Svart alre

Svart alre

Dette treet tilhører slekten or, bjørkefamilien, har flere navn. Al svart, klissete, europeisk (Alnus glutinosa). Alder stammer fra Europa. Planten er lyselskende, men den tåler også skyggen godt. Jorden elsker fruktbar, godt fuktet. Foretrekker rikelig vanning. Den vokser til en høyde på 35 meter og kan vare i omtrent hundre år. Plantet av frø.

Beskrivelse av svartor

Løvtreet er ganske høyt, det kan være flerstammet. Barken til et voksen tre er nesten svart, i en ung plante er den fortsatt lysebrun, men ganske mørk.

Bladene av svartor er vekslende, mørkegrønne, ovale eller avrundede med et hakk i den øvre delen, klissete, skinnende.

Beskrivelse av svartor

Alder har enårige blomster som danner kattunge. De blomstrer tidlig på våren, noen ganger enda raskere enn blader. I løpet av hele vekst- og utviklingsperioden av treet foregår prosessen med å legge øredobber. Med støvdragere skjer dette om 5-6 måneder, et sted fra juli, og med pistiller-1-2 måneder fra september. På pediklene, utvidet skjoldbrusk, er det tre hannblomster. Den ytre delen (perianth) er enkel, 4-snittet eller 4-bladet. Hunnene er plassert i bihulene i skalaene, som inneholder mye fruktkjøtt, og ligger i par.

På modningstidspunktet herdes skalaene og danner en såkalt kjegle, veldig lik frukten av bartrær. Svartor formerer seg ved hjelp av frø eller luftskudd (stubbevekst).

Foto og beskrivelse av europeisk or

Alder er små kjegler som har en smal vinge, men kan være uten den. Først er fargen på frukten grønn, så blir den brun med en rød fargetone. Modningstiden skjer i begynnelsen av høsten. Om vinteren er konglene lukket, og med begynnelsen av våren åpnes de og frø faller ut. Vinden bærer dem, og smeltevann fremmer også spredning av frø.

Hvor vokser svartor

Denne planten kan finnes nesten i hele Europa, bortsett fra den nordlige delen. Lilleasia, Nord -Afrika og Nord -Amerika er også klima egnet for or. I Russland vokser al i sin europeiske del.

Treet elsker fuktig, drenert jord og derfor kan or ofte sees på elvebredder, innsjøer og andre vannmasser. Våtmarker er også egnet for denne planten, samt leire og fattig jord, steinete og sandete.

Hvor vokser svartor

Det sameksisterer perfekt med trær som aske, bjørk, eik, lind og gran. Men han kan lage sine egne kratt (or). Der al vokser, er jorda beriket med nitrogen.

Skadedyr og sykdommer

En patogen sopp av slekten Tafrin kan infisere et tre. En lignende parasitt skader kvinnelige øredobber og provoserer utvekster av dem i form av blader. Andre typer sopp skader bladene, flekker dem og krymper..

Påføring av svartor

Trebark og kjegler har lenge vært brukt i det medisinske feltet. Infusjon på barken er en god snerpende og virker som en antibakteriell og antiinflammatorisk. Et avkok fra barken av planten er utmerket for forstoppelse, det kan være et hemostatisk middel og helbreder sår godt. Legemidlet fra frøet brukes til problemer i mage og tarm, denne buljongen har astringerende og desinfiserende egenskaper. Tinktur av blader og bark driver ut galle fra kroppen, lindrer spasmer og betennelser.

Kan brukes som et naturlig fargestoff for ull og skinn. Det gjør det mulig å få gult, så vel som rødt og svart. Kanelfargen kommer fra knoppene. Alder betraktes med rette som en myk plante. Bier, fra harpiksholdige stoffer av orblad og knopper, produserer propolis. Tørre treblader kan mates til husdyr.

Sort altre er i seg selv mykt og lett, men også skjørt

Sort altre er i seg selv mykt og lett, men også skjørt. Det brukes i snekker og møbler, brukt i konstruksjonen av hydrauliske konstruksjoner. Det er et godt materiale for esker som kan inneholde mat eller husholdningsartikler. Spoler og andre produkter er også laget av or..

Du kan også få treeddik og trekull fra denne planten for å male, for dette må du utføre tørr destillasjon. Alder deltar også i produksjonen av krutt. Glatte stammer brukes til hekker. Alder er uunnværlig for oppvarming av komfyr. Takket være henne, før ble de kvitt overflødig sot som samlet seg i rørene til ovnen. Røyker du fisk på sagflis og orspon får du en veldig velsmakende rett. Sagging på alderstammer er et fantastisk dekorativt element i dekorasjon.

Innsamling og innkjøp av råvarer

De såkalte støtene kan høstes fra november til mars neste år. I dette tilfellet er det nødvendig, ved hjelp av sekatører, å kutte forsiktig enden av grenen som kjeglene er plassert på, og kutte dem av. Den frukten som selv falt fra grenene er allerede ubrukelig.

De såkalte støtene kan høstes fra november til mars neste år.

Knoppene må tørkes godt. For å gjøre dette må de spres ut i et jevnt lag i et rom med god ventilasjon (for eksempel loft), eller plasseres under et baldakin. Når det er varmt ute, kan tørking gjøres i frisk luft, men ikke glem å røre alt. Etter tørking av høy kvalitet lagres støtene i opptil tre år..