Thuja brettet eller gigantisk

Thuja brettet eller gigantisk. Bilder og varianter av thuja nåletre

En gigantisk (eller brettet) thuja er et stort tre (omtrent 60 m høyt, vilt og 16-12 m dyrket), som har en fibrøs rødbrun bark og en tett, lav krone. I kalde vintre er dyrket, foldet thuja utsatt for frostskader. I Moskva er det en buskprøve som nådde 2,3 m høyde i en alder av 16 år og har en krondiameter på 1,5 meter.

Skjelett (hoved) grener av thuja er ordnet horisontalt, små grener med “hengende” tips også. I brettet thuja, i motsetning til vestlige thuja, er smale blader omtrent 1 mm brede og blir mer overfylte – hver cm på skuddet har fra 8 til 10 hvirvler. Stomatale distinkte hvitaktige striper er synlige på undersiden. Bladene, som er i et plan, er lagt på hverandre, de laterale – med ubemerkede kjertler og rette kanter. I thuja 10-12 mm, avlange kjegler, med skalaer med spor på toppen, dipteran og flate frø.

Hjemlandet til den gigantiske thujaen er de rå territoriene på Stillehavskysten i Nord -Amerika. Det har blitt dyrket siden 1853. Det er omtrent 50 varianter av gigantisk thuja: “Zebrina”, “Whipcord” og andre, som er sjeldne i vårt land..

Thuja Whipcord er en dvergfoldet thuja som er omtrent 1,5 meter høy

Thuja Whipcord – Dette er en dvergbrettet thuja som er omtrent 1,5 meter høy. Hvert år øker den veksten med 7-10 cm. Treet er sfærisk i form, med lange (også avrundede) svakt forgrenende “hengende” skudd med nåler med stor avstand. Tipsene stikker ut, skarpe, det er grønt om sommeren og “bronse” under frost.

Unge skudd har en kremfarget stripe, som om våren blir en lysere nyanse

Thuja Zebrina (Aureovariegata) – avlet i 1868. I motsetning til vill vokser den mye saktere. I en alder av 24 år kan den bare være omtrent 3 meter høy. Kronen hennes er tett og lav, store horisontale grener med “hengende” spisser. Unge skudd har en kremfarget stripe, som om våren blir en lysere nyanse.