regulerer strømmen av kjølevæske inn i batteriet avhengig av temperaturen i rommet. Bruken av slike enheter i sentralvarmesystemer lar deg opprettholde et optimalt mikroklima, og i hus med autonom oppvarming sparer det også energi på oppvarming av kjølevæsken..

I vår artikkel vil vi snakke om utformingen av slike enheter, beskrive prinsippet for drift av termisk hode for radiatorer, og også gi anbefalinger for valg og installasjon..

Tilnærminger til temperaturkontroll

For å sikre optimal temperatur i et hus eller en leilighet, må vi periodisk justere graden av oppvarming av batteriene. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å endre volumet på det innkommende kjølevæsken, spesielt siden denne oppgaven kan utføres på forskjellige måter.

Justeringsmetode Beskrivelse
Manuelt Denne teknikken er den enkleste å implementere, men samtidig den minst praktiske:

 • Ved inngangen til radiatoren kuttes en kran inn – ball eller konisk.
 • Hvis det er nødvendig å redusere oppvarmingsgraden til enheten, er ventilen stengt (kule – bare helt, konisk – helt eller delvis).
 • Når romtemperaturen synker, kan du åpne kranen igjen, og batteriet fortsetter å varme opp.
Med termisk ventil Denne metoden er ganske vanlig og innebærer bruk av spesielle termostatventiler.Prinsippet for drift av et termisk hode for en radiator er ganske enkelt:

 • Vi angir ønsket innetemperatur.
 • Når denne temperaturen endres, reagerer ventilmekanismen ved å øke eller redusere lumen på varmeledningen med et kjølevæske.
 • Justeringen utføres i automatisk modus.
Med ekstern sensor og stasjon Denne teknikken ligner den forrige, med den eneste forskjellen at temperaturen bestemmes i en avstand fra radiatoren:

 • En eller flere temperatursensorer er installert i rommet.
 • Sensorene er koblet til en servomotor koblet til reguleringsventilen.
 • Så snart sensoren reagerer på en endring i den innstilte temperaturen, gir den et elektrisk signal til servoen, som åpner eller lukker ventilen..

Selvfølgelig er automatisk regulering mer praktisk, og derfor blir spørsmålet om det er verdt å installere en slik enhet i systemet ikke engang reist av de fleste mestere. Nesten alltid vil driften av en termisk ventil optimalisere inneklimaet og vil også bidra til å redusere kostnadene..

Hovedelementer

En ventil med et termisk hode for en radiator har en ganske kompleks design.

Hovedelementene er:

 • Termisk sensor.
 • Sensoraktuator.
 • Ventil som åpner og lukker rørets lumen.

I dag er det modeller med både eksterne og innebygde sensorer..

Enheter av den andre typen er mer vanlige (og viktigere, de er billigere), derfor vil vi fokusere på beskrivelsen deres i detalj:

Grunnleggende strukturelle elementer

 • Grunnlaget for temperatursensoren for slike systemer er en belg – en forseglet og elastisk beholder fylt med væske eller gass.
 • Belgen er koblet til en tuningfjær som lar deg stille responstemperaturen til mekanismen.
 • En fjærbelastet spindel er festet til belgkammeret og aktiverer ventilsnellen..
 • Snellen er plassert i salen – kammeret inne i termisk hodehus. Når den flyttes til den laveste posisjonen, blokkerer pakningen hele salspalten og blokkerer strømmen av kjølevæske inn i radiatoren.

Et termisk hode for en radiator som fungerer under kontroll av en fjernventil, fungerer annerledes:

To-delt enhet: hode + sensor

 • Belgenes funksjon utføres av en termisk sensor, som er plassert i en avstand fra radiatoren.
 • Inne i temperatursensoren er det et følsomt element som reagerer på endringer i temperaturen i rommet.
 • Sensoren kobles til aktuatoren enten med ledninger eller kapillarrør (hydrauliske modeller).
 • Når temperaturen endres, kommer informasjonen fra sensoren inn i det termiske hodet, inne i det er en stang koblet til en justeringsfjær.

Arbeidsmekanisme

Så vi fant ut de viktigste strukturelle elementene, nå må vi analysere hvordan det termiske hodet fungerer på varmeapparatet:

 • Hovedsensoren er en belg, der væske eller gass er under et visst trykk. Justeringsfjæren er ansvarlig for å balansere enheten, som komprimerer belgen når vi stiller inn temperaturen vi trenger ved å rotere dreieknappen.

Samtidig vil prisen på slike termiske hoder med høy presisjon være passende.

 • Når temperaturen stiger, øker belgenes volum (hovedsakelig på grunn av gassekspansjon eller delvis fordampning av arbeidsfluidet).
 • Økningen i volumet på belgen gjør at fjæren som holder stilken frigjøres, og ventilen lukker gradvis gapet i røret..
 • Dette fortsetter til likevekt er etablert inne i enheten, eller til radiatorventilen under termisk hode er helt lukket, dvs. stammen vil ikke bevege seg til den laveste stillingen.

Utvidede modeller fungerer på en lignende måte. Den eneste forskjellen er at enten spesielle programmerbare enheter (klimakontrollsystemer) eller eksterne sensorer (væske, gass eller elektronisk) reagerer på temperaturendringer. Først da går informasjonen til den termiske ventilmekanismen og aktiverer stammen.

Viktige varianter

Før du installerer det termiske hodet på radiatoren, må du finne ut hvilken modell som passer for oss. I tillegg til å matche tilkoblingsdiameteren (dette punktet må tas i betraktning), er det også viktig å velge ventilen i henhold til prinsippet om drift og layout.

Avhengig av hva slags fyll som er tilstede i belgen, er termiske hoder delt inn i to grupper:

 • Væske. Gi mer nøyaktig regulering av kjølevæskestrømmen avhengig av sensoravlesningene. Samtidig endrer væsken sitt volum saktere når romtemperaturen endres. Derfor er slike enheter preget av en viss treghet.
 • Gassfylt. De reagerer mye raskere på endringer i mikroklimaet, men samtidig overfører de ikke informasjon så nøyaktig til kontrollenheten.

Foto av en gassfylt belg i et beskyttende etui

Når det gjelder oppsettet, er det to typiske løsninger på markedet, merket RTD-G og RTD-N:

 • RTD-G-ventiler er preget av høy strømningskapasitet og brukes til å regulere varmemediumstrømmene i ettrørs varmesystemer, samt i hytte to-rørssystemer som ikke bruker sirkulasjonspumper..
 • Enheter av RTD-N-typen er designet for installasjon i to-rørssystemer, og tilstedeværelsen i dem av en sirkulasjonspumpe som gir tvungen bevegelse av kjølevæsken er obligatorisk.

Hvis vi snakker om produktets form, så er det rette og kantede modeller. Også på salg kan du finne spesielle sett med dyser som lar deg plassere termoventilen i nesten hvilken som helst posisjon..

Regler for ventilinstallasjon

Faktisk er det ingenting komplisert her, så våre instruksjoner vil hovedsakelig bli viet til nyanser som en uerfaren mester ganske enkelt ikke er klar over:

 • Vi kjøper en ventil av typen vi trenger med en diameter som tilsvarer diameteren på varmeledningen.
 • Vi monterer enheten ved å feste sensoren til obturatoren.
 • Bruk en skiftenøkkel til å installere det termiske hodet på radiatorinnløpet. Trekk til mutteren så godt som mulig for å sikre at tilkoblingen er tett.

Råd!

Under installasjonen sørger vi for at kjølevæskens bevegelsesretning faller sammen med merkingen på ventilhuset.

 • Vi plasserer selve termiske hodet parallelt med gulvet, dvs. i horisontal posisjon, vinkelrett på batteriets plan. Dette er nødvendig for at varm luft fra batteriet skal ha en minimal effekt på sensoravlesningene..

Oppsett av systemet kan også gjøres for hånd:

 • Installer det roterende ventilhåndtaket slik at merket på skiven samsvarer med den valgte temperaturverdien.
 • Vi slår på varmesystemet og styrer inneklimaet.
 • Etter omtrent en time korrigerer vi om nødvendig den valgte sensorresponstemperaturen opp eller ned, avhengig av termometeravlesningene i rommet eller våre egne følelser.

Hva er kriteriene for valg av termisk hode?

For å gjøre det riktige valget, må du bli guidet av følgende kriterier:

 1. Termisk ventil som hodet skal festes til. Siden tilkoblingen kan klippes på eller gjenges, må du ta hensyn til dette punktet. Hvis produsenten er den samme, vil det ikke være noen problemer.
 2. Type gjenget tilkobling på selve hodet. Det kan være i form av en mutter med skodder eller bare rundt. I det første tilfellet, under installasjonen, er det nødvendig med et ekstra verktøy for å krympe tilkoblingen. I det andre er alt mye enklere..
 3. Tilstedeværelsen av et “skjørt”. Hodet ser bedre ut med det, fordi det lukker arbeidsområdet.
 4. Produksjonsmateriale. De billigste er termiske hoder i en plastkasse. Dyrmodeller har et metallhus.
 5. Kvaliteten på plasten. Noen produsenter bruker den billigste typen plast for å redusere kostnadene for produktene. Styrken til strukturen lider av dette, og over tid blir plasten gul og mister sitt estetiske utseende..
 6. Type arbeid. Valget må velges mellom væske, gass, elektronikk og parafin.
 7. Jevn rotasjon. Håndtaket skal rotere jevnt. Dette er et tegn på god kvalitet. Alle slags sprak, knirk og anfall indikerer et produkt som ikke er av veldig høy kvalitet..
 8. Gradering og skala lengde. For de fleste modeller er det i området +5 – +30 ° C. Hvis størrelsen på divisjonene er plassert rundt hele omkretsen av hodet, kan den raskt slettes.
 9. Tilstedeværelsen av et antivandalhylster. Den beskytter mot uautorisert tilgang til innstillinger.
 10. Design. Siden termiske hoder hovedsakelig ligger i vanlig syn, er deres utseende og fargevalg viktig..

Det er ikke nødvendig å kjøpe et ferdigsett som består av en termisk ventil og et termisk hode. Disse enhetene kan kjøpes separat.

Gassfylt belg

Den gassfylte belgen er ikke for følsom for eksterne varmekilder. Dette er et klart pluss, men kostnaden er mye høyere enn en væskebelg.

Et termisk hode utstyrt med automatisering vinner mye, men det er ikke alltid effektivt. Det gir ingen mening å montere den på støpejernsradiatorer. Dette materialet er veldig varmekrevende, og siden massen på batteriet er stor, har den stor inertitet. Bare manuell hodetype kan fungere riktig her..

Valgkriterier

Termisk hode for en radiator: typer, driftsprinsipp + installasjonsregler

Temperaturkontrollprodukter er tilgjengelige fra mange kjente selskaper. Disse inkluderer Buderus, Danfoss, Oventrop. De har sine kontorer i alle større byer..

For å finne den beste enheten, bør du stole på følgende kriterier:

 • Termisk ventil som hodet er festet på. Det er et klipp og gjenget tilkobling.
 • Trådtypen på selve termiske hodet. Det kan være i form av en mutter med gardiner eller en runde.
 • Tilstedeværelsen av et skjørt. Det skjuler arbeidsområdet og gjør utseendet mer attraktivt..
 • Materiale. De billigste enhetene er laget av plast, de dyreste er laget av metall. De første er upålitelige og kortvarige.
 • Kvaliteten på materialet. Bruken av billig plast reduserer kostnadene ved konstruksjonen, men det lider av styrken og kjøretiden..
 • Type arbeid. Det skjer væske, gass, elektronisk, parafin.

  Termisk hode for en radiator: typer, driftsprinsipp + installasjonsregler

  Glatt dreining av håndtaket. Påvirker nøyaktigheten av innstillingskarakteristika.

 • Tilstedeværelsen av flere egenskaper. Det finnes trådløse modeller med WiFi, forskjellige sensorer og andre kontroll- og reguleringsenheter.
 • Eksamen, skala lengde.
 • Er det en anti-hærverk beskyttelse.
 • Utseende.

Butikkene tilbyr ferdige sett som består av en ventil og et termisk hode. Disse elementene kan kjøpes separat hvis ønskelig. Spesielt for Rifar og Kermi radiatorer må du kjøpe en termostat separat. Danfoss -enheter er veldig populære.

Det er også verdt å velge på forhånd hvilket termisk hode som skal brukes i henhold til kontrollmetoden. Termostatisk hode for en radiator med sensorer og et automatiseringssystem er mer praktisk, men ikke egnet for alle typer batterier.

For støpejernsovner er bare modeller med manuell justering egnet. Dette skyldes materialets varmekapasitet og dets store treghet..

Regulator design

Utformingen av varmekontrolleren for batteriet inkluderer følgende elementer:

 • ventil eller ventil;
 • termostatisk mekanisme.

  Installasjon og justering av termostaten - foto 14

Enheten til reguleringsanordningen

Termostat eller termisk ventil er en standardventil i et hus med en reguleringsmekanisme.

Kjeglen betraktes som et avstengningselement, som når den flyttes, endrer mengden kjølevæske.

Bevegelsen av kjeglen lettes av et termisk hode, bestående av en sylinder med en termisk komponent.

Sylinderen kalles en belg, og en spesiell væske eller gass brukes som termiske komponenter.

Ved oppvarming utvider denne komponenten seg i volum og strammer sylinderen, som beveger den koniske delen.

Kjeglen blokkerer strømmen av kjølevæsken og sammensetningen avkjøles.

Samtidig blir belgen mindre.

Deretter stiger kjeglen, og væsken beveger seg inn i batteriet og hjelper til med å varme opp utstyrets termiske hode.

Denne teknikken lar deg opprettholde ønsket temperatur..

Slik fungerer det - bilde 32

Strukturen til det termostatiske hodet for radiatorer. Piler angir komponentens deler av enheten..

Når temperaturen synker under den innstilte verdien, reduseres fyllingen av belgen i volum og prosessen er motsatt den som er beskrevet ovenfor. Sirkulasjonen av varmemediet øker og romtemperaturen stiger til ønsket verdi.

Fordeler med å bruke termostat

Moderne termostater har mange fordeler. En av dem er ekstrem brukervennlighet. Slike enheter er enkle å installere og videre bruk, det er helt enkelt å finne ut av det. Moderne enheter bidrar til å skape det mest gunstige og komfortable innemiljøet. De lar deg spare betydelig på oppvarming og bruke ressurser så effektivt som mulig..

Installasjon og konfigurasjon - bilde 33

Prinsippet for drift av enheten er basert på en endring i ventilseksjonen.

Den termiske ventilen er koblet til hodet med en spindel og en tilkoblingsmutter. Stammen beveger seg under påvirkning av en last fra gass eller vann, som ekspanderer under oppvarming. Trykket øker inne i hodet, stammen går gradvis ned, helt eller delvis lukker ventilens lumen.

Funksjoner for innstilling av termostaten for oppvarmingsrør avhenger av kontrollsystemet:

 • en automatisk enhet med belg kjennetegnes ved stammenes evne til å gå tilbake til sin opprinnelige tilstand når egenskapene til mediet endres;
 • den elektroniske typen regulator er utstyrt med en termostat. Temperaturnivåsensoren er innebygd i den eller montert på en radiator;
 • mekaniske enheter, som inkluderer en ventil og en ventil, produseres uten belg, har en manuell driftsmodus – brukeren må dreie ventilhåndtaket.

  Hvordan velge en termostat for oppvarming av radiatorer - bilde 87

For å spare på batterier, installeres termostater, med deres hjelp reduseres kostnadene for å opprettholde varmen i rommet med 25%. For større effektivitet er det imidlertid nødvendig å velge riktig enhet for et bestemt varmesystem og utføre installasjonen. I tillegg er det verdt å studere i detalj instruksjonene om hvordan du installerer termisk hode på radiatoren..

Fjernkontroll

Noen modeller av termiske hoder støtter fjernkontrollfunksjonen. I de fleste tilfeller øker dette alternativet bare brukervennligheten ved å bruke termostaten, men når det er vanskelig å få tilgang til enhetens etui, blir fjernkontrollen et presserende behov..

Ekstern sensor

De fleste termiske hoder er utstyrt med innebygde temperatursensorer, men i noen tilfeller er driften av slike modeller ineffektiv.

Termostat for batteriet: driftsprinsipp, valg og installasjon - foto 96

Bruk av en ekstern sensor, festet i en avstand fra batterier, vindusåpninger og andre hot spots av temperaturforskjeller, er nødvendig hvis:

 • det er ingen mulighet for å sikre en konstant luftstrøm til enhetens kropp: radiatoren er installert i en veggnisje, lukket av et gardin eller falsk vegg, avstanden fra radiatorens øvre kant til vinduskarmen er mindre enn 100 mm ;
 • konveksjonsstrømmer påvirker nøyaktigheten av avlesningene til den innebygde sensoren;
 • direkte sollys faller på enhetens kropp;
 • det er ingen måte å eliminere utkast, noe som også påvirker nøyaktigheten av avlesningene til den innebygde sensoren negativt;
 • horisontal installasjon av termisk hode er ikke mulig.

I de fleste tilfeller er bruk av eksterne sensorer valgfritt, eksperter er enige om at optimal ytelse av termostatiske hoder bare oppnås ved bruk av slike eksterne enheter..

Vanlige feil

Riktig installasjon krever forsiktighet fra mesteren i alle trinn i arbeidet for å unngå feil. Det vanligste problemet er hodens vertikale posisjon. Fører til det faktum at rommet slutter å bli oppvarmet, siden termostaten selv varmer opp fra den innkommende luften.

Feil installasjonssted velges ofte. Ikke installer regulatoren på et punkt der lufttemperaturen er veldig forskjellig fra gjennomsnittet for rommet. På grunn av feil valg av installasjonssted mister bruken av det termiske hodet sin betydning.

Omgå. Feil

Bypass (engelsk bypass) – en jumper mellom forsynings- og returrørledningene. I et nøtteskall vil jeg forklare hvorfor en bypass er nødvendig i ledningene til varmesystemet.

Hvis du slår av kranene på radiatoren (tilførsel og retur), vil sirkulasjonen av kjølevæsken omgå batteriet, gjennom bypass (som betyr et enkeltrørs koblingsskjema).

Hvis du ikke har en slik jumper, så når du stenger kranene, vil varmen forsvinne ikke bare fra deg, men også fra alle naboer nedenfra og ovenfra langs stigerøret. I utgangspunktet vil du blokkere hele stigerøret.

I vårt eksempel er det flere kommentarer om bypass. Kjølevæsken langs stigerøret, som hvilken som helst væske, sirkulerer langs banen med minst motstand. Begge kommentarene våre vil være basert på denne oppgaven..

 1. Før renoveringen hadde leiligheten smale radiatorer – 20 cm langs aksene. De ble erstattet med nye – 50 cm langs aksene. Stigerøret løper i veggen. Det er veldig vanskelig å endre avstanden mellom tilførsels- og returrørledningene direkte på stigerøret. Så du må fortynne eyeliner utenfor veggen. Her gjorde mesteren en feil ved å installere en jumper umiddelbart ved utgangen fra veggen. Kjølevæsken strømmer gjennom stigerøret fra topp til bunn. For å komme inn i radiatoren må han overvinne to hjørner. Som jeg sa ovenfor, vil væsken bevege seg langs banen med minst motstand: den vil omgå radiatoren, gjennom bypass.
 2. Kanskje denne situasjonen kunne vært unngått ved å installere en genser med mindre diameter. Dermed ville kjølevæsken, til tross for hindringene, gå gjennom en rørledning med et større tverrsnitt.

Vurdering av termiske hoder for oppvarmingsradiatorer

Når du kjøper, er det bedre å fokusere på produsenter som har bevist seg lenge. Hver kategori har ledende stillinger som har samlet de beste anmeldelsene om arbeid og utførelseskvalitet.

Danfoss

Et dansk selskap som bruker banebrytende teknologi. Nye modeller lar deg kontrollere driften av applikasjonen på smarttelefonen. Budsjettmodellen RTS Everis er et termoelement som kan justeres fra 8 til 28 grader. For stabilitet og maksimal levetid er den installert på ventilen til det samme selskapet.

Installere et termisk hode på en radiator: driftsprinsipp, installasjon, vurdering

Ergonomi, klarhet, lakonisk design – 60 års erfaring i termostatmarkedet

Thermo

Sveitsisk merke, ledende innen pålitelighet og holdbarhet for enheter. Funksjonene inkluderer et bredt temperaturområde. Å kreve temperaturen på kjølevæsken – å overskride baren på 100 grader har en negativ effekt. Oftest er modellene av Royal Thermo -linjen valgt..

Installere et termisk hode på en radiator: driftsprinsipp, installasjon, vurdering

Mange Royal Thermo -modeller er utstyrt med en ekstern sensor

Caleffi

De spesialiserer seg på elektroniske termiske hoder. De kjennetegnes ved tydelig indikasjon på displayet og programmerbare driftsmoduser. Det er mekaniske og manuelle representanter – som Caleffi 210 000.

Installere et termisk hode på en radiator: driftsprinsipp, installasjon, vurdering

Alle Caleffi -hoder leveres med monteringsutstyr

Oventrop

Tysk produsent av enheter og systemer for boliglokaler. Til tross for mangel på spesialisering i produksjon av termostater, produserer de enheter av høy kvalitet. De er preget av høye endelige belastninger og allsidighet i installasjonen. Den beste modellen – Uni LH, med innebygd eller ekstern temperatursensor.

Installere et termisk hode på en radiator: driftsprinsipp, installasjon, vurdering

Oventrop termiske hoder har en ergonomisk design og høy kvalitet

Honeywell

Budsjett tyske enheter. De kjennetegnes ved en hyggelig design, kompatibilitet med de fleste ventiler, beskyttelse mot frysing og mekanisk skade. Thera-100 og Thera-4 Classic-modellene er etterspurt.

Installere et termisk hode på en radiator: driftsprinsipp, installasjon, vurdering

Det finnes også dyre elektroniske HONEYWELL -modeller, men det er fortsatt få av dem på markedet..

Viktig! Før du kjøper importerte enheter, er det bedre å sjekke muligheten for å installere ventilen på gamle radiatorer.

En rask oversikt over populære merker

Den riktige avgjørelsen når du kjøper et termisk hode er å fokusere på anerkjente produsenter. Et ukjent varemerke med ukjent historie er en stor risiko for å kaste bort penger.

Du kan trygt kjøpe produkter fra produsenter som Dunfoss, Oventrop, Caleffi, Salus og andre kjente selskaper..

Sted 1 – Danfoss

Danfoss -konsernet har produsert termiske hoder i mer enn 60 år. Dette er en dansk produsent, under sin lisens, produkter blir også produsert i Russland..

Utvalget av utstyr for automatisering av varmesystemer fra Danfoss -konsernet er rikt og oppfyller avansert teknologi. Du kan kontrollere arbeidet og justere termiske hoder eksternt ved hjelp av en smarttelefon for dette

Det vanligste spørsmålet er RTS Everis termiske hode. Dette er et belgprodukt med flytende fylling. Par med merkede termiske ventiler ved direkte festing. Andre trenger en adapter.

Rangering 2 – merkevaren Oventrop

Oventrop termiske hoder på Uni -linjen er etterspurt blant forbrukerne. De er utstyrt med en flytende belg. De er koblet til en termisk ventil ved hjelp av en koblingsmutter. Temperaturen kan stilles inn i området +7 – +28 ° C.

Det er mulighet for fullstendig nedleggelse. Hodene er designet for maksimal temperatur i systemet +100 – +120 ° C – dette er egenskapene som er angitt av produsenten i den medfølgende dokumentasjonen.

Oventrop Uni -hoder er kompatible med andre rørleggerprodukter fra dette selskapet. De kan kobles uten adapter til andre enheter med en innebygd ventil og tilhørende gjeng

Installer dem på termostatventiler med passende tilkobling. På hodene til mange serier er det et spesielt merke for synshemmede, et anti-vandalhus.

Sted 3 – Thermo

Forbrukerne av produktene til det sveitsiske selskapet Thermo, spesielt Royal Thermo RTE 50.30 -modellen, ga en høy vurdering. Den har et bredt kontrollområde – fra +6 til +28 ° C, en lav hystereseverdi – 0,55 grader. Det er også en nullposisjon.

For korrekt drift må kjølevæsken ha en temperatur som ikke er høyere enn 100 ° C. Kobling med ventil – tappemutter.

Termiske termiske hoder kjennetegnes ved pålitelighet og byggekvalitet. Blant tilbudene er det modeller med en ekstern sensor

Sted # 4 – Produsent Caleffi

Den italienske produsenten Caleffi leverer et bredt utvalg av radiatortermiske hoder. Caleffi 210000 -modellen er programmerbar. Den er utstyrt med en digital flytende krystalltemperaturvisning. I tillegg til temperaturverdien, viser den tid, dato, angitt daglig program.

Når du kjøper utstyr til varmesystemer, må du be selgeren om dokumentasjon, produsentgaranti og produktinstruksjoner

Ved programmering i en uke kan du stille inn 3 temperaturnivåer: “Komfort”, “Økonomi”, “Frostbeskyttelse”. Installer dette hodet samtidig med Keleffi -ventiler.

Sted # 5 – Salus

Det tyske firmaet Salus har også et velfortjent rykte. For eksempel er Salus PH 60 -modellen et elektronisk hode med ikke -flyktig minne, evnen til å stille temperaturregimet i en uke. Temperaturområde – +5 – +40 ° C.

Strøm leveres fra 2 AA -celler. Displayet har funksjonen til bakgrunnsbelysning og visning av temperaturparametere på skjermen, samt ladningsnivået til elementene.

Ny utvikling – trådløst mini -termisk hode, drevet av batterier. Du kan kontrollere enheten via en datamaskin eller smarttelefon etter at du har lastet ned Smart Home -appen

Tekniske innovasjoner slutter aldri å glede brukerne – trådløse termiske hoder lar eieren skape et behagelig inneklima, mens han befinner seg i den andre enden av byen eller i et annet land. Og alt dette blir mulig hvis du integrerer enheten i varmesystemet til et smart hjem eller laster ned en proprietær applikasjon.

Danfoss termostat – brukerhåndbok

Hvordan fjerne danfoss termiske hode?

Å installere en termostat på en radiator er en mulighet til å redusere oppvarmingskostnadene, forbedre mikroklimaet i huset, samt forsiktig bruk av jordens energiressurser.

Motivene kan være forskjellige, men beslutningen implementeres oftere og oftere..

Mange, når de velger en utstyrsprodusent, stopper ved Danfoss.

Og ikke overraskende er produktene fra et kjent merke lett å finne i hyllene i mange butikker..

Teknologien for produksjon av termostater basert på en gassfylt belg er patentert og brukt på selskapets egne fabrikker. Hvis du også bestemmer deg for å kjøpe en Danfoss termostat, vil installasjons- og bruksanvisningen være nyttig.

Hensikten med å installere en termostat er å opprettholde lufttemperaturen i huset som er valgt av forbrukeren.

Utformingen av termostaten for radiatorer inkluderer to elementer som utfyller hverandre:

 1. Termostat (eller termostatisk element).
 2. Danfoss termostatventil.

Ventilen er koblet direkte til batteriet, og et termostatisk element er installert på den.

Ryggraden i det grunnleggende er en termostat. Det er han som reagerer på endringer i omgivelsestemperatur og påvirker ventilen, som blokkerer strømmen av kjølevæsken..

Inne i termostathodet er det en belg (bølgekammer som kan endre dimensjoner) fylt med gass. Gass, avhengig av temperaturen, endrer aggregasjonstilstanden (når den avkjøles, kondenserer den). Dette fører til en endring i volum og trykk i kammeret. Kammeret avtar i størrelse, trekker i spolestammen, noe som åpner en større klaring i ventilen for strømmen av kjølevæske.

Ved oppvarming skjer den omvendte ekspansjonsprosessen og overlapping av lumen (den aksepterte standarden er 2 V ° C når lufttemperaturen overstiger den innstilte verdien).

Når en behagelig temperatur er innstilt på regulatorskalaen, settes en viss kompresjon av tuningsfjæren innvendig, som er forbundet med et bestemt gasstrykk.

Danfoss produserer så vel gassbelg som flytende belg. Sistnevnte er mer inerte, reagerer langsommere på temperaturendringer.

Typer og symboler:

 • RTS – flytende belg;
 • RTD-G-gassbelg for ett-rørssystem, eller to-rør uten pumpe;
 • RTD-N-gassbelg for to-rørssystem, og systemer med sirkulasjonspumpe.

Det er også modifikasjoner av termoelementer, der:

 • Beskyttelse mot tilfeldige personer justeres på nytt (flott for offentlige institusjoner og barnerom).
 • Det er en ekstern termisk sensor forbundet med et to meter kapillarrør, som kan installeres lenger fra en radiator innfelt i en nisje eller proppet med møbler, noe som gir et mer nøyaktig måleresultat.
 • Med et litt lavere temperaturområde enn konvensjonelle sensorer for integrering i et betalingssystem.

Gulvvarmesystem

Termostater brukes også til gulvvarmesystemer. En termostat for gulvvarme er et must!

Etter å ha kjørt væsken inn i gulvkonturen, må du senke temperaturen fra 60 – 90 V ° C til en behagelig 35 – 40 V ° C (mens overflaten på selve gulvet vil være omtrent 25 V ° C).

Flowmålere er kraftløse hvis trykket i systemet hopper, hvis luften for eksempel varmes opp fra solen, og hvis beboerne vil spare på oppvarming under fravær.

Termomekanisk regulator brukes best for små rom, ca 10 m2.

For store områder brukes romtermostater med gulvtemperaturfølere..

Montering av det termostatiske elementet

Først og fremst er ventilen montert på radiatoren. For dette er kjølevæsketilførselen slått av..

 1. Det er merket på tilførselsrøret. Området som skal kuttes må passe til lengden på ventilhuset minus de gjengede tilkoblingene.
 2. Varmerøret kuttes, et ekstra stykke kuttes.
 3. En tråd er laget på utsiden av det kuttede røret ved hjelp av en skrape, eller dør.
 4. Tilkoblingen behandles med VVS -pasta og fum -tape.
 5. Ventilhuset skrues på den resulterende gjengen.
 6. Siden røret ikke kan vrides, blir en amerikansk unionsmutter vridd på motsatt side av ventilen, og deretter skrudd (med en sekskantnøkkel) inn i radiatorklemmen.
 7. Enhetens kropp er skrudd fast i sin egen tilkoblingsmutter gjennom en gummiskive. Denne forbindelsen trenger ikke å forsegles på en eller annen måte, det viktigste er at den er ren..
 8. Etter at ventilen er installert på radiatoren, fjernes beskyttelseshetten fra den (plassert vinkelrett på røret).

Maksimal temperatur settes på termisk hode, hvoretter den settes på ventilen med et trykk (til det klikker).

Sensormontering

Som allerede nevnt, er en ekstern sensor nødvendig hvis batteriet er innebygd i veggen eller er dekket av noe (møbler, skjerm, blendingsgardiner).

En sensor og en tuning -enhet er kombinert i ett hus av dette elementet..

 1. Det er best å plassere enheten i en åpen (men uten trekk) del av veggen, i en høyde på omtrent 1,4 m fra gulvet. Unngå steder i nærheten av apparater som i stor grad kan endre temperaturen på miljøet – klimaanlegg, ovner, etc..
 2. Settet til enheten har et lite monteringspanel, som festes til det valgte stedet ved hjelp av et par selvskruende skruer.
 3. Et kapillarrør vikles inne i sensoren. Den trekkes til ønsket lengde slik at enheten når den faste stangen.
 4. Kapillarrøret klikker pent på baksiden av ventilen.
 5. Sensoren plasseres på stangen ved en enkel snapping.

Sette en grense

Termostatenes arbeid er basert på fysiske lover. Derfor må det huskes at forholdene der enheten befinner seg kan gjøre noen justeringer (for eksempel avstand fra en varmekilde). Det er veiledende tabeller for korrespondansen mellom regulatorens skala og temperatur, som kan tas som en retningslinje under installasjonen. Etter det grunnleggende oppsettet må du imidlertid “forstå” termostaten din..

For dette:

 1. Still inn temperaturen på håndtaket med merker.
 2. En time senere utføres kontrollmålinger med et romtermometer på flere punkter i rommet.
 3. Hvis temperaturen er høyere eller lavere, blir avlesningene på håndtaket korrigert.

Proporsjonalt bånd – 2 ° C. Hvis du setter temperaturen til 20 °, vil enheten holde avlesningene i området fra 20 til 22 ° C.

To pinner som følger med sensoren, hjelper til med å angi minimum og maksimal posisjon for termoelementet.

De er plassert nederst på enheten:

 1. For å sette en grense på merket, for eksempel “3”, må du trekke ut begrenseren og sette sensoravlesningene til merket “3”. Deretter settes pinnen inn i hullet, som i denne posisjonen er under diamantikonet.
 2. Den andre begrensende terskelen er satt på samme måte. Håndtaket svinger til ønsket verdi, bare pinnen settes inn i hullet under trekantikonet.

Du kan blokkere regulatoren ved en viss temperatur (beskytter mot utilsiktet svikt eller barnslige pranks).

For dette:

 1. Begge pinnene er fjernet.
 2. Håndtaket plasseres på ønsket verdi.
 3. I denne posisjonen settes den første tappen inn i hullet under diamanten..
 4. Den andre pinnen er i hullet under trekanten.

Danfoss termostater har mange positive anmeldelser. Det er en veldig brukervennlig enhet som ikke krever oppmerksomhet etter den første installasjonen og oppsettet. Men resultatet vil være en mer behagelig temperatur i leiligheten, så vel som i noen tilfeller betydelige budsjettbesparelser.

Oppsummering

Det er mulig å regulere radiatorer ved hjelp av flere typer enheter, men eksperter mener at den beste løsningen ville være å bruke spesielle reguleringsventiler. Slike produkter er manuelle kraner og automatiserte produkter – termostater, og bare i noen tilfeller er det mulig å bruke en treveisventil med termisk hode..

I høyhus med sentralisert oppvarming er det bedre å foretrekke kontrollventiler eller en treveisventil. Når det gjelder individuelle varmeforsyningssystemer, er problemet med hvordan du reduserer temperaturen på kjølevæsken i varmebatteriet løst ved bruk av termostater.

Hvordan sette termisk hode på radiatoren riktig?

Hvis eieren av leiligheten fremdeles foretrekker automatisk regulering av radiatorene, bør et filter installeres før termostaten – det vil beholde de fleste av de forskjellige urenhetene.