Hvordan dyrke gode frøplanter

Hvordan dyrke gode frøplanter

Hvis for hver grønnsakspersonell anbefaler å velge et plantingssted, spesiell jord og observere temperaturforhold, må det samme observeres når man dyrker grønnsaksplanter. Men ofte dyrkes alle typer frøplanter i samme jord og i samme rom. Men alle gartnere vil at denne frøplanten skal gi en god høst i fremtiden. Hvordan dyrke kvalitetsplanter? Hvilke regler må følges?

Faktisk er de grunnleggende reglene for dyrking av frøplanter av grønnsaksavlinger veldig like, noen sammenfaller praktisk talt. Det viktigste er streng overholdelse av disse reglene..

Siden det ikke er nok naturlig lys i perioden med voksende frøplanter, velger sommerboere og gartnere det optimale stedet å dyrke det – dette er vinduskarmer. Men temperaturen på dem må være minst fjorten grader celsius. Start forberedende arbeid med isolering av vinduskarmen. Det skal ikke engang være et lite hull i vinduskarmen. Det minste utkastet er plantens fiende. Selve vinduskarmen er nesten alltid kald, så det ville være godt å legge en tykk klut eller et teppe under eskene.

Deretter bør du ta vare på forberedelsen av frøplantebeholdere. Handelsnettverk tilbyr et stort antall av dem, men det mest budsjettmessige alternativet er vanlige plastkopper av to typer. Hver plante trenger et lite og et stort glass på forskjellige stadier. I en mindre (med en kapasitet på opptil hundre milliliter) vil du plante frø, og i en større (med et volum på opptil fem hundre milliliter) overføres en liten frøplante.

Forbereder kopper til frøplanter

Forbereder kopper til frøplanter

Hvis du bruker spesielle beholdere kjøpt fra en butikk, krever de ikke ekstra opplæring. Men plastkoppene må forberedes på forhånd..

Det må lages opptil fem dreneringshull på hver glassbunn. Dette kan enkelt gjøres med en spiker eller strikkepinne oppvarmet over bål. De stikker lett ned i bunnen. Disse dreneringshullene er avgjørende for god rotutvikling av plantene. Riktig luftutveksling vil bli sikret til plantens røtter, overflødig vann vil gå raskere gjennom hullene.

Jordforberedelse for frøplanter

Det er bra når det er nødvendig tid til å forberede en spesiell jord for hver grønnsaksplante. Hvis det ikke er slik tid, kan du bruke universelle jordblandinger som er godt egnet for alle typer frøplanter..

 • Bland nr. 1. Tilberedt av vermicompost og kokosfibre (i forholdet en til to).
 • Blanding nr. 2. Tilberedt av hakket høy og vermicompost (i forholdet en til tre).
 • Blanding nr. 3. Tilberedt av like deler torv og torvland og to deler humus.
 • Blanding nr.4. Tilberedt av kompost og torvjord (tre deler hver) og sagflis (en del).
 • Blanding nr.5. Tilberedt av humus, blad og torvland (i like deler).

Tilsett et glass aske for hver bøtte tilberedt potteblanding.

Frøforberedelse for planting av frøplanter og såing

Frøforberedelse for planting av frøplanter og såing

Det er mange forberedende metoder for å plante frø. Men det er de viktigste – bløtlegging og beising i en manganløsning. Disse to teknikkene regnes som en av de viktigste for å sikre rask og rikelig spiring. Bare husk at frø som allerede er bearbeidet plantes tørre..

Bløtleggelse og dressing av frø

Frø som ble samlet med egne hender fra nettstedet sitt forrige sesong, trenger ikke å bli gjennomvåt. Og med tidligere (gamle) og frø kjøpt i butikker, er det ønskelig å utføre denne prosedyren. Disse frøene dynkes i varmt vann i omtrent tolv timer..

Etter bløtlegging i vanlig vann, overføres frøene til en beholder med en svak (litt rosa) manganoppløsning og får stå i ytterligere tre timer. Etter det filtreres det gjennom en sil og legges ut på bomullsputer. Bomull tar raskt opp mer væske, og etter femten minutter kan du begynne å så frø.

Så frø til frøplanter

Det er på tide å bruke beholderne og potteblandingene tilberedt på forhånd. Hvert glass er fylt med jord med en tredjedel, og stampet det litt. Den våte blandingen er allerede egnet for begynnelsen av såingen, og den tørre må fuktes.

Plantedybden til frøene er vanligvis angitt i anbefalingene på pakken. Den mest optimale er ikke mer enn to centimeter. Dypsåing vil utsette spiren, ettersom det vil være vanskelig for dem å “vasse” gjennom jorda til overflaten. Og med en dypere planting kan det hende at frøene ikke spirer i det hele tatt..

Hvor mange frø bør plantes i hver beholder? Innkjøpte (og av ukjent opprinnelse) frø blir best sådd i fem stykker i en kopp. Etter at spirene dukker opp, vil det være mulig å bli kvitt de svakeste og dårligst utviklede. Frø hentet fra hagen din (som du stoler på) kan plantes i to stykker i et glass. I fremtiden vil en av dem være sterkere, og velge den.

Deretter plasseres alle koppene med de plantede frøene i en tre- eller plastboks (eller i en annen egnet beholder), dekket med plastfolie og overføres til et varmt og mørkt sted. Vi må sjekke daglig for å se om de første skuddene har dukket opp. Med sitt utseende fjernes filmen umiddelbart, og boksen overføres til en klargjort vinduskarme, hvor det er mye lys og varme.

Frøplukking

Tiden for plukking kommer omtrent 15-20 dager etter at de første skuddene dukker opp

Tiden for plukking kommer omtrent 15-20 dager etter at de første skuddene dukker opp. I løpet av denne tiden har hver liten frøplante allerede hatt 3-4 sanne blader. Nå trenger du større plastkopper. I dem transplanteres de voksne plantene ved omlasting. En intakt jordball beskytter planten mot påkjenningen ved transplantasjon, og den fortsetter å vokse ytterligere uten komplikasjoner..

Etter at plantene er transplantert i store beholdere, må du umiddelbart vanne dem rikelig og sette dem på et skyggefullt sted i to dager, borte fra sollys..

Når det har gått en uke etter plukkingen, blir det godt synlig hvilke frøplanter som må stå igjen og hvilke som skal fjernes. De svakeste plantene fjernes ved å klemme dem i bunnen av stammen.

Vanning og sprøyting av frøplanter

Vann plantene forsiktig. Det er veldig viktig å finne en mellomting: jorden trenger konstant fuktighet, men det er veldig skadelig når det er for mye av det. Overdreven fuktighet i jorda forstyrrer penetrering av oksygen og tiltrekker seg forskjellige soppinfeksjoner.

I de to første månedene med frøplantevekst trenger planten ikke mye fuktighet. Og i de to neste er det nødvendig med vanning, siden det er en rask vekst av alle deler av planten.

Små og lett skadede frøplanter bør vannes forsiktig og forsiktig for ikke å skade dem. Dette kan gjøres ved hjelp av vanlige spiseskjeer, en pipette eller en medisinsk engangssprøyte. En liten mengde vann trenger raskt inn i jorden, og overflaten forblir tørr (noe som også beskytter mot det “svarte beinet”).

Allerede vokste frøplanter vannes sjenerøst to ganger i uken. Det er bedre å helle vann i brettet, da vil selve frøplanten ta så mye fuktighet som den trenger. Med denne metoden er planter ikke redde for underfylling og overløp..

Sprøyting er en annen nyttig måte å fukte plantene på. Det kan utføres hver dag fra en sprayflaske med vann ved romtemperatur med tilsetning av et stoff for å beskytte mot sykdommer (for eksempel “Fitosporin”).

Roterende frøplanter

Enhver plante vender seg til lyset, uansett hvilken side det er

Enhver plante vender seg til lyset, uansett hvilken side det er. For frøplanter som står på vinduskarmen, er lyskilden bare fra siden av vinduet og derfor lener plantene seg merkbart mot den. For å forhindre at plantene vokser skråstilt til den ene siden, er det nødvendig å snu hovedboksene med små beholdere med hundre og åtti grader en gang om dagen..

Topp dressing av frøplanter

Frøplanter mates tre ganger:

 • Umiddelbart etter at de første skuddene dukker opp.
 • Femten dager etter implementeringen av plukkingen.
 • Kort tid før transplantasjon i åpen mark.

Vermicompost infusjon brukes som en universell gjødsel for alle typer frøplanter. Det er veldig enkelt å tilberede det: bland to liter vann og to glass vermicompost og insister på en dag.

Herding av frøplanter

Frøplanter, vant til innendørs levekår, bør gradvis gå over til eksponering for ultrafiolett stråling og en endring i temperaturen. En slik gradvis tilvenning vil hjelpe planten til å tilpasse seg raskere under åpne feltforhold i fremtiden..

Du må starte denne prosessen når varmt vårvær setter inn, og lufttemperaturen om natten ikke vil falle under tolv grader Celsius..

De første ti dagene blir plantene igjen på en innglasset balkong (med lukkede vinduer), hvor det er mer sollys om dagen og kjøligere om natten. Fra og med neste uke, hver dag må du åpne vinduet på balkongen på dagtid, fra femten minutter om dagen og legge til tjue til tjuefem minutter hver dag. Noen dager før du planter i bakken, bør du sette frøplanter på balkongen med åpne vinduer hele dagen..

Forebygging av plantesykdommer

Den vanligste plantesykdommen er svart bein.

Den vanligste plantesykdommen er svart bein. Det er umulig å kurere en plante fra denne sykdommen, så du må ta vare på forebyggende tiltak. De er ikke kompliserte:

 • Jevn og tilstrekkelig belysning.
 • Unngå vannlogging av jorda.
 • Obligatorisk tilstedeværelse av dreneringshull i beholdere med frøplanter.
 • Bruk av biologiske produkter ved sprøyting.
 • Løs jord, som inneholder aske.

Hver frøkultur trenger et individuelt temperaturregime og ekstra belysning. Ulike grønnsaksavlinger har forskjellige krav til disse prosessene. Hvis det er umulig å ta vare på hver type frøplante separat, må du fokusere på flertallet.