Tomaatteja ikkunalaudalla

Tomaatteja ikkunalaudalla. Kuinka kasvattaa kotitekoisia tomaatteja

Yksinkertainen tomaatti, jota yleensä kasvatetaan ruokaan, on melko yleistä kodin ikkunalaudalla. Tomaatit vaikuttavat erittäin tehokkaasti talon sisätiloihin. Samaan aikaan voit käyttää tätä kasvia aiottuun tarkoitukseen – kerätä siitä hedelmiä kulinaarisiin tarkoituksiin.

Pienhedelmäiset lajikkeet soveltuvat jalostukseen kotona. Kuten päärynä vaaleanpunainen, makea, lapsi, suuri kerma. Tomaatin kasvatusmenetelmiä on monia. Tässä artikkelissa käsitellään yleisintä tekniikkaa, joka on osoittautunut hyväksi..

Kuinka kasvattaa tomaatteja ikkunalaudalla

Siemenet tulee kylvää tammikuun lopussa. Pieni astia täytetään turpeella. Ja valmistetut siemenet istutetaan tähän turpeeseen. Kastellaan kevyesti haalealla vedellä, peitetään kalvolla tai lasilla ja asetetaan lämpimään paikkaan. Viikkoa myöhemmin, 22-24 asteen lämpötilassa, ensimmäiset versot ilmestyvät. Kastelu tehdään kerran viikossa, vain vähän.

Heti kun ituja ilmestyy, sinun on etsittävä viileämpää paikkaa, jossa lämpötila ei ylitä 17 astetta. Tämä tehdään niin, että itut eivät kasva, vaan vahvistavat juurijärjestelmää. Kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät, versot on siirrettävä. Otetaan 0,5 litran ruukut, jotka on täytetty turpeen ja humuksen seoksella.

Kuinka kasvattaa tomaatteja ikkunalaudalla

Viemäröintiä ei pidä unohtaa. Alaosaan on asetettava useita paisutettua savea (ei rakennetta!). Heti kun taimet juurtuvat ja kasvavat, tarvitset loistelamppua, mieluiten 80 wattia. Se on asetettava päälle, 30 cm: n etäisyydelle taimien yläosista. Maaliskuun alkuun asti nuoret tomaatit tarvitsevat 6 tuntia valaistusta päivittäin. Kastelua varten keitä heikkoa, tuskin keltaista teetä. Itse teelehtiä käytetään multaa..

Kun ensimmäiset kukinnot ilmestyvät (yleensä maaliskuun lopussa), sinun on siirrettävä (siirrettävä yhdessä vanhan maanpalan kanssa) 3-5 litran astioihin (muovisäiliöt) ja sidottava ne tukeen. Kun pakkanen lakkaa, toukokuussa, voit siirtää ne raittiiseen ilmaan (loggia, parveke). Mutta jos jätät ne ikkunalaudalle muiden kukkien seurassa, ne tuntuvat myös hyviltä..

Siirron 8-10. Päivänä lapsipojat (prosessit lehtien kainaloissa) alkavat näkyä. Ne on poistettava, koska ne ottavat ravinteita kasveista. Nuoret poikapojat poistetaan helposti. Jos aika hukkuu ja poikapojat ovat kovettuneet, ne on poistettava saksilla, jättäen noin senttimetrin. Jos katkaiset karkaistun poikapuolen, muodostuu haava, joka paranee pitkään (jos paranee ollenkaan). Muuten, lapsipoikien poistaminen lisää myös kasvin kauneutta ja lisää samalla satoa. Sinun on myös poistettava alemmat lehdet, kun ne alkavat kuolla..

Tomaatti, kuten herukka, tuottaa oksia, täynnä hedelmiä. Jokaisella tomaatin oksalla kasvaa noin 16 pientä hedelmää, joiden halkaisija on 1 cm. Makuominaisuudet vastaavat tavallisia, “katuisia” tomaatteja. Voidaan käyttää salaatteihin ja kuumiin ruokiin.

Vinkkejä ja temppuja tomaattien kasvattamiseen ikkunalaudalla kotona

Historiasta … 1500 -luvun alussa espanjalaiset toivat tomaatin Etelä -Amerikasta. Pitkään tomaattia pidettiin tappavan myrkyllisenä. Tämän vuoksi tapahtui jopa historiallinen uteliaisuus. Vuonna 1776 George Washington halusi tappaa oman kokinsa, joka keitti lihaa tomaattikastikkeessa. Washington arvosti ruokaa, mutta kokille tarina päättyi kyyneliin – hän teki itsemurhan peläten kostoa. Etelä -Amerikan alkuperäiskansat kutsuivat tätä kasvia – tomatil. Siksi nykyaikainen nimi. Lisäksi tomaattia kutsuttiin “rakkaus -omenaksi” (“pom d’amur” – siis “tomaatti”).

Tomaatit istutettiin pelkästään kauneuden vuoksi. 1700 -luvun lopulla ja 1800 -luvun alussa tomaatit tunnustettiin kuitenkin kasviksiksi, ja ne ilmestyivät Pariisin hyllyille. Vasta sen jälkeen tomaatit, jotka on jo tunnistettu syötäviksi, siirtyvät uudisasukkaiden kanssa historialliseen kotimaahansa – Amerikkaan.