Luftlag: reproduksjon av et epletre uten transplantater

Luftlag: reproduksjon av et epletre uten transplantater

Hver gartner vil sikkert ha et gammelt favoritt epletre som har gledet eierne med velduftende og smakfulle frukter i mange år. Og variasjonen av dette frukttreet huskes ikke alltid engang. Og jeg vil virkelig beholde dette epletreet for mine barn og barnebarn. Du kan selvfølgelig dra nytte av å podde stiklingene på aksjen, men dette er en veldig plagsom virksomhet og ikke alle lykkes.

Du kan løse dette problemet på den gamle påviste måten, som av en eller annen grunn ikke er veldig populær i disse dager. Denne metoden for avl av epletrær er enkel og rimelig for alle gartnere. Du kan få din egen frøplante ved hjelp av luftlag.

Hva er luftlagring?

Hver sommerboer vet hvordan buske-, rips- eller viburnumbusker reproduserer seg ved lagdeling. Kvisten er bøyd ned og festet til bakken og dekket med jord. I denne tilstanden vil den slå rot til neste sesong og være klar for uavhengig utvikling. Prinsippet om å dyrke et epletreplante er nesten det samme. Bare en gren av et tre er vanskelig å vippe til bakken for roting, så du må “heve” bakken til grenen.

Det er bare nødvendig å velge en fruktgren og omgi en del av den med fuktig jord. En gren i et fuktig miljø i jorda vil kunne danne sitt rotsystem på bare 2-3 måneder. En slik frøplante er klar til planting og vil kunne bære frukt om tre år..

Hvordan velge og forberede en gren

Kvaliteten på den fremtidige frøplanten avhenger av riktig valg av grenen.

Kvaliteten på den fremtidige frøplanten avhenger av riktig valg av grenen, så du må nærme deg dette problemet seriøst. Du må velge en gren som er jevn, sunn og fruktig. Det skal være på den godt opplyste siden av treet. Det er bedre å velge en gren på to eller tre år for reproduksjon med en tykkelse på omtrent en og en halv centimeter med en ung vekst.

Tidlig på våren, så snart snøen smelter, må du på den valgte delen av grenen sette på en hylse laget av tett polyetylen gjennomsiktig film som er omtrent førti centimeter lang. Ved hjelp av elektrisk tape må kantene på ermet være tett knyttet til grenen. Ermet forblir på grenen til slutten av mai – begynnelsen av juni, til stabilt varmt vær setter inn. Hele denne tiden vil grenen være i drivhusforhold og barken skal myke litt..

Det neste trinnet er å kutte grenen. Du må fjerne filmen og finne grensen mellom den voksne grenen og den unge veksten. Fra dette punktet må du trekke deg tilbake omtrent ti centimeter (mot trestammen) og gjøre det første snittet (ringformet) omtrent en centimeter bredt. Gå deretter tilbake til venstre og høyre, og gjør ytterligere to kutt i hver side. Disse kuttene vil fremme rask rotdannelse. Sørg for å fjerne eventuelle fruktknopper over snittet. I denne formen kan grenen være et luftlag..

Rooting air cut

For rooting trenger laget en beholder med jord. Du kan bruke en vanlig 1,5 liters plastflaske

For rooting trenger laget en beholder med jord. Du kan bruke en vanlig halvannen liters plastflaske etter å ha kuttet av bunnen av den.

Først må du sette en filmhylse på grenen og knytte den nedre kanten til grenen ved hjelp av elektrisk tape. Deretter legges en kuttet plastflaske på grenen (nakken ned) slik at grenringen er nesten helt nederst på flasken, og den unge stammen er omtrent i midten. Toppen av ermet er også tett innpakket med elektrisk tape. Hele strukturen må stå i oppreist stilling. For å gjøre dette kan du trekke den til en trestamme eller en spesiell støtte..

I en plastbeholder må du helle en løsning for å stimulere rotvekst og la stå i to eller tre dager. Deretter punkterer du små hull, lar væsken renne og fyller beholderen med to glass tilberedt jord. Den inneholder: råtten sagflis og blader, mose, hagejord og kompost. Jordblandingen må holdes fuktig..

Konstruksjonen av en filmhylse og en plastflaske med primer bør være i skyggelagte forhold. De kan opprettes ved hjelp av vanlige gamle aviser. Flere lag med avis vil lett skape slike forhold. Det er sant at de noen ganger må fjernes for å kontrollere fuktighetsinnholdet i jorda..

Vanning bør utføres en gang i uken, og på tørre dager – annenhver dag..

For det meste slår frukttrær og busker rot raskt, men epletrær har unntak. Ekte røtter vises kanskje ikke engang før slutten av sommersesongen. Men selv om det i stedet for røtter dukket opp rudimenter på lagene, så er dette nok til å plante planten på et permanent sted.

Rundt midten eller i slutten av august må stiklingene forkortes med femti prosent, og etter en uke til må de klippes av fra undersiden av ermet ved hjelp av en hagesaks. Hele strukturen for spiring av plantens røtter fjernes like før planting. En grop for å plante en frøplante må forberedes på forhånd og kastes rikelig.

Planter en ung eplefrø

Planter en ung eplefrø

Gartnere kan velge tidspunktet for å plante en frøplante fra luftlag, med tanke på klimaforholdene på bostedet. Treet kan stå til neste vår (grave inn) eller plantes i år.

I et varmt sørlig klima vil unge epletrær slå godt rot på et nytt sted til høsten. Vårplanting anbefales for de som bor i kaldere strøk. I et slikt klima er det tilrådelig å plassere frøplanten i en stor beholder i en spesiell jordblanding. Den skal bestå av like deler torv, sand og hagemark. Om vinteren bør treet i beholderen oppbevares kjølig og fuktig (for eksempel i en kjeller eller kjeller). Vanning av planten er ikke rikelig, men vanlig. Med vårens ankomst kan frøplanten plantes på et permanent sted på vanlig måte..

Frøplanter som vokser fra luftlag anbefales å plantes i en liten skråning. Rotkragen til slike lag er fraværende, derfor vil planten trenge mye plass for å bygge opp et godt rotsystem. Vinklet planting vil bidra til å dyrke fruktige epletrær på kort tid.

Reproduksjon av et epletre med luftlag (video)

Metoden for rooting av eplerMetoden for rooting av epler