Pelargonium zonal

Plante pelargonium zonal

Planten Pelargonium zonale (Pelargonium zonale), eller kantet – en vanlig hjemmeblomst fra familien Geraniev. Folk kaller det ofte geranium. I motsetning til ekte vill geranium, er sonet pelargonium mer termofilt, selv om noen av varianter kan dyrkes utendørs som ettårige. Blomstens hjemland er sør på det afrikanske kontinentet..

Funksjoner i pelargonium zonal

Funksjoner i pelargonium zonal

Navnet på denne typen pelargonium er forbundet med fargen på bladene. Litt pubesente sirkulære bladplater med spor er grønne i fargen og et mørkere ringmønster. Luftdelen av busken inneholder essensielle oljer som gir planten en karakteristisk aroma.

Busker av sonert pelargonium når 90 cm i høyden. For å holde blomsten kompakt og attraktiv, blir den systematisk kuttet. På grunn av de høye veksthastighetene (opptil 30 cm per sesong) blir pelargonium raskt frisk. En gang hvert par år forynges buskene. De blomstrer i sommersesongen. I løpet av denne perioden vises enkle eller doble paraplyformede blomsterstander, bestående av hvite, rosa, crimson eller røde blomster, på plantene. Det er både monofoniske varianter og blomsterstander med en mer kompleks farge..

Zonal pelargonium er upretensiøs og vil, underlagt enkle omsorgsregler, glede seg over blomstene sine i lang tid.

Pelargonium er sonalt. Hvordan oppnå frodig blomstring.Pelargonium er sonalt. Hvordan oppnå frodig blomstring.

Korte regler for dyrking av sonalt pelargonium

Tabellen viser korte regler for omsorg for sonalt pelargonium hjemme.

Lysnivå Planter foretrekker sterkt, men diffust lys..
Innholdstemperatur De mest komfortable vekstforholdene anses å være 20-25 grader om sommeren. Om vinteren skal temperaturen være 13-15 grader.
Vanningsmodus Planten krever rikelig vanning om sommeren og moderat om vinteren..
Luftfuktighet Planten trenger et gjennomsnittlig fuktighetsnivå.
Jorden Et universelt underlag er egnet for dyrking..
Topp dressing Toppdressing utføres annenhver uke fra midten av våren til august.
Overføre Hvis blomsten blir trang i potten, transplanteres den om våren til en litt mer voluminøs.
Beskjæring Plantebeskjæringsprosedyren utføres to ganger i året..
Bloom Blomstringsperioden for sonalt pelargonium faller på sommermånedene..
Sovende periode Den sovende perioden skjer vanligvis om vinteren..
Reproduksjon Frø, apikale stiklinger.
Skadedyr Bladlus, edderkoppmidd, hvitfluer, melus.
Sykdommer Rust, svartben, mugg, soppsykdommer.

Ta vare på pelargonium zonal hjemme

Ta vare på pelargonium zonal hjemme

På grunn av sin upretensiøsitet gir zonal pelargonium sjelden eiere mye trøbbel, men for blomstens helse bør de grunnleggende kravene overholdes. Dette er god belysning, moderat trang kapasitet, overholdelse av sesongplanen for vanning og fôring, kjølighet i hvileperioden, samt systematisk beskjæring..

Belysning

Uavhengig av sorten er pelargonier fotofile. I et mørkere rom strekker de seg ut, avslører den nedre delen av stilkene, og løvet begynner å få en lysere farge og mindre størrelser. Pelargonium kan blomstre mest praktfullt på sørsiden av huset. I dette tilfellet, ved middagstid, må buskene skygges litt, slik at den brennende solen ikke etterlater brannskader på bladene..

For full utvikling krever buskene omtrent 16 timers lys per dag. Øst- eller vestretningen vil ikke kunne gi spesielt store blomsterkapper, og blomstringen vil ende litt tidligere. I tillegg kan kontrasterende sirkulære mønstre på bladene forsvinne i skyggefulle hjørner til planten blir tilbake til sterkere lys..

Temperatur

Voksende sonalt pelargonium

Som alle innenlandske representanter for Geraniev -familien, foretrekker sonalt pelargonium varme. I vekstsesongen, som skjer på våren og sommeren, bør temperaturen i rommet med den være omtrent 20-25 grader. Om vinteren holdes blomsten på en kjølig vinduskarme (ca 13-15 grader). Kritiske indikatorer for hjemmepelargonium er 8 grader. Det er viktig å beskytte blomsten mot plutselige endringer i forholdene, så vel som mot kaldt trekk. Om vinteren bør planteløv ikke komme i kontakt med vindusglass..

Vanning

Helsen til sonalt pelargonium er i stor grad avhengig av riktig vanningsplan. Jordklumpen i potten skal ikke være for tørket eller fuktig. I perioder med tørke begynner bladene på pelargonium å bli gule, og overflødig fuktighet kan føre til rotrot.

Pelargonium bør vannes når jorden tørker med ca 2 cm. Om sommeren utføres vanning omtrent annenhver dag, om vinteren – omtrent en gang i uken eller til og med om et tiår. Overflødig vann fra pannen tømmes.

Fuktighetsnivå

Pelargonium zonal

Løvverket til zonal pelargonium trenger ikke å sprøytes konstant; du kan bare gjøre dette med jevne mellomrom, under spesielt varmt vær. Om vinteren må du sørge for at blomsten ikke er i umiddelbar nærhet av batteriene og den tørre luften som kommer fra dem. På dette tidspunktet, ved siden av potten, kan du plassere beholdere med vann eller legge den på en pall med våte småstein..

Jorden

For dyrking av sonalt pelargonium er moderat fruktbar jord egnet. For store mengder næringsstoffer vil føre til gjengroing av skudd og løvverk til skade for blomstring. Du kan bruke ferdige universelle underlag eller komponere jorda for å plante deg selv. For å gjøre dette, bland torv med torv og humus, og tilsett deretter litt grov sand. Et annet tilsetningsstoff, kull, vil beskytte mot råteutvikling. Det resulterende substratet skal ha en nøytral eller svakt alkalisk reaksjon. Et dreneringslag må legges på bunnen av beholderen..

Topp dressing

Topp dressing av pelargonium zonal

For at zonal pelargonium skal blomstre regelmessig og rikelig, må det mates med forbindelser som er rike på kalium og fosfor. Nitrogentilskudd vil bidra til utviklingen av den grønne delen av busken, så volumet bør være minimalt. Du kan bruke spesialiserte formuleringer for pelargonier eller alternative mineraltilskudd med tillegg av infusjon av kyllinggjødsel. Toppdressing utføres omtrent hver 2-3 uker, fra april til slutten av sommeren. Fra høsten slutter de å gjødsle buskene.

Næringsformuleringer påføres både på vanlig og bladaktig måte. Etter transplantasjon skal buskene ikke mates på omtrent 1,5 måneder. I løpet av denne perioden vil de ha nok stoffer fra fersk jord..

Overføre

Pelargonium er sonalt. Overføre. Hvordan beholde pelargonium lenge i små potterPelargonium er sonalt. Overføre. Hvordan beholde pelargonium lenge i små potter

Sonalt pelargonium kan transplanteres gjennom hele vekstperioden, men det er fortsatt lurt å gjøre dette om våren. Gryten må samsvare med størrelsen på buskens rotsystem. Bare i en litt trang beholder vil planten blomstre bedre. Transplantasjoner til en mer romslig gryte utføres når røttene til pelargonium fullstendig fyller det eksisterende volumet og begynner å se gjennom dreneringshullene.

De mest modne buskene kan ikke transplanteres, men bare erstatte den øvre delen av jorda.

Beskjæring

Beskjæring av pelargonium sonet

På mange måter avhenger dekorativiteten til det sonale pelargoniet nøyaktig av den korrekte dannelsen av kronen. Denne prosedyren utføres to ganger i året. Ellers vil planten strekke seg betydelig og begynne å barne grenene, og blomstringen blir mer knapp..

Den første fasen av beskjæring utføres om våren. På dette tidspunktet blir toppen av skuddene avskåret fra pelargonium. Planten vil begynne å buske, noe som vil bidra til overflod av blomstring. Samtidig bør det være 2-5 knopper igjen på hver gren..

Ytterligere dannelse utføres om høsten. På dette tidspunktet bør knoppene på toppen av grenene klemmes, og de svakeste grenene bør også fjernes. For trimming må du bare bruke et skarpt og forhåndsterilisert verktøy. Dette vil unngå infeksjoner..

Bloom

Blomstringsperioden for sonalt pelargonium faller på sommermånedene. Knoppene begynner å dukke opp på slutten av våren, og blomstringsbølgen slutter bare om høsten. For at den skal vare så lenge som mulig, bør visne blomsterstander fjernes..

Fargepaletten til pelargoniumblomster er veldig mangfoldig. Den inneholder forskjellige nyanser av hvitt, rødt og rosa. Ofte kan blomster kombinere flere toner samtidig i form av fargeoverganger eller kontrastflekker på kronbladene. Takket være arbeidet til oppdrettere som stadig jobber med å skaffe nye varianter med en uvanlig farge eller blomsterform, kan du finne pelargonium, hvis utseende er veldig langt fra det vanlige.

Avlsmetoder for pelargonium zonal

Avlsmetoder for pelargonium zonal

Du kan formere sonalt pelargonium ved stiklinger og frø. Den vegetative metoden regnes som raskere og lar deg bevare alle egenskapene til sorten..

Stiklinger

Pelargonium-stiklinger kan kuttes fra begynnelsen av buskens vekstperiode til den er ferdig i september, selv om flertallet av blomsteroppdrettere prøver å fullføre alle prosedyrer ved midten av sommeren. Størrelsen på stiklingene skal være fra 7 til 15 cm. Skjæringen gjøres, og skrider tilbake fra noden med ca 0,5 cm. Det nederste bladet fjernes samtidig. For store bladblad kan forkortes for å redusere fordampning av fuktighet. De eksisterende peduncles er også gjenstand for fjerning – de vil fjerne styrken fra skjæringen og forstyrre dannelsen av røtter. Hvis kuttet ble tatt fra en svekket plante, kan du behandle kuttet med en roterende stimulator..

Som regel slår stiklinger av pelargonium veldig godt rot. Hvis rommet holder minst 20 grader, vil røttene dukke opp om et par uker. Du kan plante stiklinger i bakken umiddelbart eller holde dem på forhånd i vann. Det er viktig å sikre at plantematerialet ikke er på et kaldt vindu samtidig – dette kan provosere utviklingen av et “svart bein”.

PELARGONIA zonal \ GERANIUM Formering av stiklinger i vann Det kan ikke være enklerePELARGONIA zonal \ GERANIUM Formering av stiklinger i vann Det kan ikke være enklere

Vokser fra frø

Frø kan også brukes til reproduksjon. De erverves eller samles uavhengig av kunstig pollinering. Såing utføres tidlig på våren. For at frøene skal spire bedre, kan det harde skallet til hvert frø gnides lett med finkornet sandpapir. Så blir frøet pakket inn i en tynn klut og dynket i vann i flere timer..

Frø tilberedt på denne måten blir sådd i en beholder med fuktig torvjord med tilsetning av perlit (1:10). De er spredt over jordoverflaten, og deretter sprinklet lett og dekket med en film eller et glass. Avlingene bør holdes varme (minst 20 grader), og nivået av jordfuktighet bør overvåkes. Spiringsperioden tar omtrent et par uker. Etter fremveksten av frøplanter fjernes lyet, og de prøver å gi plantene diffust belysning. Når det dannes 2-3 sanne blader på dem, dykker plantene.

Sykdommer og skadedyr

Sykdommer og skadedyr

Årsakene til sonale pelargoniumsykdommer er vanligvis bruk av forurenset jord som ikke tidligere har blitt desinfisert før planting, eller manglende overholdelse av anbefalt landbrukspraksis. De vanligste problemene inkluderer:

 • Mangel på blomstring – overflødig nitrogentilskudd, mangel på lys, mangel på kjølig overvintring.
 • Buskets løv blir rødt – overdreven tørr eller kald inneluft.
 • De nedre bladene blir gule og blir dekket med brune flekker – overdørking av jorda.
 • Stammen begynner å råtne på bakkenivå – overdreven vanning.
 • Gule flekker på løvverk – brannskader fra den lyse solen.
 • Kantene på bladplatene blir gule – busken stod i et trekk, nær et batteri eller ble utsatt for en kraftig temperaturendring.
 • Spissene på bladene tørker opp – fuktigheten i rommet er for lav.
 • Fallet av det nedre løvet er oftest ikke et tegn på en sykdom, men en naturlig prosess med pelargoniumvekst.
 • Svarting av stammen er et tegn på “svart bein”, en soppsykdom som oppstår på grunn av ubehandlet jord eller overdreven fuktighet.
 • Lette sirkler på løvverk er et symptom på rust. Vanligvis er årsaken til utviklingen av en slik sykdom overflødig varme og fuktighet..
 • Stilkene og undersiden av løvet er dekket med en grå lo – mugg forårsaket av overdreven vanning.

Pelargonium skadedyr inkluderer bladlus, edderkoppmider, hvitfluer og melus..

Zonale pelargonium -varianter med bilder og navn

VARIETIES OF PELARGONIUM, Obzor (zonal),VARIETIES OF PELARGONIUM, Oversikt (zonal),

Pelargonium ble tamme tilbake på 1700 -tallet. I løpet av denne imponerende perioden kunne oppdrettere få mer enn tusen spektakulære varianter av denne blomsten. Hovedarbeidet var rettet mot å redusere buskens størrelse, i tillegg til å skape mer uvanlige og frodige blomsterstander..

På grunn av det store antallet varianter, har blomsteroppdrettere mange interne klassifiseringer. For eksempel, blant varianter av sonalt pelargonium, kan flere grupper skilles betinget i henhold til blomsters form..

 • Rosaceae – doble blomster av disse varianter ligner miniatyrroser. Denne gruppen av varianter er tørkebestandig og er, som alle andre, lettkrevende..
 • Tulipan – formen på blomstene i denne gruppen, avlet på midten av 1900-tallet, ligner minitulipaner. Blomstringen av disse varianter er veldig frodig..
 • Nellik – takket være de splittede kantene på kronbladene, ser de store blomstene på disse pelargoniene ut som nelliker.
 • Stjerneformet – løvverk og blomster av slike varianter har en mer langstrakt form og en liten skarphet i kantene, noe som gir dem et uvanlig og interessant utseende. Denne gruppen av pelargonier dukket også opp på 1900 -tallet..
 • Kaktus – ganske lange og vridde kronblad av disse blomstene får dem til å ligne litt på kaktusdahliaer. Denne originale “shaggy” gir variantene en spesiell sjarm.
 • “Diakoner” – hybrider oppnådd på grunnlag av sonet og eføybladet pelargonium, danner små busker, men blomstrer veldig frodig. Blomster kan være rosa, røde eller oransje..

Blant de vanligste variantene av sonalt pelargonium:

Yu-Jiga

Pelargonium zonal Yu-Jiga

Meget dekorativ standard. Elegante og kompakte busker har en rett stilk. Blomstringene har en lys korallfarge og består av blomster med mange kronblad.

innsjø

Pelargonium Zone Lake

Denne sorten kjennetegnes ved sin upretensiøsitet, så vel som sin miniatyrstørrelse. Løvverket til disse buskene har en lys grønn farge med en brun sentral sirkel. Et annet trekk ved innsjøen er dens veldig frodige blomstring. Mange peduncles dannes på busken, som sfæriske blomsterstander ligger på. De består av doble laksefargede blomster..

Rafaella F1

Pelargonium zonal Raphaela F1

En av de moderne variantene med både kompakthet og dekorativitet. I høyden når slike planter bare 30 cm. Under blomstring dannes et stort antall blomsterstander-baller på buskene. De består av doble blomster, hvor kronbladene passer tett til hverandre. Fargen på pelargonier i denne serien kan være forskjellig: fra hvit til fersken, oransje, skarlagen eller dyp lilla.

Fet gull

Pelargonium zonal Fet gull

Denne sorten er egnet for både potting og utendørs dyrking. Buskene har sterke og forgrenede skudd. Løvverket er farget lysegrønt og suppleres med en stor brunaktig ring i midten. Kuleformede blomsterstander består av tett doble blomster. Kronblad kan farges i nyanser av fersken, oransje og rosa.

Minx

Pelargonium zonal Minx

En variant som kjennetegnes ved sin miniatyrstørrelse og et spesielt spektakulært utseende. Dens skjønnhet ligger i kombinasjonen av smaragdblader med store karminblomstrer, inkludert doble blomster. Et annet bemerkelsesverdig trekk ved denne sorten er fraværet av behovet for å danne en busk. Slike planter forgrener seg godt og strekker seg ikke, samtidig som de opprettholder kompakthet..

Ainsdale Duke

Pelargonium sonet Ainsdale Duke

Denne sorten er en av de vanlige. Ainsdale Duke har en spesielt rik blomstring. Buskene har oppreist, forgrenede skudd; periodisk klemming vil være nok til å danne kronen. Lyse røde blomster er store i størrelse og danner kuleblomstring.

Colorama

Pelargonium zonal Colorama

En upretensiøs plante, egnet for både hjem og hage. Busker med sterke forgrenede skudd har lyst grønt løvverk med et brunaktig ringmønster. Blomstene har en semi-dobbel struktur og danner sfæriske blomsterstander. Fargen på blomster med tett mellomrom inkluderer nyanser av hvitt, rosa, lilla, rødt og fersken..

Quantum lys rosa

Pelargonium zonal Quantum lys rosa

Denne sorten har et veldig originalt utseende. Slikt pelargonium når en høyde på omtrent 30 cm og har fingerformet løvverk. Blomstene er spesielt uvanlige. De ligner stjerner på grunn av langstrakte kronblad med en spiss spiss. Fargen på blomsterstandene er lys rosa, blekner mot midten av blomsten.

Grand Canyon

Pelargonium sonet Grand Canyon

Diameteren på tette blomsterstander av denne sorten når 12 cm. Buskene selv har en veldig kompakt størrelse, og høyden overstiger ikke 35 cm. Blomstene er malt i en delikat rosa-laks nyanse, de har flere rader med kronblad og utseende veldig praktfull og elegant på buskene.

Blande

Pelargonium Zone Mix

Bladene til denne sortgruppen har en uvanlig farge for pelargonium. Avrundede bladblader i midten er farget i en sjokoladefarge, når den nærmer seg kanten, blir denne fargen til lysegrønn. Fargene på blomsterstandene inkluderer lyse toner, på grunn av hvilke blomstene står i kontrast til den mørke bakgrunnen til løvet.

Fru Pollock

Pelargonium sone Fru Pollock

Variert form av pelargonium. Bushes Mrs. Pollock ser utrolig imponerende ut selv etter blomstring. Løvverket har et lysegrønt senter omgitt av en mørk burgunderring, og mot kantene får bladbladet en blek beige farge. Karminblomster har en enkel struktur, men de danner ganske store blomsterstander.

Mirka

Pelargonium zonal Mirka

Hovedforskjellen mellom denne sorten er stor, opptil 15 cm i diameter, kuleformede blomsterstander. De består av enkle skarlagensrøde blomster og holdes på ganske høye stammer. Buskene er kompakte i form, høyden når 35 cm. Løvet er malt i en smaragdfarget nyanse og har et brunt ringmønster i midten.

Kabaret

Pelargonium Zonal Cabaret

Upretensiøse planter med veldig store (fra 12 til 15 cm) og tette blomsterstander. Blomstene som er inkludert i dem kan være enkle eller halvdoble. Fargen deres kan være melkeaktig, korall, fersken eller rubin. Størrelsen på buskene når 30 cm.

Kvantelaks

Pelargonium zonal Quantum laks

En rikelig blomstrende sort med en uvanlig blomsterform. Palmebladbladene til slikt pelargonium er farget dyp smaragd og suppleres med en brunaktig ring. Hver av blomsterstandene inneholder mange stjerneformede blomster. De er malt i en ferskenrosa nyanse som lysner når de nærmer seg kantene..

Nyttige egenskaper ved sonalt pelargonium

Nyttige egenskaper ved sonalt pelargonium

Pelargonium essensielle oljer hjelper i behandlingen av mange sykdommer. Inhalering av duften av plantens blader vil bidra til å bli kvitt søvnløshet, kurere nevrose, og også takle hypertensjon og sykdommer i hjerte og blodårer. Blomsten brukes også industrielt – dens essensielle olje finnes i mange kosmetikkprodukter. Fytoncidene som utskilles av pelargonium hjelper til med å rense luften i rommet fra bakterier og bakterier..