Forbereder frø til planting

Forbereder frø til planting

Det er planter med frø som kan spire uten forberedelse, men det er også de som visse betingelser må gis for. Ellers kan de aldri spire eller spiring vil ta veldig lang tid. Uansett, hvis det blir endret for å forberede såing, vil spiring bli bedre og mer effektivt, og du trenger ikke angre på utført arbeid..

Prosessen med å forberede frø til såing består av en hel rekke arbeider, men ikke alle er alltid berettiget. Ofte er bare én prosedyre effektiv. Men det er fortsatt bedre å ha en ide om alle de eksisterende måtene.

Metoder for å forberede frø til såing

Kalibrering

Denne prosedyren kan anses nødvendig. Hovedoppgaven her for å sortere frøene er å fjerne de tomme og la de fulle stå. I industriell produksjon er sortering av størrelser fortsatt i gang, derav “kalibreringen”. Alt er gjort ganske enkelt. Endringen skal helles i en 5% saltløsning. Vent en stund (10 minutter). I løpet av denne tiden vil hule frø forbli på overflaten, mens modne frø synker fordi de er tunge. Først nå vil også frøene som har blitt lagret lenge forbli øverst. Dette skjer oftere med grønnsaksavlinger, når du dyrker blomster, brukes bare friske frø..

Hovedoppgaven her for å sortere frøene er å fjerne de tomme og la de fulle stå.

Soaking

Dette er en av de vanligste måtene å forberede frø til planting. Her foregår spiring i vann eller med en fuktig klut eller serviett. Hvis dette er en metode med vann, bør væsken skiftes en gang om dagen, minst (anbefalt hver 12. time). Hvis det er en serviett eller klut, bør de alltid være fuktige. Soaking gjør det mulig å plante frø som virkelig har spiret. Dette faktum er veldig viktig for frøplanter holdt i en byleilighet. Spiringsprosessen må overvåkes. Det er nødvendig å plante når spiren er halvparten av frøets bredde. Hvis du hopper over dette øyeblikket, vil det være en sjanse for å skade spiren når du planter..

Hormonisering

Denne metoden akselererer prosessen med spiring av frø på grunn av hormonelle stoffer som de er mettet med. Ulike vekststimulerende midler brukes her. Effektive resultater oppnås fra heteroauxin, rot og epin. Kaliumpermanganat, natronløsning 1%, borsyre, nikotin 0,5% brukes også. En populær metode, som er ganske vanlig, er aloejuice, frø er dynket i den. Veldig effektiv metode, spiringsgrad 100%.

Lagdeling

Dette preparatet er nødvendig for at frøene skal forstå at de ikke vil få et tropisk klima. Essensen i metoden ligger i det såkalte bedrag. Det skapes kunstige vinterforhold for plantematerialet. Ulike stratifiseringsalternativer kan også brukes. For å gjøre dette trenger du en beholder – en vanlig blomsterpotte er ideell. Det er nødvendig å tilberede en blanding av sand (1,5 deler), torv (1 del), og det ville være fint å legge til sphagnummos (0,5 deler) Med denne jorda, lukk bunnen av beholderen på toppen av å legge ut frøene , fordele dem i et jevnt lag, så igjen jorda og så videre gjentatte ganger. Etter det må du vanne alt grundig og legge det i en polyetylenpose. Videre blir potten sendt til et kjølig sted, du kan til og med gå til kjøleskapet. Tillatt temperatur for stratifisering 0 … +5.

Kunstige vinterforhold skapes for frøet

Prosessen med spiring av frø må overvåkes nøye. Blandingen skal være fuktig hele tiden. Lysfrysing er tillatt, bare da må du tine det bare naturlig, ingen varmeenheter. Varigheten av denne metoden kan være forskjellig, alt avhenger av planten. Det er en blomsterkultur, som er nok for en måned. For å forkorte stratifiseringsperioden kan du først suge frøene slik at de hovner opp.

Du kan også kombinere denne metoden med kalibrering. Det er også planter (kamelia, feijoa, te) frø, som bare må stratifiseres slik at de får god spiring. Når du kjøper en helt ukjent plante for deg selv, bør du spørre selgeren om frøets preferanse for tilberedningsprosessen.

Skarphet

En lignende metode brukes når du spirer frø med et hardt skall (banan, daddel, canna, etc.). Det er veldig vanskelig for et slikt korn å overvinne det beskyttende skallet og spire på egen hånd. Her, for lindring, brukes scarification. Det kan gjøres på to måter: mekanisk eller kjemisk. For nybegynnere innen blomsterbruk er det bedre å ikke bruke en kjemisk metode, du bør ikke risikere det.

En lignende metode brukes når du spirer frø med et hardt skall.

Selv om det er verdt å merke seg at når du bruker en kjemisk løsning, kan gamle frø også gi spiring. Men her kan du også hoppe over øyeblikket da frøet må fjernes fra løsningen. Så denne metoden kan brukes med en stor tilførsel av plantemateriale..

  • Kjemisk metode. En 2-3% løsning av saltsyre og svovelsyre tas, frø legges i den og forblir der til skallet mykner.
  • Mekanisk metode. Alt er mye enklere her, men likevel må du være forsiktig. Du må ta en kniv, fil eller noe sånt, og skrape overflaten av kornet flere steder. Du kan også bruke grov sand eller sandpapir.

Etsing

Dette er en effektiv måte å beskytte frø og frøplanter mot ulike sykdommer. Dette gjelder spesielt plantematerialet som skal plantes direkte i bakken. Etsing er rett og slett nødvendig her. Det er frø som er på salg allerede syltet. De kan kjennetegnes ved fargen, de har en unaturlig farge – grønn, blå, rosa og så videre. Slike frø trenger ikke lenger å bli behandlet, men resten må fortsatt.

En enkel måte er å suge frøene i en rosa manganoppløsning i en halv time. Det er mange soppdrepende midler, og alle kan brukes.

Hold frøene i en rosa manganoppløsning i en halv time

Andre metoder for å forberede frø til såing praktiseres også. Dette snør, brenner eller fryser og andre. Men de som nå er vurdert er kanskje de mest grunnleggende og enkle å gjøre, så vel som ganske effektive..

Sikkert hver gartner, gartner og blomsterhandler som har mye erfaring bak seg, har sin egen måte å forberede frø til planting. Men for nybegynnere er det fortsatt bedre å lytte til de listede metodene. I de tidlige stadiene av å dyrke innendørs planter eller dyrke hageblomster, vil slike anbefalinger være svært nyttig..

Bare husk at tilberedningsprosessen kan variere avhengig av anlegget. Men de viktigste forberedelsesmetodene er kalibrering, bløtlegging, desinfeksjon, spiring, hormonisering og herding..