Dyrking av amaranth grønnsak

Dyrking av amaranth grønnsak

Amarant er en verdifull grønnsak med et høyt proteininnhold. Bladene, stilkene og frøene til denne planten brukes ikke bare til mat, men også i folkemedisin. Amarant kan virke foryngende og helbredende på hele kroppen. Planten er upretensiøs og krever ikke spesiell oppmerksomhet for seg selv når den vokser.

Med tanke på alle de positive egenskapene til denne kulturen, er det ganske enkelt nødvendig å tildele minst et lite område til denne planten. Og for å få en god høst må du lære mer om dyrkingsteknologien og omsorgsreglene..

Voksende teknologi for vegetabilsk amarant

Voksende teknologi for vegetabilsk amarant

Amaranth er en fantastisk plante som elsker alt på en gang: sollys, varme og fuktighet. Den kan dyrkes på absolutt hvilken som helst jord, til og med steinete og sandete. Selv saltmyrer vil ikke skremme ham. Den grønne massen av planten modnes på omtrent 2 måneder, og frøene på 3,5-4 måneder.

Planten tilhører grønn gjødsel og kan brukes som gjødsel. Derfor er det tilrådelig å la rotdelen ligge i bakken, selv etter bruk av stilkene og bladene. Hele familien vil nyte en sunn og velsmakende salat, og jorden får organisk fôring..

Planten kan dyrkes med frø eller frøplanter.

Dyrking av amarant gjennom frøplanter

Begynnelsen av april er den optimale tiden for såing av frø til frøplanter. Du trenger en stor tre- eller plastboks med jord. De sådd frøene knuses med fuktig jord, dekkes med en gjennomsiktig film og plasseres i et mørkt, varmt rom. De første skuddene skal vises om en uke. Etter det overføres beholderen til et lyst sted..

En plukking kan utføres selv med ett fullverdig blad. Hver frøplante overføres til en egen gryte og dyrkes til begynnelsen av juni. Unge frøplanter plantes i godt oppvarmet jord og i varmt vær.

Dyrking av amarant ved direkte såing

For å plante frø på bedene må jorda varmes opp til minst seks grader Celsius. I begynnelsen av mai plantes frø i ferdig fuktet jord til en dybde på 1,5-2 centimeter, slik at det blir en avstand mellom frøplanter og senger.

Når du planter amarant for bruk av unge greener, bør avstanden mellom busker og senger være minst femten centimeter. Hvis formålet med planting er frø og panikler, bør buskene vokse i en avstand på minst 70 centimeter, og radavstanden skal være omtrent 30 centimeter.

Hvis området på stedet er ganske stort, er det upraktisk å så ett frø om gangen. I dette tilfellet er det bedre å så amarant i rader, og etter en stund tynne ut. For enkelhets skyld er det bedre å blande frøene med sagflis eller sand (i forholdet 1 til 20). Under gunstige værforhold vil unge skudd dukke opp om en uke..

Amaranthpleie og høsting

Amaranthpleie og høsting

Den viktigste perioden i en plantes liv er den første måneden. Det er nødvendig å skape de beste betingelsene for vekst og utvikling for ung amarant. Jorden må løsnes og ugress fjernes fra plantene. For å opprettholde jordfuktigheten er det bedre å klippe sengene. Enhver økologisk fôring på dette stadiet vil ikke være overflødig..

Allerede i den andre måneden vil alle dine arbeider begynne å gi resultater. Den herdede planten vil begynne å vokse, som kalles “med stormskritt”. Hver dag vil amarant vokse med mer enn 5 centimeter. Det viktigste er å gjennomføre rettidig og regelmessig vanning..

Når høyden på buskene når tjue centimeter, kan du kutte av de grønne toppene og bruke til salater. Hvis du bare er interessert i frø, begynner modningen i slutten av august – begynnelsen av september. Burgund -panikler kan kuttes litt tidligere, ettersom tørkende frø begynner å smuldre til bakken. Frø kan modnes i et mørkt, tørt rom..

Typer og varianter av amarant

Typer og varianter av amarant

Et stort antall arter og varianter av amarant kan tilfredsstille mange vitale behov. Denne avlingen kan brukes som grønnsak og som korn, den har dekorative kvaliteter og brukes som dyrefôr. De mest foretrukne variantene er universelle varianter som gir både greener og frø..

“Valentina” Er en allsidig tidlig modning grønnsakssort. Buskens høyde kan overstige merket på en og en halv meter. Alle deler av planten (blader, blomster og stilker) er lilla i fargen. Frøene er små i størrelse, lysebrune med en tynn rød kant. Greens modnes på 45-50 dager, og frø på 4 måneder.

“Krepysh” – Denne tidlig modne grønnsakssorten produserer mye fersk, saftig og ømt grønt. Planten vokser til gjennomsnittlig en meter og førti centimeter. Blomstene er rødbrune i fargen, og frøene er lysegule. Modningstiden slutter om 2,5-3 måneder.

“Hvit liste” Er en grønnsak som vokser lavt og som er godt dyrket som et husplante. Ved å velge den letteste vinduskarmen for ham, kan du nyte det grønne selv om vinteren. Med en vekst på tjue centimeter kan du allerede kutte av greener, som har utmerket smak..

“Kjempe” – denne sorten tilhører fôrvekster. Dens særtrekk er snøhvite frø og gule (og noen ganger røde) blomster. Plantens høyde begrunner navnet – omtrent to meter. Modningstiden varer omtrent fire måneder..

“Kizlyarets” – denne sorten dyrkes til korn, som brukes til dyrefôr. Gjennomsnittlig plantehøyde er omtrent halvannen meter. Den unge blomsterstanden skiller seg ut med en gulgrønn fargetone, og når den modnes, blir den til en rød panikk. Høsttiden er omtrent hundre til 120 dager.

“Helios” – tidlig modning av kornsort. Gjennomsnittshøyden er omtrent en meter og seksti centimeter. Høsting kan gjøres på tre og en halv måned. Planten har sine egne individuelle egenskaper: frø – hvite, blader – gul, blomster – oransje.

“Kharkovsky-1” Er en av mange allsidige varianter som regnes som de beste innen kornhøsting. Modnes veldig raskt – etter omtrent tre måneder. Høyden på anlegget nærmer seg to meters merket. Den blomstrer med gule blomsterstander, har store mørkegrønne blader og hvite frø.

Voronezh – denne tidlig modne sorten dyrkes for korn. Høsting utføres 3 måneder etter spiring. Planten er liten i høyden – omtrent 1 meter.

Ved fargen på frøene kan du bestemme sortens tilhørighet: lyse er grønnsaker og korn, og mørke er dekorative.

Video – dyrking og bruk av amarant

Amarant.Amarant.