Laurel edel

Laurel edel

Alle kjenner denne planten siden barndommen, til tross for at røttene (bokstavelig talt og overført) er fra subtropene. Vi snakker om den edle laurbæren. Våre mødre og bestemødre, oldemødre la til og legger til en så kjent “lavrushka” i supper og hovedretter for smak, til forskjellige forberedelser til vinteren: hvilke sprø pickles uten laurbærblad?.

Kanskje dette er et av de mest kjente krydderne i Russland, og en av de mest elskede og brukte i matlaging. Og hvem har ikke lest, alt på samme tid, fjernt eller nylig, ungdom, gamle greske myter, myter om landet der den edle laurbæren ble æret som et hellig tre? Vinnernes hoder ble dekorert med kranser fra den, laurbærlunder ble også ansett som hellige, ritualer ble utført i dem med det formål å blidgjøre gudene, be om beskyttelse, ære, seier i kamp, ​​på listene.

Siden vi ikke har subtrope, vil vi prøve å dyrke dette “hellige” treet hjemme, i en leilighet, spesielt siden planten er ganske upretensiøs og vil dekorere interiøret ditt betydelig. I naturen når treet ganske høye høyder (10-15 m), i forhold til leiligheten er det mye mindre, men tenk på forhånd hvor det vil bo hos deg, i stuen eller på kjøkkenet, gi det er en ganske romslig og lys injeksjon.

Laurel edel: hjemmepleie

Treet vokser sakte, men krever årlig omplantning mens det er ungt.

Temperatur

Han trenger ikke for høy temperatur om vinteren, + 15 grader er ganske nok, om sommeren – det er bedre å ta potten ut på balkongen, på verandaen eller på gaten, hvis det er en slik mulighet – ordne med ham en ferie i frisk luft.

Belysning

En subtropisk gjest elsker lys, sol, men ikke varmt – lag en kunstig delvis skygge, hvis direkte stråler ikke kan unngås, vanne rikelig, helst med varmt vann.

Vanning

I den varme årstiden foretrekker laurbær rikelig vanning. Planten vannes umiddelbart etter at det øverste laget av jorden tørker. For vanning, bruk varmt og godt avgjort vann. Om vinteren reduseres vanningen. Laurbæren liker ikke å helles, men jorda i potten skal ikke tørke helt ut..

Overføre

Når laurbæren når tre til fire år, kan du transplantere den hvert annet år eller etter behov

Treet vokser sakte, men krever årlig omplantning mens det fortsatt er ungt. Transplantasjonen er en endring av potten, som har blitt for liten for laurbæret, til en pott med større volum, gjør dette nøye og forsiktig, uten å skade rotsystemet.

Når laurbæren når tre til fire år, kan du plante den hvert annet år eller etter behov: tilsett torv, sand, humus til jorden for planting, sammensetningen skal være lett nok, “pustende” og samtidig , næringsrik. Du kan legge til litt treaske – planten liker ikke sure jordarter, aske kompenserer for overdreven surhet, om noen. Sørg for, om nødvendig, spray planten med vann, støv som samler seg på bladene lar dem ikke “puste” helt.

Topp dressing og gjødsel

Laurentreet trenger både organisk og mineralgjødsel. Den mates i vekstsesongen. Bedre å bruke spesialgjødsel eller redusere anbefalt konsentrasjon. Laurbær kan og bør mates med gjødsel, men ikke overdriv i denne edle impulsen: et overskudd av gjødsel kan ha en deprimerende effekt på planten.

Reproduksjon av laurbær

Den kanskje mest arbeidskrevende og uforutsigbare prosessen er reproduksjon

Den kanskje mest arbeidskrevende og uforutsigbare prosessen er reproduksjon. Laurbær reproduserer på to måter – stiklinger og frø. Denne prosessen er ganske lang. Stiklinger slår rot lenge, og det vil ta omtrent tre måneder før frøene spirer..

Frø

Frø som legges til lagring om høsten, dukker kanskje ikke opp i begynnelsen av våren (det avhenger av lagringsforholdene, de skal verken tørke ut eller fryse), og stiklinger er også veldig lunefullt materiale og slår rot i lang tid. Kvister 10–12 cm lange bør plantes i lett (med et ganske høyt sandinnhold) jord, dekket med folie eller glass. Vi setter planten på et varmt sted, og – vi venter til den slår rot.

Dette kan skje noen uker etter planting, vær tålmodig nok til å vanne når jorden tørker. Ikke hast med å “plukke” (for kulinariske formål) treet, la det vokse, og det vil takke deg med fantastiske, velsmakende dufter som ikke kan sammenlignes med de vi kjøper i butikken, fordi de er ferske, har ikke mistet sin unike aroma under langvarig transport og lagring og, viktigst, vokst med egne hender.

Stiklinger

Den mest passende tiden for forplantning av laurbær ved stiklinger er mars. For dette formålet er halvlignede kvister egnet, hvis lengde har nådd omtrent 10 cm. For at stiklingene skal rote bedre, blir de behandlet med Kornevin eller Heteroauxic. De er forankret i en gryte i en blanding av sand og torv, plassert i en miniplate eller dekket med en glassburk. Romtemperaturen skal være innenfor 24-25 grader.

Sykdommer og skadedyr

Laurbærens viktigste fiende er skjoldet

Laurbærens viktigste fiende er skjoldet. Når de er infisert, blir bladene skinnende og klissete og frigjør essensielle oljer. Hvis du bekjemper skadedyret med insektmidler, bør laurbærblader ikke brukes som krydder..