Plumbago (porsas)

Plumbago (porsas)

Plumbago (Plumbago) on monivuotinen ikivihreä pensas tai puolipensas, yleinen eri maissa. Joskus perheen nimellä sitä kutsutaan sikaksi. Kasvi on velkaa päänimensä latinalaiselle plumbumille – lyijylle: uskottiin, että se voisi toimia vastalääkkeenä myrkytykselle. Joissakin maissa lyijyä käytetään edelleen ainesosana lääkkeiden valmistuksessa. Mutta kotona on parempi käsitellä häntä varoen. Kukkamehu on myrkyllistä.

Plumbagon kuvaus

Lajikkeesta riippuen kasvin korkeus vaihtelee puoli metriä – 2 m. Tietyt plumbago -lajikkeet voivat käpristyä. Kasvin suosio johtuu suurelta osin sen eleganssista kukinnan aikana. Sen putkimaiset 5-liuskaiset kukat on taitettu ilmaviksi kukintoiksi ja niillä voi olla erilaisia ​​värejä: punaisesta valkoiseen ja lilaan.

Kukkaviljelyssä suosituin on plumbago auricular tai viitta. Se erottuu pienistä soikeista lehdistä ja sinisistä, harvemmin valkoisista väreistä. He kasvattavat kauniin pensaan sekä ruukuissa että kylpyammeissa tai kukkaruukkuissa.

Plumbagon hoito kotona

Plumbagon hoito kotona

Sika on kohtalaisen vaikea kasvaa. Kun hoidat plumbagoa oikein ja sen nopean kasvun vuoksi, istutuskoot voivat nopeasti nousta pariin metriin.

Sijainti ja valaistus

Sika ei kieltäydy suorasta auringonvalosta, mutta kuumina aikoina niiden määrä voi aiheuttaa palovammoja. Erityisen aktiivisen auringon aikana kasvi on varjostettu. Talvella kukka tarvitsee valaistuksen..

Lämpötila

Optimaalinen lämpötila plumbagon normaalille kehitykselle ei ylitä 22 astetta. Jos se nousee korkeammalle, kukka tarvitsee korkeamman kosteustason. Tällaisina aikoina kannattaa myös järjestää jatkuva ilmanvaihto. Kasvin tärkein talvivaatimus on viileys. Tällä hetkellä lämpötila on suositeltavaa laskea 8-15 asteeseen. Lämpimänä ja ilman asianmukaista valaistusta plumbago voi alkaa pudottaa lehtiä eikä sitten kukkia.

Kastelutila

Plumbago

Kesällä kasvi kastellaan paljon ja runsaasti, talvella se on paljon harvinaisempaa. Jos huonelämpötila ylittää 25 astetta pitkään, on hyödyllistä suihkuttaa kukka.

Yläpukeutuminen

Pensas arvostaa säännöllistä, heikkoa ruokintaa. Pääkasvun aikana sitä ruokitaan pari kertaa viikossa mineraalilannoitteilla. Tavanomainen annos voidaan pienentää noin puoleen..

Maaperä

Nuoret siat on siirrettävä uuteen astiaan joka vuosi. 3-4-vuotias pensas tarvitsee siirtoja harvemmin: kerran parissa vuodessa. Paras aika tehdä tämä on kevät. Menettelyä varten valitaan uusi, tilava kattila, jossa on tyhjennysreiät. Kukka on vaatimaton maaperän koostumukselle, se sopii tavalliseen yleiseen maaperään.

Leikkaussäännöt

Plumbagon kukinta alkaa kesällä. Jotta pensas näyttäisi mahdollisimman tyylikkäältä ja siistiltä, ​​sen kruunu muodostetaan keväällä. Leikkausaste riippuu omistajan tulevaisuuden suunnitelmista. Aikuisten varret ovat vaikeita taivuttaa, joten kruunun tyyli on harkittava etukäteen ja edettävä varovasti. Jos haluat saada pienoiskoon tai muodostaa varren, kannattaa leikata versot lyhyemmiksi. Sidomalla oksat voit antaa niiden olla tukien päällä. Ampelous -viljely on myös sallittua, mutta tässä tapauksessa versot on leikattava jatkuvasti. Jotta pensas säilyttää koristeellisen ulkonäön pidempään, myös haalistuneet oksat on poistettava..

Kuinka levittää plumbagoa

Kuinka levittää plumbagoa

Plumbago voi lisääntyä kahdella tavalla: siemenillä ja kasvullisesti..

Siemenmenetelmä

Kylvö vaatii hiekan ja turpeen seosta. Ensimmäisten versojen ilmestymiseen asti maaperä, jossa on siemeniä, pidetään lasin alla. Taimien optimaalinen lämpötila on 20 astetta. Tässä tapauksessa kukinta alkaa vähintään kuusi kuukautta myöhemmin..

Vegetatiivinen tapa

Useimmiten se tehdään leikkaamisen jälkeen. Tällaisia ​​tarkoituksia varten sopivat 10 cm pitkät apikaaliset pistokkaat, jotka juurtuvat, sijoitetaan turpeen ja hiekan seokseen tai perliittiin ja peitetään kalvolla. Juuret alkavat näkyä parin viikon kuluttua. Mutta pistokkaat vaativat jatkuvaa hoitoa – ne tarvitsevat jopa 16 asteen lämpötilan, päivittäisen ruiskutuksen ja raitista ilmaa. Mutta tällainen taimi voi alkaa kukkia muutaman kuukauden kuluttua..

Plumbago tai sika. Kaunis kasvi talon seinien koristeluun.Plumbago tai sika. Kaunis kasvi talon seinien koristeluun.

Taudit ja tuholaiset

Plumbago suosii kohtalaisen kosteaa maaperää ja sietää lyhyitä kuivia aikoja hyvin, mutta jos kastellaan liian harvoin, kasvin lehdet voivat alkaa tummua ja kuivua. Ylivuoto voi johtaa juuren mätänemiseen. Ravinteiden puute voi hidastaa pensaan kasvua tai aiheuttaa kukintaongelmia..

Jos kukkaruukku hyökkää haitallisten hyönteisten – mittakaavan hyönteisten tai hämähäkkipunkkien – kimppuun, se on käsiteltävä hyönteismyrkyllä.