Liljat: valmistautuminen talveen ja suoja talveksi

Liljat: valmistautuminen talveen ja suoja talveksi. Lilja -sipulien säilyttäminen

Lilja on kukkiva kasvi, jolla on ainutlaatuinen kirkas tuoksu ja erilaisia ​​lajeja ja lajikkeita. Niiden kasvu, täysi kehitys ja rehevä kukinta riippuvat oikein järjestetystä talvehtimisesta. Liljojen valmistus talvikaudeksi perustuu asuinpaikan ilmasto -olosuhteisiin ja kasvilajikkeeseen. Joillakin lajikkeilla on omat yksilölliset ominaisuutensa, jotka on otettava huomioon valmisteltaessa kylmää säätä..

Milloin ja miten kaivaa liljasipulit

Vaikka useimmat liljalajit ja -lajikkeet sietävät täydellisesti talven kylmää maaperässä luotettavan suojan alla, kokeneet kukkaviljelijät suosittelevat silti sipulien kaivamista vuosittain. Kyse on tytärsipulista, jotka kasvattavat päälamppua. Ne on erotettava ajoissa, koska ne ottavat suurimman osan ravinteista ja kosteudesta emon sipulista, ja tämä vaikuttaa edelleen kukintaprosessiin. Liljat eivät voi kukkia ollenkaan, jos istutusmateriaali on huonolaatuista..

On suositeltavaa kaivaa sipulit syksyllä tai kesällä, lajitella, suorittaa ennaltaehkäisevä käsittely ja säilyttää viileässä kuivassa huoneessa varhaiseen kevääseen saakka..

Lukuisilla keinotekoisesti kasvatetuilla hybridilajeilla on erilaiset sipulien kaivamisajat, koska ne eroavat eri määrästä tytärsipulit ja kylmäkestävyys.

  • “Aasian” hybridit ovat ryhmä pakkasenkestäviä kasveja, jotka sietävät talven kylmää avoimissa sängyissä, mutta eroavat suuresta määrästä tytärsipulia. Optimaalinen aika pakolliselle istutusmateriaalin kaivamiselle on elokuun toinen puoli..
  • Amerikkalaiset hybridit ovat ryhmä kukkivia kasveja, joissa esiintyy pieni määrä tytärsipulia eikä vaadi usein kaivamista. Kaivaa sipulit tarpeen mukaan elokuun viimeisen viikon aikana.
  • Vostochnye-hybridit ovat kylmäkestäviä liljalajikkeita, jotka eivät kärsi suuresta määrästä tytärsipulia ja joita kaivetaan vain tarpeen mukaan, syyskuun ensimmäisen viikon aikana.

Liljat kaivetaan ja istutetaan eri aikoina, koska istutetuilla kasveilla on vielä aikaa juurtua ja sopeutua uuteen paikkaan ennen pakkasen alkamista. On suositeltavaa siirtää ne viimeistään syyskuun kymmenentenä..

Sipulien valmius kaivamiseen ja talvehtimiseen voidaan määrittää liljojen kellastuneista ja roikkuvista ilmaosista. Tämä on osoitus siitä, että istutusmateriaali on kerännyt kaikki tarvittavat ravintoaineet ja on valmis talvikaudeksi. Kukan lehtien ja varren kuihtumisen tulisi tapahtua itsenäisesti ja luonnollisesti, ja se voi jatkua syyskuun loppuun asti. On suositeltavaa kaivaa puutarhahaarukalla, jotta sipulit eivät vahingoitu..

Perusvaatimukset sipulien säilytykselle

Perusvaatimukset sipulien säilytykselle

Sipulien valmistus, käsittely ja lajittelu

On suositeltavaa suorittaa useita valmistelutoimenpiteitä kaivettujen sipulien kanssa niiden korkealaatuiseen säilytykseen talvikuukausina..

Ensin sinun on erotettava kaikki tytärsipulit ja huuhdeltava kaikki istutusmateriaali hyvin. Sitten sinun on leikattava varret ja juuret, niiden pituus ei saa ylittää 5 cm. Seuraavaksi jokainen sipuli tutkitaan, jotta voidaan sulkea pois taudin esiintyminen tai mätäneminen. Vaurioituneita ja tartunnan saaneita lamppuja ei voida säilyttää. Jos siinä on lieviä vaurioita, voit yrittää leikata sen pois ja käsitellä sitä sitten loistavalla vihreällä tai ripotella murskatulla aktiivihiilellä (tai puutuhalla).

Ennaltaehkäisevää hoitoa tarvitaan kaikille terveille sipulille ennen varastointia. Ensinnäkin niitä liotetaan 30 minuuttia lämpimässä mangaaniin tai karbofosiin perustuvassa desinfiointiliuoksessa. Ennaltaehkäisyyn sipulipunkin ulkonäköä vastaan ​​pesuun käytetään pyykkisaippuaan perustuvaa saippualiuosta. Tämän jälkeen kosteat sipulit on kastettava puutuhkaan ja jätettävä kuivumaan pimeään huoneeseen, jossa on hyvä ilmankierto. On erittäin tärkeää olla kuivaamatta istutusmateriaalia, koska siitä tulee käyttökelvoton..

Seuraava menettely on lajittelu. Suuret ja keskikokoiset sipulit ovat hyödyllisiä kevään pakottamiseen, ja pienimmät sipulit voidaan istuttaa kukkapenkeihin kevätkaudella..

Lämpötila

Suotuisimmat olosuhteet sipulien asianmukaiselle varastoinnille ovat lämpötilat 0-5 astetta. Tällaisessa kohtalaisessa kylmässä sipulit eivät jäädy, mutta eivät myöskään itä..

Varastointi

Varastointipaikassa on oltava sellaiset olosuhteet, joissa istutusmateriaali säilyttää tarvittavan kosteuden

Varastointipaikalla tulee olla olosuhteet, joissa istutusmateriaali ylläpitää tarvittavaa kosteutta ja saa raitista ilmaa säännöllisen ilmanvaihdon muodossa. Yksi sopivimmista säilytyspaikoista on kotitalouksien jääkaappi tai kellari. On tärkeää, että sipuleita ei säilytetä jääkaapissa yhdessä vihannesten ja hedelmien kanssa, koska useimmat hedelmät vaikuttavat negatiivisesti liljoihin eteenikaasulla. Loggia, lasitettu parveke tai kellari voi myös olla säilytyspaikka, mutta sipulit voivat kärsiä odottamattomista lämpötilan muutoksista.

Säilytysmenetelmät

Märkä talvehtiminen – märkävarastoinnin aikana istutusmateriaali säilyttää tarvittavan kosteuden ja ilman läpäisevyyden. Voit laittaa sipulit hiekalla tai kostutetulla turpeella täytettyyn muovipussiin, mutta on parempi laittaa ne sammaliin ja kääriä pehmopaperiin. Kun kääre on kostutettu, se korvataan kuivalla..

Kuiva talvehtiminen – kuiva varastointi tarkoittaa sipulien sijoittamista kuivaan maahan, jossa on vedenpitävä kansi. Nämä sipulit on kostutettava ajoissa (noin 2 kertaa kuukaudessa) ja käsiteltävä mangaaniliuoksilla ensimmäisten homeen merkkien kohdalla.

Talvella ulkoilmassa – paikka tällaiselle varastoinnille on valittava alemmalle alueelle, jossa lumi makaa pitkään ja kerääntyy suuria lumikuormia. Varaston rakentaminen koostuu matalan kaivanteen valmistamisesta kannella, jonka seinät ja lattia on eristettävä polyeteenillä tai paksulla pahvilla (tai kuivalla turpeella). Tämä materiaali säilyttää täydellisesti kosteuden ja lämmön. Varaston pohja on peitetty luotettavalla tyhjennyskerroksella, joka suojaa sipulit keväällä sulavalta lumelta..

Kokeneet kukkaviljelijät suosittelevat pienten vesisäiliöiden sijoittamista esivalmistettuun kaivoon sipulien kanssa sisäilman lämpötilan hallitsemiseksi. Jos vesi ei ole jäätynyt säilytystä tarkastettaessa, sipulit ovat turvassa..

Potting

Voit säästää istutusmateriaalia muulla tavalla, jos siirrät kasvit puutarhasta tai kukkapuutarhasta tavalliseen ruukkuun ja kun maanpäällinen osa on kuihtunut, järjestä ne uudelleen viileään huoneeseen, jonka lämpötila on 5-10 astetta ja jossa on hyvä valaistus. Tärkein hoito on kohtuullinen maaperän kosteus tarpeen mukaan. Nämä sipulit sopivat kevään istutukseen avoimissa kukkapenkeissä..

Talvehtivat liljat avomaalla

Talvehtivat liljat avomaalla

Leikkaaminen

Kylmäkestävät liljalajikkeet, joita ei kaiveta syksyllä, vaativat erityistä valmistelua avomaalla talvehtimiseksi. Näiden lajikkeiden kasveja ei leikata syksyllä. Niiden pitäisi haalistua vähitellen ja luonnollisesti. Tämä jakso voi kestää marraskuun puoliväliin saakka. On erittäin tärkeää, että sipulit keräävät talvehtimiseen tarvittavaa voimaa ja ravinteita. Lehtien ja varren karsiminen aikaisin voi poistaa tämän kyvyn sipulista. On tarpeen poistaa vain täysin kuivuneet versot ja lehdet sekä kukinnan jälkeen jäljellä olevat munasarjat. Kypsyvät liljahedelmät vaikuttavat kielteisesti sipulien valmisteluun talvehtimiseen, koska ne imevät hyödyllisiä aineita, eivätkä viljelijät käytä siemeniä kukkien lisäämiseen.

Itämaiset liljat

Itäiset hybridit eivät pidä maaperän liiallisesta kastumisesta. Siksi kukkaviljelijät suosittelevat, että näiden lajikkeiden liljat kaivetaan esiin ennen rankkasateita eikä istuteta avoimille vuoteille ennen kuin lumi sulaa. Ylimääräisestä kosteudesta maaperässä sipulit alkavat vähitellen mädäntyä.

Jos istutusmateriaalin säilyttäminen kotona on mahdotonta, kannattaa käyttää liljojen talvehtimismenetelmää ulkona. Totta, sinun on huolehdittava tulevasta varastoinnista etukäteen, myös istutuksen aikana. Tätä varten rakennetaan korotetut kukkapenkit, joihin istutusreiät kaivetaan ja täytetään jokihiekan kuivatuskerroksella..

Itämaiset liljat säilyvät täydellisesti talvella kuusen oksien tai kompostin ja polyeteenin peitossa. On erittäin tärkeää peittää kasvit ennen pitkien sateiden alkua, mutta niiden maanpäällisen osan kuihtumisen jälkeen. Kevään tullessa kuusen oksat ja kalvo poistetaan ja komposti jätetään orgaaniseksi lannoitteeksi..

Aasialaiset liljat

Aasian hybridilajikkeiden liljat eivät pelkää pahimpia pakkasia, mutta lumipeitteen läsnäolo on välttämätöntä. Lumen puuttuessa tarvitset “huovan” kompostia tai turvetta sekä muovikelmua. Toisin kuin itämaiset hybridit, nämä liljat on eristettävä vasta, kun ensimmäinen pakkanen ilmestyy ja maaperä jäätyy hieman. Mutta kansi voidaan poistaa, kun lumi on täysin sulanut..

Jos kaikki sipulien varastoinnin järjestämisen vaatimukset kesällä täyttyvät, liljat palkitsevat kukkaviljelijät rehevällä kukinnalla ja ainutlaatuisella miellyttävällä aromilla. Tärkeintä on tehdä kaikkensa, kärsivällisyyttä ja huomiota..

Kuinka valmistaa liljoja talveksi (video)

Maa Vinkkejä. "Tanja -täti neuvoi" – LiljatMaaneuvostot.