Ixora (Skogenes flamme)

Ixora (Skogenes flamme)

Ixora er en blomstrende busk fra de asiatiske tropene. Denne eviggrønne planten tilhører den galne familien. Ofte kalles denne blomsten også “Skogens flamme”.

Som romkultur er Ixora i stand til å nå en meter i størrelse, men er vanligvis mindre i statur. Denne busken har avlange og skinnende sitruslignende blader. Dens prangende kuleformede eller umbellate blomsterstander vises i enden av stilkene. Avhengig av sorten, kan de ha hvite, rosa, røde, gule farger, det er også nyanser av oransje. Under gunstige forhold kan Ixora glede seg med blomstene sine hele den varme årstiden: fra vår til høst.

I India brukes Ixora som medisinsk plante. Røttene brukes som medisin mot feber og som et antidiarrheal middel. Blader kan fungere som et antiseptisk middel..

For hjemmedyrking er to typer denne blomsten best egnet: lyse rød og javanesisk ixora. Til tross for navnet, er det sistnevnte som er preget av røde blomster..

Ixora omsorg hjemme

Ixora omsorg hjemme

Plassering og belysning

Ixora er lyskrevende og foretrekker heller lyse, men spredte stråler. Slik at blomsten på høsten og vinteren ikke lider av mangel på lys, er det best å plassere en gryte med den på de sørlige vinduene. I områder hvor det er nok solskinnsdager hele året, er en moderat opplyst østlig eller vestlig vinduskarme egnet for planten. Du kan bruke ekstra belysning: du trenger ikke å flytte ixora og til og med snu potten. En plutselig endring av naturen vil være stressende for blomsten..

Optimal temperatur

Den tropiske skjønnheten foretrekker varme. Om sommeren vil hun være fornøyd med en temperatur på omtrent 20 grader. Om vinteren kan stangen senkes til +15, men på dette tidspunktet bør planten være tilstrekkelig herdet.

Luftfuktighet

Ixoras hjemland er fuktige skoger. Anlegget trenger regelmessig sprøyting, men om vinteren reduseres mengden litt. Du kan legge en beholder med den på en pall med våt ekspandert leire.

Vanning

Ixora plante

Om sommeren vannes ixora rikelig, om vinteren reduseres vannmengden litt. Det anbefales å ikke vente på at hele koma tørker, men å fukte jorden hver gang det øverste laget tørker. For vanning er det verdt å ta mykt vann ved romtemperatur..

Valg av jord

Når du velger land for en plante, bør du være forsiktig. Ixora elsker litt sur jord. Plantering i et alkalisk eller til og med nøytralt miljø kan resultere i sykdommer og gulfarging av løvet. For selvforberedelse av ønsket sammensetning vil like deler av løvrike jord, torv, torv og sand være nødvendig. Ikke glem et godt dreneringslag..

Topp dressing

Topp dressing ixora

I perioden med aktiv vekst kan Ixora befruktes. Gjør dette to ganger i måneden ved å bruke en universell kompleks sammensetning for blomstrende planter. Det anbefales ikke å lage gjødsel fra begynnelsen av høsten til våren..

Overføre

Busken har ikke et spesifikt transplantasjonsregime; de ​​utføres om våren når de vokser. Oftest må unge planter transplanteres. Røttene til blomsten er ikke for store og ganske kompakte, så en liten gryte vil passe den. I modne planter erstatter de bare det øverste laget av jorda..

Beskjæring

Når blomstringen av Ixora er fullført, kan du kutte av skuddene til det halve. Om våren er det bedre å ikke utføre denne prosedyren: å kutte av unge grener kan skade fremtidig blomstring. Ved fjerning av tørre peduncles, bør du også være forsiktig: det kan være nye knopper bak dem..

Ixora avlsmetoder

Ixora avlsmetoder

Det er to alternativer for avl av Ixora: stiklinger og såing av frø.

Stiklinger kuttes tidlig på våren, før planten rekker å danne knopper, eller etter blomstring. De plantes i lett sandjord og plasseres på et varmt sted med en temperatur på minst +25 grader. Du kan i tillegg pakke plantene inn med folie. Roteringsprosessen tar vanligvis opptil 2 måneder. Du kan ikke plante stiklinger umiddelbart, men hold dem i vann eller vermikulitt i flere uker til røttene dukker opp..

For såing velges små beholdere. Frøene drysses lett med et tynt lag jord, fuktes med en sprayflaske og legges under en film. I et varmt nok rom vises spirer om et par uker..

Sykdommer og skadedyr

Ixora kan lide av de viktigste skadedyrene til innenlandske blomster: insekter, thrips, edderkoppmidd og nematoder. Mulige sykdommer i bushen er vanligvis forbundet med feil omsorg. Så hvis du vanner Ixora med ustabilt isvann, kan du forårsake utvikling av klorose.

Voksende vanskeligheter

Vanskeligheter med å dyrke ixora

Når du kjøper en plante, er det viktig å ta hensyn til tilstanden og bladenes helse. Flere ixors plantet i en gryte må deles til røttene deres er sammenflettet.

Årsaken til hovedproblemene med Ixora kan bestemmes av utseendet. Planten liker ikke hyppige omorganiseringer, og på våren er den i stand til å kaste knoppene på grunn av dem. For tørr luft kan også være synderen..

Blekne blader og forkrøplet vekst indikerer vanligvis mangel på lys eller gjødsel. Hvis løvet blir gult og faller av, kan det skyldes mangel på fuktighet eller kald vanning. Hvis bladene ikke blir gule jevnt, men får striper, er det verdt å surgjøre jorda i potten.