Wisteria

Wisterian kasvi

Wisteria -kasvi (Glicinia), jota kutsutaan myös nimellä Wisteria, on palkokasvien perheen jäsen. Se kasvaa Itä -Aasian maissa (Kiinan metsiä pidetään heidän kotimaanaan) sekä Pohjois -Amerikassa, missä tuodut yksilöt pystyivät juurtumaan. Viiniköynnökset viihtyvät parhaiten subtrooppisessa ilmastossa: nämä kasvit suosivat lämpöä ja kosteutta..

Sukuun kuuluvat puumaiset lehtipuut, joissa on roikkuvat kiipeilyversot. Kasvin nimi tulee sanasta “makea”, ja sana “wisteria” viittaa amerikkalaisen professorin Wistarin sukunimeen.

Epätavallisen ja erittäin houkuttelevan ulkonäkönsä vuoksi wisteriat ovat erittäin suosittuja puutarhanhoidossa ja lämpimissä maissa niitä kasvatetaan usein tonttien sisustamiseen. Viiniköynnökset ovat erityisen yleisiä Aasian maissa – Kiinassa ja Japanissa, mutta puutarhurit ympäri maailmaa pystyivät arvostamaan wisterian kauneutta. Nykyään amerikkalaiset ja eurooppalaiset kasvattajat osallistuvat myös uusien lajikkeiden kehittämiseen..

Kuvaus wisteriasta

Kuvaus wisteriasta

Wisteriat ovat puumaisia ​​pensaita, joiden korkeus on jopa 18 metriä. Niiden versot, jotka roikkuvat kuin liaanit, voivat olla karvaisia ​​tai paljaita. Siro höyhenpeitteiset lehdet ovat kirkkaan vihreitä, ja ne muuttuvat usein keltaisiksi syksyyn mennessä.

Kukinnan aikana wisteriaan ilmestyy 10–80 cm pitkiä kukintojen klustereita, jotka sisältävät sinisiä, valkoisia tai vaaleanpunaisia ​​kukkia. Niistä tulee voimakas ja miellyttävä tuoksu. Kukinnot voivat kukkia sekä samanaikaisesti että vähitellen alemmista oksista alkaen.

Wisterian kukinta -aika ja niiden kehityksen erityispiirteet riippuvat lajista. Amerikkalaisia ​​pensaita pidetään vähemmän pakkasenkestävinä, ja kukkia ilmestyy niihin kesän toisella puoliskolla. Aasiasta kotoisin olevat wisteriat kukkivat keväällä maaliskuun lopusta kesään. Kiinalaisessa wisteriassa on joskus kaksi kukinta -aaltoa: myöhään keväällä (kun sen lehdet kukkivat) ja alkusyksystä. Kukinnan jälkeen viiniköynnöksiin muodostuu noin 15 cm pitkiä karvaisia ​​papuja, jotka sisältävät pyöreitä ja kiiltäviä ruskeita siemeniä, joiden halkaisija on enintään 1,5 cm.

Herkästä ulkonäöstään huolimatta wisteriaa pidetään myrkyllisenä kasvina – vaarallista ainetta löytyy kaikista pensaan osista..

Kasvavan wisterian (wisterian) ominaisuudet.Kasvavan wisterian (wisterian) ominaisuudet.

Lyhyet säännöt wisterian kasvattamiseen

Taulukossa esitetään lyhyet säännöt wisterian kasvattamisesta avomaalla..

Lasku Wisterian istutus voidaan tehdä keväällä tai syksyllä..
Valaistus Terveen kasvun saavuttamiseksi tarvitset puutarhan valoisan nurkan, jossa suora aurinko paistaa vähintään 6 tuntia päivässä. Varjoisissa paikoissa viiniköynnös alkaa satuttaa.
Kastelutila Kuivalla keväällä kasvi kastellaan runsaasti, kasvun aikana kastelun määrä vähenee hieman ja syksyn alussa ne pysähtyvät kokonaan..
Maaperä Wisterian kasvattamisen maaperän tulee olla ravitsevaa ja kevyttä.
Yläpukeutuminen Voit ruokkia laitosta järjestelmällisesti. Jos pensas istutettiin alun perin ravinteiseen maaperään, ruokintaa ei joskus suoriteta lainkaan.
kukinta Kukinta alkaa yleensä maaliskuun lopussa ja kestää kesään..
Leikkaaminen Holkit on leikattava ennen kiinnitystä tukiin. Kaikki viime vuoden kasvu lyhenee 2-3 silmulla.
Jäljentäminen Siemenet, kerrostaminen, pistokkaat.
Tuholaiset Kirvoja, lehtiä, apila -punkkeja, toukkia.
Sairaudet Klooroosi, jauhe.

Wisterian istuttaminen avoimeen maahan

Wisterian istuttaminen avoimeen maahan

Paras paikka laskeutua

Ennen kuin istutat wisteriaa avoimeen maahan, sinun on löydettävä sopivin paikka. Pensas on pitkäikäinen ja voi hyvissä olosuhteissa olla olemassa jopa 150 vuotta. Terveen kasvun saavuttamiseksi tarvitset puutarhan valoisan nurkan, jossa suora aurinko paistaa vähintään 6 tuntia päivässä. Varjoisissa paikoissa viiniköynnös alkaa satuttaa. Toinen tärkeä edellytys kasvulle on lämpö ja hyvä suoja jäisiltä tuulilta. Päivällä pensaat tarvitsevat vähintään 20 astetta, ne eivät siedä kylmiä öitä. On parasta istuttaa wisterioita puutarhan kaakkois- tai lounaispuolelle. Jotta viiniköynnös ei nojaa versojen painon alle, se kiinnitetään luotettavaan tukeen. Kasvavien oksien painon vuoksi on käytettävä kiinteää pohjaa, joka kestää epävakaiden vaakasuorien versojen painon. Kypsät oksat voivat elää. Mutta Wisterian ohjaaminen suoraan talojen seinille ei ole sen arvoista – suuri pensas voi vahingoittaa ritilöitä tai vesikouruja. Myöskään epäluotettavat kiharat aidat eivät toimi..

Wisterian kasvattamisen maaperän tulee olla ravitsevaa ja kevyttä. Kosteuden säilyttäminen maaperässä ja sen kalkitus voi johtaa kloroosin ja muiden sairauksien kehittymiseen. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi kasvin koristeellisuuteen ja terveyteen. Yleensä pensas on vaatimaton maaperän koostumukselle, mutta sen uskotaan suosivan lievästi happamia maita..

Yleensä wisterian varret tarttuvat itsenäisesti tukeen kiertäen sitä vastapäivään. Mutta tätä on seurattava sitomalla versot säännöllisesti oikeisiin paikkoihin, jotta ne eivät kietoudu liikaa toisiinsa. Tämä menettely yksinkertaistaa valmistautumista talvikauteen, jolloin pensas on irrotettava tuista..

Laskeutumisominaisuudet

KAIKKI WISCINIASTA. LIANA SIVUSTOLLA. LANDING JA HOITO.KAIKKI WISCINIASTA. LIANA SIVUSTOLLA. LANDING JA HOITO.

Wisterian istutus voidaan tehdä keväällä tai syksyllä. Prosessi ei ole erityisen monimutkainen. Laitokselle valmistetaan reikä, jonka syvyys on hieman enemmän kuin maaperän kooma, reiän leveyden tulisi olla 2-3 kertaa suurempi kuin sen halkaisija. Kompostia ja typpilannoitteita lisätään maaperään istutusta varten. Bushin juuret sijoitetaan tuloksena olevan reiän keskelle. Tässä tapauksessa sinun ei pitäisi syventää wisteriaa – sen juurikauluksen tulisi nousta hieman maanpinnan yläpuolelle. Kun olet asettanut taimen kuoppaan, täytä jäljellä oleva maaperä, peitä se ja kastele hyvin. Juurikaulus on multaa 10 cm: n korkeuteen, jolloin voit käyttää kuivaa ruohoa tai turvetta.

Wisterian hoito

Wisterian hoito

Wisteria ei ole liian vaativa hoidettavaksi, mutta vaatii silti hoitoa. Jotta pensas kehittyy paremmin ja kukkii upeammin, sinun on huolehdittava siitä säännöllisesti..

Wisteriaa ei saa siirtää ilman tarvetta, joten optimaalinen paikka sen viljelyyn on valittava välittömästi. Jos pensas jouduttiin kuitenkin siirtämään uuteen paikkaan, se voi pysyä pitkään “jäädytetyssä” tilassa kehittämättä maanpäällistä osaa. Kasvi käyttää tämän ajan juurijärjestelmän palauttamiseen. Joskus keväällä istutetut wisterian taimet pysyvät samoina koko kesän ja vapauttavat nuoria versoja vasta syksyllä. He yrittävät peittää tällaiset oksat erityisen huolellisesti. Toiseksi elinvuodeksi pensaan pitäisi kehittyä normaalisti..

Kastelu

Wisteria kasvaa alueilla, joilla on korkea kosteus, mutta ei pidä vedestä. Nesteen jatkuva pysähtyminen juurilla voi johtaa oksien ja silmujen pudottamiseen. Mutta sinun ei pitäisi kuivata maaperää liikaa. Kuivalla keväällä kasvi kastellaan runsaasti, kasvun aikana kastelun määrä vähenee hieman ja syksyn alkuun mennessä ne pysähtyvät kokonaan. Tämä antaa viiniköynnöksille mahdollisuuden valmistautua paremmin tulevaan talveen..

Jotta wisteria ei kärsisi kuivasta ilmasta, kasveja voidaan suihkuttaa kesäkuumalla. Tällaiset toimenpiteet vähentävät kastelua ja varmistavat siten laitoksen kastumisen. Aikuisilla pensailla on aikaa muodostaa voimakkaita juuria, jotka voivat poistaa kosteutta syvyyksistä..

Yläpukeutuminen

Lannoittava wisteria

Voit syöttää systemaattisesti wisteriaa. Kasvukauden aikana pensas voi kasvaa noin 5 metrin korkuiseksi, joten se tarvitsee riittävän määrän ravinteita. Lianojen mineraalilisäaineet vuorottelevat orgaanisten lisäaineiden kanssa. Kauden alussa 10-20 g monimutkaista koostumusta 1 neliömetriä kohti. m alue. Sen jälkeen voit ruokkia wisteriaa ja orgaanista ainetta, esimerkiksi lannoittaa niitä mullein -infuusioilla.

Mutta on syytä muistaa, että ylimäärä typpilisäaineilla on huono vaikutus kukintaan. Orastamisen aikana niitä ei enää oteta käyttöön. Jotkut puutarhurit eivät käytä typpeä lainkaan wisterian ruokintaan. Kuten kaikki palkokasvit, kasvi pystyy kiinnittämään sen erityisillä kyhmyillä juuriin, joten pääosa lisäaineista voi olla kaliumia ja fosforia. Jos pensas istutettiin alun perin ravinteiseen maaperään, ruokintaa ei joskus suoriteta lainkaan.

Keväällä on myös suositeltavaa tuoda tuhka pensaiden alle. Tämä ei ainoastaan ​​toimi ravintolisänä viiniköynnökselle, vaan myös suojaa sitä tuholaisten vaikutuksilta. Jos maaperä, jossa wisteria kasvaa, on tullut liian hapan, voit kastaa kasvit liiduliuoksella (100 g / 1 ämpäri vettä).

Leikkaaminen

Wisterian karsiminen

Wisterian kukinnan runsaus riippuu karsimisesta. Tämä toimenpide suoritetaan keväällä heti, kun kasvit vapautuvat suojapaikasta. Holkit on leikattava ennen kiinnitystä tukiin. Kaikki viime vuoden kasvu lyhenee 2-3 silmulla. Kasvin kruunu muodostetaan samalla tavalla..

Jotta wisteria kukoistaisi runsaammin, siitä poistetaan kesän alussa viime vuoden oksat ja leikataan ne 30 cm: n tasolle, ja elokuun lopussa suoritetaan toinen karsinta, joka lyhentää uutta kasvua 4-5 silmun verran.

Jos wisteriaa kasvatetaan kiipeilyssä, sivuvarret poistetaan. Ne vain edistävät lehtien kasvua ja vähentävät pensaan kukkien määrää, joten ne lyhenevät 30 cm: iin. Tällaiset toimenpiteet antavat kukille mahdollisuuden piiloutua näkyvistä ja olla upeammin oksilla. Mutta liiallinen karsiminen ei ole sen arvoista: liaanin kukintaan tarvitaan tietty lehtimassa.

Varsikasvilla on oltava vahva runko, joten loput oksat on leikattava pois. Nuoret viiniköynnökset, joissa on yksi pääverso, sopivat tällaiseen muodostumiseen..

Kuinka kasvattaa wisteriaa. Sivusto "Puutarhamaailma"Kuinka kasvattaa wisteriaa. Sivusto

Valmistautuminen talvehtimiseen

Vaikka jotkin wisterian lajikkeet kestävät pakkasta, useimmat kasvilajikkeet eivät siedä merkittäviä lämpötilan laskuja. Jotta istutukset eivät jäätyisi talven aikana, ne poistetaan tuista ja peitetään. Kasveja ei aseteta suoraan maahan, vaan ne asetetaan lankulattialle. Tämä auttaa välttämään vaimennusta keväällä. Alustalle asetetut varret on peitetty maaperällä, peitetty agrokuitukerroksella tai käytetään kuusen oksia.

Nuoret kypsymättömät wisteriat tarvitsevat erityisen luotettavan suojan. Tuore kasvu yleensä jäätyy talven aikana, mutta nämä oksat on silti poistettava karsimisen aikana, joten tämä ei vahingoita kasvia. Aikuiset ja vahvat pensaat jätetään talveen tukiin. Puiset varret on liian vaikea poistaa ja ne voivat olla riittävän vahvoja kestämään pakkasta..

Wisterian lisääntyminen

Wisteria voi lisääntyä siemenillä, mutta tätä menetelmää pidetään enemmän aikaa vievänä eikä se aina takaa lajikkeen ominaisuuksien siirtymistä. Jotta saat varmasti tarvitsemasi kasvin, käytetään useimmiten kasvullista lisäystä..

Kasvava siemenistä

Wisterian kasvattaminen siemenistä

Jos wisteria kuitenkin päätetään kasvaa siemenistä, ne kylvetään joulukuun alussa kasvihuoneeseen. Myös kevään kylvö avoimessa maassa on mahdollista. Käytä istutukseen turpeen ja hiekan seosta lehtimaalla (1: 1: 4). Siemenet jaetaan pinnallisesti, vain kevyesti sirottamalla ne hiekkaan. Sen jälkeen viljakasvien säiliö peitetään kalvolla tai lasilla ja siivotaan pimeässä paikassa – nämä ovat olosuhteet, joita siemenet tarvitsevat itämiseksi..

Se itää jopa 4 viikkoa. Siementen itävyys on yleensä vähäistä – vain neljännes siemenistä itää. Itujen ilmestymisen jälkeen kalvo poistetaan, mutta nuoria wisterioita pidetään edelleen osittain varjossa. Lehtiparin muodostumisen jälkeen taimet sukeltavat erillisiin ruukkuihin. Jos ulkona on tarpeeksi lämmin sää, ne siirretään ilmaan päivittäin noin pariksi tunniksi yrittäen suojata niitä vedolta. Tällä tavalla saadut taimet alkavat kukkia vasta 6-10 vuotta kylvön jälkeen, mutta kukinnan runsautta ja kukkien väriä ei taata..

Wisteria siemenistäWisteria siemenistä

Pistokkaat

Wisterian pistokkaat voidaan leikata keväällä ja kesällä. Ne on otettu kuluvan kauden versojen keskiosasta. Leikkauksen pituuden tulisi olla noin 5-7 cm, jokaisessa tulisi olla enintään 3 silmua. Tuloksena oleva leikkaus istutetaan alustalle, joka sisältää turvetta, humusta, turvetta ja hiekkaa. Tällaiset pistokkaat juurtuvat yleensä ilman ongelmia, mutta luotettavuuden vuoksi ne voidaan esikäsitellä juurtumisen stimulaattorilla. Taimen yläosa vahvistetaan tuella. Syksyn alussa juurtunut taimi siirretään pysyvään paikkaan. Jos pistokkaat leikattiin syksyllä, ne lepäävät +3 asteessa kosteassa maaperässä, keväällä ne siirretään hiekka -astioihin ja syksyllä juurtuneet kasvit siirretään kasvamaan vuoden ajan..

Wisterian juuripistokkeita voidaan käyttää myös lisääntymiseen. Tätä varten maaliskuussa kaivetaan pensas maasta ja sen juuret leikataan hieman – sekä suuria että pieniä. Sitten kasvi palautetaan paikalleen. Tämän jälkeen wisteria alkaa muodostaa uusia juuria, joille kehittyy satunnaisia ​​versoja. Syksyyn mennessä nuoret versot, joilla on juuret, erotetaan pensaasta terävällä työkalulla, käsitellään sienitautien torjunta -aineella ja siirretään sopivaan maaperään. Tällaiset kasvit viettävät talven lämpimässä paikassa, ja keväällä, viimeisen lämmön alkaessa, ne siirretään valittuun paikkaan. Tämän menetelmän suurin haitta on riski vahingoittaa liikaa aikuista pensasta, josta kerrokset otetaan. Juurivauriot voivat vaikuttaa merkittävästi wisterian kehittymiseen ja kukintaan.

Jäljentäminen kerrostamalla

Wisterian leviäminen kerrostamalla

Kerrosten erottamista pidetään vähemmän vaarallisena ja aikaa vievänä. Tätä varten syksyllä, lehtien pudottua, valitaan pensaasta vahva alempi verso, viilto hieman ja kiinnitetään maahan esivalmistetussa urassa. Ylhäältä haara on peitetty maaperällä jättäen sen yläosaan 2-3 silmua pinnalle. Hän on sidottu tappiin. Keväällä, ennen kuin viiniköynnösten aktiivinen kehitys alkaa, kerrokset erotetaan kasvista. Kesällä hän onnistuu lopulta juurtumaan, ja syksyllä wisteria siirretään lopulliseen paikkaan. Menettely voidaan suorittaa keväällä, kun taas erottaminen suoritetaan ensi keväänä tai syksyllä. Jos taimi ei ole kehittänyt tarpeeksi juuria, voit siirtää sen kasvatusastiaan.

Voit myös varttaa halutun lajikkeen kasvin pistokkaita wisteria -lajin pensaaseen. Käytä tätä varten talvijuurisiirrettä..

Tuholaiset ja sairaudet

Wisterian tuholaiset ja sairaudet

Wisteria ei ole kovin immuuni kasvi. Jotta havaitsemme sairauden merkit tai tuholaisen ulkonäön ajoissa, istutukset on tarkastettava säännöllisesti ja ennaltaehkäisevät hoidot on suoritettava..

Vaarallisimpia viiniköynnösten tuholaisia ​​ovat kirvat, lehtimetsät ja apila punkit. Joskus toukat voivat syödä kasvien lehdet. Voit yrittää hoitaa pieniä vaurioita kansanlääkkeillä, mutta yleensä käytetään sopivaa lääkettä tuholaisia ​​vastaan.

Liian emäksisessä maaperässä wisteria voi kehittää kloroosia. Samaan aikaan sen lehdet alkavat vaaleantua. Lehtien ruokinta rautaa sisältävällä valmisteella auttaa kloroosia vastaan. Jos nuorella taimella on havaittu kloroosin merkkejä, se voi kasvaa väärässä paikassa. On suositeltavaa siirtää tällainen pensas..

Hometta on toinen mahdollinen ongelma. Samaan aikaan vaurioituneen wisterian lehtiin muodostuu valkoinen seitti-tyyppinen plakki. Patogeenien tuhoamiseksi tarvitaan sienitautien käsittely. Niitä käytetään tiukasti ohjeiden mukaisesti..

Wisterian tyypit ja lajikkeet valokuvilla ja nimillä

Sukuun kuuluu 9 wisteria -lajia, joista vain kaksi on yleisimpiä – kiinalainen ja runsaskukkainen. Nämä kasvit valitaan yleensä puutarhojen tai puistojen koristeluun. Molemmat wisteriat pitävät lämpimästä ilmastosta, joten kaikki maat eivät pysty kasvattamaan niitä..

Kiinan wisteria (Wisteria chinensis)

Kiinan wisteria

Tällaisten kasvien korkeus on 20 m. Wisteria sinensis -kasvin viiniköynnöksissä on karvaisia ​​versoja, kun taas aikuisilla oksat ovat kiiltävät ja sileät. Kukat muodostavat reheviä, jopa 30 cm pitkiä rotuja. Useimmiten niillä on lila tai lila väri, mutta kaksoismuodoissa on myös valkoinen väri..

Tällaisen wisterian kukinta alkaa kaikilla oksilla samanaikaisesti. Kukinnot kukkivat ensimmäisten lehtien ilmestyessä ja pysyvät puussa lähes koko kesän. Yhdessä höyhenpeitteisten lehtien kanssa kukat näyttävät erityisen vaikuttavilta. Joissakin tällaisen wisterian muodoissa on kaksi kukinta -aaltoa – toukokuussa ja elo -syyskuussa. Nuoret kasvit kukkivat noin kolmantena viljelyvuonna..

Näiden viiniköynnösten katsotaan kestävän kaupunkien ilmansaasteita, joten ne sopivat hyvin maisemointiin. Lämpökestävyydestään huolimatta kiinalainen wisteria kestää lyhytaikaisia ​​pakkasia jopa -20 asteeseen. Suosituimmat lajikkeet:

  • Alba – valkoinen kukkainen lajike.
  • Sininen safiiri – sinertävän sinisiä kukkia.
  • Prolific – violetinsinisillä kukinnoilla.

Runsaasti kukkiva wisteria tai monikukkainen (Wisteria floribunda)

Runsaasti kukkiva wisteria tai monikukkainen

Pienempi, jopa 10 m korkea pensas, Wisteria floribunda -lehtien pituus on 40 cm. Samanaikaisesti oksilla näkyy kaksivärisiä violetinsinisiä kukkia, jotka on kerätty rypäleiksi. Samaan aikaan lajin kukinta alkaa useita viikkoja myöhemmin kuin kiinalainen wisteria. Kukinnot eivät kukki yhdessä, vaan vähitellen alemmista oksista alkaen. Yleensä tämä ajanjakso on kesäkuussa, mutta joissakin lajikkeissa kesän jälkipuoliskolla alkaa toinen aaltojen muodostumisen aalto. Taimet alkavat kukkia vasta kymmenentenä viljelyvuonna, mutta kasvillisesti lisätyt puutarhamuodot voivat muodostaa kukintoja paljon aikaisemmin..

Wisterian korkea koristeellisuus kiinnostaa kasvattajia. Tämän kasvin puutarhamuodoissa voi olla erivärisiä kukintoja, kaksinkertaisia ​​kukkia tai kirjava lehdet. Jotkut lajikkeet ovat tunnettuja korkeammasta pakkaskestävyydestään -ne kestävät pakkasta jopa -22-24 astetta.

  • Japanilainen wisteria tai japanilainen wisteria – pidetään synonyyminä multiflorous. Hän sai toisen nimen alkuperäpaikan mukaan. Joskus japanilaisia ​​kutsutaan wisterian muodoiksi, jotka muodostavat valkoisia tai vaaleanpunaisia ​​kukintoja. Niiden joukossa on “Rosea” -lajike. Useimmiten löytyy Kaukasuksella.

Kaunis wisteria (Wisteria venusta)

Kaunis wisteria

Toinen ei liian korkea näkymä, jopa 10 m korkea. Wisteria venusta kukkii myöhään keväästä melkein kesän puoliväliin. Kukat voivat olla valkoisia, liilaja tai violetteja ja kirjaimellisesti muuttaa pensaan kukkivaksi pilveksi..

Pensas wisteria (Wisteria frutescens)

Pensas wisteria

Tätä lajia kasvatetaan Krimillä. Wisteria frutescensin pensaita pidetään erityisissä astioissa ja ne antavat niille vakiomuodon. Tällaisen wisterian korkeus on 12 m, ja sen kukinnot on maalattu herkällä violetin-sinertävällä sävyllä..

Suuri wisteria (Wisteria macrostachya)

Suuri wisteria

Wisteria macrostachya alkaa kukkia kesäkuussa ja kestää noin 2 viikkoa. Tällä hetkellä oksilla kukkii jopa 25 cm pitkiä sinikukkia. Tunnetuimpia lajikkeita – “Blue Macrostachia”. Laji tunnetaan myös erityisen korkeasta pakkaskestävyydestään. Jotkut lajikkeet kestävät pakkasta -36-38 asteeseen.

Wisteria maisemasuunnittelussa

Wisteria maisemasuunnittelussa

Pensasrakenteen erityispiirteiden vuoksi wisteriaa käytetään useimmiten pystysuorassa puutarhanhoidossa, istutettaessa talon tai aidan lähelle. Pikkuhiljaa pensas muuttuu näyttäväksi vihreäksi suojaksi. Puutarhassa wisteria voi kääriä huvimajoja, kaaria tai pergoleja. Niistä riippuvat tuoksuvat kukat lisäävät maiseman houkuttelevuutta. Rehevä pensas voi naamioida täydellisesti puutarhan rumat kulmat tai toimia sen kaavoittamisen keinona. Varren pituudesta huolimatta kasvi vie vähän tilaa, joten se mahtuu jopa pienelle alueelle..

Wisteriat voidaan istuttaa yksin, ryhmissä tai yhdessä muiden kukkien kanssa. Herkät sinivioletit kukat, jotka ilmestyvät keväällä, näyttävät hyviltä sipulikasvien kanssa. Joskus wisteria -pensaita ei istuteta avoimeen maahan, vaan kannettavaan astiaan, pitämällä se verannalla tai talvipuutarhassa. Wisteriaa voidaan käyttää myös bonsain luomiseen.